Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izraelski komiks antypolski?
15.05.2007, 18:19:26
Izraelski komiks antypolski?
Proszę sobie popatrzeć na artykuły o pewnym komiksie:

Onet
Źródło - Wiadomości.ONET.PL

Pardon
Źródło - PARDON.PL

Rzeczpospolita
Źródło - RZECZPOSPOLITA.PL

Na początku myślałem, że to tylko takie wyobrzymione opinie o komiksie, który... swoje lata (jako forma sztuki) już ma. Owa Sztuka komiksu jest ludziom mniej lub bardziej odległa. A to dlatego, że w sumie komiks widnieje już na ścianach jaskiń, gdzie zamieszkiwali nasi pra-pra-praaaaa przodkowie. Ale i przychodzi na niego pora co jakiś czas, gdy powstają kolejne ekranizacje komiksów. Będzie to rzecz chyba wiecznie żywa...

Jednak komiks polityczny... zdarza się u nas (W Polsce) dość rzadko i chyba odbiorcy nie sa do tego przyzwyczajeni? Mooooże jednak swoje ziarno zbiera teraz zasiew akcji z islamskim Prorokiem, skarykaturowanym przez Europę? Trzeba jednak przypomnieć rysowników, który baaardzo często oddają swoją kreskę na rzecz satyry politycznej, walki partyjnej, itp.

Nie mam dostępu do całości komiksu z polskim tłumaczeniem, ale to co zobaczyłem - optymizmem nie napawa. A Wy co o nim myślicie?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15.05.2007, 20:16:10

Juz parę lat temu był też taki komiks jak Maus w którym Polacy byli przedstawiani jako świnie, Żydzi jako myszy, Niemcy jako koty

http://wiadomosci.onet.pl/1409686,2677,1,kioskart.html napisał(a):. Efekt jest taki, że młodzież izraelska widzi w Polakach ludzi drugiej kategorii, postrzega ich jako potencjalnych wrogów – wyjaśnia bez ogródek.

O tym, że profesor ma sporo racji, świadczyć może instrukcja postępowania z tubylcami rozdawana jeszcze kilka lat temu młodym Izraelczykom udającym się do Polski. Znalazł się w niej zapis: "Wszędzie będziemy otoczeni przez Polaków. Będziemy nienawidzić ich z powodu udziału w zbrodniach".

to też jest nie ciekawe :/

//edit

przed chwilą znalazłem, mądrzy ludzie jeszcze są Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:Polacy przedstawieni jako pijacy i antysemici

Prestiżowy dziennik "Haarec" opublikował w swoim magazynie komiks poświęcony Holokaustowi. Pochodzący z Polski Żydzi alarmują, że zawiera on antypolskie treści
Jest rok1944, Generalna Gubernia. Trzy żydowskie dziewczynki uciekają przez las. Jedna przewraca się na ziemię. - Jest wystarczająco brudna, by wyglądać na Polkę -mówi jej koleżanka. Dziewczynki wsiadają do pociągu, którym Polacy jadą na roboty do Rzeszy.

To, co się dzieje w wagonach, przypomina Sodomę i Gomorę. Opuchnięte, zwierzęce twarze obdartych, zarośniętych mężczyzn. Wulgarne, tłuste kobiety. Wódka leje się strumieniami. Dziewczynki zostają szybko zdemaskowane. - Popatrz Władek, jaki brzydki nos! Założę się, że to nie Anna i Maria, tylko Rachela i Estera -mówi jeden z Polaków.

- Na następnej stacji oddamy je Niemcom i dostaniemy jeszcze wódki - wtóruje mu drugi. Jeszcze inny wyraża nadzieję, że Bóg spali Żydów w ogniu piekielnym. Dziewczynkom udaje się jednak przeżyć i docierają do najbliższej stacji. Tam spotykają "dobrego Niemca", który daje jednej z nich kostki cukru i ostrzega, by nie wracały do pociągu. W ten sposób ratuje im życie, pociąg zostaje bowiem zbombardowany.

Antypolskie stereotypy

Taką wizję historii drugiej wojny światowej podaną formie kolorowego komiksu zaserwował swoim czytelnikom "Haarec". Publikacja wywołała oburzenie w środowisku pochodzących z Polski Izraelczyków. - Jak to zobaczyłam, podskoczyło mi ciśnienie. To prawdziwy skandal - powiedziała "Rz" Ilona Dworak-Cousin, szefowa Towarzystwa Przyjaźni Izrael - Polska.

Jej organizacja napisała do "Haareca" list protestacyjny. - W komiksie ukazano okropne, antypolskie stereotypy. Naród żydowski, który w przeszłości wielokrotnie padał ofiarą stereotypów, powinien być szczególnie wyczulony na te sprawy. Ten komiks wypacza prawdę historyczną i jest szkodliwy dla młodych ludzi -podkreśliła.

Listy protestacyjne do redakcji piszą również osoby prywatne. M.in. były szef magazynu "Haareca" Roman Frister. - Za moich czasów coś takiego nie miałoby szans na publikację. To obraża nie tylko Polaków, ale również Żydów. Co to za pomysł, żeby robić komiks o Holokauście? -powiedział "Rz".

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
Znajdź wszystkie posty użytkownika
16.05.2007, 05:52:38

Cytat:Co to za pomysł, żeby robić komiks o Holokauście
Hmmm... komiks można zrobić. Ale taki kłamliwy i obraźliwy - to już nie...

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Ciekawe co by było, gdybyśmy to MY, POLACY, tak sobie szydzili z Żydów? :nerd:
16.05.2007, 08:02:07

przegiecie wg mnie :/ ja bym sobie narysowala komiks o pejsiastym zydku ktory sprzedalby za zloty zab swoja zone albo nie dalby Polakowi krromki chleba ze chodzi brudny niedomyty udaje ze sie modli a tak to tylko kombinuje jak pomnazac swoje pieniadze - do tego jeszcze wielki obludnik

to byloby slodkie jakby mi to jeszcze opublikowala jakas wieksza gazeta i wtedy o taaaaakiego bo to przeciez bmoja wizja faktow co nie? :[ :[ :[

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
25.05.2007, 23:29:55

Znajomi pracujący w zamku strzasznie nie lubią wycieczek z Izraela. Młodzież zachowuje się okropnie, smiecą krzyczą wydaje im się że mogą robić co im się podoba. Naprawde myslałem ze to spoko ludzie ale na wakacjach moj kuzyn pracował w USA na letnim obozie dla zydów i oni specjalnie nie robili"tego" do kibelka tylko obok albo śmiecili i nie dawali śmieci do kosza poto aby ludzie ktorzy tam przyjechali z programy Work & Travel musieli to sprzątać....:/ Tak samo ochrona żydowskich wycieczek, ponoć były przypadki ze pobili polaków tylko z tego powody ze za blisko podeszli.... A co do czasów wojennych to niedługo okaże się że to polacy wywołali wojne i holocaust a biedni niemcy niczemu nie zawinili. A wystarczyłoby odrobine szacunku i pokory...
26.05.2007, 00:08:58

Gall, Niestety, ale faktycznie - często widac, jak żydowskie wycieczki nie szanują porzadku w Łańcucie. Są bardzo głośne, brudzą i cóż... zachowują się nie jak goście, ale co najmniej jak 'właściciele" :/
28.05.2007, 22:28:43

Gall napisał(a):A co do czasów wojennych to niedługo okaże się że to polacy wywołali wojne i holocaust a biedni niemcy niczemu nie zawinili

nie musisz dlugo czekac !! Niemcy i żydzi juz oskarżaja Polaków o wywołanie II wojny światowej...w ich mniemaniu to my wymodowaliśmy ich ludzi oni tego nie rozumieja...Żydzi nie chca podskakiwac Rosjanom i Niemcom to sie wyżywaja na Polakach...chociaz to troche też i nasza wina bo jaka my mamy opinie za granica

Falkhor napisał(a):Są bardzo głośne, brudzą i cóż... zachowują się nie jak goście, ale co najmniej jak 'właściciele"

"rasa panów" tylko to mi sie nasuwa do głowy i nic po za tym...myśla że maja nad nami przewage ale historia nigdy nie będzie obiektywna jak to powiedział Szekspir "Historia jest to opowieśc pisana przez shizofremika" i to jest szczera prawda

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
31.05.2007, 19:43:17

czytałem ostatnio artykuł o skandalicznym zachowaniu wycieczek młodzieży izraelskiej w Krakowie oraz o wyczynach ich ochroniarzy. Zdaje się fragmenty tego artykułu cytował powyżej "typ". Delikatnie mówiąc były to zachowania bydlęce, a nie ludzkie: począwszy od pobicia stewardesy LOTu (bo za późno podała colę) po spalenie dywanu w jednym z krakowskich hoteli i załatwianie się do umywalek. Cóż, chyba najgorsze jest to że nie można skutecznie ukarać tego prostactwa bez narażania się na zarzuty o antysemityzm. Ja tego po prostu nie rozumiem: Holocaust Holocaustem ale kto dał młodym Izraelczykom i ich ochroniarzem prawo do pomiatania innymi i zachowywania się jak bydło? Dlaczego można szydzić z Polaków, "Ruskich", Japończyków a z Żydów nie? I tak ma właśnie wyglądać tolerancja? Nie, dziękuję, to ja w takim razie wolę mieć łatkę antysemity za to, że ośmielam się myśleć i krytykować. Zwłaszcza po tym co wyżej napisałem :] Pzdr
31.05.2007, 21:26:25

myślę że Żydzi uważają się za wielkich poszkodowanych i na tych którzy najgorzej wyszli na konflikcie Polski z III Rzesza czy ZSRR ale to przecież historia...oastatnio koleżanka oopowiadała mi że podczas spaceru w naszym parku mijała wycieczke Żydów...jeden z nich obrócił sią za nią zaczą coś mówic i pluc...nie wiadomo dlaczego. W sumie może i to by dziwne nie było ale dziweczyna ma czarne długie włosy do łopatek i kilka dredów...osobiście nie wiem co gościa tak zbulwersowało ale jego zachowanie było conajmniej dziwne

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
01.06.2007, 02:52:11

rudzia napisał(a):podczas spaceru w naszym parku mijała wycieczke Żydów...jeden z nich obrócił sią za nią zaczą coś mówic i pluc...nie wiadomo dlaczego
może mu się spodobała i miał soczystą wymowę :hihi:

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
01.06.2007, 10:22:48

Prot napisał(a):może mu się spodobała i miał soczystą wymowę

to jest pardzo prawopodobne ale nie wiem czy tak bylo w rzeczywistości...dziwne i tyle i ciężko stwierdzisz z czego wyniknęło takie zachowanie

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy