Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Gimnazjum - fabryka przemocy?
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
Gimnazjum - fabryka przemocy?

Cytat:
Nie ulega wątpliwości, że wizerunek polskiego gimnazjum nie jest najlepszy. Palcówki kojarzą się z przemocą i niebezpieczeństwem. Pojawiają się głosy, że jest to twór sztuczny - fabryka nastolatków z problemami emocjonalnymi. Czy zabiegi pedagogów szkolnych mające na celu zwiększenie komfortu i zniwelowanie zagrożeń zewnętrznych i tych płynących ze strony samych uczniów, przynoszą efekty?

link

jakie jest wasze zdanie nt przemocy w gimnazjum :?: istnieje :?: a może to tylko rozdmuchana bajeczka :?:

i wreszczie: czy gimnazja to trafna reforma ubiegłego rządu :?: :?: :?:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
06.09.2007 14:35:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Reputacja: 3
Portfel: 1,829

levi napisał(a):
jakie jest wasze zdanie nt przemocy w gimnazjum :?: istnieje :?: a może to tylko rozdmuchana bajeczka

Ja osobiscie nie spotkalam sie z przemoca w moim gimnazjum, moze dlatego ze chodzilam do gimnazjum na wsi nie w miescie. Jak wiadomo "mlodziez" z miasta rozni sie troche od tej ze wsi zwlaszcza zachowaniem.
Osobiscie nie zaluje ze bylam w gimnazjum, chociaz bylam wtedy dzieckiem to przyznaje ze byl to jeden z najlepszych okresow mojego zycia.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
06.09.2007 14:41:30
levi'
Moderator
*

ja również, podobnie jak ty iwcia, chodziłem do gimnazjum na wsi...
...nie moge powiedzieć złego słowa nt zachowania moich rówieśników, jednakże czasem się słyszało, że ktoś coś ciekawego wykombinował - wtedy to było ciekawe, ale z perspektywy czasu wydaje mi się, że to 'najgłupszy okres w naszym życiu' tj w sensie kształcenia, bo o rozrywce nie wspomne heh :hihi:

a co do powstania instytucji gimnazjum, to wydajemi się, że to największy niewypał reformy szkolnictwa w III RP...
...gimnazjum tak naprawdę niewiele wnosi do rozwoju ucznia... - pierwszy rok to powtórka z podstawówki, 2 rok to jako taka nauka, a 3 rok to przygotowanie do testów gimnazjalnych i przygotowanie do LO/Tech...więc tak w zasadzie mocny rok nauki... czyż to nie głupota :?: nie lepiej było iść starym systemem - 8 lat podstawówki i potem 3 lata LO :?:

06.09.2007 14:53:00
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

levi napisał(a):
potem 3 lata LO

raczej 4 lata ;]

06.09.2007 14:55:59
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

profesorq,

Cytat:
raczej 4 lata ;]

racja - thx =D

06.09.2007 14:57:29
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 335

Gimnazjum to pomyłka, zmiana otoczenia ludzi, zupełnie niepotrzebna. Stary system był ow iele lepszy.

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
06.09.2007 15:08:04
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

levi napisał(a):
..nie moge powiedzieć złego słowa nt zachowania moich rówieśników, jednakże czasem się słyszało, że ktoś coś ciekawego wykombinował - wtedy to było ciekawe, ale z perspektywy czasu wydaje mi się, że to 'najgłupszy okres w naszym życiu' tj w sensie kształcenia, bo o rozrywce nie wspomne heh

Zgadzam sie z Toba Smile to byl wiek szalenstwa, zabawy, miewalo sie naprawde rozne teraz widze ze glupie pomysly... raczej czlowiek myslal o dyskotekach, fajnych ciuchach niz nauce Smile
Moim zdaniem gimnazjum zle wyplywa na dzieci w podstawowce. 6 klasy niesamowicie sie wywyzwszaja dlatego ze ida do gimnazjum, czuja sie przez to starsze, madrzejsze. W podstawowkach gimnazjum jest uznawane za szpan, tak jak kiedys przechodzenie do liceum.

Zapraszamy
06.09.2007 15:13:27
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

* lat podstawówki gwarantowało stały pewny rozwój dziecka. w końcu... do 15 roku życia człowiek siedział w jednym budynku, wśród jednych ludzi i nauczycieli. To baaaardzo długo. Połowa życia! Mówi się wtedy, ze szkołą to drugi dom. ja dobrze pamiętam moją ósmą klasę... Chociaż neistety byłem przenoszony w 4tej klasie (Leżajsk/Łańcut). Dlatego, wg mnie, gimnazjum jest tak pełne agresji...
...która wynika ze zmiany układów, niedostosowania się, wieku dorastania i buntu
. Nietrafiona reforma :/

06.09.2007 17:43:42
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

gimnazjum to taki przystanek do tego jak bylo kiedys podstawowka-liceum - teraz podst.-gim.-liceum
taki uklad jest zły
1. zmiana otoczenia
2. trzeba poznawac wielu ludzi/nauczycieli od poczatku (tylko na 3 lata w wiekszosci)
3. ucza tego samego co w podstawowce w 3 klasie dopiero cos nowego
4. teraz dodatkowo zmiana mundurków bo inna szkola
5. przemoc w wysokim poziomie - bardzo czesto sie zdarzalo w moim gimnazjum

powinni wrocic do 8 lat podstawowki i 4 liceum i by było wszystko ok

06.09.2007 18:51:56
darekielb

*

Portfel: 228

ja od poniedziałku ide na praktykę nauczycielską do gimnazjum i niestety jakoś się tym nie ciesze :O w tamtym roku miałem praktyke w podstawówce i mi wystarczy wrażeń (niestety niezbyt ciekawych).
Ogólnie szkoła z perspektywy ucznia jest fajna (po kilku latach człowiek to zauważa), ale z perspektywy studenta/przyszłego nauczyciela nie ma nic ciekawego. Pamiętam jak dziś pierwszy dzień praktyki (stres większy niż przy maturze ^^" ).
A w dodatku teraz dzieciaki są delikatnie mówiąc masakryczne. Jak zauważyłem co się dzieje w 4 klasie podstawowki na lekcji to osłupiałem i zastanawiałem sie co ja tu robie. Od tamtego momentu stwierdzam już że nie będe nauczycielem na 100% chyba że wrócą czasy jak po wojnie że każdy nauczyciel który został w Polsce musiał uczyć Drwi . Inaczej mnie do tego nie zmuszą.
Szczerze mówiąc nawet nie chce narazie myśleć co się dzieje w gimnazjum bo sam nie chodziłem do gimnazjum (8 lat Podstawówki -> 4 lata Liceum Zawodowego -> itd aż do teraz). Przemoc napewno istnieje (wystarczy czasami przeglądać filmiki w internecie i człowiek już wie co się tam dzieje)
Po praktyce będe mógł się wypowiedzieć dokładnie co w gimnazjum piszczy Smile

Moje fotki
06.09.2007 20:50:37
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

tez uwazam ze gimnazjum jest najgorszym tworem jaki kozna bylo wymyslic. a to dlatego ze czlowiek maja te 13-15 lat przezywa najbardzie burzliwy okres swojego zycia . bunt , chec "szpanu" a czsaem poprostu glupota . dawniej jakos to rozladywano , a teraz ... skzoda gadac

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
06.09.2007 21:31:00
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

darekielb, wspolczuje ja patrzac na siebie w szkole wiedzialem ze nie pojde na nauczyciela nigdy. Jak narazie ide w dobrym kierunku zeby nim nie zostac Biggrin

Badz co badz w gimnazjum kiedys pracy nie szukaj - masakra

06.09.2007 21:31:58
iwcia
Moderator
*

darekielb napisał(a):
ja od poniedziałku ide na praktykę nauczycielską do gimnazjum i niestety jakoś się tym nie ciesze :O w tamtym roku miałem praktyke w podstawówce i mi wystarczy wrażeń (niestety niezbyt ciekawych).
Ogólnie szkoła z perspektywy ucznia jest fajna (po kilku latach człowiek to zauważa), ale z perspektywy studenta/przyszłego nauczyciela nie ma nic ciekawego. Pamiętam jak dziś pierwszy dzień praktyki (stres większy niż przy maturze ^^" ).

O widze ze nie jestem sama na praktykach Animatedwink zaczelam od poniedzialku hospitacje a od nastepnego przechodze juz do dziela Animatedwink co do dzieci hmmm to podstawowka wic nie jest tak zle, narazie sie im przygladam a one mi.
A gimnazjum nie zazdroszcze prkatyk, jak wiadomo jest okres buntu i z mlodziezowym zachowaniem nie jest za wesolo. Czeka mnie to tez zapewne za rok, wiec zycze Ci wytrwalosci Smile o stresie tez cos wiem Animatedwink Powodzenia Smile

Zapraszamy
06.09.2007 21:36:02
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

darekielb, Współczucie, ale i zarazem - życzenie wytrwałości. Jakby nie patrzeć to trudno, ministerstwo utworzyło gimnazjum - i tak pewnie dłuuugo zostanie. Dlatego trzeba stawiać chyba tylko na nauczycieli :/ Innego wyjścia nie ma, bo jak jeszcze do zmiany środowiskowej dodamy nauczyciela, któremu to lotto to... dopiero masssakra.

07.09.2007 09:26:46
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Gimnazjum to wybuchowa mieszanka różnych osobowości, temperamentów, subkultur, pomysłów, pseudo "dorosłej" młodzieży... a wszystko to w jednej szkole. To bardzo zły pomysł. Dawniej jak ludzie byli w ósmej klasie, każdy w swojej szkole to łatwiej było ich "okiełznać". Dziś nauczyciele sobie nie radzą z gimnazjalistami. Pamiętam lekcje polskiego czy chemii z czasów kiedy chodziłam do gimnazjum - uczniowie robili co chcieli, a nauczycielka... było mi jej żal po prostu. Ja bym wysiadła nerwowo po pierwszym dniu uczenia.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
08.09.2007 15:32:45
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: