Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dlaczego Microsoft zatopił Polskę?
28.11.2006, 04:17:05
Dlaczego Microsoft zatopił Polskę?
Cytat:Spróbuj w Windows kliknąć prawym klawiszem myszki na zegarku na pasku zadań (z reguły jest to prawy dolny róg ekranu). Wybierz "Ustaw datę/godzinę" i przejdź na kartę "Strefa czasowa". Jak myślisz, dlaczego w miejscu Polski rozpościera się olbrzymie morze?

W jednym z blogów umieszczonych na witrynie Microsoft Developer Network pojawiło się wreszcie wyjaśnienie, dlaczego od kilku lat na stworzonej przez MS mapie świata obszar Polski w całości znajduje się pod wodą.

Problem wziął się z przyporządkowania stref czasowych poszczególnym krajom. Moduł konfigurujący ustawienia lokalne w Windows 95 podświetlał aktualnie wybraną strefę czasową. Jednak po kilku miesiącach ta funkcja została z systemu usunięta - głównie z racji zmian w sytuacji geopolitycznej świata - i pozostała wyłącznie w Rejestrze w postaci identyfikatorów poszczególnych regionów (państw).

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

W czasie premiery Windows 95 Polska znajdowała się we własnej, unikalnej strefie czasowej, a państwo ciągle jeszcze istniało na mapie świata. Z czasem nazwa strefy się zmieniała, aż w końcu znaleźliśmy się w grupie krajów stosujących CET (Czas środkowoeuropejski) w zimie i przesunięty o godzinę Czas letni w lecie, tj. od ostatniej niedzieli marca do ostatniej niedzieli października.

Kiedy zatem Polska została przeniesiona do grupy CET, "Warsaw Daylight Time" (jaką to nazwę nosiła polska strefa czasowa w Windows 95) przestał być stosowany, a przypisane do niego państwo - na nieszczęście - momentalnie znalazło się pod wodą.

Deweloperzy Windows obiecują, że w Viście Polska ponownie pojawi się nad powierzchnią zalewającego nasze obszary morza. Niewykluczone, choć na razie mapy świata w następcy Windows XP nie znaleźliśmy...

Źródło

Zaczarowany pierniczek
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28.11.2006, 08:02:47

hehehe Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji No kurcze, nie zwróciłem na to uwagi, bo zawsze patrzyłem na opcję pod tą mapą Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji A nie na samą mapę... Która w sumie jest zbędna. Ale całkiem ciekawy detal Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Chociaż tak przyglądając się, to podkarpacie może ma szansę być neizalane Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
28.11.2006, 20:32:13

To ja już wiem dlaczego tak często w Polsce widać zalanych na ulicach Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
28.11.2006, 21:11:33

grzenio,
Cytat:To ja już wiem dlaczego tak często w Polsce widać zalanych na ulicach
huh Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Jeśli tak jest, jak mówisz, to na tej mapie jednak powinniśmy byc zalani i nie bardoz miałem rację w poprzednim poście. przeoczyłem fakt, że wielu naszych współobywateli podąża śladami Atlantydy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
28.11.2006, 23:24:28

Tia... Pamiętam jeszcze kilka takich wpadek:

1. Chyba w pomocy systemu, a dokładnie opisie paska "menu start" był obrazek z windowsa 95. (z napisem widnows 95)

2. Sprawdźcie też czy da się utworzyc w windows plik o nazwie "com" albo "com1"

Co ten microsoft już nie wymyśli :/
W Viscie ma być sporo blokad antypirackich (uniemożliwiających kopiowanie płyt - zwłaszcza filmów).
Bill Gates chyba nie wie, że posiadając oryginalną wersje filmu mam prawo wykonać jego kopie zapasową (pod warunkiem, że nie bedzie konieczne złamanie zabezpieczeń płyty). No i jak system odróżni wesele brata nagarane na dvd od innego filmu :/

Na dodatek DirectX 10 wyjdzie tylko na viste... wiec w nowsze gry nie zagracie na windows 98/XP...

Jak tak dalej będzie to kupię sobie konsole...

Liberate tute me ex inferis
29.11.2006, 08:20:22

Ahab, Mały offtopic? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Cytat:Na dodatek DirectX 10 wyjdzie tylko na viste... wiec w nowsze gry nie zagracie na windows 98/XP...
Zawsze tak jest Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Producenci gier wpierają MS, robiąc gry na co raz to nowsze systemy. Ale tak to jest ze zmianą wydajności i całej konstrukcji oprogramowania...

Hmmmm... z tym zatopieniem to może jest jakaś zemsta za to, że to u nas rodzą się i dorastają najpotężniejsze umysły informatyczne? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Mówię tak, bo Polska to 'wylęgarnia' bardzo dobrych informatyków.

Albo mieli nieaktualne mapy z Układem Warszawskim i na zapas chcieli zrobić tak, co by na wodzie nie budowano tarczy antyrakietowej? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
29.11.2006, 22:04:19

A może to jakaś zmyłka dla Rosjan żeby ten podmorski gazociąg puścili przez Polskę, a wtedy my po cichutku podłączymy się do gazociągu, wodę wypompujemy i będą nam mogli nagwizdać.
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
29.11.2006, 22:13:11

mi sie wyadje ze to za te ilosci neilegalnych oprogramowan Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

30.11.2006, 00:42:05

Qmar napisał(a):mi sie wyadje ze to za te ilosci neilegalnych oprogramowan Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przesada - w EU z tego co wiem to bardziej piratują Grecy (nie wiem dlaczego ? przeciez napewno zarobki mają większe).

Przez ostatnie kilka lat widać zmiany w podejściu do piratów... Coraz więcej osób woli legalne oprogramowanie. Ceny wielu programów spadają, jest coraz więcej bardzo dobrych darmowych zamienników.
A co do multimediów - niespełna roczny film można kupić juz za 20 zł (albo jeszcze taniej z gazetą).

Niestety ceny płyt audio nadal są duże... :/

Liberate tute me ex inferis
30.11.2006, 08:38:05

Hmmmm... czyli zalanie naszego kraju to ma byc przent dla piratów, żeby im lepiej było pływać? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Bo wyczuwam jakiś lekki offtop...

wg mnie taki błąd powinien pociągnąć za sobą jakąś akcję... Hmmm... instytut Dbałości o Dobry Wizerunek Ojczyzny? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Albo coś w tym stylu... no przepraszam bardzo... ot tak, zatopić komuś kraj??

grzenio,
Cytat:A może to jakaś zmyłka dla Rosjan żeby ten podmorski gazociąg puścili przez Polskę
heh Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Ja myśle, ze to spora oszczędność - zalać Polske (zatopić Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ) - i rurociąg puścić na wprost przez polskei ziemie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Spisek? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji A moze po prostu chęć stworzenia z Polski pierwszego podwodnego AquaCityparku? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
14.06.2007, 19:07:39

Atlantyda??? ^^"
14.06.2007, 19:11:21

morfeusz111, Myślę, ze teraz, w związku z rozwojem komputeryzacji u nas - Bill to by nas nawet spod tej wody wykopał, byle móc u nas sprzedawać Windowsy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
18.06.2007, 10:24:15

Nie ma nas na mapie dlatego iż jestesmy skarbem i dumą Europy dostępnym tylko dla nielicznych hehhe
30.07.2007, 13:46:31

heeheeh a podobno tylko Polska ocaleje z potopuPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy