Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Kamery i podsłuchy w szkołach ?!
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
Kamery i podsłuchy w szkołach ?!

ostatnio zapadła decyzja, żeby przeznaczyć środki na kamery w szkołach...
...ta szkoła, która będzie chciała monitorować swoich uczniów dostanei na to pieniądze !

uważam, że to strzał w 10 - tu nie ma mowu o jakimś naruszeniu dobra osobistego, czy czegoś tam - zawsze na ustach rodziców i uczniów był temat, że w szkole jest niebezpiecznie - więc taki monitoring może to mnienić...albo przynajmiej zmniejszyć :]

JESTEM ZA KAMERAMI W SZKOŁACH :!: :!: :!: - stanowczo :!:

jakie jest wasze zdanie na ten temat :?:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
28.09.2007 18:48:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,066

Bo ja wiem.... Może nie we wszystkich szkołach to sie przyda... Może to być poniekąd naruszenie prywatności, bo przecież szkoła to nie ulica czy coś takiego...

28.09.2007 19:05:44
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
Bo ja wiem... jak wtedy dzieciarnia bedzie ucieakac na watary ? Postawcie sie w ich miejsce...

Kuru, szkoła jest do "nauki" (albo przynajmiej uczęszczania), a nie dla wagarów =D

Cytat:
Może to być poniekąd naruszenie prywatności, bo przecież szkoła to nie ulica czy coś takiego...

hmmm ale szkoła to miejsce publiczne - tak samo jak przytoczona ulica... :]

wydaje mi się, że takie reformy są potrzebne - może nie będzie takich wypadków jak ten pamiętny w Gdańsku :O

28.09.2007 19:08:11
Kuru

*

Cytat:
Kuru, szkoła jest do "nauki" (albo przynajmiej uczęszczania), a nie dla wagarów

Czyli ty Levi nigdy nie byłeś na wagarach... nie wiesz jaki to relaksik... Smile

levi napisał(a):
hmmm ale szkoła to miejsce publiczne - tak samo jak przytoczona ulica... :]

A ja tak nie sądzę. Szkoła to taki jakby drugi dom dla ucznia, jest to też miejsce spotkań z kolgami etc... Taki zwykły uczeń może sobie pogadać z kolegami, jeżeli ma dziewczyne to całusa dać czy tam się poprzytulać... ale żeby jakiś belfer patrzył na to przez kamerki, a potem komentował etc... niee... to już jest coś nie tak ...

28.09.2007 19:53:27
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

Kuru, zapewniam Cie ze levi' byl w pierwszej 10 jesli chodzi o wagary ^^

kamery w miejscach klopotliwych owszem przykladowo przed szkoła przy glownym wejsciu na czesto uczeszczanych korytarzach ale nie wszystkich Animatedwink

28.09.2007 22:41:53
SunShine

*

Portfel: 1,514

bez przesady... levi skończyleś szkole i teraz popierasz kamerki Tongue każdy uczeń od czasu do czasu musi pójśc na wagary, są czasami potrzeby wyższe których nauczyciel może nie zrozumieć Animatedwink rozumiem pare w miejscach kłopotliwych ale eh... nie, jak dla mnie narusza to moją prywatnośc, nie w kazdej szkole jest niebezpiecznie i nie w kazdej jest to potrzebne. Ale w sumie mnie już to nie dotyczy...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
28.09.2007 23:02:01
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

tak tak ale tunie chodzi o wagary tylko to ze w niektorych szskolach naprawde jest niebezpiecznie lub jak ktos cos ukradnie to moze byc zlapany lecz nie powinni tych kamer wszedzie instalowac Animatedwink

28.09.2007 23:14:52
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Hmm dokładnie, kamery no ok... ale nie wszędzie!! Chyba że w szkołach z poważnymi problemami... Animatedwink

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
28.09.2007 23:28:55
SunShine

*

Portfel: 1,514

No tak są szkoły szczegolnie gimnazja gdzie to jest wskazane... Ale np. w IILO jest to potrzebne? Przez 3 lata jak tam się uczylam nie spotkałam żadnego dilera, nie widziałam bójek... Agresji... Ale może nie pamiętam :/ W szkole też jest potrzebne troche luzu chyba. Ciesze się że skończylam liceum i nie łapią mnie te wszytskie innowacyjne pomysły bo bym sie czuła inwigilowana Tongue a grupowe wagary to chyba najlepsze co w szkole można robić Biggrin albo siedzieć w mulitimedialnej Tongue tam kamery być nie powinno :nerd:

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
29.09.2007 07:54:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

SunShine,

Cytat:
bez przesady... levi skończyleś szkole i teraz popierasz kamerki

widziałem co się działo i dlatego tak sądzę :!: - zwłaszcza jeśli chodzi o gimnazja... :O
Megg,

Cytat:
Hmm dokładnie, kamery no ok... ale nie wszędzie!! Chyba że w szkołach z poważnymi problemami...

tak jak napisałem - TYLKO w szkołach, które wyrażą na to zgodę...
SunShine,

Cytat:
Ale np. w IILO jest to potrzebne?

to ma się odnosić GŁOWNIE do szkół gimnazjalnych...

29.09.2007 08:06:44
Qmar
Moderator
*

Gimnazjalne owszem i to bez wyjatku to co sie tam wyprawia to nie ma zadnej dyskusji wg mnie. Niekotre licea sa ok. Ja w 2LO nie spotkalem sie nigdy zeby ktos mnie atakowal czy chcial sprzedac jakies prochy ale napewno cos takiego mialo miejsce tylko ze odrazu zapobiegała pani W. (security system Biggrin ). Kamery owszem niech i beda nawet w tych normalnych szkolach chociaz nie wszedzie a w tych niebezpiecznych moze byc ich wiecej. byle by nie zakladali podsluchów bo to juz napewno ogranicza wolnosc bynajmniej w rozmowie z kolegami/kolezankami - niechcialbym zeby to o czym rozmawiam z kims slyszal sobie dyrektor/nauczyciel.....

29.09.2007 10:07:26
Kuru

*

Nadchodzą Orwellowskie czasy - Każdy każdego nagrywa i podsłuchuje. Inwigilacja na całego.

29.09.2007 10:30:38
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
Nadchodzą Orwellowskie czasy - Każdy każdego nagrywa i podsłuchuje. Inwigilacja na całego.

wszędzie tak jest :!: USA, UK, Francja - wszędzie są kamery...więc dlaczego tylko w polsce robi się z tego taki szum :?: :O - to ma służyć bezpieczeństwu :!:
Qmar,

Cytat:
sprzedac jakies prochy

takie coś jest częściej niż myślisz - w każdej szkole można kupić dragi, wystarczy tylko chcieć :!: - a taki monitoring może temu zapobiec

29.09.2007 16:28:07
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Hmmm... założę się, że gdyby w ludzkiej świadomości była taka wielka, swiecąca LAMPA, że 'mogę być nagrywany' - czy to audio czy wideo - to znacznei zmieniłby się wygląd i zachowanie naszego społeczeństwa. NADAl gro różnych wypadków jest powodowanych dlatego, ze sprawca jeszcze przed czynem czuje się jako nieuchwytny, pewny siebie, niewidzialny.

W szkołach? Nikt nie mówi tu o monitorowaniu 100% powierzchni szkoły. Wystarczy w kilku miejscach i już można ustalac, co kto przewinił. Może nie 100% skuteczności, ale gdy jakiś 'diler' wie, ze szkołą ma monitoring, to tak beztrosko czuł się nie będzie...

29.09.2007 16:42:20
Kuru

*

levi napisał(a):
wszędzie tak jest :!: USA, UK, Francja - wszędzie są kamery...więc dlaczego tylko w polsce robi się z tego taki szum :?: :O - to ma służyć bezpieczeństwu

Na ulicach to kamerki mi nie przeszkadzają, ale gdy wkraczają w sferę bardziej prywatną to już coś idzie w złym kierunku (np. kamery montowane w celach więziennych).

29.09.2007 17:49:28
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: