Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
Giertych poniżył Jacka Kuronia- musi publicznie przeprosić.
AutorWiadomość
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 149
Giertych poniżył Jacka Kuronia- musi publicznie przeprosić.

Cytat:
Sąd postanowił: Roman Giertych ma przeprosić syna i brata Jacka Kuronia za swoją wypowiedź. Pod koniec sierpnia ub.r. Giertych mówił, że nazwisko Kuronia powinno zostać wpisane do podręczników szkolnych między nazwiskiem Szczęsnego Potockiego i Janusza Radziwiłła - przywódców Konfederacji Targowickiej. Giertych powiedział, że nie zamierza przepraszać. Roman Giertych działał w zamiarze poniżenia Jacka Kuronia - uznał sąd. Minister edukacji ma też wpłacić 15 tysięcy złotych na Stowarzyszenie Gai i Jacka Kuroniów.

Nie zamierzam nikogo przepraszać za moje poglądy. Uważam, że Okrągły Stół był zdradą. Nie twierdziłem, że wszyscy jego uczestnicy byli zdrajcami - powiedział wicepremier Giertych, komentując wyrok. Zapowiedział także, że odwoła się od wyroku.

Przed sądem syn Jacka Kuronia - Maciej mówił, że porównanie jego ojca do zdrajców jest oburzające, szkalujące i narusza dobre imię Jacka Kuronia. Jego zdaniem wypowiedź Giertycha wyrządziła wiele szkód przede wszystkim, jeśli chodzi o rozumienie historii Polski. Mój ojciec oczywiście wielokrotnie był nazywany zdrajcą... w gazetach: "Żołnierz Polski" i "Trybuna Ludu", gazetach reżimowych. Nie sądziłem, że tak się też stanie w wolnej Polsce, o którą mój ojciec walczył i w imię czego wiele wycierpiał - mówił przed sądem Maciej Kuroń.

Rodzina Jacka Kuronia nie będzie się odwoływała od wyroku. Apelację zapowiedział natomiast mecenas Marek Małecki, pełnomocnik Romana Giertycha.

Żródło: PAP, IAR

Wielkim nieobecnym nie tylko w polskiej rzeczywistości, a juz boże chroń w podręcznikach historii powinien być sam wielki pan minister- który uczynił tyle złego nie tylko rodzinie zmarłego, polskiej edukacjii, i polskiej opini w świecie. Jest on realnym zagrożeniem nie tylko dla polskich rodzin ale dla wielkich zastepów Polonii na świecie. Nic dziwnego, charkter dziedziczy się po rodzicach.

25.06.2007 18:04:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

lukascompl,

Cytat:
który uczynił tyle złego nie tylko rodzinie zmarłego, polskiej edukacjii, i polskiej opini w świecie

przykłady przykłady prosimy...bo na domysłach to dużo tu nie zbudujemy...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
25.06.2007 18:15:31
lukascompl

*

Amnestia maturalna, oskarżenia o homofobiczność w Polsce, kwestionowanie teorii Darwina-Wallace-a, obrażanie polskich bojowników o wolną i niepodległą III RP, zepsucie wizerunku Polski poprzez nieprzemyślane wypowiedzi na temat stosunków polsko-niemieckich, .......

25.06.2007 18:25:26
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 1,286

lukascompl napisał(a):
nieprzemyślane wypowiedzi na temat stosunków polsko-niemieckich

mówił prawdę Smile

reszty spraw nie znam na tyle, aby sie wypowiedzieć w tej chwili Smile

Pozdrawiam Maciej
25.06.2007 18:33:36
lukascompl

*

maciej napisał(a):
mówił prawdę

A co to za nowość wymyślił że to była prawda?

25.06.2007 18:47:44
pablo

*

Portfel: 546

Ale Giertych i tak nie przeprosi bo uważa że nie musi, ale gdyby to jego ktoś obraził no to....

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
25.06.2007 22:18:13
levi'
Moderator
*

maciej,

Cytat:
mówił prawdę

zgadzam się - niemcy od lat mają do nas stosunek nieco odbiegający od przyjętych norm UE
pablo,

Cytat:
Ale Giertych i tak nie przeprosi bo uważa że nie musi, ale gdyby to jego ktoś obraził no to....

hmmm czy nie przeprosi to się okaże...a skąd ty wiesz jakie jest jego zdanie ma ten temat, że tak dobrze to wiesz :?:
lukascompl,

Cytat:
obrażanie polskich bojowników o wolną i niepodległą III RP

tak tak tak...sam bym to zrobił, bo niestety ale 3RP poza korupcją i lewymi interesami nie przyniosła polsce nic więcej - nom może poza UE - ale to i tak była rzecz 'z góry ustalona'

26.06.2007 13:57:16
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Hmmm... patrząc na to z innej strony - można się odnosić do Jacka Kuronia jako postaci historycznej, prawda? A wolność oceny to jednak jakaś wolność. Sądze, że po odwołaniu sąd 'oczyści' Giertycha...

Gdyby tak karać wszystkich za rażące poglądy, to echm Animatedwink

26.06.2007 17:52:31
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
pablo

*

levi napisał(a):

hmmm czy nie przeprosi to się okaże...a skąd ty wiesz jakie jest jego zdanie ma ten temat, że tak dobrze to wiesz

Z wypowiedzi samego Giertycha

Cytat:

tak tak tak...sam bym to zrobił, bo niestety ale 3RP poza korupcją i lewymi interesami nie przyniosła polsce nic więcej - nom może poza UE - ale to i tak była rzecz 'z góry ustalona'

Jak widać jesteś krótkowzroczny

Falkhor napisał(a):
A wolność oceny to jednak jakaś wolność. Sądze, że po odwołaniu sąd 'oczyści' Giertycha...

Ta sprawa toczy się z powódctwa cywilnego, wytoczona przez brata J. Kuronia. I nie sądzę żeby sąd oczyścił Giertycha

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
26.06.2007 22:14:31
Mariusz Prawy

*

Portfel: 147

Konfederacja targowicka jest symbolem zdrady. Giertych uważa, że Okrągły Stół również był zdradą. Zapytam - czego? Gdyby nie Okrągły Stół to nie byloby wolnej Polski. I co wtedy zrobiłby Giertych?

Ten atak na Jacka Kuronia jest dla mnie próbą pokazania... no właśnie nie wiem czego... Chyba własnej głupoty. Kuroń może być wzorem dla młodego pokolenia. Może Giertychowi nie spodobało się to, że Kuroń był ateistą? I co z tego. Nadal na nim może wzorować się ktoś kto chce być dobrym chrześcijaninem.

Pozatym tzw. IV RP ma dziwną manię atakowania wszystkiego co było w III RP. Przykłady? Ataki na Kuronia, Wałęsę, ciągłe wyciąganie pojedynczych stron z teczek IPN itd. itd.

Pozatym Giertych próbuje wylansować swoją własną wizję historii - pomijając wszelakich "zdrajców", których on sam wytypuje. Jednocześnie chwalić będzie wszelakich działaczy związanych z obozem narodowościowym czy wręcz nacjonalistycznym.

Jedyną pociechą tej sytuacji jest to, że o Jacku Kuroniu ludzie będą pamiętać z tych pozytywnych stron, a Giertycha zawsze będą mieszac z błotem.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
26.06.2007 23:12:34
lukascompl

*

levi napisał(a):

Gdyby nie III RP nie mógłbyś nawet wypowiadać takich sądów na publicznym forum, bo komuniści dawno by cię zwerbowali i uczynili agentem- czy ty nie rozumiesz że 1 1989 roku narodziła się wolność- nawet dla tych skrzywionych polityszczaków którzy obecnie rządząc i obrażając Okragły Stół obrażaja pokolenia walczących o niepodległość w pełni tego słowa zanczeniu. To nie dziwne że tak mozesz uważać- wierząc słowom przywódcom narodu widzisz samo zło, które w rodzących demokracjach zawsze się zdarzało i zdarzać się będzie. Ludzi jeszcze nie wiedzą, co tak naprawdę wywalczono 18 loat temu, dlatego popierają tych oportunistów i szkodzą naszemu Narodowi.

27.06.2007 08:26:06
pablo

*

Mariusz Prawy napisał(a):
Jedyną pociechą tej sytuacji jest to, że o Jacku Kuroniu ludzie będą pamiętać z tych pozytywnych stron, a Giertycha zawsze będą mieszac z błotem.

Tylko że Giertych nikt nie odwarzy się publicznie mieszać z błotem, bo jak wiemy nie znosi on krytyki i zaraz by groził sadami, ale on jako wicepremier może obrażać kogo chce. A jeśli zostanie skazany to jak zapowiedział nie wycofa swojej wypowiedzi co jak dla mnie jest równoznaczne z brakiem przeprosin z jego strony.

28.06.2007 08:03:41
levi'
Moderator
*

lukascompl,

Cytat:
Gdyby nie III RP nie mógłbyś nawet wypowiadać takich sądów na publicznym forum, bo komuniści dawno by cię zwerbowali i uczynili agentem- czy ty nie rozumiesz że 1 1989 roku narodziła się wolność

to już za daleko idące wnioski - chyba nie uważasz, że to 3RP pokonała komunizm - 3RP była tylko konsekwencją wygranej 'wojny' z komunizmem...

ja powiem tak: fakt R.Giertych troszkę przesadził w swoich 'poglądach' nt Jacka Kuronia...i jeżeli będzie taka potrzeba to jestem przekonany, że go przeprosi...

28.06.2007 09:30:10
lukascompl

*

levi napisał(a):
3RP była tylko konsekwencją wygranej 'wojny' z komunizmem...

ciekawe- a konsekwencją głupoty pewnej pary wstętnych bliźniaków ma być IV RP ?- doskonałe pojęcie ideowe prezentujesz, tylko że całkowicie nie rozumiesz historii najnowszej, a ta powinna być znana wszystkim wkoło- tylko niektóre osoby wierzą w słowa osób, które dezawują nasze pojęcie o pamietnym 1989 roku.

28.06.2007 20:39:03
levi'
Moderator
*

lukascompl,

Cytat:
całkowicie nie rozumiesz historii najnowszej

heh a to ciekawe - aqrat w tym roq zdawałem na maturze wos i dużo się o tym uczyłem :lmao:
zresztą takie jest moje zdanie nt temat...widać ty masz 'troszkę' inne - w pewnym sensie opierające się na całkowicie mi obcej ideologii...

Cytat:
konsekwencją głupoty pewnej pary wstętnych bliźniaków ma być IV RP ?

4RP ma być symbolem odejścia od 3RP - mówiąc pobłażliwie: nie do końca udanej i dobrej dla polski =D

28.06.2007 20:50:49
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: