Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Jeśli restauracja - to wino. A może... PIWO??
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Jeśli restauracja - to wino. A może... PIWO??

Artykuł w Onet.pl LINK

Zapraszając kogoś do drogiej restauracji, no dobra - może nawet nie takiej drogiej... zmawiamy coś fajnego. Powiedzmy... schabik po królewsku z wykwintnymi surówkami i pieczonymi ziemniaczkami. Zwyczaj karze brać dobre czerwone winko, dajmy na to półwytrwane/wytrwane...

ale... ALE!

...no własnie "Ale" - otóż cosik drgnęło. Dotychczas piwo kojarzy się ze studentami, pub'ami, i brązowoskórymi pod wiejskimi sklepikami. Z tego co wieści ów artykuł - zapowiadają się zmiany w obyczajowości. Nawet tak daleko posunięte, że piwo moze stac sie napojem... snobów...

Hmmmm...

Jakieś pomysły w tej sprawie? Czy to dobrze czy źle? Smile

14.08.2006 11:42:39
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Piwo to w sumie napój uniwersalny, zawsze dobre i porządane jest zimne piwko... no ale hmm w sumie w drogiej restauracji , na wykwitnej, romantycznej kolacji we dwoje raczej chyba pasuje wypic wino Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

20.08.2006 22:12:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 149

Piwo snobistyczne na pewno nie stanie się. Piwo jest dla niektórych jak woda-dobre do wszystkiego-a w restauracji powinno podawać się coś specjalnego do danego dania czy okazji. no bo jak tu na przykład szampan czy gin pić z taka częstotliwością jak piwo- to czy to byłoby to samo?

20.08.2006 23:07:44
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Rodzajów piwa też się jest sporo. Jasne, ciemne. Słabe, premium, mocne Biggrin nawet Lech ostatnio objawił się jako LIGHT (brrrrrrr).

Z resztą - z news z ostatniej chwili - kumeplka była w Jarocinie Tongue Przy okazji z jakims nowo poznanym gopstkiem zaglądnęli do jakiejs restauracji. Piwko Guiness (wiem, wiem, legenda)... 14 zł. TOŻ TO JUŻ jest snobizm... Tongue

21.08.2006 04:26:31
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Mi jakos zawsze piwo kojarzyło się ze spotkaniem ze znajomymi w większym gronie, przy ognisku, grillu, czyli w połączeniu z kiełbaska jest ok Biggrin Ale jesli pomyśle, ze przychodząc tdo reatauracji miałabym do dania zamawiać piwo, mówie zdecydowane NIE! W moim umyśle utarło się już, że wino pasuje zawsze i wszędzie do potraw, a piwo ... piwo zostawmy na party typu mecz piłkarski, grillowanie. pub czy ...... innego typu party Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
15.09.2006 23:31:26
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, Hehe Smile No jednak wino jak i piwo, wg mnie, pasują DO WSZYSTKIEGO na tej samej zasadzie. Tylko że smak jest inny Smile Ponadto piwo podane w eleganckim kuflu bardzo łądnei się prezentuje, gdy ma kolor brązowo-złoty, a nie, gdy są to jakieś rozmajane siki, koloru... ekhem Tongue Bardzo lekkiego Tongue

To fakt, ze wino przyjeło się jako hmmm... napój wyższych sfer. oczywiście, gdy podawany jest w restauracji, bo "z tyłu sklepu" to wszystkie alkohole mają ten sam status Biggrin

16.09.2006 08:20:08
lukascompl

*

Portfel: 149

Falkhor napisał(a):
No jednak wino jak i piwo, wg mnie, pasują DO WSZYSTKIEGO na tej samej zasadzie. Tylko że smak jest inny

na takiej zasadzie mozna by uznać że dany napój/trunek pasuje do wszystkiego i nawet solo dobrze może smakować / a snobistyczne zachowanie nie polega raczej na uniwersalności -to jest powszechności stosowania

20.09.2006 21:09:50
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Ja dalej uważam, że jeśli kolacja w restauracji to tylko wino Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

10.08.2007 23:50:59
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Wino pasuje do dań mięsnych i ułatwia trawienie. Poza tym na kolacjach przy świecach we dwoje tylko wino Smile Jest jakoś bardziej romantycznie niż przy kuflu piwa Tongue

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
11.08.2007 08:18:30
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Kufel jakoś strasznie mi sie gryzie z romantyczną kolacją .... Tongueuppyeyes: W tej akuarat sprawie jestem staroświecka i nikt mnie chyba nie przekona do kolacji przy piwie XP Chyba, ze trafie na kogoś wyjątkowo przekonywująego :lol-sweat: :sweet: Animatedwink

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
12.08.2007 21:22:20
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, Hmmmmm... mam w domu dwa kufelki, które swoje kształty mają przynajmniej urzekające i w których piwo prezentuje się wspaniale.

13.08.2007 07:46:30
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Aaaa no to wobec tego pokażesz mi te kufle i wtedy bedziemy negocjować :letssin: Shy

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
13.08.2007 11:03:03
Falkhor
Administrator
*

Jak już Ziomus skończysz te swoje egzmainy i wrócisz na Wschodnei Rubeiże, do Texxxasu - to na pewno podam Ci piwko w takim kuflu, w którym zechcesz Smile

W Restauracjach denerwuje mnie to, że niestety, ale często jest tak, że zamiawam LECHA a dostaję go w kuflu Żywiec. Z własnbych tez obserwacji ostatnimi czasy - na stoły w wielkim stylu wraca wino Smile Pijemy go częściej i ze smakiem, czyli nie siepacz z kartonu, tylko jakeiś butelkowane, przynajmniej za te 8-10 zł Smile W restauracji wg mnie cena wina powinna spaść.

06.09.2007 09:23:41
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: