Odpowiedz  Napisz temat 
Era sieci bezprzewodowych
Autor Wiadomość
zegfryd

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 489
Era sieci bezprzewodowych

Rozpowszechniane sa sieci bezprzewodowe w miastach. Jak wiadomo w Krakowi, W-wie i pewnie wielu innych jest mozliwosc posiedzenia na ławeczce z laptopem na kolanach gaduganie z inną osobą siedzącą na innej ławeczce z laptopem na kolanach w innym parku Smile

Ale to sie zmienia:

Samorządy coraz częściej ułatwiają swoim mieszkańcom dostęp do internetowej sieci. W Lublinie powstaje właśnie sieć bezprzewodowego, darmowego Internetu.`

W najbliższych dniach, w Lublinie, ma rozpocząć się budowa pierwszych miejskich hot-spotów, które stworzą darmową sieć bezprzewodowego Internetu. Wszystko ma być gotowe do końca października.

Mieszkańcy Rzeszowa, dzięki projektowi ResMAN, od kilku tygodni mogą cieszyć się bezprzewodowym Internetem prawie w całym mieście.`

Ponad 160 tys. mieszkańców Rzeszowa nie powinno mieć problemów z bezprzewodowym Internetem. W mieście tym, na ponad 40 budynkach należących do urzędu miasta, zamonotwano tzw. hot-spoty.

Prędkość łącza internetowego, jaką można uzyskać przy korzystaniu z hot-spota sięga do 512 kbit/s dla przeglądania stron internetowych WWW, wysyłania i odbierania poczty oraz przy korzystaniu z komunikatorów. Ograniczenia w prędkości dotyczą ściagania dużych plików i przy połączeniach P2P.

Przydało by sie coś takiego w łańcucie zrobić, jak ktoś ma na to wpływ, to ja mogę o to nawet wniosek napisać Tongue

Oczywiście z tych sieci nie można kożystać do pobierania plików p2p. Blokują u siebie MACa karty sieciowej i pin. Bo oczywiscie trzeba sie zalogować do sieci. Nawet BitComet ma problemy z pobieraniem w tej sieci.
Wychodząc naprzeciw komentarzom, to da się to ominą oczywiście Biggrin

Źródło: http://media2.pl/

23.09.2006 21:01:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,970

zegfryd,

Cytat:
Mieszkańcy Rzeszowa, dzięki projektowi ResMAN, od kilku tygodni mogą cieszyć się bezprzewodowym Internetem prawie w całym mieście.`

Ponad 160 tys. mieszkańców Rzeszowa nie powinno mieć problemów z bezprzewodowym Internetem. W mieście tym, na ponad 40 budynkach należących do urzędu miasta, zamonotwano tzw. hot-spoty.

Prędkość łącza internetowego, jaką można uzyskać przy korzystaniu z hot-spota sięga do 512 kbit/s dla przeglądania stron internetowych WWW, wysyłania i odbierania poczty oraz przy korzystaniu z komunikatorów.

Na podstwie tych danych można powiedziec, ze wszystko łądnie pięknie.

Mnie, jako zwykłego usera, martwi jedna sprawa - owa bezprzewodowość. W sumie... jest ok - nie trzeba kabelków, a nawet metrów kabli.... Antenka i siu siu, jestem w necie. ALE... czytając ostatnio pewien artykulik w gazecie o grach (no ale jednak Biggrin ) to... sieci bezprzewodowe, a m.in. radiowe Biggrin - to dziwna rzecz, bo trudna w ograniczeniu. Kupa sieci tego typu jest mizernie zabezpeiczona. Droga inwazji programów hakerskich oraz typowo wirusowych - również.

Wg mnie - trzeba stawiać na 'kabel'.

24.09.2006 00:32:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
maciej
Administrator
*

Reputacja: 5
nfm: 2,841

Teraz jest taka expansja na sieci wifi, ale jesz to raczej krotko trwała chwila. Patrząc na zachodnich sąsiadów żadna wifi nie zastąpi kabla.

ResMAN według mnie to porażka, w samym centrum chodząc osobiście z laptopem , jest pełno miejsc gdzie zasięgu nie ma , czasami trzeba sie nieźle nachodzić żeby znaleźć stabilne "łącze". Wifi jest to pewien dodatek , ale raczej nie zastąpi kabla. Przyszłość to WiMAX...

Pozdrawiam Maciej
25.09.2006 22:50:45
wolfek

nfm: 19

Zależy jeszcze jaka karta jest w laptopie, mnie w zasadzie na zewnętrzych antenach udało sie stworzyć 2 linki do RESMANA na odległość ok. 3 kilometry. Jednakże zależy to również od mocy nadajnika - nie wszystkie nadajniki na szkołach działają tak samo. Ogólnie na odległość 500m - 1 km w sprzyjjających warunkach jest dobrze - jednak zależy również gdzie. Radio to radio , to tłumaczy wszystko..

20.01.2007 16:40:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
maciej
Administrator
*

Kilka dni temu rozmawiając z kolegą który siedzi ogólnie w wifi , powiedział mi ciekawostkę, że pewna łańcucka firma ciagnie neta z rzeszowa, po drodze jest wykorzystane bodajże 3 apeki i link chodzi... Jak dla mnie jest to dużaaaa odległość.. tylko teraz pomyśleć jaka musi być strata przy takim dosyle i jaka jakość łącza w łańcucie...

Pozdrawiam Maciej
20.01.2007 18:10:27
wolfek

nfm: 19

Jest to możliwe, o ile dobrze to zrobili to nie powinno być na taką odległość dużego opóźnienia, Jestem tylko ciekaw jakich anten użyli , a nie wiesz czy przypadkiem na czestotliwosci 5 Giga nie zrobili linków a potem rozprowadzenie na 2.4 ?

20.01.2007 22:12:49
maciej
Administrator
*

wolfek napisał(a):
a nie wiesz czy

Nie wiem, ale jak spotkam sie z kolega to go zapytam o to Smile

Pozdrawiam Maciej
20.01.2007 22:38:21
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *