Odpowiedz  Napisz temat 
Godzina POLICYJNA dla nastolatków - w gestii samorządów?
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,825
Godzina POLICYJNA dla nastolatków - w gestii samorządów?

Źródło - GC Nowiny LINK LINK LINK
Autor - Beata Terczyńska.

Cytat:
Już wkrótce samorządowcy będą mogli w swoich miastach i gminach wprowadzić tzw. godzinę bezpieczeństwa dla młodzieży. Chodzi o to, aby nastolatki bez opieki dorosłych nie plątały się wieczorem po ulicach, nie rozrabiały i same nie były narażone np. na pobicia.

Rząd chce, aby miasta i gminy zdecydowały, czy wprowadzić godzinę, po której dziecko bez opieki dorosłego nie będzie mogło wyjść z domu. Czy będzie to godz. 22, 23, czy 24, czy będzie obowiązywała tylko młodzież do 16, czy może 18 r. życia - to ma zależeć od decyzji radnych.

Bez entuzjazmu - Podkarpackie samorządy nie palą się do tego pomysłu.

- Nowa rada miasta z pewnością przedyskutuje ten pomysł. Także z policją i psychologami - mówi Marcin Stopa, rzecznik prezydenta Rzeszowa. - Ale Rzeszów jest najbezpieczniejszym miastem w Polsce. W związku z tym wydaje mi się, że nie ma potrzeby wprowadzania godziny bezpieczeństwa. To byłoby chyba zbyt drastyczne rozwiązanie.

Heh, Rzeszów najbezpieczniejszym miastem w Polsce Smile Ciekaw jestem, jak wiele osób zaskoczy takie stwierdzenie. Chociaż biorąc pod uwagę dane statystyczne - do regularnego zagrożenia życia i zdrowia tam nie dochodzi...

A jak w Łańcucie będzie z tą 'Godziną ciszy', 'Godziną spokoju, czy najgorzej kojarzoną - Godziną Policyjną dla młodzieży? Częściowo ten temat został poruszony w trakcie dyskusji z kandydatami na radnych i na burmistrza, ale teraz owa sprawa przechodzi z kuluarów i wypowiedzi telewizyjnych do realnego życia.

Czy podobnie jak w Rzeszowie, tak i u nas - godzina ta nie ma potrzeby zaistnieć?
Czy ktoś będzie forsował ten projekt? Czy faktycznie ta 'godzina' może coś zmienić?
Co sądzi o tym sama młodzież? Czy wypad z domu w godizne nie będzi większą frajdą z emocjami?

Pozdrawiam.

23.11.2006 08:43:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Teddy_85

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 272

Hmm... Temat jest kontrowersyjny... Uważam że więcej może wyniknąć z tego dobrego. Jaki jest rozsądnie wytłumaczalny powód, dla którego tak młodzi ludzie jak 16-latkowie mają chodzić po ulicach w godzinach nocnych bez "opieki"? Ja nie widzę ŻADNEGO!

Z drugiej strony, tak jak powiedział Falkhor na pewno wyjście z domu podczas "godziny policyjnej" będzie pewnego rodzaju sportem ekstremalnym. Być może dopiero wtedy młodzież "wylegnie" masowo na ulice... Przecież zakazany owoc smakuje najlepiej... Każdy chciałby mieć "na koncie" ucieczkę przed "łapaczami" Animatedwink Widzę bardzo łatwy sposób "obejścia" tego przepisu. Wystarczy żeby ktoś wśród licznej grupy młodych ludzi miał skończone 18 lat. Nikt nie jest w stanie udowodnić, że nie opiekuje się pozostałymi...

A co robić z tymi, których złapie policja? Odwozić do domu? Chyba nie - przecież policja ma też inne obowiązki. Może trzeba stworzyć jakaś "ekipę", która będzie pozwoziła po domach "nieszczęśliwców"... Oczywiście na koszt rodziców...

Hmm... Pomimo dużej ilości minusów uważam że warto o tym nie zapominać... Może w końcu przywrócimy jakąś "normalność". Może w parku Słoneczny Patrol będzie miał więcej nocnych wyjazdów - a to może tylko wyjść stażnikom na dobre - nie będą się nudzili Animatedwink

23.11.2006 12:37:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Uważam, że przede wszystkim trzeba skupić się na samych rodzicach - to ich odpowiedzialnością jest pilnowanie swoich piociech. Nie wyobrażam sobie tego, bym w przyszłości pozwalał swojej córce na przykład - na wędrówki po łańcuckiem parku późnym wieczorem albo konkretną nocą...,

Co mogłaby robić sama policja? Rozwozić te dzieciaki? Trochę to szalone... Bo policjantów nie jest tak dużo, i policyjnych wozów też nie - a nawet gdyby były, to nie jeżdżą one na wodę (a problem paliwa ostatnio był).

'Łapacze' - kto by to miał być, jakaś odmiana dzielnicowych, straży obywatelskiej, skautów?

Temat jest trudny do jednoznacznej oceny, trudno wydac ostateczną decyzję co byłoby dobre. Dobre byłoby karanie rodziców za wybryki swoich dzieci, a policja... powinna cześciej krążyc po mieście, aby zapewnić większe poczucie bezpieczeństwa. Dzieciaki zaś... może je zatrzymać na 12h w policyjnym areszcie? Nie no, to zbyt brutalne... Może jednak kary pieniężne byłyby najskuteczniejsze?

Poza tym są jeszcze... imprezy... trzeba by było część z nich organizować wcześniej. Tych od lat 18 ruszać nie trzeba.

A spacery romantyczne... w świetle księżyca...? Może w okolicach domu jednak, a nie w parku?

23.11.2006 15:34:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Teddy_85

*

nfm: 272

Falkhor napisał(a):
przede wszystkim trzeba skupić się na samych rodzicach - to ich odpowiedzialnością jest pilnowanie swoich piociech.

Jasne że TAK, ale taki młody człowiek powie mamie, że np idzie do kolegi, który mieszka 10 od domu, a skieruje swoje kroki w inną stronę, nie wraca kilka godzin i nie ma z nim kontaktu? Nie zawsze winni są rodzice...

23.11.2006 15:47:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Teddy_85,

Cytat:
ale taki młody człowiek powie mamie, że np idzie do kolegi, który mieszka 10 od domu, a skieruje swoje kroki w inną stronę, nie wraca kilka godzin i nie ma z nim kontaktu?

No to tutaj mamy do czynienia z kłamstwem... a kłamstwa dziecko się uczy, bo nie jest to cecha przenoszona genetycznie... Ja mam tyle lat, ale czasem z przyzwyczajenie mówię rodzinie, gdzie mniej wiecej będę i kiedy mozna się mnie spodziewać i upewniam się, że mam ze sobą telefon. Czemu mają się denerwować i martwić? Z drugiej stony jak oni gdzies pojadą, to ja tez za nimi dzwonię, jak się bardzo spóźniają...

Ale nastolatki, i to jeszcze te sporo przed 18. urodzinami? Co tacy ludzie wiedza o zagrożeniach, niebezpieczeństwie? Rodzice powinni ich uswiadamiać, ale oni sami nie powinni się pchać specjalnie w paszczę ryzyka.

Z resztą tu w sumie cięzko o dyskusję, co dziecku wolno a co nie. Jakby świat był tylko piękny i tylko cudowny, to każdy mógłby sobie chodzić gdzie i jak chce. Ale tak nie jest. Dlatego trudno - ale tak czy siak rodzice ponosza pełną odpowiedzialność za dziecko. Państwo powinno co najwyżej sprawdzać, czy ta opieka i wychowanie jest w porządku.

23.11.2006 16:11:34
SunShine

*

nfm: 1,317

Przecież jest młodzież trudna która nie słucha wogole rodziców. Mnie nie wypusczzali po 21 bez żadnej godziny policyjnej... W sumie nawet sama nigdzie nie chodziłam bo mi sie nie chiało Smile Ale wiem, że jak komuś bardzo zależy na wyjściu z domu to poprostu idzie i jak rodzice mają takiego delikwenta zatrzymać?? Tak jak pisaliście wcześniej zakazany owoc smakuje najlepiej więc to zapewne nikogo nie przestraszy a co najwyżej zwiększy zainteresowanie 'nocnymi wypadami'... Ucierpią co najwyżej rodzice którzy maja problem z dorastającymi dziećmi... Powinny być jakies kary dla dzieci Smile nie wiem może jakiś czyn społeczny Drwi A pozatym nie miałby kto porządku pilnować... Policjantów jest z amało w stosunku do młodzieży na ulicach.

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
23.11.2006 16:54:24
Falkhor
Administrator
*

SunShine,

Cytat:
Ucierpią co najwyżej rodzice którzy maja problem z dorastającymi dziećmi... Powinny być jakies kary dla dzieci

Hmmm... no masz rację, faktycznie. Dziecko może nawet uciekać na złość, aby rodzice musieli płacić karę... Zostaje zatem

Cytat:
czyn społeczny

To byłoby chyba jeszcze lepsze...

23.11.2006 17:20:46
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *