Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Ankieta: Wg mnie EBOOKi...
Są bardzo ok! Ściągam, czytam, rozpowszechniam.
Są ok ale nigdy nie zastąpią tradycyjnej książki.
Za bardzo męczą się przy tym oczy i szkoda prądu.
To pomyłka i łamanie praw autorskich, piractwo i technokracja.
[Wyniki ankiety]

Odpowiedz Napisz temat 
Czytasz książki elektroniczne?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Question  Czytasz książki elektroniczne?

Czytacie elektroniczne wersje papierowych książek? Albo nawet takie publikacje elektroniczne, które nigdy nie musiały odpowiadać za wycinanie drzew?
Czy jest to wygodniejsze?
CZzy może uchronić książki przed zębem czasu?
Czy czyni wiedzę bardziej dostępną? nie trzeba walczyć o dostęp do jedynego istniejącego egzemplarza starodruku w bibliotece??

Mamy PDFy, które rozgościły się już na dobre, Dejavu, pliki Worda lub ogolnie mówiąc - EBOOKI. W necie są ogromne kolekcje takich 'dzieł', często łamiąc prawa autorskie, ale to nie o tym tutaj - czytacie je na ekranach swoich kompów, telefonów albo drukujecie po fragmencie, gdy są Wam np. potrzebne na zajęcia?

24.02.2008 09:30:03
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541
RE: Czytasz książki elektroniczne?

Uwazam, że są ok wole jednak ksiązki pierwotnej postaci. Wygodniej, mozna sie polozyc, poczytac na klopie albo w łożku. Oczywiscie lepiej dla oczu, a prądu nei szkoda bo komp i tak by chodził Biggrin

Napewno ta wersja jest dobra jesli jakas ksiazka kosztuje duzo pieniedzy albo trudno ją zdobyc. Jesli mam mozliwosc dorwania interesujacej mnie pozycji to z ebooka rezygnuje. Smile

24.02.2008 11:10:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 2,337

ja czasami czytam jak nie moge upragnionej ksiazki dostać w żadnej bibliotece czy księgarni, ale troche męczą się oczy :/ no, chyba że ma sie dobrego lektora co by ją czytał ^^ Animatedwink Tongue

24.02.2008 11:43:09
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Falkhor
Administrator
*

Cenna uwaga Smile Ebooki mają fantastyczną opcje - mogą być czytane przez lektorów. Jak ktoś chce zoabczyć - neich ściągnie wersję pokazową expressiwo, to zobacyz, o co biega Smile Rewelacja tak dla studentów, jak i dla osób np. niewidzących/słabowidzących. Lub ograniczonych ruchowo. Ebooki to jednak przyszłość Smile Ale magii tradycyjnej książki z papieru - nie mozna zapomniec Smile

26.02.2008 10:23:23
siss

*

Reputacja: 0
Portfel: 791

Ebooki są dobre, jak są za darmo Cool
Bo ja wolę książkę poczuć w ręce, czytać w łóżku, wannie, przy jedzeniu i w poczekalni u lekarza. Niby to teraz i dla ebooków nie problem - żeby mieć je w kieszeni czy torebce, ale póki co przewaga papierowych kartek jest większa. (Niekóre okazy biblioteczne są niesamowite Biggrin)
Lubię kolekcjonować dobre książki, ale ani nie mam miejsca ani funduszy na to, a w bibliotece nie zawsze można znaleźć, co się chce. Ebooki często tu pomagają, zwłaszcza jeśli chodzi o rzadko spotykane egzemplarze.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.02.2008 20:44:26 przez siss.

28.02.2008 20:36:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Mój głos jest taki - nie mam nic przeciwko eksiążkom, ale po pierwsze książka w normalnym, tradycyjnym wydaniu jest o wiele lepszą sprawą, po drugie e-czytanie straszliwie niszczy wzrok, po trzecie nie wrzucisz do torby jadąc w podróż, zeby móc sobie poczytać a po czwarte - forum mi wystarczy do poczytania, i tak już jestem niemożliwie ślepa Tongue

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
29.02.2008 01:16:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Falkhor
Administrator
*

ziomalka - Stój, kto idzie? Nie widzę, co mówisz Cool Cool

Ebooka tez można wrzucić do torebki, np. na pendraku jakimś. A odczytać - jak ktoś ma więszy wyobrazowywacz w fonie - to na nim.

01.03.2008 01:44:02
Kiwi

*

Portfel: 1,427

Też nie lubię czytać ebooków. Wolę normalną książkę.

A z tym marnowaniem papieru to sie nie zgadzam, bo jak ksiązka już jest wydrukowana to zazwyczaj służy ludziom latami. I nieważne czy leży w bibiotece czy na półce w domu - prędzej czy później ktoś po nią sięgnie.

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
01.03.2008 21:17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Falkhor
Administrator
*

Kiwi - Służy latami pod warunkiem, że się książkę szanuje Smile nie bez kozery jest w mojej pamięci taka tabelka z tyłu podręczników Tongue Ostatni włąściciel, stan książki Biggrin Mnie osbiście szkoda jest wyrzucać książki, praktycznie nigdy tego nie robie, CHYBA, że książka jest bardzo zniszczona. A tak to fakt - może sobie leżeć na regale latami, dziesięcioleciami i ciągle mozna po nią sięgnąć Smile Nawet, jak braknie prądu Tongue

02.03.2008 12:50:59
Svirus

*

Portfel: 173

Ja tam nie mam nic przeciwko publikacjom elektronicznym. Jednak wole zdecydowanie książki papierowe, szczególnie te które oprócz ciekawej treści posiadają sporą ilość latek. Bardzo lubię zapach starych książek Ale_widok To jedno z moich zboczeń Biggrin

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
04.03.2008 20:27:30
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Falkhor
Administrator
*

Zwróciłbym uwagę jeszcze na to - jak wygląda człowiek czytający KSIĄŻKĘ tradycyjną a jak wygląda osoba slepiąca 15 godzinw ekran kompa? Cool Cool Jest subtelna różncia, co nie? Tongue

04.03.2008 20:39:33
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

ebooki przydaja sie jesli ktos chce znalezc istotna i nie dluga informacje w ksiazce ktorej papierowy odpowiednik jest zbyt drogi na jeden raz. Nie chcialbym czytac calej konkretnej ksiazki na kompie wolalbym zainwestowac w papierowy egzemplarz lub sobie druknąc tego ebooka.

04.03.2008 21:02:52
Karl xD

*

Portfel: 3

e book jest dobry, na mp4 można poczytać

http://guitarowo.myminicity.com/
klikać!
05.03.2008 17:42:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Falkhor
Administrator
*

Wg mnie ebooki mają tylko takie praktycznie zastosowanie - przeczytac to jakimś lektorem do mp3 i potem słuchać. Ale audiobookom to nigdy nei dorówna :/ A co dopiero słuchowiskom... Ebook przydaje się, ale np. do ściąg Animatedwink

05.03.2008 20:16:57
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: