Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dolina Rospudy - Ratować czy zaorać?
24.02.2007, 21:58:56

Padlinka napisał(a):taak wszyscy jestescie za nie naruszaniem Rospudy , anikt nie popatrzył na to ze mieszkancy Augustow w wiekszej czesci chca ta obwodnice . a to dlatego ze przez augustów nieusatnnie przejezdzaja tysiace tirów , ginie mnostwo ludzi , jest utrudniona komunikacja i oni wola mic spokój niz rospude
osobiscie popieram protest , trzeba szukac alternatywy
ojj wszyscy popieramy protest, bo np ja też bym nie chciał miec codzinnie do czynienia z tirami :zly: a tym bardziej jest to denerwujące i niezrozumiałe, że przecież jest alternatywa...alternatywa, którą jak wszyscy wiecie popiera UE :030: więc ja tu żadnego problemu nie widze...i nie wiem o co ta cała sprzeczka!!
pare km przesunąć autostrade i wszyscy zadowoleni :030:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
26.02.2007, 09:57:03

levi', Heh... jestem prawie pewien, ze tu musi iśc o jakieś tereny leżące w samej Rospudzie (bo przecież tam też są tereny prywatne) i w jej otoczeniu. A to oznacza cieżką kasę za położenie na nich autostrady. KTOŚ musi mieć w tym nieżły interes i to ktoś znaczniejszy, bo byle szarak nie rozpętałby takiej burzy. Oby tylko afera nie wyszła na jaw PO przejechaniu Rospudy.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
26.02.2007, 10:03:30

Cytat:levi', Heh... jestem prawie pewien, ze tu musi iśc o jakieś tereny leżące w samej Rospudzie (bo przecież tam też są tereny prywatne) i w jej otoczeniu. A to oznacza cieżką kasę za położenie na nich autostrady.
dokładnie...ja również jestem pewny, że za tym wszystkim kryją się jakieś prywatne "inicjatywy", a może, co gorsza, polityczne gierki :zly2:
Cytat:Oby tylko afera nie wyszła na jaw PO przejechaniu Rospudy.
a ja właśnie czuję, że to wszystko tak się skończy :zly2: i będziemy mieli w Polsce kolejną wielką aferę (tuż po aferze Orlen i całej reszcie) :zly2:
i jak zwykle wszystko skończy się w taki sam sposób :zly2: postacie z pierwszego szeregu polskiej polityki zostaną targani po sądach... :029: :554:
ale to wszystko na własne żądanie!! :554: :zly2:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
26.02.2007, 10:27:06

Niom. A najwięsza szkoda, ze ten właściwy szum i procesy wytoczą się DOPIERO PO najechaniu na Dolinę. Czyli po fakcie. Wtedy też może byłąby rehabilitacja w tym, aby dodac zarzut przestepstwa przeciwko ludzkości i dobru narodowemu/kulturowemu. Ech.
13.03.2007, 01:10:14

no dzisiaj andzrej lepper przybyl do augustowa na protest przeciwko wstrzymaniu budoiwy obwodnicy,protest trwał 6 godzin mieszkancy blokowali trase po której codzienie przejaedza tysiace tirów,ludzie protestowali przeciwko decyzji komisji europejskiej która nie chce aby obwodnica pzrechodziła przez doline rospudy i w razie czego grozi wielkimi karami finansowymi,ludzie sa bardzo zdeterminowani i chca aby budowa ruszyła natychmiast,samoobrona kierowcom sttojacym w korkach zafundowała ciepły posiłek grochówke Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
13.03.2007, 07:59:30

michas, Powoli to z tej całej akcji robi sie syf. Zauważ - gdy protestowali ekolodzy, było spokojnie. Nawet jak Kononowicz do nich pojechał i mówił, że 'ma być spokój', to jakoś nic bardzo poważnego się nie działo.

Czy w tym kraju protest musi być albo w formie rozruchów, albo w formie blokad?
21.03.2007, 19:08:55

Cytat:Bardzo żałujemy, że Komisja musi skierować sprawy do Trybunału Sprawiedliwości. Ale jest to niezbędne, jeśli te cenne w wymiarze europejskim obszary mają być chronione przed nieodwracalnymi szkodami. Komisja nie może zaakceptować takiej straty cennego dziedzictwa przyrodniczego" - powiedział unijny komisarz ds. ochrony środowiska Stawros Dimas.
(...)
W przesłanym do KE dwa tygodnie temu liście polski rząd argumentował też, że decyzja o inwestycji zapadła przed wejściem Polski do UE, kiedy Polska nie była związana surowymi wymogami unijnych dyrektyw: ptasiej i siedliskowej, których złamanie w związku z inwestycją zarzuca jej Komisja Europejska.

Rzeczniczka Dimasa Barbara Helfferich odrzuciła w środę tę argumentację: "Jesteśmy pewni, że dyrektywy stosują się do Polski w całej rozciągłości" - powiedziała.

Przyznała, że w przysłanym w poniedziałek do Komisji Europejskiej liście minister środowiska Jan Szyszko napisał, że w rejonie Rospudy żadne roboty drogowe nie są prowadzone, ale - jej zdaniem - "nic to nie zmienia". "Przeanalizowaliśmy to pismo dokładnie i nie znaleźliśmy żadnych dodatkowych informacji, w tym zwłaszcza stwierdzenia, że prace zostały ostatecznie wstrzymane" - powiedziała Helfferich.
(...)
Nieoficjalnie w Brukseli mówi się, że KE mogłaby wnosić o przynajmniej kilkanaście milionów euro jednorazowej kary plus dodatkową grzywnę za każdy dzień zwłoki.

Źródło - wiadomości24.pl

Taaaaakkk... polska nic o przepisach unijnych nie wiedziała, pawo wiecznie działa wstecz a kary, jakie nam grożą, to przeciez pestka :O Czytając cały artykuł - dalej utwierdzam się w przekonaniu, że wielu naszych możnych tak szczerze dążyło do wejścia do UE, a teraz w sumie nawet nie wie, co to jest respektowanie przepisów unijnych. Chcemy być chyba znowu najweselszym barakiem w obozie kapitalistycznym czy jak? A w wielkiej polityce bardzo cierpi, a może najbardziej - przyroda?
21.03.2007, 19:36:22

Hmm... Unia zakazuje budowy autostrad, a zarazem zarzuca nam się, że ich nie mamy...
Oni takich problemów nie mają, bo wybudowali takowe kilkadziesiąt lat temu, a wtedy jakoś chyba nie specjalnie przejmowali się ochroną środowiska, dlatego teraz łatwo im wypominać to i owo.

Nie należy też pozwolić by wymierały pewne gatunki flory i fauny... (np. przez rozwijający się przemysł Chin, w rzece Jangcy wiginął słodkowodny gatunek delfina... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji )

Liberate tute me ex inferis
21.03.2007, 20:29:50

Ahab, No trudno, tak jakoś wyszło, że za 'zachodnią Europą' jestesmy kilka dekad do tyłu. Ale jak widac - w ochronie środowiska, a moze nie tyle świadomej, co zastanej naturze - stajemy się obiektem zainteresowania ze strony krajów, które tereny podobne do Rospudy zaorały?
21.03.2007, 20:31:41

Falkhor napisał(a):stajemy się obiektem zainteresowania ze strony krajów, które tereny podobne do Rospudy zaorały?

Racja... chcą uchować to czego u nich nie znajdziesz...

21.03.2007, 20:35:59

Ahab, Hmmmmmmmmmm... To może to jednak zachowac, i na przykłąd Unia zbuduje mieszkańcom Augustowa... inne miasto albo coś? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Albo dołoży do konstrukcji innej obwodnicy, nie przez Rospudę?Albo trudno - CAŁY RUCH puści się tak, aby omijał Augustów w promieniu 30 km. Ciekawe, co by wtedy augusotwianie powiedzieli??
21.03.2007, 20:51:29

Falkhor napisał(a):Hmmmmmmmmmm... To może to jednak zachowac, i na przykłąd Unia zbuduje mieszkańcom Augustowa... inne miasto albo coś? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Albo dołoży do konstrukcji innej obwodnicy, nie przez Rospudę?Albo trudno - CAŁY RUCH puści się tak, aby omijał Augustów w promieniu 30 km. Ciekawe, co by wtedy augusotwianie powiedzieli??

Ja tylko mówię, że gdyby tak porządnie posiedzieć przy kielichu i ogórkach kiszonych, to po pewnym czasie może pojawiłby się jakiś konsensus...

Nie jestem po żadnej ze stron, bo każdy ma troche racji.

21.03.2007, 21:32:07

Falkhor napisał(a):Albo trudno - CAŁY RUCH puści się tak, aby omijał Augustów w promieniu 30 km. Ciekawe, co by wtedy augusotwianie powiedzieli??
Powiedzieli NIE, ponieważ budowa takiej autostrady potrwa dłużej o około 5-10 lat, a augostowianie potrzebują dobrej drogi jak najszybciej. I nie dziwię się im bo mnie tez wkurza odcięcie Łańcuta przez E4, bo codziennie musze przechodzić przez tą drogę. Czasami to jest horror! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Zresztą nie jest możliwe wytyczenie takiej drogi, byłaby całkowicie bezkolizyjna. Wariant zaproponowany przez ekologów przebiega w bezpośrednim sąsiedztwie wielu miejscowości, a dotego przecina chronione korytarze ekologiczne (a jednak Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
)
Dlatego myślę, żeby droga była poprowadzona przez Rospudę z jak najmniejszą ingerencją w ekosystem.
21.03.2007, 22:33:32

Ahab napisał(a):Oni takich problemów nie mają, bo wybudowali takowe kilkadziesiąt lat temu, a wtedy jakoś chyba nie specjalnie przejmowali się ochroną środowiska, dlatego teraz łatwo im wypominać to i owo.
Dokładnie Ahab, Na zachodzie kiedy oni budowali autostrady nikt im nie nazucał ze niszczą środowisko, nikt nawet palca nie podniósł. Dobre drogi , dobre węzły komunikacyjne to podstawa każdej gospodarki!!!! . Jak Polska ma sie rozwijać skoro wielka wszechwiedząca unia wielce nas straszy. Teraz nagle wielkim problemem jest to, że chcemy autostrady, ostatnio słyszałem ze druga autostrada która jest planowana w Polsce tez nagle przebiega przez teren chroniony, teraz pytanie ... czy wszystkie tereny sa u nas chronione przez wielkoduszna unie ?? Przy wykorzystaniu najnowszej techniki która Polska dysponuje integracja w środowisko naturalne jest w bardzo niewielkim stopniu. No tak Ale Junia zawsze wie lepiej..... A my nadal zostaniemy w miejscu :/

Pozdrawiam Maciej
22.03.2007, 06:58:54

Avalanche, Mnie chodziło raczej o to, że... to trochę tka jak w Łańcucie - jakbysmy byli 15 km OD e4, to by wszyscy mówili, że jestesmy od niej daleko i wiele na tym tracimy. Augustowianie pewnie to samo. ja ich rozumiem, tak samo jak Ty - chociaż ja rzadziej pokonuję E4, to wiem, jak wygląda na niej ruch...

maciej,
Cytat:Teraz nagle wielkim problemem jest to, że chcemy autostrady, ostatnio słyszałem ze druga autostrada która jest planowana w Polsce tez nagle przebiega przez teren chroniony, teraz pytanie ... czy wszystkie tereny sa u nas chronione przez wielkoduszna unie ?? Przy wykorzystaniu najnowszej techniki która Polska dysponuje integracja w środowisko naturalne jest w bardzo niewielkim stopniu. No tak Ale Junia zawsze wie lepiej.....
Wiesz... jak tak patrzę w TV i widzę czasem te autostrady niemieckie czy we Francji... Albo wogóle na systemy komunikacji - wielkie 'estkaday' się to chyba zwie, takie plątaniy asfaltu i betonu... Wiem. Podsatwa dobrej gospodarki. A przyroda - to nie jest łątwy wybór. Polska ma bardzo dużo - w porównaniu do 'Zachodu' - cennych ostoi natury. na TURYSTYCE można zarobić ogromne, CZYSTE pieniądze. Więc nie wiem, co będzie lepsze. Mnie osobiście - szkoda by było czegokolwiek, co jest obecnie chronione.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy