Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Dziecko pracujące? Tak, w reklamie. Dla idiotów?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Dziecko pracujące? Tak, w reklamie. Dla idiotów?

Artykuł w Kiosk.onet.pl LINK
Autor: Nikołaj Klimontowicz (http://www.ng.ru)

Gdy rzuciłem okiem na ten artykuł - od razu pomyślałem, zę mamy z jego autorem podbny punkt widzenia. A na początek - przynajmniej jedno sporzeżenie - że co raz więcej dzieciaków haruje w reklamie. Może za cukierki, może za nowy rower, moze za gotówkę - ale jednka i to nie tka znowu niewinnie w skutkach jakby sie wydawało.

Cytat:
Czy podczas oglądania telewizji zwróciliście uwagę, że bohaterami reklam coraz częściej są dzieci? Widzimy je, kiedy wspólnie z mamusiami i tatusiami, rozczulonymi apetytem swoich pociech, jedzą rosół „Knorr” lub popijają sok pomarańczowy (...)

Cytat:
(...) reklama może być nieco głupkowata, ale nie idiotyczna. Niestety coraz częściej jest ona natrętna, męcząca i denerwuje brakiem profesjonalizmu – wielokrotnie zastanawiamy się o co w niej chodzi. Reklama przemawia do widza tym samym pieszczotliwym tonem, jakim głupkowate ciotki i wujkowie zwracają się do cudzych dzieci.

Artykuł jest krótki i jak dla mnie - sprawia wrażenie trochę "naskakującego" na współeczne reklamy. Zwraca jednak uwage na to, że... dzieci sa wykorzystywane do tego, aby przekonywać dorosłych do zakupów. przyzwyczailiśmy się już do widoku ludzi pięknych i młodych w reklamach dezodorantów, kosmetyków, ubrań, samochodów... Może nie wszędzie się to stosuje, ale... chwyt "na dzieciaka" jest dość nie fair, deliaktnie mówiąc. Bo jak się temu dobrze przyjrzeć - reklama nie działa tylko na dorosłych, ale kształtuje tez pewną psotawe dziecka.

"Mamusiu, kup mi to!"
"Tatusiu - kup mi tę reklamowaną zabawkę"
"Mama, ja chcę Knorr'a"
albo znane z Polsatu:
"Pomogłam koleżance bo Atomóka tez by tak zrobiła"

Raaaany...

A przecież praca dzieci w wieku do lat 16 jest zakazana Tongue I zdecydowanie praca w reklamie jest ciężka. Wydaje mi się, że głównie obciążająca psychicznie.

Pozdro

29.07.2006 14:51:58
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Wojaczek Rafał wiersze dźwigniki nożycowe zagęszczarki repertuar kin Pozycjonowanie stron