Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Decyzja Giertycha - "amnestia" dla maturzystów
AutorWiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Online
Reputacja: 0
Portfel: 3,494
Decyzja Giertycha - "amnestia" dla maturzystów

Onet

Co o tym sądzicie?

Ja uważam, że bardzo doobrze zrobił! W pełni go popieram, ponieważ ta matura nie odzwierciedla wcale poziomu wiedzy... Wiem, bo zdawałam rok temu.
Ja zdawałam historie, i nie liczyła sie wcale wiedza zdobyta przez 3 lata nauki w LO.... Wiec cos chyba jest nie tak. Poza tym sa osoby, którym zabrakło 1%, zeby zdać... , musiałyby czekac cały rok, zeby poprawiac i miałby rok w plecy. Fakt, takie osoby, będę miały utrudniony start na uczelnie państwowe i na studia dzienne, ale mysle, że na zaoczne i do prywantych szkół mogą sie dostac.

Krytykowałam Giertycha ale teraz mysle, ze dobrze sie stało, ze został Ministrem Edukacji, bo w sumie widać, że nie trzyma sie sztywno przepisów, tylko patrzy normalnym ludzkim okiem, a nie tak jak inni...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

15.07.2006 15:39:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Nioooo... spoko, ale takie "wolne okienko" to i tak nie jest rozwiązanie. Ma ono służyć raczej zatuszowaniu oczywistów błędów polskiej edukacji, której matura była wynikiem.

Ponadto jak można wprowadzić przymusową matematykę?? na maturze?? Do tego powinno wysatrczyć nauczanie matmy przez jedną z klas, ograniczonym programem i pozwolić ludziom rozwijać swoje konkretne zdolności, a nie ślęczeć na różniczkami i rachunkiem prawdopodobieństwa...

Ech. Pozdro.

15.07.2006 19:19:44
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Zgadzam sie Falkhor matematyka powinna być przedmiotem dodatkowym. Wiadomo, że sa ludzie tzw. typowi humaniści i oni napewno sobie nieporadzą... Jesli ktoś idzie na humanistyczne studia i matematyka nie bedzie mu potrzebna wiec po co ma ją zdawać?? Bez sensu...

Z tego co czytalam to Giertych niechciał wprowadzac obowiązkowej matematyki, bo on sam miał na maturze 3 z niej, ale tą decyzje uzgadniał jeszcze z Marcinkiewiczem, no a teraz władza sie zmieniła wiec... :/ ehh oby im sie to nieudało, bo inaczej wyniki matury będa jeszcze słabsze...

15.07.2006 20:54:21
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Portfel: 1,026

A moim zdaniem on jest pojeb**** i głup** i koniec. Po co sie tyle uczyłem np Polskiego z ktorym mam probelmy zeby zdac ta mature jak mogłem ja olac i nie zdac polaka i miał bym to samo co teraz przy zdanej maturze!! Gdzie tu sprawiedliwosc Ze Romek zdawał w drugim terminie to nie znaczy ze ma ze soba utozsamiac wiekszosc ludzi ktorzy nie zdali. Polska staje na głowie. :[ wrrrr Jak to dzis usłyszałem to straciłem wszysktkie proiorytety.......masakra............to nie jest rząd to NIERZAD..... :563: wymiotowac mi sie chce jak slysze takie decyzje od ludzi ktorzy "rządzą" Polska................ Koszmar !!!!!!!!!

15.07.2006 22:21:27
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Profesorq spokojnie.... ludzie którzy dostaną "amnestie" nie mają szans dostać sie na niepłatne studia... A to że zdałes w 1 terminie i nie jestes objęty amnestia to powód do dumy a nie do wściekania się... Widzisz Tobie sie udało zdać polski chociaż masz z nim problemy i jest wielu takich ludzi, którzy mogli np sie też dużo starać a nie udało im sie... po prostu ta matura jest bezndziejna!!! i znacznie trudniejsza od starej...

hm w sumie sprawiedliwiej byłoby chyba wprawadzić egzmainy poprawkowe np we wrześniu...

15.07.2006 23:19:35
profesoq

*

Na tym polega własnie matura zeby weryfikowała a nie zeby kazdy ja zdał nawet najwiekszy dres cio ma wszystko w dupie najara sie i przyjdzie na egzamin a znam takich to wiem co mowie. A poziom musi jakis byc zeby potem nie było np bardzo duzo lekazy ktorzy nawet nie wiedza kim sa i po co sa i biora kase za cos co nawet nie wiedza za co. !!! Parodia........

15.07.2006 23:26:14
terelka
Moderator
*

Proferoq wiem, że są tacy ludzie... Dlatego uważam, że ta matura jest bez sensu, bo własnie tacy ludzie moga ja bez problemu zdać, nie ucząc sie całe 3 LO, olewając sobie wszystko i na maturze mają lepszy wynik od tych, którzy zakuwali cały rok, i naprawde wiedza coś z tego... Niestety ta matura nie stawia na wiedze zdobytą w LO... np język polski osoba która bardzo dobrze pisze, typowy humanista, który rozwodzi sie nad tematem nie zdobędzie dużo pkt, bo jest ścisły klucz odp... i albo będziesz myślał tak jak chca w kluczu albo nie...

15.07.2006 23:37:05
profesoq

*

Dla scisłych jest czytanie ze zrozumieniem!! Takze zawsze cos wpadnie wiecej...wypracowanie inna sprawa tez cos wpanie za styl itd.... takze da sie zdac mi sie udało a jestem dentka totalna z polaka ale sie cos pouczyłem i poskututkowalo.....A taki Kowalski czy ktos inny nie zda i ma to samo co ja bo np Techniczne uczelnie nie biora pod uwage Polaka...... Mądre? chyba nie :[

15.07.2006 23:40:50
terelka
Moderator
*

No własnie dla ścisłych... a ja mówie o humanistach, którzy lubią dużo pisać i rozwodzić sie nad tematem, na starej maturze dostali by 5 a może nawet i wiecej a tutaj muszą dostosowac sie do klucza... Matura z polskiego preferuje bardziej umysły ścisłe... wiem to, bo chociaż nie byłam najlepsza z polskiego - poziom średni - to na maturze rozszerzonej napisałam najlepiej w całej szkole! nawet więcej pkt miałam niż Ci z klasy humanistycznej... bo po prostu mam umysł bardziej ścisły... myśle logicznie i łatwiej mi było trafić w klucz dla mnie to bdb - nie narzekam Tongue ale mówie tylko, że matura nie odzwierciedla wiedzy zdobytej w Lo... tylko indywidualne predyspozyjce uczniów...

15.07.2006 23:51:19
Falkhor
Administrator
*

Matura z polskiego oceniana wg klucza jest absolutnym nieporozumieniem. jedynie co do ilości ortografów czy np. marginesów można wprowadzac ustalenia. Resztę ma ocenic polonista, wysnuc ocene na podstawie tego, co uczeń przelał na papier, a co jest niemożliwością zamknąć w kluczu i dopasowac do wszystkich maturzystów w Polsce.

Co do Amnestii - jak już mówiłem, to tylko tuszowanie całej sprawy, żeby jak najprędzej rozeszła się po kościach. najlepszym rozwiązaniem byłaby po prostu szybsza poprawka, rok czekania to za dużo, a można po prostu dac trochę roboty Komisjom Egzaminacyjnym. Poprawka powinna byc wliczona w ich obowiązki.

Matura z polskiego powinna byc obowiazkiem. Matura z matmy - opcją.

Pozdro.

16.07.2006 12:09:31
profesoq

*

A giertych powinnien byc klaunem............... :565:

16.07.2006 15:42:03
Falkhor
Administrator
*

profesoq, Jest politykiem, został ministrem. A zaczęło się od tego, ze ktoś go wybrał - Twój sąsiad, Twoja ciotka, albo kumpel ze szkoły Smile przecież tylko tak można dostac się do władzy Smile Żyjemy w demokratycznym kraju /zdanie-prowokacja/ Biggrin

Pozdro.

16.07.2006 16:26:43
profesoq

*

Racja........takich mamy wyborcow :563: Łaaa Szok Smile Dobrze ze mam juz to za sobą....

16.07.2006 18:01:51
Falkhor
Administrator
*

No jedno mamy za sobą, ale jak to w życiu bywa - kolejne wybory już niedługo... I znowu odpowiedzialność obywatelska.

Bo przecież łatwiej zostać w domu i powiedzieć - ja nie głosowałem, tego a tego wybrali inni, nie ja, to nie moja wina, tylko ich, złodzieje! i takie tam inne hasła Biggrin

Na to trzeba ze dwóch dekad, żeby ludzie pojęli, o co chodzi w demokracji. NIe powiem, zęby był to ustrój idealny, ale ma wiele zalet.

16.07.2006 20:16:19
terelka
Moderator
*

Premier nie zakwestionuje "amnestii" dla maturzystów.

Cytat:
"Niech sobie pan wyobrazi sytuację młodego człowieka, który najpierw nie zdał matury, później dowiedział się, że zdał, a później się jeszcze ma dowiedzieć, że nie zdał" - argumentował premier. Jak zaznaczył, nie można ludzi poddawać tego rodzaju szokowej terapii, choć - dodał - "słowo terapia jest tu powiedziane żartem".

Nareszcie patrza na człowieka Smile a nie tylko sztywno na przepisy...

20.07.2006 14:08:41
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: