Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Historia Kościoła Katolickiego
AutorWiadomość
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 5
Portfel: 1,335
RE: Historia Kościoła Katolickiego

Na wstępie, ja nie che się z nikim kłócić tylko chciałbym o tym porozmawiać Smile tak więc proszę się nie denerwować itp. Nie chcę nikogo obrazić itp Smile porozmawiajmy

Falk napisał

ale to nie jest tak, że ja robię dokłądnie to, czego on chce

koniec cytatu

Czyli robisz coś czego Bóg nie jest w stanie przewidzieć, o czym nie wiedział co zrobisz? Nie robisz tego czego Chce Bóg? Jeżeli Bóg jest wszechmocny to w jaki sposób to osiągasz ? Smile

Dla niego nie ejst priorytetem by wiedzieć co zrobisz za 30 lat... on to wie
Wolna wola...
To chyba zależy od pkt widzenia Smile bo ja nie widze wolnej woli skoro wszystko jest już przesądzone. Ale ok, o tym raczej nie podyskutujemy Smile

Dogmat wg. Wikipedi http://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat

Bardzo wygodne stwierdzenie. Przyjęcie czegoś bez dowodów i basta Smile

Szukanie dziury w całym... a może próba zrozumienia, może próba przetarcia ludziom oczu...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
28.04.2008 08:47:57
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Bake - ja nie czuję potrzeby poznawania boskiego planu Smile Uważam po prostu, ze to co robię tu i teraz jest przez Boga do przewidzenia, ale nie jest tak, ze NIE MOGĘ czegoś zrobić. Wolno mi praktycznie wszystko, na co pozwala mi mój stanz drowia, spryt itede.

A że nie robię dokładnie tego, co ja chcę? Jeśli Bóg chce dla mnie dobrze i chce mnie w niebie to z pewnością przykro mu patrzeć, jak grzesze. Ale nie zmusza mnie, bym stał się dobry. ja po prostu wiem, że jeśli osądzi mnie źle, to pójdę do piekła. na prawdę za prawdę - Bój jest poza ludzkim pojęciem. Stąd coś takiego, jak dogmat, który nie jest wg mnie koneicznie oznaką głupoty i ślepoty, tylko wiary. Ze nie musze czegoś dowieść, zmierzyć i zważyć, by w to uwierzyć.

Wszystko sprowadzi się pewnie do tego, że możemy wybrać ścieżkę albo dobrą albo złą. Skoro Bóg dał nam wolną wolę to działa to w ten sposób, że mamy (w sumie) 3 wyjścia. Piekło, czyściec i niebo. I może ON nie bada naszej przyszłości, chociaż może ją zobaczyć w dowolnej chwili - tu tkwi sens wolnego wyboru i wolnej woli Smile

Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!!
Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
28.04.2008 13:57:57
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 1,335

Dogmat można też tłumaczyć cytatem z mojego podpisu ...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche

28.04.2008 15:39:53
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Bake - Zatem... po co obalać coś, skoro nie ma czym? Tongue Albo jeszcze tak: Nie obalisz cegłą tego, co z cegły nie powstało?

Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!!
Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
28.04.2008 22:33:26
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: