Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Jacek Komuda w Rzeszowie
AutorWiadomość
Padlinka

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
Portfel: 1,431
Jacek Komuda w Rzeszowie

Jacek Komuda - historyk, autor powieści historycznych fantasy, a także scenarzysta gier komputerowych - będzie gościem rzeszowskiego EMPiK-u w Galerii Graffica 15 września o godzinie 17.00. Podczas spotkania zaprezentuje on swoją najnowszą książkę pt.: Diabeł łańcucki. Uczestnicy spotkania będą mieli możliwość podjęcia dyskusji z autorem. Będzie to również okazja do zdobycia autografu.

Nota wydawcy:

Thriller historyczny napisany przez historyka i historię. O jednym z największych awanturników i warchołów Rzeczpospolitej szlacheckiej, który współczesnym zdawał się być wcielonym biesem. Do tego stopnia, że na szafot posłali jego synów, zwanych Diablętami i wnuka ochrzczonego Diabełkiem. Sam Diabeł porywał ludzi, więził i torturował sąsiadów, nakładał kontrybucje. Wyjmując go z kart XVII-wiecznej historii Ziemi Przemyskiej, Komuda dopisał brakujący rozdział mroczno-awanturniczej legendy Bieszczad i Podkarpacia.

Jacek Lech Komuda, herbu Kościesza – rocznik 1972, pisarz, z wykształcenia historyk. Zaczął pisać mając dosyć popłuczyn po Henryku Sienkiewiczu, historycznych trucheł wynoszonych na piedestał przez historyków i autorów starej daty oraz opowieści o rycerzach spod kresowych stanic.

Jego pisarstwo i chęć powrotu do czasów szlachty polskiej wzięły się z chęci odrzucenia narodowej traumy wyniesionej przez Polaków z II wojny światowej i komunizmu, z buntu przeciwko dziełom moralnego niepokoju, a zwłaszcza twórczości Gombrowicza, Miłosza czy Konwickiego.

chcialam zapytac czy ktos czyta , gra , oglada Konwickiego? samam dowiedzialam sie o jego tworczosci niedawno .

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
10.09.2007 22:23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Demonesssa

*

Reputacja: 0
Portfel: 395

Cytat:
Zaczął pisać mając dosyć popłuczyn po Henryku Sienkiewiczu, historycznych trucheł wynoszonych na piedestał przez historyków i autorów starej daty oraz opowieści o rycerzach spod kresowych stanic.

nawet pisarz fantasta-historyk nie powinien chyba tak okreslac dziel Sienkiewicza?

nie znam gostka ale jego prezentacja juz zrobila na mnie zniechcecajace wrazenie xD

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
11.09.2007 09:14:29
Mariusz Prawy

*

Reputacja: 0
Portfel: 147

Chyba jednak mając do wyboru koncert w Łańcucie, a spotkanie z Komudą to wybiorę spotkanie Biggrin

Co do twórczości - czytałem "Diabła łańcuckiego". Kupiłem ją, bo zaciekawił mnie tytuł (dziwne prawda Tongue). I cóż... naprawdę dobra książka. Można by się przyczepić, że tytuł troszkę się mija z treścią, ale to równie dobrze ja mogłem mieć inną koncepcję takiej książki niż autor.

Komu poleciłbym książkę? Wszystkim fanom i przeciwnikom Sienkiewicza. Poczytajcie i zobaczcie, że można pisać bardzo ciekawie i barwnie o tamtych czasach patrząc na to z całkowicie innego punktu widzenia.

Demonesssa dlaczego uważasz, że nie powinien tak określać dzieł Sienkiewicza? Nie mówię, że jestem przeciwnikiem Sienkiewicza, ale uważam, że trochę wypaczył on sposób pojmowania Polski XVII wieku przez współczesnych czytelników.

[ Dodano: 2007-09-16, 12:14 ]
Spotkanie odbyło się w bardzo kameralnym towarzystwie. Liczyłem, że będą dzikie tłumy, a było koło 20 osób. Przyjemnie było posłuchać o ciekawostkach naszego regionu (chociaż prowadzący spotkanie walną gafę mówiąc, że zamek Stadnickiego stał na miejscu obecnego kościoła; dla wiadomości - stał w miejscu obecnej plebanii).

Przy okazji Komuda wyjaśnił co rozumie przez pojęcie "popłuczyn po Sienkiewiczu". Nie chodziło mu głównie o to, że nie lubi dzieł Sienkiewicza, lecz o to, że bardzo dużo pisarzy zaczęło naśladować jego styl, bo liczyli na sukces wydawniczy. Natomiast Ci którzy pisali zupełnie w przeciwnym kierunku niż on byli przez dłuższy czas blokowani.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
12.09.2007 14:52:39
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: