Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dollar Liberty
24.10.2007, 23:36:12
Dollar Liberty
Kilka miesięcy temu widziałem ciekawy dokument o tzw. Liberty Dollar. Z tego co pamiętam Dollary Liberty są nieoficjalnym środkiem płatniczym w USA.

Zasada jest prosta: amerykańskie prawo nie zabrania produkcji własnej waluty, tak więc legalna jest produkcja monet zawierających orkeśloną ilość srebra lub złota (jakiś cenny kruszec) wartą tyle ile nominał monety.
Np. 1 Dollar Liberty zawiera tyle srebra ile można kupić za jednego zwykłego dolara (moneta nie jest oficjalnym środkiem płatniczym, ale na zdrowy rozum jest warta 1 zwykłego dolara).

Polskie prawo nie zezwala na własną produkcję nieoficjalnych środków płatniczych (tylko NPB posiada na to monopol).

Co sądzicie o wprowadzeniu możliwości takich nieoficjalnych środków płatniczych w Polsce ?

Są pewne negatywy:

- nie byłyby akceptowalne w większości sklepów
- wzrosłaby inflacja ?

Największym pozytywem jest wartość pieniądza.
Otóż normalny banknot nie ma jakiejś wartości poza gwarantowaną przez NPB*, a taki Dollar Liberty już sam w sobie ma wartość bo zawiera cenny kruszec.

*wiadomo, że różnie może być z tym co gwarantuje rząd...

[ Dodano: 2007-10-24, 23:45 ]
Więcej znalazłem na stronie: http://liberalis.pl/2007/03/02/natalia-d...i/#more-24
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
25.10.2007, 07:55:56

Czyli jest to waluta opierająca się przede wszystkim na złocie i srebrze... Hmmm... Mnie to się wydaje trochę anachroniczne - znowu byłyby gorączki złota, niewolnictwo, napady na konwoje? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Cytat:Koszt produkcji jednego banknotu to 3 centy.
Hehehe Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Jak polskie pieniądze również będą takie tanie, na pewno trochę byśmy zaoszczędzili Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:Można powiedzieć krótko, że chodzi o grzebanie w pieniądzach na różne sposoby, czyli o sterowanie całą gospodarką. (...) Ach, to amerykańskie zadłużenie…7 trylionów „niewolnościowych” dolarów…Może więc warto przerzucić się na dolary wolności, których wartość jest bardziej stabilna?

Hmmmm... pomysł z taką walutą brzmi atrakcyjnie. Ale wg mnie - sprawdzałby się TYLKO w obrębie danego państwa... Póki co też jeśli już mówiąc o wprowadzeniu czegoś takiego u nas - powstałoby stanwoczo za duże zamieszanie i to zbyt groźne...

Patrząc też z innej strony - gdyby miąło tak być na świecie - do roli mocarstw urosłyby te państwa, które niekoniecznie mają sprawną gospodarkę i wspaniały rząd :sweet: tylko które leżą sobie na złożach metali szlachetnych. Już widze, jak np. Rosja sprzedaje uzbrojenie, kupuje sprzęt do kopania, i potem kupuje jeszcze więcej uzbrojenia :sweet:

Taka waluta wydaje mi się też wyczerpywalna - a 'nylonowych' dolarków zawsze można dodrukować Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy