Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Energooszczędne żarówki narzucone z góry.
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Energooszczędne żarówki narzucone z góry.

Cytat:
Najnowszy pomysł UE - zakazać tradycyjnych żarówek - może doprowadzić do powstania czarnego rynku, na którym będzie kwitł handel zakazanym produktem.
Kilka dni temu na szczycie w Brukseli unijni przywódcy zdecydowali - biorąc przykład z Australii - o wprowadzeniu ostrzejszych wymogów dotyczących energooszczędnego oświetlenia. (...)

Niewiążący charakter postanowienia to jedyna nadzieja dla milionów ludzi, którzy nie są w stanie żyć czy pracować w mdławym świetle energooszczędnych źródeł światła. Ale co, jeśli Komisja Europejska wcieli propozycje Rady w czyn? Według propozycji przywódców, do 2008 świetlówki mają trafić do biur i na ulice, rok później do mieszkań.

Link do całego artykułu - Pardon PL - TUTAJ KLIK

Wow Smile Z całym szacunkiem dla demokratycznych ideałaów samodzielnego wyboru i wolności Tomciu w swoim domciu. Jak dla mnie - śledząc raporty o grobalnym stanie przyrody, ociepleniuy, itp. rzeczach - wydaje mi się całkowicie uzasadnione dążenie do ograniczenie złego wpływu człowieka na świat.

Utworzenie czarnego runku wydaje mi się trochę sarkazmem. Mimo wszystko - ludzie po prostu muszą oszczędzać, porzucić rabunkowy tryb życia. To taka nuta ekologiczna mi sie tu wkrada. Sam mam w domu mocny zestaw audio i wiem, ile on ciągnie, ale nigdy nie chodzi po to, by tylko chodzić sobie i grać.

Jak sądzicie?
Energooszczędne żarówki to początek oszczędzania?
Jak zareagują na niego oszczędni Polacy, którzy wolą tanie żarówki niż mniejsze opłaty za prąd?
Co jeszcze można by nakazać, aby... ratować tę naszą planetę i nas samyuch zarazem...?

PS. Ciekaw jestem, co by zrobili szejkowie, gdyby ropa naftowa nagle straciła wartość? Smile Smile

15.03.2007 16:55:14
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,393

Falkhor napisał(a):
Energooszczędne żarówki to początek oszczędzania?

TAK
Zaszalałem kiedyś kupując żarówkę energooszczędną. Ale okazała sie ona również oszczędna dla kieszeni. Wydatek się opłacał ponieważ żarówka ta świeciła ponad dwa i pół roku co zdecydowanie przekonało mnie do takich żarówek. Niestety jest tylko jedno "ale" żarówki takie nie nadają się do oświetlania pomieszczeń w których często włącza się i wyłącza światło. Zużywanie się żarówki w czasie "nagrzewania" jest spore i tak użytkowane szybko kończą swój żywot.

15.03.2007 20:31:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

grzenio, No fakt. U mnie w kuchni ten problem trozwiązano - są DWA światła. Żarówkowe zwykłe i energooszczędne. Taka zwykła zarówka ma małą moc i świeci sie ją na chwilkę. Druga jest kategoria A i działa wtedy, gdy się w kuchni siediz dłużej. Poza tym - wszędzie wodmu żarówki ekologiczne. bardzo żywotne.

15.03.2007 21:41:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 791

Chyba autor artykułu przesadził z tym "czarnym rynkiem żarówek". Polska to nie Syberia.

U nas energooszczędne żarówki od kilku lat są w mieszkaniu. Myślę, że to nie tak ogromny wydatek, zwłaszcza, że nie trzeba od razu wymieniać wszystkich, można stopniowo. Poza tym jednak oszczędność energii oraz w rachunku za prąd jednak jest. Do tego większość (jeśli nie wszystkie) żarówki mają gwarancję.

15.03.2007 21:59:58
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 785

ciekaw jestem co jeszcze wymysla ??jakas paranoja,za niedługo kaza nam chodzic myc sie do rzek,albo co jeszcze gorsze nie myc sie wogóel żeby nie tracic wody,ogranicza za niedługo zuzyciue energi ze bedziemy musieli prz swieczce siedziec,poruszac sie konno żeby nie zatrówac srodowiska,jesc trawe bo ekologiczne,
co jeszcze ??

16.03.2007 00:49:23
Falkhor
Administrator
*

michas, Nie mam nic przeciwko kąpaniu się w rzece. Pod warunkiem, ze będzie ona spłeniac najwyżse unijne normy odnośnie czystości. Czyli ZERO chemii wytworzonej przez człowieka Smile A z tym, ja myślę, będzie trudno Smile

Ekologicznośc zmusza do myślenia i działania. A kltura czysto konsumpcyjna - z tego wyzwala. Dlatego ta żarówka to trochę taki symbol...

17.03.2007 14:26:38
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: