Odpowiedz  Napisz temat 
Jak pozbyć się zapachu stęchlizny ?
Autor Wiadomość
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 1,020
Jak pozbyć się zapachu stęchlizny ?

Dzisiaj otrzymałem książkę zakupioną poprzez allegro w jakimś antykwariacie. Książka jak ksiażka - używana. Strony w dosyć dobrym stanie.

Niestety ksiażka była chyba trzymana w wilgoci i czuć od niej stęchlizę... conajmniej jakby lezała w piwnicy, zwłacza takiej jak to w blokach mieszkalnych są..

Jak się tego pozbyć ? Wyczyściłem okładkę zapachowym czymś, strony poprzeglądałem i różne zanieczyszczenia też z zagięć powyganiałem za pomocą pędzelika...

Podobno by pozbyć się stęchlizny trzeba coś osuszyć (np poprzez obłożenie węglem drzewnym czy żwirkiem dla kotków)... z tego co widziałem w TV (martha stewart to prezentowała Animatedwink) to trwa to i tak kilka tygodni, a moze i misieące...

Znacie jakieś inne sposoby ?
Szybsze i nieszkodliwe dla ksiazki ?

08.11.2007 18:33:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
GothicSpirit

*

nfm: 150

A ja się zachowam jak prawdziwy got i powiem: A po co sie tego zapachu pozbywać? Tongue Hehe.
A tak na serio - pojęcia nie mam. Mnie takie rzeczy zazwyczaj nie przeszkadzają Smile

Walking never alone
A shadow without light
Tears sprinkle my skin
My heart just wants to die
08.11.2007 20:06:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
okimaxim

*

Reputacja: 1
nfm: 2,325

spróbuj ją obłożyć czymś co ładnie pachnie ale nie jest szkodliwe dla książki i daj ją na styropianie na grzejniku na pare dni. Książka wyschnie (no bo na grzejniku) a od tego czegoś zapachowego przyjmie woń.
Ja bym tak zrobiła Animatedwink

08.11.2007 20:29:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,970

ja powiem to na swoim przykładzie Smile Kupiłem sobie kilka książke z antykwariatu i po dwóch dniach trzymania ich na półce w szafce było czuć charakterystyczny zapach tego czegoś, no, wiedzy Animatedwink

Jak się go pozbyć? Odradzam perfumy. Dlaczego? Bo może się zdarzyć tak, jak w przypadku ludzi - utrwalą smrodek.

Tak się jakoś złożyło, że miałem zmagazynowane trochę saszetek z obuwia, służących do absorbowania wilgoci. Nie wiem dokładnie, co to było, ale coś higroskopijnego. Włożyłem te książki do pudełka, do nich chyba z 10 torebek tego czegoś... To raz. A dwa - dwukrotne wietrzenie książki każdego dnia (można ją też położyć w miejscu przewiewnym - nawet w MBP w Łańcucie co jakiś czas wietrzy się zbiory Biggrin ). Pomogło. NIE CAŁKOWICIE, ale znacznie zredukowało przykry zapaszek.

08.11.2007 21:36:53
SunShine

*

nfm: 1,319

polożyć na parapecie zrobić przeciąg i przewietrzyć Tongue żeby tylko deszcz nie zaczął padać Smile nie łączyłabym zapachów z jakąś perfumą bo te 2 połaczene mogły by być jeszcze gorsze :O

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
09.11.2007 00:35:54
Falkhor
Administrator
*

SunShine, Z kłądzeniem na parapecie to jednak bym uważał Tongue Jak się zapomni i np. z aoknem będzie deszcz, to ta nasza książka wpije tyle wilgoci, że zostanie tylko najstarsza metoda Tongue PRASOWANIE Smile Któro wymaga wprawy i wielkiej ostrożności - każdą stronicę pieścimy ciepłym żelazkiem.

09.11.2007 07:47:14
Joy_ride

*

nfm: 736

polej dokładnie rozpałką do grilla i sotrożnie podpal Smile wszystko wykonaj na zewnątrz budynku!

po kilku minutach zapach będzie wyeliminowany 100% skuteczności Tongue

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
09.11.2007 08:44:42
mala.em

*

nfm: 306

oprócz wspomnianego już wyżej wietrzenia na balkonie (skutecznego, ale raczej w cieplejszych porach roku) słyszałam też o zamrażaniu - książkę szczelnie opakować w coś foliowego i do zamrażarki na trochę - ponoć działa, ale sama nie próbowałam, bo jakoś tak dziwnie pakować książkę między jedzonko Animatedwink

12.11.2007 15:11:36
okimaxim

*

nfm: 2,325

ja raz pakowałam baterie w zamrażake między jedzonko Animatedwink ale mimo ochronnych woreczków foliowych potem z wierzchu była troche wilgotna. Także ne wiem czy to książce pomoże czy aby nie zaszkodzi.

12.11.2007 18:40:22
Joy_ride

*

nfm: 736

mozna powkładaćmiędzy kartki takie zapachowe reklamówki z gazet Tongue takie pachnące co się pociera Tongue takie próbki Smile

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
13.11.2007 15:38:18
Kiwi
Hrabina ;)
*

nfm: 618

Falkhor napisał(a):
Tak się jakoś złożyło, że miałem zmagazynowane trochę saszetek z obuwia, służących do absorbowania wilgoci. Nie wiem dokładnie, co to było, ale coś higroskopijnego.

To są kulki z hydrożelu. Smile

Pomysł jest dobry, one właśnie po to służą żeby absorbować wilgoć i zapachy, które przez nią powstają. Ale i tak bez wietrzenia się raczej nie obejdzie i całkowicie nie wyeliminujesz zapachu stęchlizny. Ewentualnie troszkę zneutralizujesz.
Radzę jednak przyzwyczaić się do tego zapachu. :/

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
13.11.2007 15:54:35
Falkhor
Administrator
*

Kiwi, A no, hydrożel Smile Mam go też luzem w szufladzie, gdzie trzymam trochę elektroniki. Sądze, ze jednak nada się do książki. Podobnie, jak wietrzenie, ciepłota i... SUCHE miejsce ogólnei rzecz biorąc Smile

13.11.2007 21:44:33
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *