Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 Następna > Ostatnia »
Jak najlepiej się zakuwa i czy się ściąga?
AutorWiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Gothka napisał(a):
więc staram się to wykorzystać i głównie czytam sobie kilka razy. :lol-sweat: Potem pamiętam co na jakiej stronie było i czy na marginesie czy na dole itd. :lol-sweat:

hehe ja mam tak samo Biggrin też zawsze wiem, co gdzie, na której stronie Tongue

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

28.04.2007 13:19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
mala.em

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 1

jak dla mnie do intensywnej nauki potrzebna jest cisza i spokój, dlatego począwszy od matury uskuteczniałam wstawanie koło 4 rano - bo to jedyna pora kiedy wszyscy współmieszkańcy jeszcze śpią, a za oknem zamiast hałasu ulicznego śpiewają ptaki i można się skupić na książkach Smile zawsze robię też odręczne notatki z najważniejszymi fragmentami danego materiału;
ciekawym rozwiązaniem są też spotkania grupowe i wspólna nauka/powtórka materiału (choć jest ryzyko, że nauka zejdzie na drugi plan) Smile
można też zmotywować się jakąś nagrodą typu jak zdam egzamin to kupię sobie fajny ciuszek Biggrin

co do ściągania, to się przyznaję, że raz w życiu miałam bardzo pokaźny arsenał pomocniczy; było to na maturze z historii - ale właśnie z racji objętości się nie przydał, bo za nic nie mogłam znaleźć właściwej ściągi Biggrin
ogólnie ściągania nie pochwalam i nie praktykuję - bo jaki jest sens oszukiwać samego siebie? skoro się człowiek nie potrafi zdyscyplinować do nauki to trzeba mieć tę odrobinę godności i przyjąć zasłużoną "pałę" XP

02.05.2007 12:47:38
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

mala.em owszem racja z ta "pała " ale ja nei widze zadnego sensu uczenia sie fizyki kwantowej poniewaz w zyciu mi sie nie perzyda z reszta po liceum moje spotkanie z fizyka sie skonczy . Kiedy mam czas na nauke woel zrobic w 10 miunt sciage z fizyki zaliczyc na 3 lub 4 a reszte czasu spozytkowac na poterzebna mi historie proste ^_^

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
02.05.2007 12:59:15
grzenio

*

Portfel: 1,393

Padlinka napisał(a):
ja nei widze zadnego sensu uczenia sie fizyki kwantowej

Przecież to taki fajny i przydatny przedmiot ...

dla fizyków jądrowych :hihi:

02.05.2007 16:39:57
młoda

*

Portfel: 119

Po pierwsze nie stresować się tym że tyle macie do nauki, bo w stresie nic do głowy nie wchodzi- to sprawdzone naukowo.
Po drugie uczyć się tylko gdy jest się wypoczętym i wyspanym.
Ja na przykład jak jestem zmęczona, a na drugi dzień mam jakieś zaliczenie, to idę spać koło 21.00, wstaję o 2.30 i wtedy naprawdę wiedza sama wchodzi do głowy, mózg jest wypoczęty i nie stawia żadnych oporów Smile ;D
A po trzecie dobre jest zioło które można nabyć w każdej aptece, nazywa się brahmi, 3 tygodnie kuracji i 100% koncentracji. Sprawdziłam na sobie Smile bezpieczne, nie uzależnia Tongue

"Możesz obejrzeć kawałek podłogi na ścianie... Don't drive so fast"
28.05.2007 15:22:13
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

młoda,

Cytat:
brahmi

Brzmi jakos... indyjsko? Tybetańsko? Tongue Mandżursko? Tongue Smile XP

Fakt. czasme jak wracałem do domu i byłem padniety - NIGDY się niczego nie naucze. Już wolę spać i wstać np. o 3:00 nad ranem i wtedy kuć - drugie dobrze to to, że już nei idę spać przed egzaminem Tongue

28.05.2007 17:14:53
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
młoda

*

Falk, dobrze Ci się wydaje bo to zioło indyjskie Smile a słowo brahmi znaczy: "Bogini najwyższej mądrości" Animatedwink

28.05.2007 21:16:36
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

młoda napisał(a):
Ja na przykład jak jestem zmęczona, a na drugi dzień mam jakieś zaliczenie, to idę spać koło 21.00, wstaję o 2.30 i wtedy naprawdę wiedza sama wchodzi do głowy, mózg jest wypoczęty i nie stawia żadnych oporów

popieram sama tak robiłam i wiem ze ta metoda jest najlepsza. tylko trzeba miec w sobie baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo duzo silnej woli zeby ponowsnie wstac =D

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
28.05.2007 21:22:27
młoda

*

rudzia napisał(a):
tylko trzeba miec w sobie baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo duzo silnej woli zeby ponowsnie wstac

ja mam tak średnio silną wolę, a wstaję tak w środku nocy bo czasami po prostu nie mam wyjścia, zawsze zostawiam wszystko na ostatnią chwilę do uczenia, to wielki błąd, ale właśnie ze względu na moją średnio silną wolę nie jestem w stanie podzielic sobie materiału na kilka etapów Tongue Smile

28.05.2007 22:03:30
rudzia

*

to ja na szcescie nie mam takiego problemu i stram sie wszytsko robic na bierzaco ale z tergo co wiem to na studiach to wcale nie jest takie proste Sad ale mam nadzieje ze jednak uda mi sie tak robic...oczywiście jak się dostanę...ale wola w tym przypadku odgrywa bardzo duze znaczenie =D

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
28.05.2007 22:41:31
młoda

*

szczerze mówiąc rudzia, to na studiach nie potrzeba aż tak silnej woli jak w liceum, bo na studiach w sumie uczysz sie tego co chcesz, co Cie interesuje. No ale zawsze warto na bieżąco Smile szkoda że ja tak nie potrafię. A skoro mówisz że masz silna wole to na studia się dostaniesz Smile ważne jest aby wierzyć w siebie a na pewno się uda, trzymam kciuki :]

28.05.2007 23:36:38
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

młoda napisał(a):
na studiach w sumie uczysz sie tego co chcesz, co Cie interesuje.

Choć są od tej reguły wyjątki... :/

młoda napisał(a):
zawsze warto na bieżąco Smile szkoda że ja tak nie potrafię

Ja też niestety nie potrafię, ale jak już mam noż na gardle, nie mam wyjscia XP

Systematyczność to podstawa, zawsze , na każdych studiach, chyba, że ktoś lubi zarwane noce XP

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
28.05.2007 23:45:34
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

młoda,

Cytat:
na studiach nie potrzeba aż tak silnej woli jak w liceum, bo na studiach w sumie uczysz sie tego co chcesz, co Cie interesuje.

No to chyba zależy od UCZELNI. ja generalnei mogę powiedzieć, że jednak jest odwrotnie. na studiach nei gonią Cię tak w nauce, jak w LO, MIMO WSZYSTKO. W LO jeszcze uważają, że powinnaś u nich zostać i skończyć szkołę. A na studiach? Się nie chce, się nie podoba, to wypad. Albo powtarzaj rok Smile A w LO jak ktoś nie zda / nie przejdzie dalej to jest skandal Drwi

Raz jeden przed egzaminem próbowałem się uczyć RANO - w sensie około 7.00. beznadzieja Tongue

29.05.2007 05:48:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
młoda

*

Falkhor napisał(a):
A na studiach? Się nie chce, się nie podoba, to wypad

No tak, ale jak ktoś idzie na studia to chyba chce się uczyć, nikt nikogo nie zmusza żeby studiować. Ja jakbym nie miała ani trochę chęci to na pewno bym się nie męczyła. Nie wiem jak jest na innych uczelniach ale na UR, przynajmniej na moim kierunku, wykładowcy są naprawdę świetni i prawie zawsze idą nam na rękę, tak że nikt nie musi się obawiać że wyleci, chyba że sam tego chce :] Z tym że nas na roku od początku jest tylko 60 osób więc jakby tak zaczęli wywalać jak na politechnice to by musieli zamknąć instytut heh Smile

29.05.2007 09:23:22
rudzia

*

młoda to jest fakt teraz uczelnia a zwlaszcza UR musiz dbac o swoich studentów...nie wiem jak na poszczegolne kierunki ale chyba na filologie polska nie jest sie wcale tak cięzko dostac chociaz ja tam nie wiem...nie bede składac papierów chyba że chcecie żeby taka wariataka uczyla wasze dzieci :hihi: =D

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
29.05.2007 10:14:22
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: