Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 Następna > Ostatnia »
Języki
AutorWiadomość
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Niom, Goście z kabaretu ani Mru mru mówią po węgiersku. Fajnie ich tak posłuchać. W końcu mój ulubiony kabaret. Nie no... KMN też jest ok Animatedwink

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
11.03.2007 12:48:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

A ja poznałam walory języka japońskiego jak tylko obejrzałam film "Za szybcy,za wścielki - Tokio Drift" .... ścieżka dźwiękowa jest takimi dziwnymi złótymi dzwiekami przepełniona, polecam Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
11.03.2007 19:27:54
michas
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 785

ziomalka napisał(a):
Za szybcy,za wścielki - Tokio Drift" .... ścieżka dźwiękowa jest takimi dziwnymi złótymi dzwiekami przepełniona, polecam

ja tez polecam,a i jeszcze chciałbym sie troche zapoznac z jakims jezykiem uzywanym w afryce jakiegos plemienia w którym nie mozna sie nidzgie porozumiec tylko tam na miejscu,słyszałem pare słów w takim własnie jezyku bardzo ciekawie brzmi Smile

11.03.2007 23:16:50
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Język ROSYJSKI Smile Jak tylko skończę studia, to się go pouczę - strasznie podoba mi się jego melodyjność i jakies takei pkrewieństwo jezykowe Smile

Hiszpański jest łądnym językiem.

Francuski - totalną pomyłką i gotowanymi kluskami w gębie Tongue Takie szybkie seplenienie Biggrin

Niemiecki - Dobry na język dyrektora albo klawisza w więzieniu. twardy, szorstki i... brrrr Biggrin

Języki skandynawskie - całkiem fajne Smile

Język INDIAN Smile Smile O to może być ciekawe

A język japoński itp. - to już niezła jazda Tongue

Mnie i tak naj naj naj bardizje podoba się język POLSKI Smile

12.03.2007 09:37:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Gdzies kiedys wyczytalam, ze najlepiej jezykow obcych ucza sie dzieci i chyba jest w tym cos... im czlowiek starszy tym trudniej Tongue
Wiem po sobie, bo zaczynam teraz uczyc sie francuskiego i niezbyt "wchodzi" mi do glowy, a moze to jednak kwestia tego, ze jest to trudny jezyk i trzeba troche czasu, zeby zalapac o co tam chodzi.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

14.03.2007 22:23:03
siss

*

Portfel: 791

W podstawówce miałam francuski i choć oceny miałam dobre i bdb, to teraz niewiele pamiętam.
Niemiecki miałam w liceum i choć z początku nie cierpiałam tego języka, bo był właśnie taki "twardy", to szybko się do niego przekonałam i całkiem nieźle szła mi nauka. Zdawałam z niego maturę ustną. Potem byłam w Niemczech parę miesięcy, ale... bałam się mówić. Dopiero po powrocie zaczęłam powtarzać i teraz bez problemu się dogaduję.

Angielski dla mnie najłatwiejszy, chyba dlatego że od zawsze ten język był słyszalny "w okolicy". Nigdy się go nie uczyłam w szkole czy na kursach i zaawansowaną znajomością gramatyki nie grzeszę, ale po angielsku mówię i w Anglii sobie radziłam lepiej, niż ktokolwiek z moich znajomych :]

Włoskiego też coś dziabnęłam (na żywo) i stwierdzam, że bardzo łatwy.

Chyba trzeba by to wszystko podszlifować...
Najgorsze jest to, że dogadać się po ang. i niem. umiem bez problemu, ale papierów jako takich nie mam :wow:

15.03.2007 14:11:45
Falkhor
Administrator
*

siss, Zatem póki umiejesz jeszcze językować po ichniemu, warto skoczyć na kurs i 'spapieryzować' swoje umiejętności? Ktoś już osłyszany o obgadany w danym języku ma znacznie łatwiej... a Ty, jak widać, liznęłaś już parę języków. Ja z obcych krain byłem tylko na Węgrzech i na Słowacji, ale do nauki gadaniny tychże krajów jakoś mi niespieszno Smile

15.03.2007 15:34:34
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Falkhor napisał(a):
klawisza w więzieniu

za duzo Prizon Brejka Biggrin Rotfl

Japonski rosyjski angielski tak zebys ie dogadac i umiec w tych jezykach pisac i jest spoko Biggrin (ewentualnie ejszcze jakis portugalski lub hiszpanski Biggrin) ale ja ogolnie nie mam glowy do jezykow ;/

15.03.2007 15:58:44
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

chciałabym znać włoski ale trzeba by mi go chyba młotkiem wbijać... ;(

15.03.2007 19:46:42
Falkhor
Administrator
*

Qmar, To tam któryś klawisz szprecha po niemiecku? Tongue

okimaxim, Młotkiem żaden język nie wejdzie, a jak wejdzie, to moment wyjdzie, gdy młotka nie będzie Smile Dlatego wg mnie jakiegokolwiek języka by sie człek nie uczył - musi ten język go interesować. To nie to smo co matma czy WOS, tylko po prostu - chęć oraz mimo wszystko predyzpozycje językowe.

15.03.2007 20:04:57
siss

*

Portfel: 791

Falkhor-całkowicie się z tobą zgadzam, ale... właśnie, jakieś ale zawsze u mnie jest. Mniejsza o to. Szkoda, że w Polsce zwraca się większą uwagę na posiadany papier, niż faktyczną znajomość języka. Daleko nam jeszcze do Europy.

Okimaxim-włoski jest jednym z łatwiejszych języków europejskich. Ma prostą gramatykę, szybko się zapamiętuje słówka, zwłaszcza jak się tym językiem interesujesz. Znam dziewczyny, za przeproszeniem tępe jeśli chodzi o języki, które po wyjeździe do Włoch w mig łapały italiański. Co prawda to trochę inaczej, niż kurs, bo jak masz wokół siebie samych włochów i słyszysz tylko włoski, to siłą rzeczy musisz coś załapać, prędzej czy później. Ale ja sama miałam z Włochami do czynienia (w Szwajcarii Smile) i po tygodniu łapałam słówka, a nawet konstrukcję zdań. Tam nie ma jakichś przyimków mnóstwo, takich dupereli jak w polskim na przykład Tongue

Odważ się i spróbuj. Próba nie strzelba, jak to mówią :nerd:

15.03.2007 21:13:41
Falkhor
Administrator
*

siss, Ze znajomością języka jet już jednak lepiej - pracodawca nawet jak widzi papier, woli dac Ci słuchawkę i wykręcic numer do jakiejś niemieckiej np. firmy i popatrzy i posłucha sobie, jak sobie radzisz. Co ciekawe - jak masz papier tak zrobi, ale jak i bez papieru to powiesz, to też Cię sprawdzi. I o to w sumie chodzi.

15.03.2007 21:31:53
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Falkhor napisał(a):
społucha

Jakaś nowa zajawka Ziom ? :nerd:

Falkhor napisał(a):
Ze znajomością języka jet już jednak lepiej - pracodawca nawet jak widzi papier, woli dac Ci słuchawkę i wykręcic numer do jakiejś niemieckiej np. firmy i popatrzy i społucha sobie, jak sobie radzisz. Co ciekawe - jak masz papier tak zrobi, ale jak i bez papieru to powiesz, to też Cię sprawdzi. I o to w sumie chodzi.

Dokładnie tak - teraz sprawa na rynku ma się tak, że trzeba nie tylko skończyć porządne studia, ale jeszcze pochwalić się biegłą znajomością przynajmniej jednego języka,by jako tako wypaść na rynku pracy. Języki są łatwe, lekkie i przyjemne, a uczyć się ich powinno od jak najwcześniejszych lat. Im człowiek młodszy,tym lepiej przychodzi mu przyswajanie obeco słownictwa Animatedwink

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
15.03.2007 21:57:26
grzenio

*

Portfel: 1,393

Mimo wszystko papier to nie wszystko, dopóki nie przełamie się w sobie oporu przed porozmawianiem z obcokrajowcem. Wiele osób obawia się że powie coś źle, więc woli się wogóle nie odzywać. Strach przed popełnieniem błędu gramatycznego blokuje ludzi. Z czasem bez kontaktu z językiem zapomina się go i cała nauka idzie na marne.

15.03.2007 22:12:30
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

grzenio napisał(a):
Mimo wszystko papier to nie wszystko, dopóki nie przełamie się w sobie oporu przed porozmawianiem z obcokrajowcem.

Dlatego tym,ktorzy nie moga sie przemoc - doradza sie wyjechanie na jakis czas za granice, tam siłą rzeczy trzeba mowic w ojczystym dla danego kraju jezyku bo i naczej zginie sie marnie. Jezyki są fane a jego uroki ( ale i wady ) poznaje sie w rozmowie z obcokrajowcem ...

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
15.03.2007 22:16:28
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku