Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dolina Rospudy - Ratować czy zaorać?
23.02.2007, 11:52:20
Dolina Rospudy - Ratować czy zaorać?
Gdy jeszcze w liceum byłem na szkoleniu ekologicznym w Białowieży, to podczas różnych zajęć na tapetę trafiła Rospuda - wielu zacnych i doświadczonych ekologów opisywało nam swoje wędrówki, badania i 'zwiedzanie' tej krainy. Jako że uważam takich prawdziwych ekologów za zawsze troszeczkę szlaonych ludzi, to wiele się nie zawiodłem, bo opowiadali barwnie, z pasją i posiłkowali się dziesiątkami zdjęć. Bynajmnije nie uwazam tego za coś szkodliwego - podobają mi się ludzie, którzy mają w swoim zyciu pasję i się jej poświęcają.

Teraz nasze media szumią w sprawie budowy autostrady przez Dolinę Rospudy. O samej dolinie można w necie znaleźć wiele artykułów, publikacji, galerii, to też przybliżenie sobie jej natury nie jest trudne.

Dla najmniej wtajemniczonych polecam, prawie jak zwykle, Wikipedię...
Dolina Rospudy - Wikipedia PL
Bardzo zachęcam do przeglądnięcia całego opisu, dzięki temu będziecie dokąłdnie wiedzieć, co się tam znajduje...

Projekt autostrady to nie jest kwestia godzin ani dni. Projekty, badania, konsultacje prowadzi się - w polskich warunkach - przynajmniej kilka lat... Dlatego sprawa nabrała rozpędu w chwili, gdy zostały nagle dwie wersje projektu i do akcji ruszył ten, który ma się przez Rospude przetoczyć.

Zawrzało w kraju, zawrzało w UE. Z początku skromny prostest kilkuset ludzi przekształcił się w obóz kilku tysięcy zdeterminowanych ludzi. Cała Polska interesuje się to sprawą i... wg mnie, bardzo dobrze.

PRL wprowadził u nas pewną zasadę, ze przyroda jest podporządkowana rozwojowi, przemysłowi, gospodarce. A owa gospodarka była prawie dewastacyjna. Heh... może ktoś już teraz oskarży mnie o to, że... czepiam się. Albo że jestem wrogiem postępu. Nic bardziej mylnego. ja pragnę tylko zapytać ZA JAKĄ CENĘ?

Zbudowanie nowej autostrady to rzecz jak dla mnie banalna. Myśl techniczna tak wyskoczyła do przodu, że drogę da się zbudować prawie wszędzie. A czy ktoś pomyślał, że drugiej Rospudy zbudować się... po prostu NIE DA? Heh... nawet myśląc jeszcze dokładniej i w myśl postępu - Rospude trzeba by było dosłownie zaorać, aby zbudować na niej dobrą autostradę. Dlatego zbudowanie autostrady oddalonej od tej doliny jest pomysłem co najmniej dobrym dla obu stron - tych, którzy chca rozwoju, i tych, którzy chcą ochrony przyrody. Wg mnie co prawda i tak autostrada oddalona o kilka kilometrów będzie miała wpływ na dolinę, ale już nie tak silny, jakby miała iśc przez sam środek tej krainy.

Trochę się rozpisałem, ale cóż Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Chętnie poznam Wasze opinie, bo myślę, ze ten temat jest bliski wielu z Was, mimo, że blisko nas się nie znajduje.

Pozdrawiam.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23.02.2007, 13:02:54

jej no oczywiście że RATOWAĆ!!!!!!!!!! coraz mniej takich miejsc jest a tu chcą niszczyć... a tego już jak zniszczy to nie odratuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :| co za ludzie !!!!

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
23.02.2007, 13:13:45

wg mnie
1.skoro jest alternatywa innej lokalizacji to nie rozumiem dlaczego m.in minister środowiska upiera się przy tej budowie,
2. jest łamane prawo UE i od razu chyba było wiadomo że unia się w to wmiesza i bardzo dobrze, tylko to my podatnicy poniesiemy prawdopodobne straty w postaci zapłacenia kary kilku mlnm euro
3. pieniądze wydane na projekt wyrzucone w błoto

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
23.02.2007, 13:20:13

Heh... za jedną z najbardziej prawdopodobnych hipotez, dlaczego tak wielkie problemy są i dlaczego tak silne parcie, aby jednak budować autostradę PRZEZ Rospudę jest takie podejrzenie, że... Chodzi o PIENIĄDZE.

Mianowicie o pieniądze, które spoczywają w dzialkach znajdujących się na terenie samej Rospudy jak i przybrzeżnych ale tak zlokalizowanych, że w przypadku rozpoczęcia budowy ich cena wzrośnie niebotycznie. Tajemnicą poliszynela jest to, CZYJE sa te działki. Ale musza być kogoś znacznego, skoro problemy są AŻ takie...
23.02.2007, 13:38:26

moim zdaniem to, że budowa autostrady przez doline rospudy przyniesie duże "oszczędności" nie może przesłaniać tego, iż to teren (nieliczny teren), w którym rządy sprawuje natura!! nie można jej tak porrostu zniszczyć dla pieniędzy (nawet żeby tu chodziło o wiele mln)!! nie można tego robić!! :554: nasza natura i tak jest w znacznym stopniu wyniszczona!! :558: przecież tego można uniknąć!! :553: :554: - co innego jakby nie było innego wyjścia!! :546:

popieram protest greenpeace!! :559: Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
23.02.2007, 14:06:06

Hmmmm... cosik drgneło...

Cytat:Premier Jarosław Kaczyński zapowiedział w piątek, że mieszkańcy województwa podlaskiego rozstrzygną w referendum, czy zgadzają się na przebieg obwodnicy Augustowa przez dolinę Rospudy.

- Ten spór można rozstrzygnąć w ramach prawa w jeden sposób - poprzez zapytanie się o zdanie mieszkańców województwa podlaskiego - powiedział premier na konferencji prasowej.
Źródło - o2.pl

Echhhhhmmm... no nie wiem, czy to tak do końca dobrze, bo z Rospudy korzystają nie tylko meiszkańcy tego województwa, ale cóż. Zoabczymy, co jeszcze się wymyśli...

[ Dodano: 2007-02-23, 13:12 ]
Z resztą to i tak nawet wynik tego referendum będzie sprawą pomocniczą, konsultacją.
23.02.2007, 15:54:56

DEFINITYWNIE BRONIC ROSPUDY! Juz nawet oddam moje 3 ary dzialki i chodnik, niech sobie nabuduje i MILIARD kilometrow autostrad, ale co to za jelopy, czy oni nie wiedza, ze taka ROSPUDA ksztaltowala sie setki i tysiace lat? Jak jej Krzyzaki, Niemce i Ruskie rady nie dali, to jakis pan inzynier da rade?

Pofarmazolone to jest.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
23.02.2007, 22:09:29

Cerberion,
Cytat:Jak jej Krzyzaki, Niemce i Ruskie rady nie dali, to jakis pan inzynier da rade?
inżynierzy to zdolne bestie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

uważam jednak, że oni sami mieli coś wykonac, ale chyba nie decydowali o tym, gdzie dokłądnie przebiegnie autostrada. Poza tym jak mówi dobrze znany mi inżynier - mało która firma rwałaby się do stawiania autostrady na torfowisku... bo potem jeszcze trzeba dac na to gwarancję.
Dlatego to na prawdę sprawa dość grubymi nićmi szyta...
24.02.2007, 11:08:13

Ja też jestem za tym żeby ratować takie miejsce. Nie mają gdzie tego budować tylko tam!?!?!?!
P.S - to kolejny debilny pomysł rządzących?!
24.02.2007, 11:15:50

Hmm... mówią że to ekosystem unikatowy, w skali europejskiej nawet. To są bagna, tereny podmokłe. Bez osuszenia ta obwodnica mogłaby nie postać długo.
Nie lepiej nadłożyć parę kilometrów po pewnym gruncie?? A i tak Ekolodzy sie nie zgodzą. Pani Kaczyńska też jest przeciwna, więc... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
24.02.2007, 11:48:45

Megg napisał(a):Nie lepiej nadłożyć parę kilometrów po pewnym gruncie?? A i tak Ekolodzy sie nie zgodzą. Pani Kaczyńska też jest przeciwna, więc... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
...nii hu*a panowie!! :zly2: zbierać maszynki i kleić autostrade pare km dalej :fuckyou2:

myślę, że w wypadq ratowania tak unikalnej przyrody nie powinno się patrzyć na oszczędności tylko na dobro polski i dobro naszego klimatu (i tak wyniszczonego) :zdziw: Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.02.2007, 15:40:39

a jak Unia nałży kare na Polske to kto to będzie płacił? no kto? no my, bo przecież nie Ci którzy to budują... :/

24.02.2007, 21:13:54

Heheheheh Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Ja dziś odcięty od informacji, ale skoro tu nic nie piszecie, to znaczy, że nadal pozostaje akutalne to referendum. Ale jak mieszkańcy się wypowiedzą, że chca osuszenia Rospudy, toooo moja wiara w polski naród bardzo osłabnie.
24.02.2007, 21:36:53

taak wszyscy jestescie za nie naruszaniem Rospudy , anikt nie popatrzył na to ze mieszkancy Augustow w wiekszej czesci chca ta obwodnice . a to dlatego ze przez augustów nieusatnnie przejezdzaja tysiace tirów , ginie mnostwo ludzi , jest utrudniona komunikacja i oni wola mic spokój niz rospude
osobiscie popieram protest , trzeba szukac alternatywy

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
24.02.2007, 21:49:11

kolejny raz jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase,ja tez jestem za jakas alternatywa żeby jednak zostawic ta doline w spokoju i wytyczyc gdzies indziej obwodnice bo nie wieze ze nie mozna

a w ramach offtopa to łańcutowi tez by sie przydała obwodnica Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy