Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 Następna > Ostatnia »
Gimnazjum - fabryka przemocy?
AutorWiadomość
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 1,829

Gothka =) napisał(a):
a nauczycielka... było mi jej żal po prostu. Ja bym wysiadła nerwowo po pierwszym dniu uczenia.

fakt uczniowie moga byc nieznosni, ale mysle ze wiele tez zalezy od nauczycieli, jezeli zjednaja do siebie uczniow to napewno nie bedzie tak zle. Nie moge powiedziec ze wszyscy uczniowie w gimnazjum sa wybuchowi i zachowuja sie bezkarnie. Niezpominajmy ze sa tez osoby ktore mimo wieku potrafia zachowac sie z rowaga i zalezy im tez na czyms innym, nie tylko szalenstwie.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
08.09.2007 22:36:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

iwcia,

Cytat:
wiele tez zalezy od nauczycieli, jezeli zjednaja do siebie uczniow

Ech... ale dzisiejsza młodzież NIE CHCE pojednania. W jakiś dziwny sposób zaczął dominować model układu, w którym jest tak, jak w przypadku policja-przestępcy. Współpraca ucznia z nauczycielem jest widziana prawie jak zdrada...

08.09.2007 23:16:01
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Falkhor napisał(a):
Współpraca ucznia z nauczycielem jest widziana prawie jak zdrada...

Zalezy gdzie i jakiej szkole, jestem pewna ze nie we wszytskich jest to tak postrzegane. Czasem wspolpraca z nauczycielem jest widziana jak cos bardzo dobrego, cos czego mozna pozazdroscic rowiesnikom.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
08.09.2007 23:28:37
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Zazdrość o powodzenie tez powoduje agresję. Już w tym temacie o agresji padło kilka razy, dlaczego tak źle jest w gimnazjach. Że nauczyciele wolą pracować albo w podstawówce, albo w liceum. Dlatego wg mnie - gimnazjabyły nietrafione i niepotrzebne. Dobrze pamiętam ostatnie lata mojej szkoły podstawowej. Jak już człowiek przystosował się do tego świata, wychodził inny z ósmej klasy, niż teraz jest młodzik w 2 klasie gima :/ Miałem siostrę w gimnazjum i dobrze widziałem, jak to wygląda - jej otoczenie i rówieśnicy. Nie da się porównać. Gimnazjum jest niepotrzebne.

09.09.2007 08:29:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
darekielb

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 228

iwcia napisał(a):
Zalezy gdzie i jakiej szkole, jestem pewna ze nie we wszytskich jest to tak postrzegane. Czasem wspolpraca z nauczycielem jest widziana jak cos bardzo dobrego, cos czego mozna pozazdroscic rowiesnikom.

wystarczy pojechać np. do Rzeszowa na praktykę lub posłuchać osób, które tam miały praktykę lub uczyły. Nie wiem czy tam dzieci/młodzież wiedzą, co to jest współpraca z nauczycielem. Każdy robi, co mu pasuje nie wiem czy z chęci popisania się przed kolegami czy z innych przyczyn, ale dzieją się tam cuda.
Współpraca z nauczycielem może i jest mile widziana, ale możliwa chyba tylko w podstawówce (niestety takie są czasy) i na lepsze się nie zapowiada. Dlatego też nie zostanę nauczycielem na 100% i będę robił, co mogę żeby nie mieć nic wspólnego ze szkołą.

Moje fotki
09.09.2007 14:17:06
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

darekielb wspólczuje Ci, że musisz pracować w takim miejscu. Kazde jest lepsze byle tylko nie gimnazjum :/ Tam jest zlepak nastolatków, którzy w jednym momencie przechodzą tzw. bunt młodości z tym, że jedni są na to bardziej poddatni a inni nie. W każdym razie nie jest to najlepszy pomysł i uważam, że powinni zlikiwdować gimnazja i powrócić do dawnego systemu.

Levi chyba zapomniałeś o tym co się działo w naszej kalsie. Mówię tutaj o swojej osobie, niestety. Nie chcę o tym pamiętać, ale było jak było....trudno jakoś to przeżyłam, ale to nadal siedzi głęboko w mojej pamięci. Niestety jedem jedną z wielu ofiar tego sytemu :/

darekielb napisał(a):
Dlatego też nie zostanę nauczycielem na 100% i będę robił, co mogę żeby nie mieć nic wspólnego ze szkołą.

Też mam takie plany ale nie wiem jak to się skończy...

darekielb Praktyki masz z jakiego przedmiotu??

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
09.09.2007 21:09:29
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

rudzia,

Cytat:
Levi chyba zapomniałeś o tym co się działo w naszej kalsie. Mówię tutaj o swojej osobie, niestety. Nie chcę o tym pamiętać, ale było jak było....trudno jakoś to przeżyłam, ale to nadal siedzi głęboko w mojej pamięci. Niestety jedem jedną z wielu ofiar tego sytemu

hmmm oj działo się działo...różne pomysły mieliśmy :hihi: a levi' to był neistety główny prowodyr xD - dobrze, że mi to minęło (chyba) :lmao:

fakt faktem - reforma szkolnictwa i stworzenie gimnazjów to była jedna z większych porażek tamtego systemu... po co to było :?: hmmm prawdopodobnie miało to przyśpieszyć naukę...i ją urozmaicić, ale niestety wyszło dokładnie inaczej:
- poczucie wyższości gimnazjalistów nad lokalnymi uczniami podstawówek
- przez zmienę środowiska i nauczycieli zaczął się tworzyć bunt
- znaczny spadek skutczności szkolnictwa - mówią o tym sami uczniowie...

jednym słowem: niepotrzebna, kosztowna i destrukcyjna głupota :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.09.2007 13:22:10
Falkhor
Administrator
*

na dodatek jeszcze z racji braku miejsca - zaczeto tworzyc gimnazja zaraz obok podstawówek, które jak wspomniał Levi' - są głównym obiektem agresji ze strony starszych kolegów. Nie tylko agresji bezpośredniej - także pośrednio, jako obserwatorzy...

10.09.2007 13:28:05
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

no niestety Falk, w większości gimnazja powstają zaraz obok podstawówek...wiecie jakie mamy realia - brak pieniędzy :O

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.09.2007 13:55:02
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Ehh gimnazjum jest po prostu jedną wielką poomyłką. Jedyny plus jaki widze to to że troche ludzi więcej ma zatrudnienie. Słyszałam od kilku soób że gim jest dobre bo wychowuje i uczy być twardym. Ale przecież jakże wiele osób krzywdzi... :/

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
10.09.2007 16:11:02
darekielb

*

rudzia napisał(a):
darekielb Praktyki masz z jakiego przedmiotu??

z Techniki i Informatyki
dzisiaj przeżyłem pierwszy dzień i jak narazie jest ok (trzecia klasa była jakaś dziwna i nie za bardzo chcieli słuchać nauczycielki, ale nie było aż tak źle) ale słownictwo fatalne. Każdy sie wyrywa i wtrąca swoje 3 grosze w czasie gdy nauczycielka mówi, a gdy nauczycielka udzieli mu głosu to nie potrafi sie wysłowić i głupio sie śmieje żeby złagodzić sytuacje :ehh:

rudzia napisał(a):
darekielb wspólczuje Ci, że musisz pracować w takim miejscu. Kazde jest lepsze byle tylko nie gimnazjum

na szczęście nie tyle pracować co odbywać praktykę.
Ale teraz mam 60 godzin odbyć w 3 tygodnie i poźniej przez cały semestr zimowy będe miał jeden dzień tygodniowo przeznaczony wyłącznie na praktykę, ale pocieszam się tym "co nas nie zabije to nas wzmocni"

Moje fotki
10.09.2007 16:37:48
rudzia

*

darekielb napisał(a):
ale pocieszam się tym "co nas nie zabije to nas wzmocni"

Dazs rade Animatedwink Będziesz bogartzy o nowe doświdczenia a po za tym, jak skończysz te praktyki będziesz wiedział jak postepowac z takimi małolatami. Zawsze uważanałam , że najwazniejsze tonie dać sobie wejśc na głowę. Jak już sie to osiągnie to cała reszta to pikuś Animatedwink

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
23.09.2007 09:43:08
darekielb

*

2 tygodnie praktyk już za mną i jak na razie jest OK
Szczerze mówiąc myślałem, że będzie gorzej, ale jak widać i z gimnazjalistów można coś zrobić :]
Fakt w niektórych klasach zdarzają się momenty, że nie słuchają, ale po chwili jest spokój, ale cały czas musza mieć zajęcie, bo zaczynają się rozmowy itd.

Moje fotki
23.09.2007 12:27:56
rudzia

*

darekielb napisał(a):
Szczerze mówiąc myślałem, że będzie gorzej, ale jak widać i z gimnazjalistów można coś zrobić

Jasne, że się da tyko wydaje mi się, że trzeba mieć do tego odpowiednie podejście i powołanie. Jeżeli nie dasz soie wejśc na głowę, to jest ok Animatedwink Cieszę się, że jakoś to wytrzymałeś.Wierze, że było trudno Animatedwink [

quote="darekielb"]Fakt w niektórych klasach zdarzają się momenty, że nie słuchają, ale po chwili jest spokój, ale cały czas musza mieć zajęcie, bo zaczynają się rozmowy itd.[/quote]

Jakieś zajęcie na lekcji to jest podstawa. Tylko sztukaą jest wymyśleć coś ciekawego i zarazem pozytecznego Smile

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
27.09.2007 17:08:05
Falkhor
Administrator
*

Kartkóweczek kilka, kontrola zeszytów, 3 telefony do rodziców i klasa się uspokja. Ale lepiej nie mieć pod szkołą samochodu albo meiszkać niedaleko Tongue Najlepiej za granicą albo przynajmniej w sąsiedniej wsi Tongue

28.09.2007 06:44:47
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: