Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (6):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Ile słów wypowiadają dziennie kobiety?
AutorWiadomość
SunShine

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,514
Ile słów wypowiadają dziennie kobiety?

Cytat:
Przekonanie, że kobiety mówią co najmniej trzy razy tyle co mężczyźni, jest niezgodnym z prawdą stereotypem - wynika z najnowszych amerykańskich badań. Artykuł na ten temat zamieszcza najnowsze wydanie tygodnika "Science".

Przekonanie o tym, że płeć piękna jest znacznie bardziej rozmowna od płci męskiej to niemal "dogmat", z którym stykamy się od momentu, w którym zaczynamy w ogóle dostrzegać różnice między płciami. Stereotyp na temat kobiecej gadatliwości jest utrwalany w mediach, programach rozrywkowych, jest przedmiotem dowcipów, a nawet publikacji, zwłaszcza popularnonaukowych.

Na przykład amerykańska neuropsycholog Louranne Brizendine w książce wydanej w Polsce w 2006 roku pt. "Mózg kobiety", przedstawiła wyniki badań, które wskazują, że kobiety używają dziennie trzykrotnie więcej słów (tj. 20 tysięcy), niż mężczyźni (7 tysięcy).

Najnowsze badania, którymi kierował psycholog Matthias R. Mehl z Uniwersytetu Stanu Arizona, podważają jednak stereotyp na temat kobiecej gadatliwości.

W czasie trwających sześć lat doświadczeń Mehl i jego współpracownicy nagrywali codzienne rozmowy prowadzone przez 400 amerykańskich i meksykańskich studentów płci męskiej i żeńskiej. Do nagrywania naukowcy wykorzystali stworzone przez siebie urządzenie - elektronicznie aktywowany rejestrator dźwięków o skrótowej nazwie EAR (ucho). Przyrząd ten nie jest uciążliwy dla osoby, która go przy sobie nosi.

Okazało się, że kobiety, które wzięły udział w badaniu, wypowiadały na dzień średnio 16.215 słów, natomiast mężczyźni - 15.669 słów. Liczba słów wypowiadanych przez kobiety była zatem większa średnio o 546.

Faktem jest, że w liczbach bezwzględnych kobiety zwyciężyły, ale nie jest to różnica znacząca statystycznie - komentuje Mehl. Badacz podkreśla jednocześnie, że między poszczególnymi uczestnikami badań występowały bardzo duże indywidualne różnice w gadatliwości. Aby je zilustrować, wystarczy powiedzieć, że wśród trzech najbardziej rozmownych mężczyzn z doświadczenia jeden używał 47000 słów dziennie, podczas gdy najmniej gadatliwy przedstawiciel płci brzydkiej wypowiadał tylko 500 słów.

Czym więc jest różnica ok. 500 słów w porównaniu z różnicą 45 tys. słów między najbardziej i najmniej gadatliwymi osobami tej samej płci? - komentuje Mehl.

Psycholog zaznacza też, że badania jego zespołu nie potwierdziły przekonania na temat większego zasobu słownictwa używanego przez kobiety.

Wydaje się, że przekonanie, iż kobiety są gadatliwą płcią, a mężczyźni są powściągliwi w mowie, jest bezpodstawne i ma raczej charakter mitu - konkluduje Mehl.

Żródło
Żródło bezpośrednie

Zdecydowanie kolejny stereotyp Smile ja mówie bardzo mało, wogóle ciężko coś ze mnie wyciągnąć Smile są dni że nie mówie nic. Ale ciekawe czy liczy się też mowa w formie pisemnej przez komunikator Biggrin czy fora Smile

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
06.07.2007 12:36:15
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 335

Ile słów wypowiadają dziennie kobiety? ZDECYDOWANIE za dużo....

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
06.07.2007 13:24:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Zależy też jakie kobiety Animatedwink myślę, że jest to w dużym stopniu uzależnione od charakteru danej osoby, np. ja mówię mało Tongue

ehh kolejny stereotyp Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

06.07.2007 13:55:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Portfel: 149

ja nie sądziłem, iz aż tak dużo słów wymawaiają statystycznie ludzie- te dane są chyba przesadzone- żeby tyle tysięcy słów wypowiedzieć?

07.07.2007 08:55:53
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

MOże i stereotyp, ale wg mnie moze to być po prostu... prawda. Kobiety więcej mówią Smile Co nie oznacza, że nie ma facetów, którzy gadają bardzo wiele Tongue Tongue Tongue Tongue po prostu cześciej spotyka się wygadaną kobeitę, niż wygadanego faceta Smile Faceci nauczyli się konkretnych słów na polowaniach, a kobeity peplały cały czas w jakiniach Tongue

07.07.2007 09:17:57
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
Kobiety więcej mówią Smile Co nie oznacza, że nie ma facetów, którzy gadają bardzo wiele Tongue Tongue Tongue Tongue

Hehehe znam takiego jednego osobnika .... :letssin:

Falkhor napisał(a):
cześciej spotyka się wygadaną kobeitę, niż wygadanego faceta Smile Faceci nauczyli się konkretnych słów na polowaniach, a kobeity peplały cały czas w jakiniach Tongue

:lol-sweat: to też jest wymysł Twej wyobrazni - kobiety owszem, lubią mówić, a faceci sadzą konkretami, ale z drugiej strony, gdyby kobiety nie gadały tyle ile gadają - co jest zrozumiałe - pomyślcie sobie, jak cicho by na świecie było - świety spokój na okrągło, zero narzekania, zero plotkowania - chociaż faceci plotkarze też się zdarzają, w każdym razie - przyznaje otwarcie - kobiety są postrzegane za gadatliwe i to jest chyba ich urok - już nie wspomnę o tym, jak wspaniale jest cokolwiek wydusić z ust kobiety mniej gadatliwej - satysfakcja gwarantowana Animatedwink
Ja sama mało mówię - choc czasem mam fazy i plotę trzy po trzy - ALE bez wątpienia - kobiety więcej nawijają niż faceci Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
07.07.2007 10:53:04
SunShine

*

Ja znam 2uch facetów którzy mówią dużo i jedną kobietę która mówi dużo Tongue czyli statystycznie u mnie zwyciężają faceci Biggrin ale może dlatego że ja ogólnie mało osób znam Animatedwink i wole chyba towarzysto mniej gadatliwe, posiedzieć sobie z kimś i się wyciszyć :] a jak rozmawiać to o czyms konkretnym.

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
13.07.2007 11:19:43
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

SunShine, moze poprostu zanasz za duzo facetow Drwi

13.07.2007 12:35:02
Street Fighter

*

Portfel: 108

Za dużo tyle na ten temat Smile

...if you never try you`ll never know...
13.07.2007 23:58:20
SunShine

*

Street Fighter, a no :lol-above:
(jakby co mój post wiele wnosi Tongue)

14.07.2007 00:10:51
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Street Fighter,

Cytat:
Za dużo tyle na ten temat

hmmm ale pomyśl: bez tego ich gadulstwa nasze życie byłoby strasznie monotonne xD
Falk,

Cytat:
MOże i stereotyp, ale wg mnie moze to być po prostu... prawda. Kobiety więcej mówią

a no i prawda...i co z tego :?: niech sobie mówią - to poezja dla uszu :sweet:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
14.07.2007 16:36:57
Falkhor
Administrator
*

levi', Czasem jednak owa poezja przeradza się wkoszmar. Bo i w poezji trzeba znać umiar jak i pewne zasady. Nie wszystko, co się rymuje, nawey biało Animatedwink - jest rzeczywiście poezją tak i nawej najdłuższy kobiecy słowotok nie zawsze będzie słodki niczym miód Animatedwink

16.07.2007 10:23:14
terelka
Moderator
*

I to samo się tyczy mężczyzn Tongue

16.07.2007 11:22:25
Falkhor
Administrator
*

terelka, Owszem, to samo, tylko nie w takich samych ilościach Tongue

16.07.2007 13:41:32
terelka
Moderator
*

Falkhor, nie zgodzę się Animatedwink w takich samych ilościach a zdarza się, że i w większych Tongue

16.07.2007 13:42:44
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: