Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dolina Rospudy - Ratować czy zaorać?
22.03.2007, 10:23:58

Falkhor napisał(a):na TURYSTYCE można zarobić ogromne, CZYSTE pieniądze.

Można, tylko najpierw trzeba dojechać a do doliny nie ma drogi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

A po drugie nie ma innej alternatywy budowy tej autostrady, nawet wersja ekologów przecina dolinę, tyle ze w gorszych miejscach bo dzieli ludzi... żeby zarobić najpierw musi byc porządny dojazd Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Pozdrawiam Maciej
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22.03.2007, 10:31:25

maciej w tym wszystkim co napisałeś jest sporo racji - logicznej racji :wow:
zresztą forumowicze i forumowiczki wydaje mi się, że na dłuższą metę to dolina rospudy i tak zostanie kiedyś "zrównana z ziemią" :eek: zresztą chyba sami widzicie w jakim tempie rozwija się urbanizacja :eek: ahhh tego nie da się tak poprostu powstrzymać...
...nie mówię tu, że niszczenie doliny jest dobre - bo nie jest - ale wydaje się, że może nie być innego wyjścia :eek:
ja osobiście jestem za tym żeby ratować takie pomniki przyrodnicze polski... :hihi:

zresztą...mówmy sobie co chcemy a wszystko i tak zostanie zadecydowane w UE i polskim rządzie :nerd:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
22.03.2007, 16:00:13

Ehhh..... tak czy tak, niech zostawią tą dolinę!! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
22.03.2007, 16:15:21

Megg napisał(a):Ehhh..... tak czy tak, niech zostawią tą dolinę!!

Czyli zamiast zrobić pozadna autostradę, niszcząc tak na prawdę najmniej ciekawe tereny doliny, lepiej jest dalej żyć w zacofaniu ? Heh i potem ludzie nawijają na rząd że nic nie robi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji tylko często nikt nie zauważa ze sami my nie chcemy czegoś zmieniać co jest konieczne do zmiany, a im szybciej tym lepiej, drogi powinny być już dawno zrobione, teraz jak jest kasa to heh nie ma gdzie budować bo zakazy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Jak by to kupił jakiś Francuski , niemiecki biznesmen i postawił tam wielki hotel , co tak na prawdę zrobi więcej szkody niż ta droga to z pewnością Unia by milczała bo przecież kaska by szła do nich...

Pozdrawiam Maciej
22.03.2007, 18:53:29

Nie interesuje mie to, jak wielkie pieniądze można wyczesać na zbudowaniu autostrady czy hotelu na terenie Rospudy. Są takie miejsca po rpostu, gdzie się człwiekowi wpychać nie wolno. Przyroda i tak bardzo dzielnie się przed nami broniła długie wieki, teraz uległa technologii.

Nie wiem, ja po prostu jakoś jestem gotowy zrezygnować z ogromnego zysku w świetle wielkiej straty, jakim będzie zaoranie czegoś, czego za jakiś czas może nigdzie nie być. A hotele i autostrady i tak będą wszędzie powstawać... :O
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
25.03.2007, 17:10:48

każda zieleń trzeba chronić, zwłaszcza że jest jej coraz mniej, ale czy człowiek nie może dzielić wspólnie obszaru z natura tak żeby i ona istniała a i człowiek funkcjonował
Sytuacja tam jest nie ciekawa, kto by chciał żyć w mieście przez które przewalają sie chmary tirów O_o
Którędy poprowadzą ?? Przecinający Rospudę projekt chyba jest najmniej bolesny, bo wariant ekologów tez stanowi duże niebezpieczeństwo dla ekosystemu. No ale drzewka łatwiej chronić niż zastanawiać sie co się stanie jak droga rozdzieli dwa ekosystemy między którymi migrują zwierzęta....
A przez Rospudę ma iść na palach budowana za pomocą platform wojskowych.
Najlepiej jakby w ogóle tej drogi nie było, ale niestety istnieje taka konieczność :eek:
25.03.2007, 17:28:26

maciej napisał(a):
Megg napisał(a):Ehhh..... tak czy tak, niech zostawią tą dolinę!!

Czyli zamiast zrobić pozadna autostradę, niszcząc tak na prawdę najmniej ciekawe tereny doliny, lepiej jest dalej żyć w zacofaniu ? Heh i potem ludzie nawijają na rząd że nic nie robi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji tylko często nikt nie zauważa ze sami my nie chcemy czegoś zmieniać co jest konieczne do zmiany, a im szybciej tym lepiej, drogi powinny być już dawno zrobione, teraz jak jest kasa to heh nie ma gdzie budować bo zakazy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Jak by to kupił jakiś Francuski , niemiecki biznesmen i postawił tam wielki hotel , co tak na prawdę zrobi więcej szkody niż ta droga to z pewnością Unia by milczała bo przecież kaska by szła do nich...

Z tego co wiem, można obwodnicę poprowadzić inną stroną. Bagna to wiadommo tereny podmokłe. Potrzeba pieniędzy na osuszanie, i nie wiadomo czy kiedyś kolumny podtrzymujące mogą się zapaść, i wtedy znowu koszty związane z remontem. Uważam że obwodnica jest bardzo potrzebna Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
musi powstaćć. Ale dlaczego przez Dolinę?
Czemu człowiek dla cywilizacji niszczy przyrodę!!?? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Poooooozdro Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Życie trwa...
25.03.2007, 22:59:30

Megg napisał(a):otrzeba pieniędzy na osuszanie, i nie wiadomo czy kiedyś kolumny podtrzymujące mogą się zapaść, i wtedy znowu koszty związane z remontem

nie tak do końca, rządowy projekt przechodzi przez miejsce o najmniejszej miąższości torfu 4m, a tak to tam dochodzi nawet ona do 10m, pale będą wwiercane w podłoże pod torfem .
Ten inny wariant ekologów przechodzi też prez wiele unikalnych miejsc....
wariant rządowy to tylko (znaczy się aż każdej zieleni szkoda) 0,1% całej powierzchni Doliny Rospudy

Cytat:Przeanalizowaliśmy kilkanaście wariantów przebiegu tej trasy – opowiada Jan Urbanowicz, suwalski architekt, główny autor planu zagospodarowania przestrzennego doliny Rospudy. – Pod uwagę brane były wszystkie za i przeciw. Zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie, bo jest ono optymalne. Wbrew twierdzeniom ekologów, z technicznego punktu widzenia wykonanie estakady na bagnach jest proste, a wpływ tej inwestycji na środowisko będzie stosunkowo niewielki.
26.03.2007, 08:06:42

typ, To, że ją da się tam wybudować i użyc najlepszych technologii - to ja wiem, to JEST możliwe. I ok, może i zajmuje stricte niewielką część terenu Rospudy, jednak... co ze spalinami? Hałasem? Wibracjami? Do tgo dodajmy jeszcze bardziej skrajne wypadki samochodowe, zwyczajowe zaśmeicanie okolicy przez okna samochodów... ?
26.03.2007, 09:06:59

racja, droga w takim miejscu ma swoje minusy. chodzi mi tylko o to że wariant ekologów jest jeszcze gorszy.
Hałas, aktualnie drzewa krzewy są wykorzystywane jako naturalna bariera przed dźwiękiem, więc to dotyczy to bliskiego otoczenia szosy (ale niestety to już jest więcej obszaru zagrożonego)
Spaliny, teraz też są, z innej drogi też będą, spaliny raczej w jednym miejscu nie siedzą :|
no ale fakt że najgorzej u źródła. Ale czy zniszczą ekosystem. Wybacz że linka nie podam (bo nie pamiętam gdzie to czytałem) ale jakiś typ z politechniki twierdził że ta droga nie stanowi zagrożenia dla całej Rospudy, wiadomo ptaszki w okolicy szosy ćwierkać nie będą ale cała reszta nadal dla ich użytku
Wibracje, no to już pole do popisu inżynierów :]
Co do tych pozostałych, to te faktycznie nie do opanowania. Dlatego mam nadzieje że jakby droga już była to ekolodzy nie będą opowiadać jaki to mam w Polsce rząd niszczący zieleń. Tylko pojadą tam zrobią kontrole, popilnują chwile, a udostępnią potem publicznie swoje wyniki.
Ja jestem przeciw tej drodze. Ale jeżeli ma już jechać to wybieram wariant rządowy
26.03.2007, 22:02:09

Powtarzam, jestem za, ale obwodnica może ominąć Dolinę!!
Czy to nie będzie tańsze niż osuszanie i ewentualne remonty?
A to że się już wchnęli Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji to ich sprawa :/

Życie trwa...
26.03.2007, 22:44:44

typ, Co do spalin - fakt, w jednym miejscu nie siedzą, ale przykłądowo - OŁÓW. Zgroza dla środowiska. Emitowany ze spalin szybko osadza sie w otoczeniu. A przy takim ruchu, jak ten co ma tam sobie latać - to na prawdę... kilkanaście lat i 'po ptakach'.

Cytat:Dlatego mam nadzieje że jakby droga już była to ekolodzy nie będą opowiadać jaki to mam w Polsce rząd niszczący zieleń. Tylko pojadą tam zrobią kontrole, popilnują chwile, a udostępnią potem publicznie swoje wyniki.
nie wiem, czy do końca złapałem, OCB, ale... hmmm... zrobienie ekspertyz, wyniki, analiza wyników, dajmy na to sąd... kilka lat pewnie. A to już będzie na prawdę za późno.

Wygląda na to, ze bedzie trzeba wybrac jak najmniejsze zło...
26.03.2007, 23:00:33

Megg napisał(a):Powtarzam, jestem za, ale obwodnica może ominąć Dolinę!!
Czy to nie będzie tańsze niż osuszanie i ewentualne remonty?
A to że się już wchnęli Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji to ich sprawa :/

też tego chcę , ale jeżeli ma iść poza Dolina a robić więcej szkód ......

Falkhor że jeżeli im zależy na ochronie Rospudy, a widać ze to ludzie pełni zapału i gotowi do poświęceń. to równie dobrze mogą działać tam po wybudowaniu drogi, pilnując czy nie dochodzi tam do nadużyć jakiś..

Powtarzam plany budowy dróg, plany budowy dróg
01.04.2007, 08:21:07

tak beda radzic i radzic ale co z tego????? jak dla mnie, mimo ze nigdy nie bylem zapalonym ekologiem - to teraz przyroda staje sie na prawde dobrem DEFICYTOWYM!!!!!!!!! wiem, wiem, wiem, rozwoj itd. Ale jakim kosztem>>> niewazne czy to bedzie 2 km przez rospude, czy ominie ale jednak nie calkiem... i co meni Augustow???? LUDZIE wpierniczyli SIE W TYLU MIEJSCACH w przyrode, ze szok liczyc, ile zwierzat a nawet gatunkow musialo sie wyniesc lub wymarlo!!!!

paranoja :eek: za 100 lat taaaaaaak, co tam, walic laski i jeziorka. podziwiajmy beton i szklo.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
06.04.2007, 21:46:13

ponoć prace nad droga ruszyły....

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich
Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy