Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
DOBRO contra ZŁO - która potęga jest silniejsza?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
DOBRO contra ZŁO - która potęga jest silniejsza?

[center] [/center]

Spór odwieczny Smile pojawia się w ielu grach, filmach, sztukach teatralnych, bajkach dla dzieci oraz... przez całe nasze życie spierają się siły mroku i jasności. Nieba i piekła, zła i dobra, negacji i pozytywności, plusa i minusa. Międyz tymi dwoma biegunami kręci się nasze być i nie być.

Bądź dobrym człowiekiem - chyba w większości naszych domów od małego poprzez klaps (cóż za politycznie niepoprawne okreslenie Tongue ) lub inny system kar i nagród uczono człowieka, co jest dobre a co złe. Wtedy nasze pole manewru było dośc ograniczone, gdy stajemy sie młodzieżą i człowiekiem dorosłym - sami decydujemy, co wybrać, kiedy i jak. Być złym czy być dobrym?

Być dobrym... wydaje się byc opcją trudniejszą, ale przynoszącą większą satysfakcję.
Być złym - opcja prostsza, jednak kłująca w sumienie.

Ale czy na pewno? Mamy w końcu jeszcze ludzi środka, czyli takich, którzy wybiorą raz to, a raz to. Osoby wybierające zawsze zło z reguły już pewnie siedzą za kratkami, ale mogą też siedziec za biurkiem w wielkich wieżowcach. Być ciągle dobrym - to może lepiej zamieszkać w pustelni, niż w kilkunastotysięcznym mieście?

Czasem też wybór bycia dobrym stwarza możliwości bycia złym z większą korzyścią. Wybranie zła - z reguły pociąga kolejne zło.

Jak uważacie - czy da się określic, która z mocy jest ostatecznie zwycięska, cokolwiek by się działo? Co jest bardziej opłacalne? Czy zyski z bycia tkaim lub takim są porównywalne na zasadzie prawa wyboru i... gustu? Smile

Pozdrawiam.

21.03.2007 19:48:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Zawsze zwycięzy dobro Smile Prawda i Szczerość !!! Wiem po sobie Biggrin A Profesor wie co mowi w koncu jest profesorem Smile Tongue

21.03.2007 19:51:19
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

profesoq, Nie jestes Profesorem, tylko ProfeSOKIEM Biggrin Tak dla ścisłości, sam mi to przecież kiedyś tłumaczyłeś Tongue

Dobro nie zawsze zwycięży. Teoretycznie, w zgodzie np. z religią - wygra ostatecznie, ale po drodze ponosi porażki. Pewnie dlatego, że my, ludzie, mamy wolnośc wyboru. I czynimy tak zło, jak i dobro. Mam nadzieję, że po drugiej stronie jest tlyko dobro Smile Ale taka uwaga jeszcze - dzięki złu wiemy, co jest dobre. I na odwrót Smile

21.03.2007 20:34:07
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 843

Falkhor napisał(a):
chyba w większości naszych domów od małego poprzez klaps (cóż za politycznie niepoprawne okreslenie Tongue ) lub inny system kar i nagród uczono człowieka, co jest dobre a co złe.

Nie jest sztuką być dobrym człowiekiem tylk z obawy przed karą. Prawdziwą sztuką jest być dobrym człowiekiem, tylko dlatego, że to jest właściwe.

...mowa raczej o przypadkach dorosłych ludzi Smile

Liberate tute me ex inferis
21.03.2007 21:01:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Falk nie wiem czy chcę być dobry czy zły...chcę być poprostu sobą :hihi: i tego się będe 3mał...a jaki kiedyś (w przyszłości) będę to się okaże :hihi: wolałbym być dobry Rotfl

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
21.03.2007 21:59:04
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

Kazdy ma swoje wartosci które mu wpajano w taki czy inny sposob jak czlowiek dorastal i nie wiedzial co to zycie, przynajmniej w takim stopniu jak kazdy z nas zna je teraz i dzieki temu wie czym jest dobro, czym zlo i jak postepuje - wg jakich wartosci.

21.03.2007 22:22:54
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Według mnie zło istnieje dla samego kontrastu dla dobra. Nawet nie jestem do końca pewna czy zło chciało być złe, czy raczej zostało mu to narzucone. Zmieniłam sposób patrzenia na zło po przeczytaniu "Tam, gdzie spadają anioły" Doroty Terakowskiej.

Staram się być dobra. Z różnym skutkiem. "I potykając się można gdzieś dojść. Najważniejsze żeby szybko się podnosić." Może to nie wynik jest ważny, ale dążenie do bycia dobrym? ^_^

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
22.03.2007 00:29:44
levi'
Moderator
*

Cytat:
Według mnie zło istnieje dla samego kontrastu dla dobra. Nawet nie jestem do końca pewna czy zło chciało być złe, czy raczej zostało mu to narzucone.

otóż to Gothka =D w świecie musi istnieć jakiś kontrast...tak samo jak w życiu: coś jest czarne, coś jest białe :hihi:
bo przecież życie byłoby monotonne gdyby wszyscy byli tacy, że "do rany przyłóż" xD a tak przynajmiej można się wykazać - starać się ukazać temu "złemu" odpowiednią drogę życia, uczyć go "dobra" =D

Cytat:
Może to nie wynik jest ważny, ale dążenie do bycia dobrym?

też mi się tak wydaje =D bo jak to ktoś kiedyś mądrze napisał " nie jest ważne jak zaczynamy, ale jak kończymy" :hihi: tak samo jest w tym przypadku :hihi:

22.03.2007 10:24:53
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

W przyrodzie musi być harmonia :hihi:

Moja przyjaciółka mówi, że trzeba być dobrym, bo są ludzie, dla których nasze życie może być jedyną Biblią jaką przeczytają. Całkowicie się z nią zgadzam Thumbup

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
22.03.2007 11:42:08
levi'
Moderator
*

Cytat:
Moja przyjaciółka mówi, że trzeba być dobrym, bo są ludzie, dla których nasze życie może być jedyną Biblią jaką przeczytają.

wow ale zdanie :O hmmm całkowicie się zgadzam :hihi:
jeśli dobrze rozumię to zdanie to chodzi w nim o to, że swoim dobrym życiem musimy dawać przykład innym...tak, aby mogli się tego dobra od nas uczyć i wg niego tworzyć swoje życie xD
ahhh bo jakie byłoby życie, gdybyśmy nie musieli ukazywać swego dobra innym...uczyć tego dobra innych?? Rotfl

22.03.2007 11:47:17
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

dobrym trzeba byc dlatego ze zawsze to co zrobimy dobrego wroci do nas 2 razy - niepowiedziane jest kiedy ale wroci - to sie sprawdza chocby dla mnie ostatnio i to bardzo sie sprawdziło Smile Smile Smile Smile

22.03.2007 17:26:16
Falkhor
Administrator
*

Gothka =), Też uważam, że samo staranie się i podnoszenie z owej ścieżki zycia po upadkach - to już jakaś miara wielkości człowieka.

Tylko... chodzi o walkę Smile Dobro ze złem... Dobro używa metod prawych, legalnych, dozwolonych, akceptowanych. Zło - tego, co używa dobro plus wszystkiego innego Smile Zło ma więcej metod po prostu. Nie jest skrępowane...

22.03.2007 18:35:46
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Wieeeele, naprawde wieeele razy przekonałam się, ze bycie dobrym nie popłaca, a wręcz działa niekorzystnie. Sytuacje były rozne i długo by o tym opowiadać, w każdym razie - mimo to nie zniechęcam się, co więcej złanie potrafie być, może jest to naiwne, może czasem z byciem dobra za bardzo przesadzam, ale to tkwi gleboko we mnie i nie jestem w stanie tego wykorzenić. Poki co jets jak jest,ponosze konsekwencje z bycia osobą o miętkim sercu, ale nie mam co narzekać - czasami są przeciez i korzysci Animatedwink Animatedwink Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
22.03.2007 21:16:04
Cerberion

*

Portfel: 378

ZŁO wygrywa czesciej, ale zwyciestwa dobra sa wieksze. i wanziejsze dla nas chyba. byc zlym jest prosciej, wystarczy krzywdzic. a byc dobrym, naprawiac, budowac - to jest wysilek. daltego jak dla mnie - dobro ostatecznie i tak zwyciezy, nawet, gdy zostanei zniszczone - czlowieka mozna zniszczyc ale nie pokonac.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
01.04.2007 09:03:27
levi'
Moderator
*

Cytat:
byc zlym jest prosciej, wystarczy krzywdzic. a byc dobrym, naprawiac, budowac

o tak =D bardzo dobre spostrzezenie :hihi: każdy potrafi być ZŁYM bo nie ma w tym nic trudnego :O ale aby okazać się DOBRYM trzeba dać od siebie znacznie więcej =D
wydaje mi się, że świat, w którym teraz żyjemy nie jest ani do końca zły, ani dobry =D powiedziałbym, że jest raczej taki +/- np ja znam ludzi, którzy się deklajutą, że są źli, ale jak się wydarzy jakaś tragedia to pokazują swoje dobre oblicze - właśnie wtedy, w każdym znas ujawnia się nasze prawdziwe JA Rotfl

01.04.2007 14:33:14
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: