Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
A jak wyborcy na obczyźnie i ich typy na wybory 2007
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
A jak wyborcy na obczyźnie i ich typy na wybory 2007

Cytat:
50% poparcia dla Platformy Obywatelskiej, po 13% dla PiS i LiD, 5,5% dla Partii Kobiet - takie są wyniki badań przeprowadzonych w Londynie i okolicach oraz w Belfaście, Edynburgu i Southampton. Inne ugrupowania uzyskały niższe poparcie.

Badania przeprowadziło dwoje polskich socjologów z Londynu: Dorota Osipowicz i Michał Garapich, na zamówienie firmy PR Cross Media. Pełne wyniki zostaną ogłoszone w środę w Warszawie.

37% badanych zadeklarowało gotowość wzięcia udziału w wyborach 21 października. 16% stanowią niezdecydowani, a reszta nie jest zainteresowana głosowaniem. Socjologowie przebadali 1.093 polskich imigrantów w W. Brytanii.

Źródło - WP.PL

Hmmm... w kraju liczne sondaże wskazują, że PO i PiS idą w sumei łeb w łeb. Zdarzają się odchylenia, ale można je wyzerować, bo co sondaż, co firma sondująca i dziwnie tajemncize PRÓBY, na których sondaże są przeprowadzane - czyli sondaże przedwyborcze niezbyt rzetelnymi.

Jednak aż taka przewaga PO wśród naszych emigrantów? Pojechali za pracą, bo jest im 'źle' u nas. Chcą zarabiać więcej itp. Był nawet taki dowcip - że szczytem złośliwości będzie zagłosowanie na PiS i wyjechanie z kraju... czy to jednak na pawdę ma bezpośredni wpływ na to, że emigranci inaczej głosują?

Co o tym myślicie?

09.10.2007 08:30:30
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Falkhor,

Cytat:
50% poparcia dla Platformy Obywatelskiej

dzięki wizycie Tuska :?: hmmm :?:

[ Dodano: 2007-10-10, 14:22 ]
takiego wyniku na 'wyspach' należy się upatrywać, w tym, że głosują tam głównie ludzie młodzi baaaa bardzo młodzi =D , którzy troszkę za bardzo starają się iść z nurtem...wynik rzeczywiście godny pozazdroszczenia, ale nie ma się nim co ekscytować - wszystko się okaże w wyborach xD

ja polecam program "wybory 2007" na tvp info - baaardzo rzeczowa dyskusja i jak narazie (ca.ły czas) wygrywa z olbrzymią prezwagą PiS...a przypomnę, że to dyskusja na konkrety i programy np wczoraj była mowa o przestępczości i karach...2 dni temu o służbie zdrowia - naprawdę POLECAM :!: bo program dość klarowne eksponuje poszczególne programy partii politycznych...
...w programie biorą udział przedstawiciele: PiS, PO, LPR, PSL, Samoobrona, LiD i PPP - POLECAM :!: :!: :!:
{to tak w ramach wtrącenia} :nerd:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.10.2007 12:57:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kiwi

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,427

levi napisał(a):
takiego wyniku na 'wyspach' należy się upatrywać, w tym, że głosują tam głównie ludzie młodzi baaaa bardzo młodzi

I tu pewnie masz rację. Na PiS głosują głównie starsi ludzie, którzy juz raczej nigdzie nie wyjeżdzają. Zresztą wielu z nich słucha pewnej rozgłośni radiowej ( Animatedwink ) , która namawia do głosowania na partię Kaczyńskich.
Ale sondaże to jedno, a ilu Polaków na obczyźnie odda swój głos w wyborach to się jeszcze okaże. Jakoś nie wydaje mi się żeby było im śpieszno do urn. :|

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
10.10.2007 17:49:48
levi'
Moderator
*

Kiwi,

Cytat:
Na PiS głosują głównie starsi ludzie, którzy juz raczej nigdzie nie wyjeżdzają. Zresztą wielu z nich słucha pewnej rozgłośni radiowej

z tym się nie zgodzę :!: nie każda mocherowa babcia głosuje na PiS, tak samo jak nie każdy komunista głosuje na LiD, czy rolnik na PSL...to błędne myślenie
a co do pisu i ludzi starszych, to zobacz sobie jak pręznie rozwija się młodziezówka PiSu :!:

Cytat:
Ale sondaże to jedno, a ilu Polaków na obczyźnie odda swój głos w wyborach to się jeszcze okaże. Jakoś nie wydaje mi się żeby było im śpieszno do urn.

a mi się wydaje, że dokładnie przeciwnie - ludzie będą chcieli oddać swój głos - tak samo, jak powinni to zrobić ludzie na wyspach, czy wszelkich innych krajach, w którm są polacy...bo KAŻDY ma prawo decydować o losach naszej ojczyzny =D

10.10.2007 23:40:27
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Wg mnie gdyby zapytał cudzoziemców, jakby chcieli głosowac - to więszośc powiedziałaby, że na PO. To mój domysł, ale tak mi się wydaje - że działania PIS mogą być kojarozne jako coś skrajnego, może nawet... ekstremistycznego? Dlatego wybeirają 'grzeczniejszą', mniej wyrazistą neistety - PO, która sprawia wrażenie spokojneijeszej i bardziej zrównoważonej. Może to tak działa?

11.10.2007 08:57:17
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falkhor, ale czy polityka "ciamciaramcia" (z określenia pewnego 'popularnego' polityka) jest lepsza od radykalnej i twardej polityki :?: - nie wydaje mi się...
...to raczej głosowanie - aaa tamci już byli, zobaczymy jak ci sobie poradzą...ja tak myślę.

11.10.2007 18:06:20
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: