Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gra wyobraźni
13.10.2006, 23:09:34
Gra wyobraźni
Cytat:14-latek z St. Louis jako pierwszy na świecie może sterować grą komputerową tylko myślą - dzięki badaniom neurologów, neurochirurgów i inżynierów z miejscowego Washington University.
Nastolatek cierpi na padaczkę (epilepsję). Aby zlokalizować i usunąć ognisko wyładowań odpowiedzialnych za drgawki, nad jego mózgiem zamontowano specjalną siateczkę, pozwalającą rejestrować aktywność elektryczną mózgu metodą elektrokortykografii (ECoG).

Za zgodą pacjenta i jego rodziców naukowcy dokonali dodatkowego eksperymentu. Okazało się, że dzięki siateczce może on również grać w prostą, dwuwymiarową grę "Space Invaders" za pomocą myśli. Obsługuje wirtualne działko laserowe, strzelając do nacierających kosmicznych najeźdźców i uchylając się przed ich ogniem. Choć gra pojawiła się pod koniec lat 70., w taki sposób grało w nią dotąd tylko czterech dorosłych pacjentów (w roku 2004). Młody myślogracz dochodził do trudniejszego poziomu drugiego. Jego reakcje były szybsze i dokładniejsze niż dorosłych.

Tego rodzaju badania pomagają w postępie prac nad urządzeniami sterowanymi myślą - na przykład sztucznymi kończynami. Przy okazji pacjenci nieźle się bawią.
onet.pl

Pozdrawiam Maciej
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
14.10.2006, 09:27:09

Hmmm... kiedyś na Discovery chyba widziałem program o tym projkecie - tej siateczki do mapowania i zarzem jakby sterowania pracą mózgu. jako że w naszej czasce są tysiące mikrowyłądowań energetycznych, a także i reakcji chemicznych w jednej sekundzie równolegle się odbywających - to za jakiś czas z pewnością da się hmmm... podpiąć do mózgu i kto wie... stworzyć prawdziwego cyborga? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przykłąd opisany przez Macieja jest ważny i dobry - bo będzie prawdopodobnie pomagać. Ale... naoglądałem się różnych filmów i przyszłośc tego wynalzku troszkę mnie martwi...
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy