Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 Następna > Ostatnia »
Czy zdradę można wybaczyć?
AutorWiadomość
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

nie ma wybacz - koniec kropka - i nie ma wymowek jesli raz ktos zdradzil to nie wykluczone ze pozniej nie zrobi tego ponownie - a po co czuc sie zle z tego powodu 2 razy lepiej raz i zapomniec

28.10.2006 17:48:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 2,337

ja uważam że zdrade można wybaczyć, bo jak sie kogoś naprawde kocha to sie zapomina wszystko. Ale tylko raz. Nie warto przekreślać szczęścia i miłość przez jeden incydent, który nie zawsze jest popełniany świadomie. Jeszcze trzeba sie zastanowić nad pojęciem słowa "zdrada" bo dla każdego może znaczyć co innego: dla jesnych zdradą jest już sama rozmowa z inną osobą, spotykanie sie (a przecież może być to tylko przyjaciel!) a dla innych INNE rzeczy są zdradą.

30.10.2006 21:22:53
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
tomeken

Reputacja: 0
Portfel: 14

trudny temat....

01.11.2006 02:16:35
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

ale na trudne tamety rozmawia się najciekawiej, zresztą trudne tematy należy poruszać bardzo często, chociażby po to, by skonfrontować swoje opinie z opiniami innych ... Biggrin

zdradę według mnie wybaczyć można -- ja sama zrobiłam to raz, ale w kwestii przyjaźni ...... może to sprawa zupełnie inna niż miłość, ale zawsze to wybaczenie ...... Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
01.11.2006 12:54:41
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

to moze niech kazdy napisze jak rozumie zdrade i czy jego zdaniem jest (wg wlasnej definicji) taka zdrada do przyjecia czy nie Smile

01.11.2006 16:56:15
Padlinka

*

Portfel: 1,431

zrada dla mnie to najochydniejsza rzecz
nigdy z niej nie wychodzi nic dobrego . nie dosc ze cierpi druga osoba to potem cierpisz i TY

a co do wybaczania jesli ktos na PRAWDE kocha to (z trudem ale) wybaczy

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
01.11.2006 17:19:39
Teddy_85

*

Portfel: 275

okimaxim napisał(a):
zdrade można wybaczyć, bo jak sie kogoś naprawde kocha to sie zapomina wszystko (...) Nie warto przekreślać szczęścia i miłość przez jeden incydent, który nie zawsze jest popełniany świadomie.

Jak dla mnie, to określenia typu "częściowo, niechcący, nieświadomie" nie pasują do zdrady. Nie wyobrażam sobie, że mógłbym coś takiego zrobić najważniejszej przecież w moim życiu Osobie. Miłość - to dawanie dobra drugiemu... Jeżeli ktoś już zdradza, to chyba coś nie jest w porządku... Nie potrafiłbym już bezgranicznie zaufać tej osobie. A chyba to jest jeden z podstawowych filarów związku.

Może poprostu pewnych rzeczy nie potrafie zrozumieć, może świat aż tak się pozmieniał i takie wartości jak miłość - można traktować inaczej. Być może "stara gwardia" ochodzi już w cień i teraz nastają nowe czasy... Nikomu nie życzę, aby musiał na własnej skórze doświadczać tego typu przeżyć...

Pozdro Animatedwink

01.11.2006 22:48:17
iwcia
Moderator
*

Reputacja: 3
Portfel: 1,829

Dokładnie, ja tez chyba nie potrafiłabym znowu zaufac. Mysle ze chociaz bym dala temu czlowiekowi jeszcze jedna szanse, bardzo bym go kochala, to mimo milosci, moje zaufanie nie byloby juz tak pelne jak przed zdrada. Watpie zeby kiedykolwiek moglo wrocic do poprzedniego stanu.
Pewnie wyobraznia sama by mi podpowiadala i kazde drobne klamstewko zamienialo sie w wielkie klamstwo zblizajace do kolejnej zdrady.
Wychodze z zalozenia ze jezeli ktos zdradzil raz to moze to robic wiecej razy.
Naprawde niesamowicie ciezko zaufac. A zwiazek bez zaufania to zwiazek bez przyszlosci.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
01.11.2006 23:02:53
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Portfel: 16,128

Teddy_85,

Cytat:
Może poprostu pewnych rzeczy nie potrafie zrozumieć, może świat aż tak się pozmieniał i takie wartości jak miłość - można traktować inaczej. Być może "stara gwardia" ochodzi już w cień i teraz nastają nowe czasy... Nikomu nie życzę, aby musiał na własnej skórze doświadczać tego typu przeżyć...

Myślę, że stara gwardia nie odchodzi w cień, tylko uległa zdziesiątkowaniu. I być może uda się jej przenieść swoje wartości na przyszłe pokolenia. Bo nie sądzę, żeby te najcenniejsze i prawdziwe myśli mogły kiedykolwiek zniknąć ze świata. Chyba, że w chwili ostatecznego końca.

Jest coś takiego jak flirt, jest zazdrość, złość, droczenie się ze sobą, są kłótnie, sprzeczki, a później - rozejm. Zdrada... to słowo nie ma skali, nie ma małej zdrady, czy dużej, żawsze pozostaje ona zdradą. Tak, jak się kocha - nie wiadomo, czy mało, czy dużo, niepoliczalnie - tak i zdradzić nie mozna troszku albo bardzo dużo.

Zdrada to złamanie zaufania, oznaka braku miłości - dlatego można to wybaczyć, ale trzeba wszystko zaczynac od początku i jak wsponiał Teddy - trzeba by na nowo w pełni uwierzyć tej drugiej osobie. A to jest BARDZO trudne.

Dlatego zamiast zdradzać - lepiej się rozstać. Jak ludzie - powiedziec sobie wszystko, wybaczyć. A wybaczyć to nie znaczy zapomnieć, ale nie chować urazy, stało się i już. Można zostać przyjaciółmi, a mozna tez zostać tylko znajomymi.

Najgorsze jest to, że gdy jest za późno, i nastapi już zdrada - potrafi zabrać i miłość, i przyjaźń. Niekiedy też zrodzi nienawiść...

02.11.2006 11:09:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Padlinka

*

Portfel: 1,431

nie da sie jednoznacznie powiedzeć wybaczy czy nie ...rózne są czynniki , z resztą to zależy od czlowieka . ale czyn nie "pochwalny"

03.11.2006 22:30:25
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Trudno powiedzieć, jak bym się zachowała gdybym znalazła się w sytuacji "zdradzonej". Ale myśle, że trudno byłoby mi cos takiego wybaczyć, zwłaszcza, że zaufanie do tej osoby zmalałoby do zero... A zaufanie to przecież podstawa związku.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

25.12.2006 12:14:47
iwcia
Moderator
*

Bez zaufanie moznaby bylo podejrzewac druga osobe doslownie o wszytsko, kazda drobnostke, tez nie bylam w sytuacji zdradzonej osoby ale napewno trudno byloby mi wybaczyc cos takiego, raczej wogole bym nie wybaczyla.

Rodzajem zdrad moze byc tez zdrada przyjaciolki czy przyjaciela. Co myslicie na ten temat? Czasem jest ja trudniej wybaczyc niz zdrade w zwiazku.

Zapraszamy
25.12.2006 14:10:00
maciej
Administrator
*

Portfel: 1,286

Większość z was od razu zakłada, że jak ktoś popełnił błąd to idzie na "skazanie". A czy tu nie ma nic do rzeczy, że osoba będzie tego żałować, i co najważniejsze będzie zdawać sobie sprawę z tego co zrobiła? Czy nie warto wybaczyć ? Hmm często się mowi "uczę się na własnych błędach" Hmm jeśli dana osoba tego żałuje i chce z całego serca "przeprosić" za ten czyn, to jak się kocha nie warto wybaczyć ? Animatedwink Zakładam oczywiście, że osoba jest świadoma tego co zrobiła Smile Mowi sie "miłość potrafi wszystko wybaczyć, skoro sie nie wybaczy tzn ,ze chyba nie ma i nie było milosci ? Ja to tak rozumiem Smile

Pozdrawiam Maciej
25.12.2006 15:32:34
iwcia
Moderator
*

Jaka to milosc skoro zdradza?
Milosc ma swoje granice, ktorych przekraczac nie nalezy. Jezeli osoba zaluje, przeprasza itp, mozna za jaks czas jezeli nadal bedzie sie kochac dac druga szanse. Ale to nie takie proste, to musi byc naprawde okropne miec swiadomosc ze ukochany mezczyzna czy kobieta byl z kims innym.
Dla mnie osobiscie ktos kto zdradzil jest spalony na calej lini. I sadze ze milosc wszystkiego nie wybaczy...

Zapraszamy
25.12.2006 16:10:53
Falkhor
Administrator
*

Status: Online
Portfel: 16,128

Prawdziwa miłośc wszystko wybaczy. Chociaż trzeba powiedzieć, że prawdziwa miłość... nie zdradzi.

26.12.2006 14:29:03
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: