Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Jak najlepiej się zakuwa i czy się ściąga?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Jak najlepiej się zakuwa i czy się ściąga?

Sposoby na to, by w trzy dni zakuć 500stron podręcznika pisanego kosmicznym językiem są różne. jedni potrzebują ciszy i spokoju, inni głosnej muzy, litrów kawy i najlepiej jeszcze równoległego uskuteczniania figur jogi.

W jakich warunkach Wam się najlepiej uczy? I jakich przedmiotów, czy lepiej wchodzi Wam do głowy matematyka, czy też raczej humanistyczne rzeczy? Uczycie się szybciej z surowej książki, z notatek, a może.... czytacie ksiązkę, robicie sobie notatki i to z nich się uczycie? ALBO, co ostatnio bardzo popularne Biggrin, smarujecie książkę zakreślaczami. Tfu - książek nie wolno niszczyć! Co najwyżej maziacie po kserokopiach (orygunalnych kopiach bezpieczeństwa Biggrin Biggrin )

W dzień, w nocy? Na czczo? Leżąc, siedząc, stojąc? Jadąc rowerem, siedząc w wannie... Ze słuchu czy wzrokowo?

A może jakieś metody na pisanie ściąg Biggrin Na rękach, na harmonijkach, skrobanie na linijce, przyklejki pod książami, chowanie pomocy naukowych w róznych częściach garderoby Smile /Drogie Panie - moze być ze szczegółami Biggrin / albo.... nie ściągacie, bo uznajecie, że jest to nie fair i stanowi oznakę nie sprytu, ale słabości?

Poooozdro.

30.07.2006 09:39:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
magdaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 524

W 3 dni w życiu nie wykułabym 500stron podręcznika.To dla mnie nie możliwe.Chyba że był by to materiał który można zrozumieć, no chyba żebym musiała, ale znając mój sposób nauki byłoby trudno. Ja muszę wszystko rozumieć żeby zapamiętac, nie mogę wykuć czegoś na pamięć a potem to ładnie wyrecytować bez rozumienia. I dlatego mam wolniejsze tempo nauki ale myśle że może skuteczniejsze. Smile

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
30.07.2006 12:49:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Da się wykuć 500 str w pare dni Animatedwink Moze nie wykuć dokładnie ale nauczyć się tak żeby zdać szczegółowy test z historii Biggrin doświadczyłam tego w ostatnim czasie duuzo razy Biggrin

Ja potrzebuje ciszy... nie mogę się uczyć przy muzyce... a najgorsze jest to, że ja ucząc się musze czytać na głos :/

Matematyki nie da się nauczyć - trzeba ją zrozumiec Smile Bo bez sensu jest wykuć jakies równanie na pamięć, bo inne liczby i wszystko na nic...

Ja uczę się z ksiązki, z kserówek, nie zaznaczam, tylko czytając sama zwracam uwage co jest wazne a co nie. Dobre notatki tez sie przydają Animatedwink

Zdecydowanie w dzień, tak maks. do 23, 24 potem już zasypiam Tongue

Ja w sumie raz robiłam ściągi Biggrin Na egzamin z filozofii, ale mi się nie przydały bo... egzamin trwał 5 minut Biggrin i nie było nawet czasu Tongue
Najlepiej się pisze jakies sprawdzainy z kimś Tongue - konsultując się z koleżanka Biggrin

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

30.07.2006 13:14:48
magdaaa

*

Co do ściągania, to czasami nie da sie nie ściągać.Jak jest kilka egzaminów pod rząd ( ja ostatnio miałam 3 w tym 2 ciężkie ) to nie da się nauczyć na wszystkie, zwłaszcza jeśli nie są one ze sobą powiązane. Na 2 się nauczyłam, a na ten trzeci nic nie przeczytałam, ale dzięki temu, że ostatnio mam szczęście siedziałam za kolesiem który coś z tego wiedział i dostałam 26 punktów a od 26 było dst. To był mój największy fuks na całych studiach, gdyż przedmiot jest naprawdę ciężki, wykładowca hamski i to był test wielokrotnego wyboru, a za błędną odpowiedż ujemny punkt. Zanim jednak będziemy chcieli ściągać, zróbmy wszystko żeby sie tego nauczyć, jeśli nie wyjdzie to nie pozostaje nic innego jak pisać ściągi, a nóż się uda Biggrin

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
30.07.2006 13:45:08
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Nie mam okreslonego sposobu na zakowanie Smile ale jezeli mam cos wykuc na blache jakies materialy np jezykowe to poprostu pisze to co mam zapamietac na kartce i wzrokowo to zapamietuje. Bardzo ale to bardzo rzadko ucze sie czegos na pamiec, jezeli mam cos wkuc to tylko na rozum, wtedy czytam to cos pare razy i jakos samo sie zapamietuje Smile

Powiem szczerze ze sciagac ze sciag kompletnie nie umie :/ jezeli cos sciagne to od kolezanki czy kolegi, z kartki lub takie ustne podpowiadanie Smile nie mam daru zeby wyciagac zwitki sciag np na egzaminach. Zato na ustnych umie polac troche wody Animatedwink co czesto bardzo pomaga Smile

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
30.07.2006 17:52:54
Falkhor
Administrator
*

Mnie najlepiej jest przeczytać książkę, porobić swoje notatki i potem uczyć się z tych notatek. Znacznie mi to lepiej do głowy wchodzi.

Aha - i nigdy tych notatek nie robię na kompie - znacznie łątwiej wchodza mi do głowy, jeśli pisze je ręcznie. jak mam czas, to jeszcze wrzuce je na kompa, czcionka 4ka arial narrow Biggrin i jakoś idzie się tym wspomóc, ale... często nie musze, albo się nie da Biggrin

Muzyka się przyda, jakas spokojna, i najlpeiej uczy mi sie po godzinie 20-21.

pozdro.

30.07.2006 20:35:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

Portfel: 1,399

mialam zalozc podobny temat bo zbliza sie pazdziernik Smile
a tak szczerze to wlasnei sie ucze do poprawki - mam przerobic dzis minimum 70 stron (historia :/) i po prostu ni **** juz nie moge Sad
help Sad niech mnie ktos wesprze choc psychicznie Sad

edit : maciej
prosze nie przeklinac Smile

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
17.09.2006 16:06:23
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Wspieramy Cie psychicznie Zuziaaa, i trzymamy kciuki Biggrin Powodzenia

Pozdrawiam Maciej
17.09.2006 16:19:45
Zuziaaa

*

sorki wymkslo mi sie Sad
poprawiajcie mnie czasem

Sad:(

17.09.2006 16:25:57
terelka
Moderator
*

Zuziaaa napisał(a):
a tak szczerze to wlasnei sie ucze do poprawki - mam przerobic dzis minimum 70 stron (historia :/ ) i

oj rozumiem Cie doskonale :/ w środe też mam egzamin i też z historii Polski :/ <bleee> już niemoge tego, po prostu masakra! Tyle tego jest, że normalny człowiek nie jest w stanie tyle zapamiętać. Zuziaaa a moze Ty też z politologii jestes? Biggrin

17.09.2006 16:28:36
Zuziaaa

*

nie ja studiuje historie na URz a Ty ?

17.09.2006 16:30:53
terelka
Moderator
*

Ja politologie :/ tez na URz ale chyba tylko do środy :/ bo myśle o zmianie studiów.... no ale zobaczy sie Smile

ehh wracam w takim razie do historii , jeszcze zostało mi coś z 30 pytań do powtórki :/ :/

Powodzenia Zuziaaa i do zobaczenia w sobote na meczu Biggrin

17.09.2006 16:38:08
Zuziaaa

*

powodzenia rowniez Smile:)
to ja tez za chwile ide sie chyba uczyc :/

17.09.2006 16:39:00
Falkhor
Administrator
*

terelka, No coś Ty... Pan histeryk C. nie takich ludzi łamał... Grunt, to po prostu nie poddać się psychicznie, co, jak wiem sam z doświadczenia, bywa niekiedy bardzo trudne, gdyż owa persona jest na prawdę nieprzewidywalna...

Zuziaaa, masz także moje drobne wsparcie Smile Trzeba sobie pomagać. A historia... fiu, fiu... nie lada kobyłka, że tak powiem. Full materiału do czytania i zapamiętywania. Dlatego powodzenia życzę, w zakuwaniu i w zdawaniu. A jakby co, zawsze możesz wskoczyć na Forum i zagadac o czymkolwiek innym, niż nauka Smile

Pozdrawiam.

17.09.2006 18:43:53
magdaaa

*

Ja łącze się z Wami wszystkimi zakuwającymi do poprawek, bo ja oczywiście też zakuwam i tez już mam dość ( szkoda, ze nie można przeklinać ). Tylko ja to jestem z całkiem innej bajki, bo uczę się owadów już nie wiem który tydzień i w głowie mam młyn dosłownie. Materiału niby mało ( ok 100 stron ) ale taka pamięciówa i zróżnicowanie że masakra!!!
Ale nie łamcie się studia to przecież najpiękniejszy okres w życiu ( Falkhor zapewne potwierdzi ) !!! Tak więc powodzenia wszystkim lamiącym się!!! Trzymajmy za siebie nawzajem kciuki!

17.09.2006 19:46:37
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: