Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Islam - religia miłości, nienawiści, dobra, zła, pogardy???
05.04.2007, 17:40:16
Islam - religia miłości, nienawiści, dobra, zła, pogardy???
Temat scalony.

[ Dodano: 2007-04-05, 18:00 ]
Cytat:I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich!

gdyby Koran pisano teraz, pewnie byłaby mowa o pertraktacjach lub o Strassburgu, ale na tamte czasy tak wyglądały walki i nikogo to nei dziwiło. Poza tym ten fragment jak dla mnie wydaje się być wezwaniem do walki obronnej. Chyba, ze jakoś źle rozumiem WALKĘ.

Cytat:5:13 Za to, że oni naruszyli swoje przymierze, My ich przeklęliśmy i uczyniliśmy ich serca zatwardziałymi. Oni wypaczają sens słów i zapominają część tego, co im zostało przypomniane. Ty nieustannie odkrywać będziesz zdradę z ich strony, z wyjątkiem nielicznych spośród nich. Lecz odpuść im i przebacz! Zaprawdę, Bóg kocha dobrze czyniących!
5:14 Od tych, którzy mówią: "Jesteśmy chrześcijanami!", wzięliśmy przymierze. Lecz oni zapomnieli część tego, co im zostało przypomniane; My wznieciliśmy wrogość i nienawiść wśród nich aż do Dnia Zmartwychwstania. I niebawem obwieści im Bóg to, co oni czynili.

Zwłaszcza podkresliłbym znaczenie 'odpuśc i przebacz'.
Ponadto - cały zapis - jak dla mnie wychodzi na to, że Chrześcijanie najpierw obeicali, a potem słowa nie dotrzymali. Nie jestem aż tak biegły z historii, ale wystarczy t aby stwierdzić, że ktosm a powód, by tak pisać?

I jeszcze taka notka do TŁUMACZEŃ - przykład z 2:1313

Cytat:A kiedy im mówią:
"Uwierzcie tak, jak wierzą ci ludzie!" oni mówią :
"Czyż my mamy wierzyć, jak głupcy[komentarz]. Czyżby?
Zaprawdę, to oni są, głupcami , lecz oni nie wiedzą!

Treść komentarza
Cytat:Józef Bielawski błędnie napisał:
{Czyż my mamy wierzyć, jak wierzący}

W przekładzie Jana Murzy Buczackiego czytamy:
{czyż mamy wierzyć wiarą bezrozumnych}

W przekładzie Taqi-ud-Din al-Hilali & Muhammad Muhsin Khan:
{Shall we believe as the fools have believed?}

W przekładzie Yusuf `Ali:
{Shall we believe as the fools believe?}

W przekładzie Marmaduke Pictall
{shall we believe as the foolish believe?}

Dlatego też nie moge być całkowicie przekonany, że Koran całościowo nawołuje do walki przeciwko WSZYSTKIm, którzy nie nzjaą Allaha, nie wyznają jego wiary. Są w końcu niewierni, z którymi uprawiano handel i to wieki temu. na prawdę - nie czuję się an siłąch i nei wiem, kto tutaj jest na prawdę z tego biegły, by ostatecznie zadecydować, że Koran jest hasłem wojny, ale i hasłem wszelkiego pokoju.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
06.04.2007, 02:27:34

Nie urażając nikogo - z Koranem jest trochę jak z pacjentem cierpiącym na notoryczną schizofrenię lub - uciekając od medycznych porównań - Koran to taki Dr. Jekyll i Mr. Hyde, wydaje się, że jednak z przewagą tego drugiego Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji . Czy da się w jakikolwiek sposób wyjaśnić istnienie obok siebie wersetów nieśmiało napominających np. o przebaczeniu jako pozytywnej wartości oraz wersetów, których możemy znaleźć całą masę, a które jasno i klarownie nawołują do nienawiści i przemocy?

Koran napisał(a):9:29 Zwalczajcie tych, którzy nie wierzą w Boga i w Dzień Ostatni, który nie zakazują tego, co zakazał Bóg i Jego Posłaniec, i nie poddają się religii prawdy - spośród tych, którym została dana Księga - dopóki oni nie zapłacą daniny własną ręką i nie zostaną upokorzeni.
9:123 O wy, którzy wierzycie! Zwalczajcie tych spośród niewiernych, którzy są blisko was. Niech się spotkają z waszą surowością.
26:201 Oni w to nie uwierzą, dopóki nie zobaczą kary bolesnej .
48:29 Muhammad jest posłańcem Boga. Ci, którzy są razem z nim, są gwałtowni wobec niewiernych, a miłosierni względem siebie. Widzisz ich kłaniających się, wybijających pokłony, poszukujących łaski Boga i Jego zadowolenia. Ich znamię jest na ich twarzach, od śladów wybijania pokłonów. Taka jest ich przypowieść w Torze i taka jest ich przypowieść w Ewangelii: "Są oni jak ziarno zasiane, które wypuszcza kiełek i wzmacnia go, i staje się twardy, i trzyma się prosto na swoim źdźble, wprawiając w podziw siewców" - to, żeby przez nich doprowadzić do wściekłości niewiernych. Bóg obiecał tym spośród nich, którzy uwierzyli i pełnili dobre dzieła, przebaczenie i nagrodę ogromną.
41:27 My na pewno damy zakosztować tym, którzy nie wierzą, kary strasznej; My zapłacimy im czymś gorszym niż to, co oni czynili.
48:13 A ten, kto nie wierzy w Boga i Jego Posłańca - My, zaprawdę, przygotowaliśmy dla niewiernych ogień płonący!
5:51 O wy, którzy wierzycie! Nie bierzcie sobie za przyjaciół żydów i chrześcijan; oni są przyjaciółmi jedni dla drugich. A kto z was bierze ich sobie za przyjaciół, to sam jest spośród nich. Zaprawdę, Bóg nie prowadzi drogą prostą ludu niesprawiedliwych!
8:17 To nie wy ich zabijaliście, lecz Bóg ich zabijał. To nie ty rzuciłeś, kiedy rzuciłeś, lecz to Bóg rzucił; aby doświadczyć wiernych doświadczeniem pięknym, pochodzącym od Niego. Zaprawdę, Bóg jest słyszącym, wszechwiedzącym!
4.34 Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki!
Sura 24:33 (Bielawski) I niech starają się żyć we wstrzemięźliwości ci, którzy nie mają możliwości małżeństwa, aż wzbogaci ich Bóg Swoją łaską. A tych spośród waszych niewolników, którzy starają się o zapis wyzwoleńczy - wyzwólcie, jeśli wiecie, że w nich jest jakieś dobro; i dajcie im z majątku Boga to, czym On was obdarzył. I nie przymuszajcie waszych niewolnic do prostytucji - jeśli one chcą żyć w czystości - w poszukiwaniu przypadkowych korzyści w życiu na tym świecie. A jeśli kto je zmusi... - to przecież Bóg, ze względu na ich zmuszenie, będzie Przebaczający, Litościwy!

Ktoś może powiedzieć - "to fragmenty wyrwane z kontekstu!". Cóż, Koran dostępny jest w internecie również w całości, przynajmniej w dwóch tłumaczeniach. Zapraszam do sprawdzenia co i jak, ze swojej strony gwarantuję, że ich wymowa nie ulega zmianie "na lepsze" : ). Oprócz tego wskazana jest interpretacja nie tylko w kontekście tekstu przed i za, ale również w kontekście sunny, a tu sytuacja wygląda jeszcze mniej różowo.

No i mamy jeszcze totalnie totalitarny szariat Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
. Za seks pozamałżeński w wykonaniu kobiety - ukamieniowanie. Apostaci również nie mają co liczyć na karę łagodniejszą niż wyrok śmierci, choć tu pewnie sprawa załatwiana jest nieco szybciej. Nie wspominając o całej masie "uregulowań" w sam raz na kształt orwellowskiego "1984". Wystarczy zainteresować się bliżej tym co się dzieje w Somalii, Sudanie, co działo się w Afganistanie, ale też w - wydawać by się mogło - "cywilizowanym" Iranie i Arabii Saudyjskiej, a także zapoznać się ze współczesną historią prześladowania chrześcijan w tych krajach.

Swoją drogą, jestem ciekaw jak większość z Was ustosunkuje się do małżeństwa islamskiego proroka z 6 letnią Aishą i "usankcjonowania" tegoż związku w wieku jej lat dziewięciu? Że niby taki religijny folklor? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

To przeczytajcie ciekawostkę:

Cytat: Jednym z aspektów Islamu jest fakt dopuszczania przez tę religię pedofilii. Również w przypadku Mahometa ewidentna pedofilia jest jedną z jego przywar jako osoby. Potwierdza ją wiele cytatów z Hadisów, wśród nich następujący:

Bukhari: "Opowiedział ojciec Hishama: Khadija umarła trzy lata przed odejściem Proroka do Medyny. Został tam przez dwa lata i ożenił się z Aiszą kiedy miała sześć lat, i skonsumował to małżeństwo kiedy miała dziewięć lat".

Również Koran dopuszcza seks z dziewczynkami przed wystąpieniem pierwszego okresu, czyli przed 12-13 rokiem życia.

"A te spośród waszych żon,
które już zwątpiły w okres miesięczny
- jeśli macie wątpliwości -
niech czekają trzy miesiące;
podobnie te,
które jeszcze się nie rozwinęły.
Kobiety brzemienne zaś
niech czekają,
aż złożą swoje brzemię.
Temu, kto się boi Boga,
On przyniesie ułatwienie" 65,4

Powyższy werset Koranu mówi o okresie przejściowym, który należy odczekać przed rozwodem z żoną, aby upewnić się co do ojcostwa dziecka, które mogłoby być poczęte w małżeństwie.

Co na to uczeni muzułmańscy? Istnieje tu kilka szkół obrony. Pierwsza to zanegowanie niewygodnych Hadisów poprzez takie interpretowanie innych w taki sposób by wyszło, że Aisza miała jednak więcej niż 9 lat w momencie gdy Mahomet po raz pierwszy skonsumował jej wdzięki. Tyle tylko, że o tym, że Aisza miała 9 lat w chwili inicjacji seksualnej z Mahometem mówi wprost kilka hadisów. Jeden z nich sugeruje, że Mahomet po poślubieniu Aiszy w wieku 6 lat nie uprawiał z nią seksu przez pierwsze 3 lata ze względu na ciężką chorobę, która ją dotknęła, między innymi wypadły jej włosy.

Bukhari. Aisza: "Prorok pojął mnie gdy miałam 6 lat. Pojechaliśmy do Medyny i zamieszkaliśmy w domu Bani-al-Harith bin Khazraj. Wtedy zachorowałam i wypadły mi włosy. Później moje włosy odrosły i moja matka, Um Ruman, przyszła do mnie gdy bawiłam się lalkami z koleżankami. (...) Zabrała mnie do domu. Tam zobaczyłam kilka kobiet, które życzyły mi szczęścia. Potem przekazała mnie do nich i one mnie przygotowały. Wtem Apostoł Allacha podszedł do mnie i moja matka przekazała mnie mu. Miałam wtedy 9 lat".
Natomiast ani jeden nie stwierdza, że Aisza była starsza. Charakterystyczne jest przy tym, że wiek Aiszy kwestionują głównie "dysydenci" spoza głównego nurtu islamu. Muzułmanie, którzy negują obszerne fragmenty Hadisów przestają być dobrymi muzułmanami wchodząc na pole minowe znienawidzonej przez główny nurt islamu innowacji. (...)

A jak się przekłada pedofilia Mahometa na islamskie prawo religijne - szarijat - i na praktykę prawną krajów muzułmańskich? Kilka przykładów:

W Iranie od rewolucji Chomeiniego obniżono wiek legalnego seksu z dziećmi do 9 lat. Oznacza to, że do niedawna w myśl prawa irańskiego dorośli mężczyźni mogli żenić się z dziewczynkami z 3 klasy podstawówki i uprawiać z nimi seks! W roku 2002 parlament podwyższył minimalny wiek małżeństwa dziewczynek do 13 lat. Jednak swój sprzeciw wyraziła Rada Strażników rewolucji islamskiej mająca prawo weta wobec decyzji parlamentu. Duchowni argumentowali, że podwyższenie minimalnego wieku wydawania dziewczynek za mąż jest sprzeczne z islamem (ostatecznie prawodawcy w Iranie nie zmienili wieku, w którym dzieci mogą zostać poślubione: 9 dla dziewcząt i 14 dla chłopców. W przedziale 9-13 dla dziewcząt i 14-15 dla chłopców wymagana jest do tego zgoda rodziców i odpowiedniego sądu. Ciężko wziąć za "żonę" dziecko bez wiedzy rodziców, więc de facto nowy przepis niczego nie zmienił).

W ultra-islamskiej Arabii Saudyjskiej, gdzie prawo religijne jest równoznaczne z prawem świeckim w ogóle nie ma wieku minimalnego dla wydawania dziewczynek za mąż! Prawdziwy raj dla pedofilów.

W Sudanie nikomu nawet nie przychodzi do głowy, że seks z 9-letnią dziewczynką jest niemoralny i dozwolony jest jak najbardziej. W końcu jest zgodny z Szariatem. Tolerowany jest również seks z chłopcami.

Brunei: nie ma wieku minimalnego dla wydawania dziewczynek za mąż.

Bangladesz: brak wieku minimalnego. 18 procent dziewcząt wychodzi za mąż poniżej wieku dojrzewania, czyli poniżej 12 roku życia, przy czym 68 procent takich małżeństw jest zawieranych na co najmniej rok przed wystąpieniem pierwszej miesiączki. Zamężnych jest czterokrotnie więcej dziewcząt poniżej 17 roku życia niż w sąsiednich (nie muzułmańskich) Indiach. (...)

Z pozdrowieniami od nocnego marka Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
Znajdź wszystkie posty użytkownika
06.04.2007, 07:09:23

Niech to gwint... za długo pisałem poprzednią wypowiedź i zjadło mi ją przez koneic sesji, ale co tam. jeszcze raz napiszę zwięźlej, co wypociłem przedtem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:Sponsalia de futuro (pokłądziny) - Akt ten miał charakter ślubu – po osiągnięciu wieku dojrzałego przez zaręczonych nie ponawiano już właściwej ceremonii. Małżeństwo mogło być natomiast skonsumowane dopiero, gdy małżonkowie osiągnęli wiek sprawny – 12 lat (w późnym średniowieczu dla mężczyzn 14 lat). Wtedy też zgodnie z prawem kanonicznym rozpoczynał się ich związek. Był tylko jeden warunek ważności sponsalia de futuro – oboje zainteresowani musieli wyrazić zgodę na fizyczną konsumpcję małżeństwa.

W historii Polski najszerzej znanym przypadkiem sponsalia de futuro był związek Jadwigi Andegaweńskiej z Wilhelmem Habsburgiem. Król Węgier i Polski Ludwik Andegaweński zaaranżował ich zaręczyny w 1378 roku, kiedy Jadwiga miała 4 lata, a Wilhelm 8.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sponsalia_de_futuro\

Ale to było dawno Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

My, lud europejski, inaczej to sobie ułożyliśmy. Wyznawcy Koranu - odrębna cywilizacja - tak to sobie usankcjonowała. Zatem siłą i tak nic nie wskóramy - można tylko 'pomagać w zmienianiu mentalności'. A o takich ruchach świadczy to, co napisałeś, ze są różne NURTY. Że są ludzie, którzy chcą zwięszenia tego wieku inicjacji. Ja mogę to uważać za złe, ale oni za dobre - tego nie da się porównać, 'kto ma rację' w ujęciu całkowicie obeiktywnym. jestesmy ludźmi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.04.2007, 09:26:57

Islam daje wieksza swobode swoim wyznawcom u nas pisze "nie zabijaj" u nich "zabijaj" - oczywoscie po przeczytaniu poprzednich postow kazdy wie o co chodzi bo oni nie moga zabijac wszystkich Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Nie zdziwiłbym sie jakby 3 wojna swiatowa byla wywolana przez ktoras ze stron religi np Islam Chrześcijanom albo na odwrot... tylko po co
Wg. mnie kazdy powinien siedziec na swoim miejscu a nie kazdy pakuje sie do innej religi narzucajac swoje wartosci....

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.04.2007, 12:01:31

Cytat:Islam daje wieksza swobode swoim wyznawcom u nas pisze "nie zabijaj" u nich "zabijaj"
Qmar nie możesz tak dosłownie tego powiedzieć :eek: przecież nie znamy dokładnie ich religii i ich przekonań - tego w jaki sposób "ich Bóg" nakazał im żyć :eek:
Cytat:Wg. mnie kazdy powinien siedziec na swoim miejscu a nie kazdy pakuje sie do innej religi narzucajac swoje wartosci....
Dokładnie :!: i ja chciałem jeszcze zauważć, że żadko się słyszy o tym, że to Islam poucza Chrześcijaństwo :!: raczej to występuje na odwrót :!: i powiem wam, że niekiedy to ja bardzo dobrze rozumię groźby, niezrozumienia, a niekiedy nawet ataki ze strony Islamu :!: :O bo przecież nikt nie lubi jak się wkracza z butami w jego życie - w jego religie i jego przekonania :!: :!: :!:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
06.04.2007, 12:08:14

levi napisał(a):Cytat:
Islam daje wieksza swobode swoim wyznawcom u nas pisze "nie zabijaj" u nich "zabijaj"

Qmar nie możesz tak dosłownie tego powiedzieć przecież nie znamy dokładnie ich religii i ich przekonań - tego w jaki sposób "ich Bóg" nakazał im żyć
doczytaj reszte - wytlumaczylem o co chodzi......

levi napisał(a):żadko się słyszy o tym, że to Islam poucza Chrześcijaństwo raczej to występuje na odwrót

Chrzescijanie zawsze nawracali innych niektorych nawet siła

levi napisał(a):bo przecież nikt nie lubi jak się wkracza z butami w jego życie - w jego religie i jego przekonania

I tutaj wlasnie Islam ma tę swobode ze moga zabic tego kto im narzuca swoja religie
lub nawet przyklad wyzej co koles gonil z maczeta chlopaka corki - bo oni tak moga

06.04.2007, 12:17:32

Qmar z tego co czytam to dochodze do wniosku, że jesteś wielkim przeciwnikiem Islamu :O nom może się myle :!:
nie mówię tym samym, że ja jestem ZA Islamem...bo jestem Chrześcijaninem i tak to już pozostanie =D
ale rozumię wszystkie te sytuacje, w których Islam używa siły :!: wydaje mi się, że jak ja bym był w takiej sytuacji jak oni to podobnie bym postąpił - np jak by ktoś pokazał mi karykatury Jezysa i się z nich bezczelnie nabijał, to też bym był gotowy "mu nogi połamać" :!: :O

a co do pytania do tematu: czy ta religia jest zła :?: :!:
NIE nie jest zła...zadna religia nie jest zła :!: okazuje tylko swoje niezadowolenie i broni swoich racji w momencie, gdy się ją w chamski sposób narusza :!: xD

06.04.2007, 13:17:33

Levi to cos zle zrozumiales niejestem przeciwnikiem zazdnej religi. Naznaczylem tylko wieksza swobode jaka posiadaja wyznawcy Islamu w kwesti wymierzania prawa - moga zabijac w okreslonych sytuacjach. Tez nie jestem za Islamem ale szanuje to ze ludzie wyznaja ta religie i nie narzucam im naszej Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
levi napisał(a):np jak by ktoś pokazał mi karykatury Jezysa i się z nich bezczelnie nabijał, to też bym był gotowy "mu nogi połamać"
Ja bym go olał i wysmiał za swoja glupote i poszedl sobie - wiecej bym z ta osoba nie rozmawiał.

06.04.2007, 13:32:24

Cytat:Naznaczylem tylko wieksza swobode jaka posiadaja wyznawcy Islamu w kwesti wymierzania prawa - moga zabijac w okreslonych sytuacjach.
ej alo to chyba nei jest tak, że mogą zabijać kiedy chcą i kogo chcą :!: :eek: =D
wydaje mi się, że jak już muszą kogoś zabić, to z pewnością kierują się podobnymi czynnikami jak chrześcijanie - obrona wiary, życia itp...tylko, że w naszej religii zabijanie jest niedopuszalne :!: xD

06.04.2007, 13:58:21

a co ja Levi napisałem ? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Qmar napisał(a):moga zabijac w okreslonych sytuacjach
czy naprawde musze siebei cytowac Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

levi napisał(a):tylko, że w naszej religii zabijanie jest niedopuszalne
to tez wczesniej napisalem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

06.04.2007, 14:02:45

ojj Qmar nie denerwuj się na mnie (i to w świąteczny dzionek) =D
widać zimek źle odebrałem twoje słowa =D

wydaje mi się to takie dość poruszające, bo wszyscy tak naskakują na Islamistów, a swoich win nikt nie widzi :!:

06.04.2007, 15:22:35

levi', My Chrześcijanie tez nie mamy całkiem czystych rąk..

Qmar
Cytat:Chrzescijanie zawsze nawracali innych niektorych nawet siła

Do tego zmierzam. Samymi krucjatami mogliśmy podpaść wyznawcom Allaha.
06.04.2007, 16:04:14

Falkhor napisał(a):Do tego zmierzam. Samymi krucjatami mogliśmy podpaść wyznawcom Allaha.

Skłonię się do przedstawienia pewnej hipotezy, którą usłyszałem kiedyś (sam do już wcześniej do tego sam dotarłem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ): krucjaty odbywały się ponad 7 wieków temu, a Islam jakoby teraz toczy swoją krucjatę... ktoś może to interpretować jakoby ta religia jest o 7 wieków "wstecz" ? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Liberate tute me ex inferis
06.04.2007, 17:00:10

Kilka faktów historycznych:

Cytat: 624- 633 - krwawy podbój Arabii przez muzułmańska sektę w ramach którego dokonano czystek etnicznych (Banu Kajnuka, Banu Nadir) i ludobójstwa (wyrżnięcie całego plemienia Banu Kurajza na osobisty rozkaz Mahometa)

634 - 732 - atak na Bizancjum, nieustanny podbój Syrii, Palestyny, Egiptu, Płn. Afryki i Hiszpanii

636 - 651 - krwawy podbój Persji

827-902 - krwawy podbój Sycylii

870 - podbój Malty, rzeź mieszkańców (niedobitki zamieniono w niewolników, a wyspę zasiedlono Arabami)

X - XI w. - najazdy piratów arabskich z sycylii na wybrzeża Kalabrii

1000-1021 - prześladowanie chrześcijan przez fatymidzkiego (arabskiego nie tureckiego) kalifa Al Hakima - m.in. zburzenie Bazyliki Grobu Chrystusa - [pytanie przy okazji - co by zrobili muzułmanie gdyby dziś Izrael zburzyl im Al Akse albo Kopułę Skały?]

1060 - 1090 - wyzwolenie Sycylii przez normańskich królow Neapolu z dynastii Heateville (brak przesladowan osadnikow arabskich)

1071 - podbój Armenii przez Seldżuków

1090 - próba wyzwolenia Malty przez Normanów

1095 - I krucjata

1099 - zajecie Jerozolimy

1127 - wyzwolenie Malty przez Normanów - przez dalsze 100 lat Malta miala autonomię pod arabskim, muzułmańskim gubernatorem, potem mieszkańcy Malty dobrowolnie dokonali konwersji na katolicyzm (brak jakichkolwiek prześladowań, przypomnę ze wcześniej arabowie wyrżneli maltańskich chrześcijan)

Więc może trochę ostrożniej z tym chowaniem głowy w piasek odnośnie tych krucjat Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Falkhor, rozumiem, że to Ty jesteś autorem pytania tytułującego ten temat - "Islam - religia miłości, nienawiści, dobra, zła, pogardy". Rozumiem również, że pytasz o miłość, nienawiść, dobro, zło i pogardę z punktu widzenia europejczyka i osoby wychowanej w kulturze europejskiej. Stosowanie sprytnego zabiegu moralnej relatywizacji właściwie kładzie na łopatki jakąkolwiek dyskusję na temat tego czy coś jest dobre, złe, itd. Ze swojej strony prosiłbym każdego o nie traktowanie muzułmanów jak zwierząt, a z tym właśnie kojarzy mi się stosowanie taryfy ulgowej wobec grup etnicznych/kulturowych jeżeli chodzi o kwestię zabijania, prześladowania innych i skrajnej nietolerancji. To są tacy sami ludzie jak my, z takimi samymi prawami i wymagane jest od nich również to żeby zachowywali się jak na odpowiedzialnych ludzi przystało. Logika Kalego odpada w przedbiegach Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
.

levi napisał(a):Qmar nie możesz tak dosłownie tego powiedzieć przecież nie znamy dokładnie ich religii i ich przekonań - tego w jaki sposób "ich Bóg" nakazał im żyć

levi, ja wiem, że czasami niewiedza bywa błogosławieństwem, ale bez przesady Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
. Według Ciebie normalne byłoby gdybyś np. stwierdził "nie, to nie dla mnie, wypisuję się z Kościoła Katolickiego, to przesłanie do mnie nie trafia" i zaraz potem został skazany przez sąd religijny na śmierć przez powieszenie (łagodna wersja)?. Właśnie tak traktowani do dziś są apostaci w islamie - już o tym pisałem. Chociaż zważając na to co napisałeś tutaj:

levi napisał(a):np jak by ktoś pokazał mi karykatury Jezysa i się z nich bezczelnie nabijał, to też bym był gotowy "mu nogi połamać"

to nie zdziwiłbym się gdybyś takie totalitarne ciągotki w sobie przechowywał i gdyby Ciebie takie rzeczy w ogóle "nie ruszały". Bez urazy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
. A jeśli to z tym łamaniem nóg to tylko taka przenośnia, to wiedz, że islamskim funtalistom raczej obcy jest cudzysłów Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji .

levi napisał(a):i powiem wam, że niekiedy to ja bardzo dobrze rozumię groźby, niezrozumienia, a niekiedy nawet ataki ze strony IslamuPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji (...) ale rozumię wszystkie te sytuacje, w których Islam używa siły Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

A to poproszę o rozwinięcie tego tematu, ponieważ ja kierując się zdrowym rozsądkiem naprawdę nie jestem w stanie tego zrozumieć. Pomimo starań. I nasuwa mi się zawsze tylko jedna, niestety ta mało optymistyczna opcja. Wobec tego z chęcią zapoznam się z Twoim punktem widzenia na ten temat Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

levi napisał(a):ej alo to chyba nei jest tak, że mogą zabijać kiedy chcą i kogo chcą

Oczywiście, że nie każdego kogo chcą. Jest nawet dokładna instrukcja kogo nie zabijać.

Koran napisał(a):4:92 Nie powinien wierzący zabijać wierzącego, chyba tylko przez pomyłkę. A kto zabije wierzącego przez pomyłkę, tego obowiązuje wyzwolenie niewolnika wierzącego i okup krwi wręczony jego rodzinie, chyba że oni rozdadzą to jako jałmużnę. A jeśli zabity należy do ludu wrogiego wam i jest wierzący, to obowiązuje uwolnienie niewolnika wierzącego. A jeśli on należy do ludu, z którym zawarliście przymierze, to obowiązuje okup krwi przekazany jego rodzinie i wyzwolenie niewolnika wierzącego. A kto nie ma takiej możliwości, to obowiązuje go post dwóch miesięcy po sobie następujących, jako pokuta przed Bogiem. Bóg jest wszechwiedzący, mądry!

Przypominam, że słowo "wierzący" w Koranie nie odnosi się bynajmniej do pobożnych chrześcijan Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
.

Ahab, ośmielę się zaryzykować niesłuszność Twojej hipotezy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
. Islam nie zmienia się od momentów powstania. To nie chrześcijaństwo, które przeszło naprawdę długą drogę (jak choćby odrzucenie literalnej interpretacji Starego i Nowego Testamentu, rozliczenie się z własną, niekiedy również "mało kolorową" przeszłością, dialog ekumeniczny z judaizmem, itd). Islam jest dziś tak samo agresywny i nastawiony na militarną ekspansję jak wieki temu, zmieniły się tylko środki wykorzystywane w tym celu (całe szczęście, że nie są one proporcjonalnie równomierne do tych, którymi obie strony konfliktu dysponowały choćby w okresie krucjat).

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
06.04.2007, 19:49:59

Ahab,
Cytat:ktoś może to interpretować jakoby ta religia jest o 7 wieków "wstecz" ?
Hmmmmm... Wg mnie, to w sumie u nich trochę inaczej wygląda życie codzienne niż u nas... :nerd: :O

SzalonyMściciel,
Cytat:624- 633 (...)
634 - 732 (...)
636 - 651 (...)
827-902 (...)
Hmmm... fakty to fakty. Ale nasi europejczycy z górnej póki - m.in Portugalczycy, hiszpanie... Brytyjczycy... też sobei niexle wojowali i urządzali 'krwawe' kolonizacje. czyli takei pomysły to nie tylko świat Islamu.

Cytat:Stosowanie sprytnego zabiegu moralnej relatywizacji właściwie kładzie na łopatki jakąkolwiek dyskusję na temat tego czy coś jest dobre, złe, itd.
Ale chyba zastosowanie absolutyzmu moralnego za bardzo by sprawę ułątwiło, prawda? Absolut to model, ale odrobina relatywizmu umożliwia porozumienie się. w skrócie - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. niezmiennie.

Cytat:Rozumiem również, że pytasz o miłość, nienawiść, dobro, zło i pogardę z punktu widzenia europejczyka i osoby wychowanej w kulturze europejskiej.
Fakt, jestem europejczykiem, ale zadając pytanie w opisie tematu - chętnie poznam postrzeganie innych na temat owych wartości tak w Europie jak i w świecie Islamu.

Cytat:To są tacy sami ludzie jak my, z takimi samymi prawami i wymagane jest od nich również to żeby zachowywali się jak na odpowiedzialnych ludzi przystało. Logika Kalego odpada w przedbiegach
Hymmmmm... No to jak to ma wyglądać? My ich uznajemy za ludzi, a oni nas za podludzi? Tyle, że w pewnej cześci my uiznajemy ich za podludzi, a oni nas za ludzi.

jakby tak sobei przelecieli Marsjanie i stwierdzili, że jestesmy barbarzyńskim ludem i jedynym mołżiwym rozwiązaniem jest pacyfikacja (buuuummm..) albo przyjęcie systemu, który nie rozumiemy i nie szanujemy? Każde wyjście wydaje mi się złe. poza jednym, o którym pisałem wczesniej.

W końcu istnieją... chyba dobrze to okreslę - nieortodoksyjni wyznawcy Koranu, którzy zyją w innych społecznościach, na innych kontynentach... Modlą się po swojemu, pilnują swoich reguł, ale SZANUJĄ odrębnośc innych i skupiają się na innych wersetach Koranu, niż na tych wzywających do wytępiania niewierzących...?
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy