Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Informatyka dla rolników
14.09.2006, 19:53:18
Informatyka dla rolników
Cytat:Podkarpaccy rolnicy oraz ich dzieci powyżej 16. roku życia (w tym studenci zaoczni i absolwenci uczelni wyższych) mogą zapisywać się na szkolenia informatyczne. Warunkiem uczestnictwa jest dowód ubezpieczenia w KRUS-ie i zameldowania na terenie wiejskim. Szkolenia będą odbywać się na przełomie roku 2006 i 2007 w Rzeszowie i Krośnie.

Kursy informatyczne są bezpłatne. Dodatkowo uczestnicy dostaną zwrot kosztów przejazdów środkami komunikacji publicznej i częściowe wyżywienie. Całość szkolenia, które prowadzić będzie firma COMARCH S.A., jest opłacona z funduszy Unii Europejskiej i rządu polskiego.

Zapisy na szkolenia prowadzone są w Rzeszowie w Agencji MG, ul. Przemysłowa 3, 28 września od godz. 11, oraz w Krośnie w Podkarpackiej Izbie Gospodarczej, ul Lewakowskiego 14, 27 września, od godz. 11.30. Dodatkowe informacje pod telefonem 012 64 61 857 lub na stronie internetowej: http://efs.iti.comarch.pl.

Super Nowości z dnia 14_09_2006

Myślę że to ciekawa oferta i jeśli ktoś spełnia warunki powinien z niej skorzystać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
14.09.2006, 20:50:24

Popieram ten pomysł i również uważam, że to świetna inicjatywa i godna uwagi - aby poświęcić trochę czasu - TYLKO CZASU - i spróbowac dokształcić się w bardzo powszechnej obecnie dziedzinie. Swego czasu mój wujek, kupując kompa dzieciakom, powiedział iż niedługo to krowy bez komputera nie wydoi. I nie wiem, czy nie miał racji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Nic, tylko po prostu iść, zapisać się i... korzystać.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
15.09.2006, 18:57:44

Falkhor napisał(a):Swego czasu mój wujek, kupując kompa dzieciakom, powiedział iż niedługo to krowy bez komputera nie wydoi. I nie wiem, czy nie miał racji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

I nie będzie pysznego mleczka na śniadanie bez tej piekielnej maszyny zwanej "kumputrem".

Dlatego ćwiczymy:

<Alt> + <ctrl> + <R> snopek na prawo
<Alt> + <ctrl> + <L> snopek na lewo

A teraz dojenie <Page Down> i <Page Up> i <Page Down> i <Page Up> powtarzamy aż mleczko poleci do banieczki Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
16.09.2006, 08:12:54

Alt + F4 aby zamknąc oborę, Ctrl + N aby otworzyć nowe okno, scrollem przesunąć na odpowiednią pozycję, Ctrl + S, by zasejwować i ustwić alarm na rano, żeby zebrać śmietankę Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Ciekaw jestem, czy po tym całym szkoleniu pojawi się w prasie jakieś podsumowanie... Ile osób wzięło w tym udział? Bo póki co to, byłą tylko wzmianka w Super Nowościach... A powinny byc przecież informacje na szerszą skalę zapuszczone. Np. nasze Forum propaguje to jak tylko może Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
A w kościołach, na słupach, hmmmmm?

pozdro.
07.12.2006, 12:34:32

Witam wszystkich!!

W sierpniu zapisałem się na to szkolenie w Rzeszowie. Spełniłem wszystkie warunki do podjęcia tego szkolenia, złożyłem wszystkie dokumenty i kazano mi czekać na rozpoczęcie szkolenia. Poinformowano mnie, że zacznie się ono prawdopodobnie pod koniec września. Dzisiaj jest już grudzień i jeszcze niema tego szkolenia i nie wiadomo kiedy będzie i czy wogóle będzie bo z tego co wiem mają problemy z naborem. Wcale SIĘ nie dziwie SIĘ... :////// :////// Straciłem prawdopodobnie tylko czas i pieniądze na zbieranie papierów..

Sprawa wygląda tak, że osoby którym to szkolenie by się przydało do czegoś nie spełniają wymagań. A ludzie spełniający wymagania nie są zainteresowani. Tak wogóle to to szkolenie nie jest o podstawowej obsłudze komputera tylko o programowaniu w:
- JAVA
- Microsoft.NET
- bazy danych ORACLE
Początkowo mieli robić test na podstawie którego mieli robić rekrutacje. Pytania w teście nie są na poziomie podstawowej obsługi komputera. Faktem jest że teraz nie przeprowadzają tego testu tylko przyjmują wszystkich którzy spełnią wymagania formalne. Wątpię czy dużo rolników interesuje się programowaniem i czy nawet osoba znająca podstawową obsługę komputera dużo skorzysta z zajęć na którym będzie programowanie na przykład w C# lub w javie, ale nie mnie to oceniać..

W dodatku ciągle zmieniają wymagania formalne...
Robili jakieś spotkania informacyjne Uniwersytecie Rzeszowskim, a niedawno zauważyłem nowy wymóg na ich stronie że nie wolno być studentem studiów dziennych... :568:

moim zdaniem to szkolenie to jedna wielka porażka..

ale sie spisałem pewnie i tak nikt tego nie czytał pewnie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

ZAPISYWAL SIE KTOS NA TO:609: :609: :609: :609:
pozdro
07.12.2006, 15:53:27

marek82, Hmmmm... Ja to całe przeczytałem i w sumie nasuwa mi się takie pewno spostrzeżenie, które widzę wertując różne ogłoszenia o szkoleniach (a widze tych ogłoszeń całkiem sporo...). Że wymagania są tak jakoś dziwnie ułożone, że grupa osób, które mogą wziąć w nie udział jest całkiem wąska... Co jeszcze bardziej ciekawe... zdarza się tak, że powstała już grupa uprawnionych... wcale nie będzie chciała skorzystać z tego szkolenia. DLACZEGO? Prawdopodobnie dlatego, że jakas tam instytucja, robiąca to szkolenie, dostałą już jakieś środki na samo zaczecie działania. reszte dostanie wtedy, gdy będą ludzie i będą brać udział w szkoleniu i jeszcze dostaną zaświadczenie. Wszystko to oczywiście potwierdzane podpisami.

TERAZ owa firma, Firma X Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji , ma już zgłoszenia kandydatów. Nie wiem, na ile to możliwe, ale... MOZLIWE jest to, ze to tylko o to chodziło - a szkolenia tak na prawdę nigdy nikt nie planował...

To tylko takie przewidywania, ale kto wie...
07.12.2006, 16:04:26

Cytat:Odpowiedzi na pytania z rekrutacji w Rzeszowie:
a) osoby z rentą okresową w KRUS moga uczestniczyć w szkoleniach
(należy tylko zdobyć zaświadczenie o ubezpieczeniu z KRUS);

b) wszystkie osoby posiadające w KRUS status rolnika (małżonka)
kwalifikują się do projektu;

c) czy ubezpieczenie częściowe w KRUS kwalifikuje do projektu?
- tak, ubezpieczenie częściowe w KRUS potwierdzone stosownym dokumentem kwalifikuje do szkoleń;

d) czy można uczestniczyć w więcej niż jednym szkoleniu?
- nie, uczestnik może wybrać tylko jedno szkolenie;

c) czy ubezpieczenie częściowe w KRUS kwalifikuje do projektu?
- tak, ubezpieczenie częściowe w KRUS potwierdzone stosownym dokumentem kwalifikuje do szkoleń;

d) czy można uczestniczyć w więcej niż jednym szkoleniu?
- nie, uczestnik może wybrać tylko jedno szkolenie;
e) WUP wprowadził dodatkowy przepis, że każdy uczestnik powinien złożyć oświadczenie o braku działalności gospodarczej.

f) WUP wprowadził dodatkowy przepis, że każdy uczestnik powinien złożyć oświadczenie o tym, że nie jest domownikiem i jednoczeniem studentem studiów dziennych.

g) Zameldowanie kandydata może być poza województwem podkarpackim, natomiast na terenie województwa musi być w jakikolwiek sposób potwierdzony status zamieszkania.

zrodlo : klik

Trzeba przyznać, że wymagania są dość wysokie...

Pozdrawiam Maciej
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
07.12.2006, 16:23:03

Hmmm...

Cytat:f) WUP wprowadził dodatkowy przepis, że każdy uczestnik powinien złożyć oświadczenie o tym, że nie jest domownikiem i jednoczeniem studentem studiów dziennych.

Tego to wogóle nie rozumiem... przecież dzienne są jako-tako DARMOWE, porównując je do zaocznych więc... trochę brak mi tu sensu...
08.12.2006, 01:21:05

Falkhor napisał(a):marek82Nie wiem, na ile to możliwe, ale... MOZLIWE jest to, ze to tylko o to chodziło - a szkolenia tak na prawdę nigdy nikt nie planował...

To tylko takie przewidywania, ale kto wie...

W życiu bym nie wpadł na to Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ale pewnie faktycznie tak jest..
Też czytamłem dużo ogłoszeń o tych "darmowych" szkoleniach i wszystko okazywało się lipne podam kilka przykładów:
- darmowy kurs angielskiego - ale tylko dla pracowników gastronomii
- obrabiarek numerycznych - ale tylko dla ludzi z dochodami w rodzinie na osobe do 150zł

myślałem że nic mnie już nie zdziwi a tu prosze:
Ciekawe kryteria
czyli w skrucie żeby sie dostać na szkolenie:
TRZEBA:
- Być płatnikiem KRUS lub mieć ubezpieczenie zdrowotne od rodziców płacących KRUS
- Być ze wsi
i w dodatku:
- nie można być bezrobotnym,
- nie można pracować,
- nie można być studentem studiów dziennych,
- nie można prowadzić działalności gospodarczej,
- nie można być z miasta: "mieszkańcy obszarów wiejskich (tereny położone poza granicami administracyjnymi miast)"
- nie można mieć mniej niż 16 lat,

Jeżeli ktoś spełni te wymagania to jeszcze pozostaje drobny szczegół:
"- wiedza wstępna potrzebna do rozpoczęcia szkolenia udokumentowana w teście wstępnym. Ilość punktów zdobytych w teście jest podstawowym kryterium merytorycznym. W pierwszej kolejności będą kwalifikowane osoby z najwyższą ilością punktów. Maksymalna ilość punktów to 45 pkt."
czyli po przeczytaniu tego testu stwierdziłem że trzeba mieć jakieś pojęcie o programowaniu

niewiem czy to paranoja czy ja jestem jakiś przewrażliwiony Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

JEST MOZE KTOS KTO SPELNIA WYMAGANIA ?????

pozdrawiam

/Edit - zamaskowanie linka/
08.12.2006, 08:30:24

W końcu ktoś, kto te szkolenia robi, chce na nich... ZAROBIĆ. A jak wiadomo, miło jest zarobić, ale sie nie narobić...

Niestety, jak w tym opisywanym tutaj przykłądzie, cierpią potencjalni beneficjenci (jakie łądne okreslenie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ). Od każdego 'łebka' jest okreslona gotówka. Unia wymaga podawania takich właśnie rygorów przy selekcjonowaniu grupy, dla jakiej będzie prowadzone szkolenie, ale jak widać... podczas weryfikacji przechodzą takie absurdy...
09.12.2006, 21:58:06

Ale ciekawy jestem kto wymyśla te kryteria? Czy to nie jest czasem wymysł naszych urzędników?

Ministerstwo Rolnictwa: musi mieszkać na wsi, Ministerstwo Pracy: nie może być bezrobotny ale nie może też prowadzić działalności gospodarczej, Urząd Pracy: nie może byc studentem, KRUS: musi płacić składkę, i tak jeszcze kilka kolejnych urzędów, aż wychodzi taki dziwny potworek.

Problemem właśnie jest ustalanie kryteriów, ponieważ środki unijne są przeznaczane na różne cele z pewnymi wymogami, ale polscy urzędnicy, tak strasznie się asekurują wymyślając coraz to nowe warunki, jakich UE wcale nie wymaga.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy