Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Jak przekonamy UE do... 'jabola'?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Jak przekonamy UE do... 'jabola'?

Cytat:
W obronie "jabola" nie jesteśmy osamotnieni, ten sam problem mają producenci win jabłkowych ze wspomnianych już Niemiec, Szwecji czy Irlandii oraz Finlandii. (...)
Koronnym argumentem polskiej delegacji, której przewodniczy wiceminister rolnictwa Jan Ardanowski jest to, że wino produkuje się z tradycyjnych w danym kraju upraw. Ardanowski próbował również przekonać komisję, że w Polsce z powodu pogody nie uprawia się winogron. Innym argumentem wysuwanym przez delegację polską było to, że Bruksela rozszerzyła definicję wódki, więc równie liberalnie może potraktować wino.

Źródło i autor - Laif/Onet.pl, Janusz Młynarski, 2007 --KLIKNIJ--

Winkiem o roczniku bieżącym raczą się tak somelierzy jak i pan Włodek i Zdzisiek. Nie jest tajemnicą - polskie tanie wino ma swoją tradycję. Jest robione w domowych piwnicach, z winogron, jabłek... marchewek czy buraków Tongue W każdym razie - jest bardziej tolerowane nawet przez władzę, aniżeli bimber. Mocą nie musi ustępować, bukiet smaków - ogromny.

Dlaczego więc mielibyśmy się takich 'jabolców' pozbywać? Skoro wg mnie na przykład - są produktem krajowym tradycyjnym. Sąsiedzi ze wschodu i południa wesprą nas merytorycznie i praktycznie - bo to jakże swojskie jest pędzić sobie winko?

Więszość z Was już pewnie wie, że wg UE marchewka to owoc a slimak... to ryba, więc jak tu bronić skutecznie prawa do naszego trunku??

Ja od czasu do czasu uraczę się tanim winkiem lub 'swojaczkiem' i bardzo sobie te produkty chwalę. Co o nich myślicie?

16.10.2007 11:42:37
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,066

Jak winem miało się nazywać alkohol robiony z winogron, to Polska przystała.
Jak Polska chciała by wódką nazywać tylko trunki robione wedle tradycji (z ziemniaków i zboża), to UE wypięła na nas du.ę ! Biggrinevil:

P.S. Prawo nie zabrania robienia wina na własny potrzeby.
P.S. Kiedyś w tv wypowiadał się jakiś facet od win i stwierdził, że nawet polskie "sikacze" mają nieraz lepszy skład od tych prosto od żabojadów. M.in. polskie "sikacze" mają mniej siarki niż te z zachodu.

16.10.2007 11:53:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Myślę, że to się da zrobić. Teraz jestem w stanie pomóc, bo przynaję się bez bicia ostatnio małam okazję przkonać się jak smakuje ten trunek Tongue

Jabol dobra sprawa, myślę, że najlepszym sposobem na przekonenie UE do tego specyfiku bęie po prostu zaaplikowanie pewnej dawki kilku ludziom Tongue

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
28.10.2007 14:17:37
Falkhor
Administrator
*

Mueheheheh Smile
Ekhem.

Proszę wysokiej Rady Tongue
Dzisiaj zajmiemy się sprawą jabola polskiego.
Proszę, półnagie hostessy i stewardzi xD rozdadzą państwu ten trunek..
Tak, prosze pić z gwinta.
A teraz zacyznamy rozmawiać...
Mówicie, jeszcze jedna próbka potrzebna?
...
[Po około 6 próbkach...]
...
Panie przewodniczący, prosze zejść z filara.
Panie komisarzu, nie boli pana siedzenie w takij pozycji?
A tak, wróćmy /hik/ do porządku obrad...
...
[Po dodatkowych 4 próbkach]
...
Hej tam z nad tej czaaaaaarnej woooody
wsiada na koń ułań ułan młooooooooody...
...
[Dodatkowe 2 próbki]
...
[Obrady przełożono na dzień następny.]
[Wznowiono obrady]
- Polska otrzymuje bezzwrotną pożyczkę w wysokości 300 miliardów euro.
- Dostaje pozwolenie na wszelkie produkty alkoholowe w każdych ilościach i ze wszystkiego, z czego da się je otrzymać.
- Polska zostaja wieczystym Cesarzem Europy i Świata.
- Polska ma swoją bazę na Księżycu i Marsie.
[Próbki dla wszystkich!!!]

No. Tak też w sumie mogłoby być, prawda?

29.10.2007 08:46:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Portfel: 791

Nie wiem, czy to by przeszło. Europa woli raczyć się dobrymi winami.
Bo np. pewnie bimbru od wódki sprzedawanej tam by nie odróżnili. (Pił ktoś np. wódkę holenderską, taką zwykłą? Fe, syf nad syfy. Gorsze to niż nasz bimber i bardziej zajeżdrza zgniłymi owocami).

30.10.2007 11:16:09
rudzia

*

ale przecież jabol to też winto, tylko trochę gorszej klasy. a po za tym po jabolu szybciej saida, i żadne wino nie ma tak wspaniałego smaku siarki czy cokolwiek to jest Tongue i nie wiem czy po czyms innym się tak daleko pawie puszcza Tongue :lol-sweat:

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
11.11.2007 16:49:54
Falkhor
Administrator
*

Jabol to jabol :] Element polskiej kultury elementarnej :]

13.11.2007 10:26:03
rudzia

*

Falkhor napisał(a):
Jabol to jabol :] Element polskiej kultury elementarnej :]

ja ja Tongue zgadzam sie z tym zwłaszcza, ze po jabolu, przynajmniej mnie, szybciej siada Tongue

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
15.11.2007 21:58:02
marek123

Portfel: 20

Czyli jabol powinien dostac podobny status do góralskiego oscypka: dobro narodowe :]

21.11.2007 13:32:26
Falkhor
Administrator
*

marek123, Jak najbardziej Smile Śliwowica już jest uprzywilejowana Smile A ma bagatela 70% Tongue

21.11.2007 20:03:58
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 785

wara od naszych jaboli :] ja sobie nie wyobrazam takiej sytuacji "nasze wina "krajowe by sie wina nie nazywały ,tylko ciekawe jak ??kompoty??siara??nie no nie ma to tamto ,musimy walczyc o nasze wina ,nie wyobrazam sobie że wino patykiem pisane nie było winem??ciekawe co na to panowie spod spożywczaka?? Smile

29.11.2007 00:46:24
Falkhor
Administrator
*

michas, Alkoholowy kompot owocowy Smile

Polacy założe się - będziemy robić wszystko, aby jabol był jabolem Smile

29.11.2007 11:20:59
typ
: )
*

Portfel: 183
RE: Jak przekonamy UE do... 'jabola'?

Cytat:
Nie jest tajemnicą - polskie tanie wino ma swoją tradycję. Jest robione w domowych piwnicach, z winogron, jabłek... marchewek czy buraków Tongue W każdym razie - jest bardziej tolerowane nawet przez władzę, aniżeli bimber

hmm mi jabol kojarzy sie ze sklepowym winem nasączonym siarą typu Leśny dzban, Komandos Strong czy Wino "wino" Biggrin
nigdy bym nie porównał ich smaku i składu nawet z najgorszym winem domowym. A wino z buraków, ziemniaków, liści dębu, herbaty czy ryżu to raczej fantazja winiarzy, trzeba umieć takie cuda zrobić !

Jakby władza zakazała produkcji wina to by była ostateczna paranoja ! Szkoda ze bimber jest zakazany, ale przynajmniej policja juz nie sprawdza (bo mało kto robi?)i to taki martwy przepis.

A co do UE, to super zajęcie mają tamci biurokraci, siedzą i biorą kasę za ustalanie co jest winem a co nie ! Paranoja żeby od górnie władza takimi bzdurami się zajmowała. Było by to śmieszne jakbys my na tym nic nie tracili, a tracimy np wódka

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro

Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2008 20:48:56 przez marcelka.

12.01.2008 20:35:18
Falkhor
Administrator
*

RE: Jak przekonamy UE do... 'jabola'?

typ - Również mam wrażenie, że siedzenie przez rok na tak dobrze opłącanym stołku i radzenie o tym, co jest winem a co wódką albo czy ślimak jest rybą to jest o tyle śmieszne, co groteskowe.

Wg mnie nasze 'jabole' powinny zdobyć tytuł produktów regionalnych - wiem, wiem, te butelkowane przemysłowo to czysta chemia odpowiednio wymieszana, ale przecież można by opatentować te Komandosy, Bycze Krwie, patyki, Dzbany... to jet na prawdę niezłą linia produktów dla warst średnich i ubogich.

ironizując - już dawno, dawno temu polskiego chłopa oswajano wódką. Czy to wypitą, czy tą wylaną na podwórko...

19.01.2008 22:45:41
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: