Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
A jeśli padnie Ci dysk? Albo aparat? Albo same dane?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
A jeśli padnie Ci dysk? Albo aparat? Albo same dane?

Cytat:
(...) dane elektroniczne okazują się dużo bardziej ulotne niż zapisane na papierze: wytwarzamy obecnie i posługujemy się znacznie większą ilością informacji, ale trudniej jest je chronić. Martwią się tym nie tylko historycy. Aby schwytać podejrzanych o niedawne próby zamachów bombowych w Londynie, policja skorzystała z zapisów telewizji przemysłowej, a teraz trzeba zachować ten materiał wideo na okres procesów, apelacji i długich lat wyroków. (...)

Jest także kwestia odróżniania tego, co ważne od błahostek. Archiwum Narodowe musi na przykład przechowywać około pięciu procent dokumentów rządowych i ten zbiór z 900 lat liczy 580 terabajtów danych. A w zeszłym roku powstało na świecie 157 milionów terabajtów danych, co jest ilością niemal niewyobrażalną.
(...)

Źródło - Kiosk.onet.pl

Taaaaaak... jakbym chciał nagrywać wszystko, co dzieje się na moim kompie albo np. nagrywać obraz z kamery przed domem - pewnie miałbym niezłe koszty utrzymania tego. Ale dobra, nie mam takich potrzeb. Mam mnóstwo zdjęć, zangrań video z rodziną, trochę projektów graficznych, zajmujących sporo miejsca.

nie chodzi tu tylko o samą archiwizację czy jej bezpeiczeństwo - ale o fkt zalewu BAJTAMI. 157 milionów terabajtów... Jest jeszcze chyba petabajt, ale i tak mogę powiedzieć RANY ^^"

Czy jesteście gotowi na to, że którego razu piorun z jasnego nieba walnie w linię napięcia i spopieli Waszego kompa?

03.08.2007 06:42:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6

ja jestem gotowy, mam folder w którym wszystko co cenne zapisuje gdy uzbiera sie 4,5 GB nagrywam na płytkę, kataloguję opisuję numerkiem i zamykam w sejfie.

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
03.08.2007 10:32:24
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Reputacja: 0

Bake napisał(a):
ja jestem gotowy, mam folder w którym wszystko co cenne zapisuje gdy uzbiera sie 4,5 GB nagrywam na płytkę, kataloguję opisuję numerkiem i zamykam w sejfie.

I tak powinno być ! Thumbup

Czasami ludzie trzymają swoje prace magisterskie, lub inne cenne dane, na kompie, a gdy pojawia sie problem (utrada danych, konfiskata kompa), to placz i zgrzytanie zebów, bo tyle pracy poszło z dymem...

Kilka grzechów głównych ludzi którzy tracą dane:

1. Brak antywirusa.
2. Brak kopi zapasowej waznych plików.
3. Ulotna wiara, w nośnik jakim jest dysketka ! (jak juz ktos korzysta z tego archaicznego nośnika to niech kopiuje każdy plik na kilka dyskeitek !). Najlepiej korzystać z pendrive, cd, cd-rw. Z doświadczenia wiem, ze nawet CD/CD-RW nie powinno się ufać. Pendrive jest najlepszym rozwiązaniem.
4. Trzymanie danych na partycji systemowej.

03.08.2007 11:34:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Kuru, ja się raz na RW baaaardzo mocno przejechałem. nawaliła mi akurat wtedy, gdy miałem dokonac pewnej prezentacji... Od tamtej pory zainwestowałem w PenDrive i problemy się skończyły.

Zawsze też pozostaje zrobić KILKA kopii bardoz ważnego pliku.

03.08.2007 19:22:30
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0

Falkhor napisał(a):
Czy jesteście gotowi na to, że którego razu piorun z jasnego nieba walnie w linię napięcia i spopieli Waszego kompa?

jak dla mnie to byłby istny koszmar jak by mi sie cos takiego prztrafilo,jak bym utracił swoje ulubione pioseneczki filmiki a przede wszystkim dostep do neta

04.08.2007 22:39:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

michas, Utrata dostepu do neta byłaby praktycznie tylko chwilowa, ale spopielenie wszystkich danych, która ja na przykłąd teraz mam na dysku... trochę by mnie znerwicowało :/ najskutecnziej - co jakiś czas nadmiar danych nagrywać na płytki, nie za dużą prędkością i jednak nie na nośnikach super-ultra-tanich Smile

05.08.2007 00:11:06
Bake

*

i kilka razy.... moje ukochane koncerty Iron Maiden nagrałem chyba na 5 płytach.... robie też kopie oryginałów ....

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
05.08.2007 10:22:59
Falkhor
Administrator
*

Bake, Co Ty na to, aby zrobić kiedyś jakiś wieczór koncertowy? Zapewne nie wytrzymałbym bez ruchu przed monitorem 5-10 godzin, ale w tle płyty koncertowe nawet takiego zespołu, jak Iron Maiden... Animatedwink

jeśli na czyms mi bardzo zależy, to pakuję to jakimś archiwizerem (gdy plików jest dużo w archiwum o zerowej kompresji, z danymi naprawczymi. To nagrywam na płytkę DVD z niewielką prędkością 4x. Do tego - druga kopia i właściwe przechowwyanie płyt. nie powiem jednak, abym robił regularną kopię zapasową wszystkiego co robię. Ryzyko, ech.

05.08.2007 13:32:43
Bake

*

Falkhor, ja jetsem za takim wieczorem jak najbardziej za!!! tylko bez hip hopu.... mam kilka innych koncertow, Pink Floyd, Dzem, Manson, i jeszcze jeden nie pamietam nazwy... Smile

P.S koncerty Iron Maiden oryginalne - kopia też jest i z kopii oglądam by nie skaźić przenajświętszego krążka Biggrin

06.08.2007 10:23:22
Falkhor
Administrator
*

Bake, Iiiiiiiiiiiiii.... przypomniał mi się 'teledysk' THE WALL Pink Floydów Biggrin TO BY BYŁO DOBRE - i jak ktoś takie coś ma - za wszelkcą cenę trzeba chronić przed zniszczeniem Biggrin

Używa ktoś do archiwizacji danych takich rzeczy jak karty SD, ZIPy lub coś? :/ :nerd:

07.08.2007 12:01:07
Bake

*

Falkhor, na kartach SD i CF mam zdjęcia muzykę itp ale tylko tymczasowo...

11.08.2007 11:32:31
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

ibthisaam Rozrywka Koln hotels katalog grecja lastminute