Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Dziwne karanie pijanych kierowców
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Dziwne karanie pijanych kierowców

Cytat:
Pierwsza ze spraw dotyczyła Michała D., którego w styczniu przyłapano na jeździe samochodem pod wpływem alkoholu. Sąd w Łańcucie skazał go na 8 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 2 lata i orzekł tzw. środek karny (obligatoryjny przy tym przestępstwie) - zakazując mu na 2 lata prowadzenia pojazdów, ale kategorii "A”, "C”, "CE” oraz "T”, czyli motocykli, ciężarówek, tirów oraz traktorów.

Nie wydał mu natomiast zakazu prowadzenia pojazdów kategorii "B”, czyli samochodów osobowych.

Źródło - GC Nowiny

Rany... Miałem już powiedizeć, ze ja tu czegoś nie rozumiem, a tu wychodzi na to, ze chyba sąd czegoś nie rozumie, a powinien... To tak, jakby ktoś napadł kogoś z pistoletem w ręku, a sąd nie pakując go do więzienia - zakazał mu używania siekier, czołgów i głowic nukleranych... Torche to przerysowałem, ale... Spore nieporozumienie.

Można domniemywać, że odbierając kierowcy ciężarówek prawo jazdy tej kategorii i tak jest już spora kara. Ale jak to pogodzić z mołżiwością ponownego wsiadania za kółko na podwójnym gazie, skotro tak czy inaczej raz już ten gośc to zrobił. I znowu może wyjechac na droge wioząc śmierć?

Pozdro.

07.12.2006 10:25:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Totti

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

Syszałem ,ze duze ilosci kierowców własnei tak "załatwiała" sobie dalsze jezdzenie !!!! Skandal ...zwolnic sedzine !!!!!

07.12.2006 20:57:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Totti, Hmmm... ale nie ma się co oszukiwac, znowu tak wielu kierowców NIE MA, którzy mają więcej niż jedną kategorię... zazwyczaj są to ludzie, którzy siedzą w jakims 'dostawczym' biznesie... nie mniej jednak - sposób skazywania budzi wielkie zastrzeżenia. Trzeba by się doszukac umotywowania wyroku (bo jakiś w końcu musiał być...).

07.12.2006 22:08:03
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Totti

*

Falkhor ...ale zdajesz sobie sprawe chyba ,ze mnie mało interesuje ,ze on ma biznes i przez to straci ......mogł myslec przed tym jak siadał za kółkiem .......bezwzgledne karanei kierowców po kielichu !!!! :560:

08.12.2006 00:26:15
Falkhor
Administrator
*

Totti, Rozumiem Cię. Ale jak widać - tracą wszystkie kategorie poz aosobowymi, który być może sąd traktuje jako neizbędne do życia. Odebranie prawa jazdy kategorii C czy Ce, czy T - to odebranie na dośc długi czas możliwości zarobkowania, ALE sąd nie chce odcinać środka komunikacji, np. dla reszty rodziny (bo może ów winny tylko może prowadzić pojazdy, inni nie mają prawa jazdy?).

Każdą kategorię wyrabia się w sumie oddzielnie, więc można by to traktować jako kilka praw jazdy. Każda sprawa jest indywidualna... ale trzeba być surowym. Myślę, że ilośc odbieranych kategorii to po prostu kaliber kary. Oraz dostowanie się do panującego PRAWA. Jeśli w ustawie stałoby, że za podwójny gaz odbeira się wszystkie kategorie prawa jazdy - a nie tylko prawo jazdy (czyli to, którym posługiwał się pijak...), to na pewno byłoby inaczej...

Poooozdro.

08.12.2006 08:38:39
grzenio

*

A mnie tu coś brzydko "pachnie". Przypomina mi to pewną sprawę chyba ze Śląska, gdzie kierowca ciężarówki, za to że wjechał nią, po pijanemu, do przydrożnego sklepu stracił prawo jazdy na ...................... motocykl !!! To nie żart. Czyżby Temida była aż tak ślepa?

09.12.2006 21:30:33
Totti

*

To niech jezdzi na rowerze jak nie mysli .Zabierac i niech odpokutuje swoje .Takie jest moje zdanie .Bez litosci dla debili !!!

10.12.2006 00:13:45
Falkhor
Administrator
*

grzenio, To się akurat zgadza. W sensie - że w przypadku, który opisałeś, był dosłownie smiech na sali - przez łzy nawet... bo temida w tym wypadku była slepa, głucha i tak na prawdę to siedziała chyba w innej sali sądu niż w tej, której był proces...

Totti, Też się zgadzam. na rowerze. A moja wcześniejsza wypowiedź świadczy o tym, że sprawa sprawie nierówna i czasem taką decyzję sądu mozna zaakceptować, ale czasem, co przypomniał grzenio - jest to po prostu absurdalna paranoja...

10.12.2006 09:37:53
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

hotels in rom trądzik branze spedycja bilety lotnicze