Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
IV RP - rozliczenie
AutorWiadomość
angela

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 78
IV RP - rozliczenie

To już jest koniec tej beznadziejnej ekipy pisowców, dlatego proponuję aby w tych tematach-DNI Rozliczeń- wykazać wszelakie złe cechy rządu, i poszczególnych ministerstw- na poczatek rozliczenie z całym złem tego zbyt długiego w doniosłej polskiej historii okresu. Anna Elżbieta Fotyga - najgorsza szefowa dyplomacji od 1989 roku, surowo krytykowana przez krajowych i zagranicznych obserwatorów, wierna zauszniczka braci Kaczyńskich- zostawiła po sobie wiele zła w dziedzinie stosunków bilateralych Polski, z partnerami z Europy i świata. Zdołała zrujnować dorobek dyplomatyczny wielu ministrów wolnej RP, co celnie zauważył wybitny dyplomata nazywając ją dyplomatołkiem- oby odeszła tam z skąd przybyła- czyli do kancelarii prezydenta.

edit by levi'
w przyszłości proszę zakładać bardziej ogólne tematy, tak aby temat mógł zawierać różne opinie, a nie tylko nt jednego wydarzenia...

23.10.2007 15:04:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Jaruszczow

*

Portfel: 585

Angela... ale konkrety poprosze... wypunktuj wszystko co zrobiła źle

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
23.10.2007 15:35:16
angela

*

Portfel: 78

Jaruszczow, to gołym okiem widać że jest nieudacznikiem- chociażby katastrofa szczytu gdzie walczyliśmy o pierwiastem- a tu nagle jednak para naszych reprezentantów, a włąściwie trójca-bracia K. i Fotysia, zmienili zdanie. Przekuć sukces w porażkę oto jak ci ohydni ludzie szydzą z polskiego społeczeństwa- to wstyd dla pokoleń polskiej dyplomacji- dobrze że taki krótki na szczęście!

edit maciej

Za obrazę w 99% twoich postów, urlop na 30 dni. Może ten czas nauczy pewnej kultury wypowiedzi.

24.10.2007 08:23:32
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Jaruszczow,

Cytat:
Angela... ale konkrety poprosze... wypunktuj wszystko co zrobiła źle

ja także chciałbym się dowiedzieć co takiego było w tych latach...proszę o jasne odpowiedzi...
angela,

Cytat:
chociażby katastrofa szczytu

mi się wydaje, że w tym momencie polska wywalczyła dobrą pozycję w UE - czy się mylę :?: :lmao:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.10.2007 13:52:21
Avalanche

*

Portfel: 212

levi napisał(a):
mi się wydaje, że w tym momencie polska wywalczyła dobrą pozycję w UE - czy się mylę :?: :lmao:

Przedłużenie o 3 lata, do 2017r. korzystnego dla nas, niceiskiego systemu głosowania, jest dla nas dobre? Nie sądzę, zwłaszcza, że UE powstaje już w 2009r, (oczywiście jeśli podpiszą TR), a wtedy nasz głos naprawde straci na wartości.

24.10.2007 21:20:24
levi'
Moderator
*

Avalanche, z pełnym szacunkiem - uważam, że system niceiski i joanina są dla nas bardzo korzystne tj na tyle na ile pozwala nam krótkie członkostwo...bo ten system, chcąc nie chcąc stawia nas w pierwszym szeregu i pozwala blokować ustawy przy poparciu jednego większego kraju oraz paru mniejszych sojuszników...czy to jest złe :?: :?: :?: hmmm napewno najlepsze z możliwych...

25.10.2007 12:04:16
Avalanche

*

levi napisał(a):
Avalanche, z pełnym szacunkiem - uważam, że system niceiski i joanina są dla nas bardzo korzystne tj na tyle na ile pozwala nam krótkie członkostwo...bo ten system, chcąc nie chcąc stawia nas w pierwszym szeregu i pozwala blokować ustawy przy poparciu jednego większego kraju oraz paru mniejszych sojuszników...czy to jest złe :?: :?: :?: hmmm napewno najlepsze z możliwych...

System niceiski jest może i korzystny, jak UE powstanie nie będziemy decydować o swoich sprawach tylko "współdecydować". Prawda jest taka, że wtedy nie będziemy mieć takiej siły w UE, jak to jest teraz, ponieważ wciąż traktat nie został podpisany i jeszcze możemy się ewentualnie wycofać. Jak system niceiski się skończy będzie jeszcze gorzej, bo podwójna większość ewidentnie promuje państwa z b. dużą liczbą ludności, jak Niemcy, Francja, czy WB.
PO wygraniu wyborów przez PO nie ma co mażyć o silnej pozycji w UE. Zadowoleni z wyników są m.in. kanclerz Angela Merkel, Jose Baroso, przewodniczący Komisji Europejskiej, przyszłego rządu Unii Europejskiej... Jeśli to całe europejskie towarzystwo, jest zadowolone, to my powinniśmy się , tak naprawdę się martwić… ;]
A co do mechanizmu z Joaniny - ono nie blokuje zarządzonych decyzji (jak nam mówią media czy premier), tylko je opóźnia, może o kilka tygodni, może o kilka miesięcy, ale tylko opóźnia. Jeśli w tym czasie nie uzyskamy kompromisu, to niekorzystne decyzje wchodzą w życie!

25.10.2007 14:04:54
levi'
Moderator
*

Avalanche,

Cytat:
System niceiski jest może i korzystny, jak UE powstanie nie będziemy decydować o swoich sprawach tylko "współdecydować". Prawda jest taka, że wtedy nie będziemy mieć takiej siły w UE, jak to jest teraz, ponieważ wciąż traktat nie został podpisany i jeszcze możemy się ewentualnie wycofać.

ale podpisanie konstytucji było jasne w momencie wstępowania do UE :!: wszyscy wiedzieli, że do tego dojdzie, więc nie wiem dlaczego teraz takie zamieszanie się zrobiło :?: :O - jakie było wyjście :?: - wystąpić z UE :?: :O

Cytat:
PO wygraniu wyborów przez PO nie ma co mażyć o silnej pozycji w UE. Zadowoleni z wyników są m.in. kanclerz Angela Merkel, Jose Baroso, przewodniczący Komisji Europejskiej, przyszłego rządu Unii Europejskiej... Jeśli to całe europejskie towarzystwo, jest zadowolone, to my powinniśmy się , tak naprawdę się martwić… ;]

cieszą się, bo wiedzą, że teraz pójdzie im łatwiej...i polska nie będzie stwarzała problemów tj tak ostro broniła swoich racji...
...czy to dobrze :?: hmmm z mojego pkt widzenia NIE - bo jedną rzeczą jest być twardym negocjatorem, a druga dbać o interesy polski - nie jestem przekonany, że PO zadba o obie te rzeczy razem...jak narazie widzę, że przyjaźń europejską stawia wyżej od interesu kraju... :O

Cytat:
A co do mechanizmu z Joaniny - ono nie blokuje zarządzonych decyzji (jak nam mówią media czy premier), tylko je opóźnia, może o kilka tygodni, może o kilka miesięcy, ale tylko opóźnia. Jeśli w tym czasie nie uzyskamy kompromisu, to niekorzystne decyzje wchodzą w życie!

a czy to mało :?: :?: :?: mogłoby wcale tego nie być :!:

25.10.2007 15:31:11
Avalanche

*

levi napisał(a):
ale podpisanie konstytucji było jasne w momencie wstępowania do UE :!: wszyscy wiedzieli, że do tego dojdzie, więc nie wiem dlaczego teraz takie zamieszanie się zrobiło :?: :O - jakie było wyjście :?: - wystąpić z UE :?: :O

Cóż, nie wiem o jakie zamieszanie dokładnie ci chodzi, jednak UE bedzie robiła niemal wszystko aby doszło do podpisania traktatu - m.in. dlatego udało nam się tak łatwo wywalczyć "mechanizm z joaniny". Jednak jak już go podpiszemy to będzie nam bardzo trudno się z tego wycofać, i nasze zdanie nie będzie już tak ważne. Bardzo kontrowersyjnym zapisem jest punkt o nadrzędności prawa oraz sądownictwa europejskiego nad polskim, oraz o wspólnej polityce zagranicznej UE, co w pewnym stopniu ogranicza naszą suwerenność.

Cytat:

Cytat:
A co do mechanizmu z Joaniny - ono nie blokuje zarządzonych decyzji (jak nam mówią media czy premier), tylko je opóźnia, (...)

a czy to mało :?: :?: :?: mogłoby wcale tego nie być :!:

Zależy od punktu widzenia. Wg mnie możliwość odsunięcia o pare miesięcy niekorzystnych dla nas decyzji nie jest zbyt dużym sukcesem.

25.10.2007 16:31:42
levi'
Moderator
*

Avalanche,

Cytat:
Cóż, nie wiem o jakie zamieszanie dokładnie ci chodzi

no np to, które odstawił R.Giertych :O

Cytat:
Jednak jak już go podpiszemy to będzie nam bardzo trudno się z tego wycofać, i nasze zdanie nie będzie już tak ważne.

ale po co się wycofywać :?: nie po to się integrowaliśmy, żeby teraz z tego układu wychodzić...
...zresztą - napewno nie będzie tak, że nie będziemy mogli wyjść z UE - przecież zawsze można zrezygnować, prawda :?:

Cytat:
Wg mnie możliwość odsunięcia o pare miesięcy niekorzystnych dla nas decyzji nie jest zbyt dużym sukcesem.

wiesz - to teżzależy od pkt widzenia...

25.10.2007 16:37:10
Avalanche

*

Cytat:
ale po co się wycofywać :?: nie po to się integrowaliśmy, żeby teraz z tego układu wychodzić...

Może lepiej się głębiej nie angażować tylko współpracować z UE na takich zasadach jak jest to teraz? :? Jak już pisałem wcześniej, ustanowienie TR będzie się wiązało z przyjęciem prawa europejskiego, nadrzędnością sądów, masą biurokratycznych przepisów, regulacji, ograniczeń, koncesji... Cała UE jest sterowana przez przepisy, a to bardzo nie sprzyja gospodarce. To własnie dlatego stare kraje UE mają tak słaby wzrost gosp.

Cytat:
...zresztą - napewno nie będzie tak, że nie będziemy mogli wyjść z UE - przecież zawsze można zrezygnować, prawda :?:

Czy ja wiem, raczej to nie będzie łatwe...

25.10.2007 16:43:17
levi'
Moderator
*

Avalanche,

Cytat:
Jak już pisałem wcześniej, ustanowienie TR będzie się wiązało z przyjęciem prawa europejskiego, nadrzędnością sądów, masą biurokratycznych przepisów, regulacji, ograniczeń, koncesji...

ale jak widać większość krajów uważa traktat reformujący za potrzebny...więc może dla nas też będzie dobry :?: hmmm :?:
ja uważam, że w sferze UE jest potrzebna bardzo głęboka integracja...nooo ale z zachowaniem pewnych odrębności...

Cytat:
Czy ja wiem, raczej to nie będzie łatwe...

no przecież nikt nas tam na siłę nie trzyma :!: - zresztą miałem o tym na wykładzie: z nato, ue i tych wszystkich innych tworów można wystąpić, bo członkostwo jest DOBROWOLNE...

25.10.2007 16:50:00
mnemonick

*

levi napisał(a):
ja uważam, że w sferze UE jest potrzebna bardzo głęboka integracja...nooo ale z zachowaniem pewnych odrębności...

najlepiej jak GB bardzo duża odrębność począwszy od położenia skończywszy na poglądach Animatedwink

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
25.10.2007 23:15:38
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Widzę, że dyskusja podąża ostro w sprawy zagraniczne Drwi Chociaż może i to źle formuuję, bo jako że jesteśmy UE, to sprawy UE są naszymi sprawami...

Rozlcizenie IV RP/... a co powiecie o wzroście gospodarczym? I co o służbie zdrowia?

26.10.2007 08:56:19
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
Rozlcizenie IV RP/... a co powiecie o wzroście gospodarczym? I co o służbie zdrowia?

przyrost gospodarczy...hmmm czasem słysze opinię, że to jak szybko wzrasta gospodarka nie jest sykcesem ostatniego rządu hmmm coś w tym jest, ale chciałem przypomnieć, że to rząd swoimi decyzjami sprawia, że można czerpać korzyści z koniunktury :!:
a co do służby zdrowia - hmmm ten system wogóle jest chory - był, jest i BĘDZIE...do momentu gdy się nie uda go uszczelnić i jak lekarze nie zrozumieją, że TO NIE IRLANDIA :!: :!: :!:

26.10.2007 16:35:52
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: