Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Inwazja Afrykańczyków na Europę?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Inwazja Afrykańczyków na Europę?

Źródło - Kiosk.onet.pl KLIK do artykułu
Autor - Nigel Morris, The Independent

Cytat:
Europa stoi w obliczu kryzysu, który pojawił się na jej południowych krańcach. Zdesperowani Afrykanie masowo przypływają tam w poszukiwaniu lepszego życia na bogatym kontynencie. (...)

Obecnie centrum tych desperackich migracji stanowią wody na południu Europy. W zeszłym roku na hiszpańskich Wyspach Kanaryjskich wylądowało 31 tysięcy imigrantów z zachodniego wybrzeża Afryki, sześć razy więcej niż w roku 2005. Zdjęcia wycieńczonych ludzi padających bez sił na plażach pełnych zachodnich turystów symbolizowały spotkanie dwóch światów. Niemal wszyscy imigranci przypływali tu w drewnianych łodziach rybackich. Mniej więcej dziesięć dni wcześniej wyruszały one z krajów zachodniej Afryki, takich jak Senegal czy Mauretania.

Liczba imigrantów docierających na Kanary spadła w tym roku, ale niedawno w ciągu pięciu dni przypłynęło tam co najmniej 800 osób, wykorzystując dobrą pogodę i spokojne morze. Również Ceuta i Melilla, hiszpańskie enklawy w północnej Afryce, przyciągają jak magnes młodych ludzi, często trafiających tam przez Saharę. Wokół tych enklaw wzniesiono potężne ogrodzenia, a patrole starają się wyłapywać intruzów. Celem imigrantów jest też włoska wyspa Lampedusa, położona bliżej Tunezji niż stałego lądu Włoch.

Co skłania Afrykanów do tak desperackich kroków? Znany od dziesiątków lat exodus Meksykanów przekraczających wpław Rio Grande w poszukiwaniu lepszego życia w Stanach Zjednoczonych przypomina stale o presji, jaka powstaje, gdy obok siebie żyją narody o bardzo różnych standardach życia. Również dochód z nawet najgorzej płatnych prac w Europie pozostaje w ostrym kontraście z dojmującą nędzą panującą w takich krajach, jak Senegal, Gwinea czy Erytrea. I można przypuszczać, że te dysproporcje będą się jedynie pogłębiać na skutek wzrostu populacji i pustynnienia Afryki subsaharyjskiej.

Masową migrację napędza też niestabilna sytuacja na dużych obszarach tego kontynentu, zwłaszcza w Rogu Afryki. W Wielkiej Brytanii Erytrejczycy są obecnie najliczniejszą grupą narodowościową ubiegającą się o status uchodźcy.

Jadąc ostatnio przez Albigową zobaczyłem grupę chyba 15 czarnoskórych mężczyzn. Maszerowali dzielnie wracając z plantacji albigowskich truskawek. Dopytałem się Rudzi, która ostatnio równeiż tyra w słońcu zbierając czerwone owoce, skąd ich tu aż tyle. Ona na to - że to studenci rzeszowskiego WSiZu. No tak - studenci dorabiają na wakacjach. W Polsce? Myślałem, że tylko polscy studenci dorabiają na wakacjach na całym świecie...

Francja od lat już przyzwyczaja się do o becności czarnoskórych. u nas - ukochała ich Ziomalka, ale i tak spora częśc narodu tratuje 'hebanowych ludzi' jako ciekawostkę. Czasem przejawiając wrogość... Co jednak, gdy dojdzie do walki o miejsca pracy? Temat może jest wczesny, bo lud afrykański dopiero szturmuje południe Europy, ale jak widac na przykładzie Albigowej - wszystko jeszcze przed nami...

Czy macie jakies wątpliwości, aby pracowac ramię w ramię z Murzynem?
Czy uważacie, że skoro my pracujemy na całym świecie, to dlacego by oni nie mogli?

W sumie - to u nas ostatnio co raz cieplej Animatedwink

20.06.2007 09:08:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
ukochała ich Ziomalka

Tongueuppyeyes:

Falkhor napisał(a):
Czy macie jakies wątpliwości, aby pracowac ramię w ramię z Murzynem?

I pracować, i iśc na pizze tudzież piwo, i porozmawiać, tylko problem number one - zrozumieć ich afrykański joł slang ... XP :lol-sweat:

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
20.06.2007 09:26:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Joy_ride

*

Reputacja: 0
Portfel: 703

hiszpania i inne kraje europy na południu powinny zadbać o szczelnośc swoich granic!
jakoś afryka nie jest w UE i trzeba tego przestrzegać!

mnie tam muszyni nie przeszkadzają jeżeli są legal w polsce a tak w 99% jest to OKBiggrin na piwo możemy się wybrać razem Smile
jeżeli jest owa osoba na lewiznę to PAPA deportacja czy jak to się tam nazywa

bardziej mnie denerwują takie klęczenia "romów", "ramów" czy jak to się tam nazywa Tongue na chodniku z dziećmi i z kartką

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
20.06.2007 10:05:17
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Joy_ride, Rzeczywiście... Romowie w większości klęczą i proszą, a Murzyni - zasuwają do roboty z naszymi truskawkami Smile

20.06.2007 10:31:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
Murzyni - zasuwają do roboty z naszymi truskawkami Smile

Kiedyś niewolnicy, teraz pracusie - taka dola Murzynów - ale są niezwykle rozmowni i sympatyczni - tylko broń Boże nie zwracajcie się do nich per NIGGA - nie przepadają za tym z ust białego człeka XP

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
02.07.2007 19:47:27
SunShine

*

Portfel: 1,514

Ja do czarnoskórych podchodze z rezerwą, a co do pracy to wolałabym żeby przyjeżdzali tylko ludzie z UE, i między tymi krajami była wymiana Tongue jak szłam składać papiery na WSIiZ przeraziłam się, dosłownie wpadłam w grupę 'murzynów' gdzie nie spojrzałam było czarno... Mówili coś do mnie ale nawet ni zrozumiałam o co chodzi :/ eh... może jak poznam ich lepiej to ich polubie i zaakceptuje.

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
24.07.2007 01:41:14
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

SunShine,

Cytat:
Ja do czarnoskórych podchodze z rezerwą

wiesz, tak to już jest, że do 'rzeczy' nowych podchodzimy z rezerwą

co do tematu, to uważam, że to bardzo dobrze, że w UE jest coraz to więcej tzw czarnych - ukazuje to, że ci ludzie są nareszcie normalnie postrzegani w społeczeństwie, a nei tak jak 10 czy 20 lat temu...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.07.2007 08:21:51
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

nic bardziej mnie nie denerwuje niż widok Polskiej ładnej dziewczyny z tym czarnym ......

Mają Afrykę - niech tam siedzą. Tylko choroby z sobą przynoszą ...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
24.07.2007 09:33:40
levi'
Moderator
*

Bake, masz błędne rozumowanie stary :!:

24.07.2007 10:51:23
Bake

*

dlaczego?

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
24.07.2007 11:32:48
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Bake,

Cytat:
Mają Afrykę - niech tam siedzą. Tylko choroby z sobą przynoszą ...

To zachodzi pod rasizm...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

24.07.2007 12:29:03
Bake

*

Rasizm... dlaczego.. nie twierdze że ludzie czarni którzy mieszkają w Afryce są gorsi - żyją biednie ale głównie przez białych - problemy kolonialne, wykorzystywanie czarnych. Nie mam nic do niech. ALe naprawdę nie chciałbym ich widzieć na naszych ulicach. Oni tutaj po prostu nie pasują! Lepiej dla niech i dla nas by byli tam, gdzie ich miejsce. A takie pary mieszane w Polsce napawają mnie obrzydzeniem - mówię szczerze co czuje.

24.07.2007 13:21:26
levi'
Moderator
*

Bake,

Cytat:
Oni tutaj po prostu nie pasują!

a np jak ty (przykład) wyjeżdzasz na wakacje na afrykański kontynent, to tam pasujesz :?: NIEEEE :!: 'oni' wtedy myślą to samo o tobie :!: :!: :!:

24.07.2007 15:31:48
Bake

*

levi napisał(a):
Bake,

Cytat:
Oni tutaj po prostu nie pasują!

a np jak ty (przykład) wyjeżdzasz na wakacje na afrykański kontynent

nie zdarzyło się i jak sądzę nie zdarzy Smile nie chciałbym do tego syfu i siedliska chorób jechać...

starczy mi Google map - pooglądam sobie sachare itp Animatedwink

24.07.2007 16:19:59
Kuru

*

Portfel: 1,066

Obawiam się, że Bake co do chorób ma racje - już nie mowa tutaj tylko o AIDS, ale jest wiele chorób przynoszonych z kontynentu Afrykańskiego, np. wiele chorób pasożytniczych (fuj...).

A co do Murzynów/Czarnoskórych z Afryki*/Arabów i innych nacji z tego kontynentu - sprawa jest taka, że mogą odbierać pracę Europejczykom. Niby dlaczego Europa ma jakiś moralny obowiązek fundować warunki życiowe tylu ludziom ?
Jeżeli Europa w jakiś tam sposób sama doszła do tego poziomu na którym jest to dlaczego mamy oddawać NA GOTOWE to co osiągnięto (nieraz) z wielkim wysiłkiem.

Zapewne wielu z was słyszało od różnych ludzi określenia "nie jestem rasistą", a po wyjeździe i powrocie tych ludzi z UK/Francji całe wyżej wymienione zdanie stawało na głowie...
(właśnie znajoma osoba jest w UK i czekam tylko na relację jacy to Afrykanie są pracowici i uczciwi... Biggrin)

Prawda jest taka, że Europa nie powinna się obawiać tyle "inwazji" ludzi o innych kolorach skóry (bo to byłby rasizm), lecz Europa powinna się obawiać różnic kulturowych (patrz. Simon M. - gdy polska ekipa TV robiła wywiad z rodzicami Simona M., to oni się dziwili jak to ludzie mogą być tak naiwni by uwierzyć w "opowiastki" ich syna. Wychodzi na to, że niektórzy ludzie mają tendencję do wyzyskiwania, oszukiwania, mataczenia; bez poczucia winy etc.).

Pamiętajmy też, że jeżeli za dużo przyjedzie "turystów", to nieuniknione jest, że rozpocznie się sianie propagandy jakoby cała Europa to rasiści/ksenofoby...

Nie zdziwiłbym się gdyby zaczęto wmawiać NAM (Europejczykom) jacy to my rasiści i z tego powodu mamy jakiś tam dług wobec Afryki....

* - czy jak kto woli nazywać; teraz sam człowiek nie wie jako określić kogoś o czarnym kolorze skóry by od razu nie otrzymać etykietki "rasista" Tongue

Tak więc:

Rasizm - nie sądzę.
Różnice "kulturowe" - na pewno.

24.07.2007 18:00:35
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: