Odpowiedz  Napisz temat 
Filtry - czy warto a jak juz, to jak?
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,044
MyBB  Filtry - czy warto a jak juz, to jak?

Hmmm... w związku z tym, ze się ostatnio naczytałem cudów na kiju, co to można znaleźć za fitry to się tym zainteresowałem. Prawda nie do podwarzenia jest taka, że żaden program graficzny nie zrobimy zdjęcia. Bo takie programy służą do obróbki zdjęć. Dlatego to wiem i zdania nie zmienią, że czy dobry czy gorszy aparat (tańszy/droższy) to jak złe zdjęcie zrobi to i fotoszop nie pomoże Cool

Na pcozątek może tak się zapytam - filtry UV i polaryzacyjny - na tych dwóch na razie się skupiłem. W moim przypadku średnica 67mm. Szkiełka dwa takie właśnie UV i polarek firmy hoya (czyli bez rewelacji technologiczno-cenowej, dolna półka). A teraz praktyka. Jak ich używać? Zrobiłem kilka fotek (bo nie mam czasu) i już po UV widzę, jest lepszy kontrast no i faktycnzie, światło zachowuje się inaczej. Z polarem jeszcze się nie bawiłem, no ale przyjdzie na to czas.
A można łączyć takie typy? Np. obiektyw, na niego polar i na wierzch uv? Albo wogóle odwrotnie? Kto się tym bawił? Smile Jakieś sugestie? Przemyśłenia? Porady? Smile

Zdroofko Biggrin

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
26.05.2008 12:33:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Mariusz Prawy

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 159
RE: Filtry - czy warto a jak juz, to jak?

Z filtrami to jest tak.

UV nakręcasz raz i zostawiasz. Nie zdarzyło mi się, abym musiał go odkręcać. Dlaczego? Ponieważ UV służy głównie jako osłona soczewki. Nie trzeba się z nim szczypać bardzo (chyba, że kosztował majątek). A w razie czego to on zostanie uszkodzony i kupi się nowy, a nie soczewka, którą nie zawsze da się wymienić.
Każdy kolejny filtr nakręcasz na niego.

Polaryzator - fajna zabawka. Jeżeli robi się zdjęcia nad wodą to można nim wygasić odbicia od tafli. Tak samo jak podczas robienia zdjęć przez szybę - również wygasi odbicia.
Można go również używać w fotografowaniu krajobrazów. A mianowicie, aby niebo nie wychodziło mdłe, po zakręceniu polaryzatorem zyskuje na barwie - przykładowo z niebieskiego robi się granatowe.
Minusem tego jest to, że "dół" zdjęcia staje się ciemniejszy. Naturalnie w PSie można to szybko poprawić.
Ewentualnie można zamiast polaryzatora użyć wtedy filtru połówkowego - chmurki będą podciągnięte, a dół zostanie naturalny.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
26.05.2008 19:19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,044

Czyli mówisz, żeby najpierw dać na obiektyw UV a potem polara?

Polar na prawdę robi dobrą robotę - póki co tu można zoabczyć różnicę:
Z polarem

Bez polara

Albo tutaj (dwa różne zdjęcia ale chodzi o wodę Animatedwink )
Bez:

Z Polar + UV

Będzie trzeba poćwiczyć Animatedwink

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
27.05.2008 07:04:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
marko

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 190

Dokładnie tak jak pisze Mariusz w przypadku UV do typowy filtr ochronny przed kurzem itp... choć zdjęcia po nałożeniu UV zdjęcia są "deko":P lepszeAnimatedwink
Fajna sprawa z połówkami w przypadku robienia krajobrazów, najbardziej przydaje się gdy niebo jest bladeSmile

Falkhor różnica jest widoczna zdjęcia wychodzą lepiej.

PANASONIC FZ50+UV+polar Hama+tulipan
>> http://cz_marek.w.interia.pl >>

>> http://chorfrazakosina.fm.interia.pl/index.html <<

Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.06.2008 16:55:09 przez marko.

02.06.2008 16:52:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *