Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Czy zdradę można wybaczyć?
AutorWiadomość
magdaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 524
Czy zdradę można wybaczyć?

Wpadł mi do głowy nowy temat i chciałabym poznać Waszą opinię. Czy jesteście w stanie lub czy bylibyście w stanie wybaczyć zdradę? Podobno miłość wszystko wybaczy, ale czy zdradę również?
Jeśli chodzi o mnie to zdrady bym nie wybaczyła, gdyż nie mogłabym juz zaufac tej drugiej osobie, więc to byłby koniec.

17.08.2006 16:10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3
Portfel: 1,829

Mysle ze zdrade mozna wybaczyc, ale poprostu zalezy to od soby zdradzonej bo w takiej chwili jest to jej decyzja. Kiedys (dawno temu) powiedzialam sobie za ja zdrady nie wybacze, bo nie chce byc z czlowiekiem ktory mnie oszukal, i niestety gwarancji nie mam za nie zrobi tego ponownie.

Sa osoby ktore po takim wyskoku daja druga szanse, sa takie ktore wyrzucaja ciuchy za okno i dowidzenia...

Powiem ze naprawde bardzo trudno byloby mi dac taka szanse, po pierwsze kwestia tego jak znowu zaufac tej osobie, jak z nia byc kiedy po glowie chodzi 100 mysli na minute i pytan dlaczego? co we mnie jest nie tak ze poszedl czy poszla do innej/ innego? Dla mnie szczery zwiazek to zwiazek z przyszloscia, zwiazek w ktorym sie oszukuje niestety predzej czy pozniej sie rozpadnie.
Jestem na nie w sprawie zdrady, zarowno jezeli zrobi to facet czy dziewczyna. Kazdy musi poniesc konsekwencje swoich czynow...

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
17.08.2006 16:41:05
magdaaa

*

iwcia napisał(a):
Kazdy musi poniesc konsekwencje swoich czynow...

...bo, jesteśmy osobami myślącymi i mającymi wolną wolę.

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
17.08.2006 17:49:32
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

Hmmmmmm...

Zdrada to bardzo trudny temat. Może nie tylko trudny, co bardzo indywidualny. Można tylko próbować generalizować...

Cytat:
Sa osoby ktore po takim wyskoku daja druga szanse, sa takie ktore wyrzucaja ciuchy za okno i dowidzenia...

Zgadzam się.

Ponadto - źle jest, jeżeli wiążą się dwie osoby, z których jedna ma luxne podejście do zdrady i w miarę pobłażliwie patrzy na skok w bok, oraz człowieka, który czegoś takiego sobie po prostu nie wyobraża...

Myślę, że zdradę można wybaczyć wyedy, gdy istniała prawdziwa miłość i obie strony widzą, że coś było nie tak. Winny się przyznaje, zraniony daje drugą szansę... I kredyt zaufania jest tu ogromny.

Ciężko sobie to wyobrazić... patrzysz na tę osobę, że poniosła się emocjami z kimś innym, że ktoś inny był z nią tak blisko... to jest bardzo gorzki cukierek, który przed połknieciem trzeba rozgryźć. A nie każdy będzi emiał ochotę na to najbardziej gorzkie nadzienie...

Ja nie jestem stworozny, by zdradzać. Po prostu nie mam w sobie tego genu chyba. A czy wybaczyłbym zdradę... myślę, że w pewnych okolicznościach - tak.

pozdro.

17.08.2006 18:51:01
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Powiem Wam ze nie przekonuja mnie tlumaczenia tego typu: byla to tylko chwila zapomnienia, nie wiedzialem jak to sie stalo... itp

Mysle ze jezeli zdradzamy to nikt nie stoi nad nami ze strzelba i nie rozkazuje nam tego robic. Mysle ze jezeli mialabym zdradzic to poprostu bym to zrobila wiedzac co robie i dlaczego to robie. Jezeli podejmujemy taki krok to moze warto zastanowic sie nad tym jakie potem mozemy poniesc konsekwencje? co mozemy stracic bezpowrotnie?

Uwazam ze zdradzajac nie mamy zawiazanych chustka oczu, lecz jezeli ktos jest wierny, wie ze kocha druga osobe jestem pewna ze nie zrani jej wlasnie w taki sposob. Mysle ze mysl o tym ze ukochany/ukochana przezywal milosne uniesienia z kims innym, jest najgorsza rzecza dla kobiety ktora tego faceta naprawde kocha.

Zapraszamy
17.08.2006 21:51:24
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Też mi się tak wydaje... że zdrada to świadomy wybór. niby chwila słabosci, ale wielkiej słabości... rzucamy za kontuar wszystkie zapewnienie, spędozne chwile w imię tego, by skoczyć sobie w bok...

17.08.2006 22:36:16
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Mysle ze wszystko da sie wybaczyc, naprawde wszystko Animatedwink tylko życie bywa różne. Zdrada jest wielkim ciosem , ale znegowanie i

Cytat:
sa takie ktore wyrzucaja ciuchy za okno i dowidzenia...

, gdy faktycznie widac skruche i przyznanie sie do winy drugiej strony , uwazam dopiero za wielkim bledem. Ludzie sa ludzmi , błedy sie zdarzaja male srednie i wielkie , tylko wlasnie sztuka czlowieka jest nauczyc sie przebaczac... Nie mowie tu ze na drugi dzien ma byc znow czesc kochanie itp , tylko szczera rozmowa i chec mozna by powiedziec zaczecia "od nowa" zwiazku i wtedy przebaczenie jak najbardzij na tak... ale wiadomo kazdy facet ,kazda kobieta to co innego. Smile

Pozdrawiam Maciej
18.08.2006 01:10:45
Falkhor
Administrator
*

maciej, Hmmmm... są błedy i BŁĘDY. Zdrada jest arcyodmiennym i wyjątkowym rodzajem BŁĘDU. inne... zapomnienie czegoś, kłótnia, złośliwość, itp. - to jeszcze są w miare normalne sprawy, bo dotyczą Was obojga. Ale gdy dochodzi ktoś trzeci... to juz całkowicie co innego. pewna cześć zaufania odchodzi i to bezpowrotnie... Zwłaszcza, jeżeli była to zdrada i fizyczna i psychiczna, emocjonalna. Są ludzie, którym zdarzy się skok w bok raz w życiu - bo sumienie tak im da popalić, ze nigdy już tego nie zrobią i faktycznie, zmienią się na lepsze. Dla takich jest szansa. Ale to na prawdę kwestia konkretnego człowieka i jego partnera... Pewniekiem jest chyba tylko to, ze zdrada zawsze boli.

18.08.2006 07:54:04
maciej
Administrator
*

Cytat:
Są ludzie, którym zdarzy się skok w bok raz w życiu - bo sumienie tak im da popalić, ze nigdy już tego nie zrobią i faktycznie, zmienią się na lepsze.

Własnie o tym mówilem Smile ze nie mozna wzucac wszystkich do jednego worka i mowic ze

Cytat:

Po prostu kazda sytuacja jest indywindualna...

Pozdrawiam Maciej
18.08.2006 15:20:51
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Portfel: 1,026

maciej twój post skłanie mnie do osadu ze mozesz zostac psycholodzka Biggrin hehe Smile Zgadzam sie w zupełnosci z toba Smile Mistrzu

18.08.2006 15:51:45
iwcia
Moderator
*

Tak kazda sytuacja jest indywidulana jednak faktycznie zdrady bledem bym nie nazwala... jezeli juz to takim kolosalnym ktory trzeba brac na swoja ospowiedzialnosc i z aniego odpowiedziec...
Dla kobiety zdrada jest nie do wybaczenia, jezeli ktoras wybaczy znaczy to ze facet okazuje straszna skruche i ma dar przekonywania, albo poprostu ona swiata poza nim nie widzi i zyc bez niego nie moze.
Tylko ile jest takich kobiet zdolajacych wybaczyc zdrade? Wydaje mi sie ze bardzo malo...
Slad zawsze pozostaje i swiadomosc zszarganego zaufania...

Zapraszamy
18.08.2006 18:47:32
maciej
Administrator
*

Cytat:
Dla kobiety zdrada jest nie do wybaczenia, jezeli ktoras wybaczy znaczy to ze facet okazuje straszna skruche i ma dar przekonywania, albo poprostu ona swiata poza nim nie widzi i zyc bez niego nie moze.

W tym zdaniu zaprzeczylas sama sobie.

Cytat:
Slad zawsze pozostaje i swiadomosc zszarganego zaufania...

Zgadza sie zawsze zostanie tylo czy ciagle musi byc glownym powodem ?? mysle ze jest mase inych czynnikow ktore sa wazniejsze ...

Po drugie tzw jedna zdrada to weldug mnie nie jest tylko jedno rozwaiznie , odejsc od siebie , wyjasnienie napisalm wczesniej...

Co innego jesli ktos ma na boku druga osobe i trwa to jakis czas , wtedy przychylam sie za waszym zdaniem...

Pozdrawiam Maciej
18.08.2006 19:36:25
iwcia
Moderator
*

Nie zamierzam sie klocic bo juz wczesniej pisalam co na ten temat mysle, zdania nie zmienie. Powiem tak - Panowie czy Panie jezeli chcecie byc szczesliwymi z waszymi partnerkami czy partnerami, nie decydujcie sie na ten chociazby jednorazowy krok, bo potem naprawde moze sie zdarzyc ze stracicie osobe zdradzona bezpowrotnie...
a jezeli nie stracicie, to zniszczycie zaufanie ktoro jest bardzo wazne! i dotychczasowe relacje pomiedzy wami ktore wymagaly czasu i wytrwalosci Smile
Pomyslcie...

Zapraszamy
18.08.2006 19:49:31
maciej
Administrator
*

Cytat:
Nie zamierzam sie klocic bo juz wczesniej pisalam co na ten temat mysle, zdania nie zmienie. Powiem tak - Panowie czy Panie jezeli chcecie byc szczesliwymi z waszymi partnerkami czy partnerami, nie decydujcie sie na ten chociazby jednorazowy krok, bo potem naprawde moze sie zdarzyc ze stracicie osobe zdradzona bezpowrotnie...

Podpisuje sie pod tym Smile

Cytat:
a jezeli nie stracicie, to zniszczycie zaufanie ktoro jest bardzo wazne! i dotychczasowe relacje pomiedzy wami ktore wymagaly czasu i wytrwalosci Smile
Pomyslcie...

a jezeli nie stracicie, to zniszczycie zaufanie , ktoro jest bardzo wazne ! i dostaniecie ogromny kredyt zaufania ktore bedzie ciezko odbudowac ... ale pamietajcie milosc wszystko wybaczy, jesli nie to nie ma prawdziwej milosci. Smile

Pozdrawiam Maciej
18.08.2006 19:55:08
magdaaa

*

Jak osoba, która zdradza kobietę ( mężczyznę ) może ją kochać? Ja jeśli kogoś kocham to nie interesuje mnie nikt inny i się za nikim nie oglądam i zdrada jest nie do pomyślenia.

maciej napisał(a):
ale pamietajcie milosc wszystko wybaczy, jesli nie to nie ma prawdziwej milosci.

Ja myślę, że jeśli ktoś zdradza to nie jest szczęśliwy w związku i nie kocha swojej partnerki ( partnera ). Wtedy to na pewno nie ma miłości.

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
18.08.2006 21:12:24
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: