Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (15):« Pierwsza < Poprzednia 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 Następna > Ostatnia »
Formuła 1
AutorWiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

W niedziele GP Kanady :] trzymamy kciuki za Kubice!!! :]

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

07.06.2007 22:17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
PEPEr

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 416

Cytat:
Robert Kubica jest przewożony do szpitala po groźnie wyglądającym wypadku jakiego doznał na 27. okrążeniu wyścigu o Grand Prix Kanady w Montrealu. Polak całkowicie rozbił bolid BMW-Sauber uderzając dwukrotnie w bandę, a między zderzeniami kilkakrotnie przekoziołkował.

Kubica stracił panowanie nad bolidem na dziesiątym zakręcie o nazwie La Horquilla, gdy jechał z prędkością przekraczającą 230 km/h. Przy rozbitym bolidzie natychmiast pojawiły się służby medyczne, które uwolniły kierowcę z wraku i przeniosły do karetki.

Z pierwszych doniesień centrum medycznego wyścigu wynikało, że Kubica jest przytomny, a jego stan był stabilny. jego agent Daniele Morelli po wypadku przez chwilę rozmawiał z Polakiem, zanim przewieziono go do szpitala.

W szpitalu Kubica znalazł się pod opieką medyczną, rozmawia z lekarzami, jednak skarży się na ból nóg.Całe szczęście ze nic gorszego sie nie stało :/

-----------------
edit by terelka ---> prosze podać źródło cytowanego tekstu.

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
10.06.2007 20:14:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

o rany!!! Sad własnie sie dowiedziałam, że Robert miał wypadek! uff naszczęscie jest przytomny, ma tylko prawdopodonie złamaną nogę :/

10.06.2007 20:59:13
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

:eek:

Cytat:
Kubica, po rozbiciu bolidu na 27. okrążeniu - gdy jechał z prędkością ponad 230 km/h - został przewieziony do szpitala w Montrealu, gdzie przechodzi szczegółowe badania. Polski kierowca jest przytomny, a jego stan określany jest jako stabilny, ale - jak donosi niemiecka agencja prasowa SID - może mieć złamaną nogę.

http://wiadomosci.o2.pl/?s=261&t=372273

Uff :/ na szczeście ponoć wszystko w porządku - jest poobijany i najprawdopodobniej ma złamaną nogę.

Oby wszystko było jak najbardziej OK!

10.06.2007 21:20:38
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

qrcze powiem wam, że jak zobaczyłem, że to bolid Roberta to zmnie zatkało...zamarłem... :eek:
ufff ale baaardzo się cieszę, że skończyło się jedynie na złamaniu nogi - mam nadzieję, że szybko powróci na tor :!: czekam z niecierpliwością na naszego MISTRZA :!: :!: :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.06.2007 21:22:20
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Cytat:
- Rozmawiałem z Robertem, jest przytomny - powiedział tuż po wypadku menedżer Kubicy Daniel Morelli.
Kubica stracił panowanie nad bolidem na dziesiątym zakręcie, gdy jechał z prędkością sięgającą 300 km/h. Po wypadnięciu z toru bolid Polaka z potężną siłą uderzył w ścianę, przekoziołkował jeszcze kilkadziesiąt metrów i uderzył w ścianę po drugiej stronie toru.

Z bolidu Kubicy został praktycznie tylko kokpit.

Wydaje się, że Kubica został wypchnięty z toru przez bolid Toyoty prowadzony przez Jarno Trulliego.

http://sport.onet.pl/0,1248769,1550892,wiadomosc.html

Heh, właśnie widziałem powtórkę w TV - ludzie :eek: na prawdę, ogromne szczeście i myślę, że także umiejętności samego Kubicy. Udało się, po prostu. O włos od tragedii.

W TV mówią, że Kubica jest przytomny i rozmawia z lekarzami.

10.06.2007 21:33:33
Raviol

*

Portfel: 94

Cytat:
Włoska prasa: cud, wydawało się, że nie żyje
PAP | 2007.06.11 12:15
"Cud", "wydawało się, że nie żyje"- tak włoska prasa pisze w poniedziałek o dramatycznym wypadku Roberta Kubicy na torze w Kanadzie. Gazety obszernie informują o tym, co się wydarzyło podkreślając zarazem związki kierowcy z Włochami, który mieszkał tu i trenował od dawna.

"Corriere della Sera" pisze: "O godzinie pół do drugiej po południu Robert Kubica nie żył. Nikt po ludzku nie był w stanie pomyśleć o czymś innym patrząc, jak jego BMW Sauber unosi się w powietrzu, by uderzyć o murek, obraca się i ląduje na koniec po przeciwnej stronie bariery toru". Największa włoska gazeta zauważa, że scena ta nie była, jak mogło się zdawać, brutalną grą komputerową, ale czymś prawdziwym, a we wraku bolidu uwięziony był niczym "bezbronna kukiełka" 22-letni chłopak.

Opisując nerwowe oczekiwanie na wiadomości o stanie Kubicy dziennik nazywa cudem to, że wyszedł z tego "przerażającego wypadku" praktycznie bez żadnego szwanku. W komentarzu podkreśla się natomiast, że wypadek w Montrealu przywołuje wspomnienia "koszmarów Formuły 1", takich jak śmierć Ayrtona Senny, który zginął w okolicznościach podobnych do tych w niedzielę. W opinii publicysty "Corriere della Sera" należy nie tylko z uznaniem stwierdzić, jakich postępów dokonano w środkach bezpieczeństwa dla kierowców Formuły 1, ale uświadomić sobie przede wszystkim, że sport ten stał się skrajnie niebezpieczny i zastanowić się nad sensem takiego igrania z coraz większym zagrożeniem ze strony coraz szybszych bolidów i niebezpiecznych torów.

"Tyle strachu o Kubicę" - ogłasza w tytule "La Repubblica". Dziennik zauważa, że kierowca, który ocalał ze straszliwego wypadku, ma na kasku nazwisko polskiego papieża. Także i ta gazeta informuje, że początkowo wydawało się, że Kubica nie żyje. Opisując dynamikę wydarzeń relacjonuje, że na 27. okrążeniu Polak przyspieszył i wtedy zderzył się z Toyotą Jarno Trullego. To, że nic się nie stało, należy według gazety uznać za "autentyczny cud".

W niedzielny wieczór sprawozdawcy telewizji RAI nie kryli swego przerażenia widząc wypadek polskiego kierowcy, a następnie długo czekając na jakiekolwiek wiadomości o jego stanie. W relacjach dawali widzom do zrozumienia, że należy liczyć się nawet z najgorszym.

http://f1.wp.pl/kat,48594,wid,8921144,wiadomosc.html

Jak mi brat powiedział to nie mogła uwierzyć. Kiedy uderzył w bandę to części poleciały jak wiórki we wszystkie strony, makabrycznie to wyglądało :eek: :eek: :eek:

11.06.2007 16:04:44
levi'
Moderator
*

to co się stało pokazało nam dokładnie jak się zmieniła F1...jeszcze rok temu taki wypadek = śmierć na miejscu...a teraz, przy takich technologiach i oczywiście wielkiej dozie szczęścia nic się nie stało :!: uffff

ale się bałem o Roberta...teraz to tak odetchnołem, że ufff

11.06.2007 21:43:05
terelka
Moderator
*

Cale szczęscie, że techonologia poszła tak bardzo do przodu... Kiedyś podobny wypadek do Roberta miał Sienna, brazylijski kierowca... - zginął Sad A jak oglądałam te rózne wypadki kierowców F1 to wydaje mi się, że Roberta był najgorszy, wyglądał dramatycznie! a mimo to wyszedł z wypadku praktycznie bez szwanku!

Trzymam kciuki, żeby wystartował w GP USA już w ten weekend! Smile

11.06.2007 21:48:18
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Trzymam kciuki, żeby wystartował w GP USA już w ten weekend!

w rozmowie z menagerem Robert już wspominał, że chce wystartować w najbliższym wyścigu GP...mam nadzieję, że team mu na to zezwoli :?: :!: :!:

12.06.2007 16:09:41
terelka
Moderator
*

Nawet nie team a specjalny lekarz FIA musi wydać zgodę na jego start. Decyzja już w czwartek.

12.06.2007 16:26:54
Rob

Portfel: 14

Jest tak, jak powiedziała terelka. Mario Theissen zapalił Kubicy zielone światło. O szesnastej zespół BMW musi podać, kto pojedzie w GP USA. Jeśli lekarze FIA nie będą mieć sprzeciwów, Kubica wystartuje. Z niecierpliwością czekam na wyniki badań.

http://f1.wp.pl/kat,48594,wid,8930341,wiadomosc.html

dowcipy
14.06.2007 14:23:54
terelka
Moderator
*

Rob,

Cytat:
Z niecierpliwością czekam na wyniki badań.

Ja również :] mam nadzieje, że Robert pojedzie jednak w GP USA Smile

14.06.2007 15:16:49
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
mam nadzieje, że Robert pojedzie jednak w GP USA

jeszcze dziś wieczorkiem się dowiemy =D oby decyzja była po naszej myśli...
...3mam kciuki :!:

14.06.2007 20:07:38
terelka
Moderator
*

Niestety Robert nie pojedzie w GP USA Sad Tak zadecydowali lekarze FIA. Sad :/ ^^"

Cytat:
Lekarze Międzynarodowej Federacji Samochodowej (FIA) orzekli, iż Kubica nie może wystartować w wyścigu, ponieważ obawiają się skutków ewentualnego kolejnego wypadku. Polaka na torze w Indianapolis zastąpi 20-letni Vettel, dla którego będzie to debiut w F1.
źródło - gazeta.pl

14.06.2007 22:09:18
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: