Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (8):« Pierwsza < Poprzednia 2 3 4 5 [6] 7 8 Następna > Ostatnia »
1 Głosów - 4 Średnio   czy rozmyślałeś o migracji zarobkowej/???
AutorWiadomość
Prot

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
Portfel: 457

Falkhor napisał(a):
w sumei to Polacy jadą za granicę, tyrają i żyja w skromnych warunkach, aby jak najwięcej przywieźć ze sobą do kraju,

To zależy… ja nie jestem typem dusigrosza, żyć byle jak przez okres pobytu za granicą i przywieść jak najwięcej. Ale chcąc żyć jak hiszpanie ledwo starczy do końca miesiąca.

Falkhor napisał(a):
mój wujek na pracy w Niemczech też mówił, że jakoś sobie chłopaki nie używają zabaw ani nic, tylko spanie i robota.

To zależy co rozumiesz przez słowo zabawa bo wyjście na piwo do baru po pracy to oczywiście norma, dla mnie zabawa to zwiedzenie co najmniej kilku dyskotek jednej nocy, corrida lub ogromne wesołe miasteczko na którym można spędzić kilka dni Smile

[ Dodano: 2007-03-06, 17:57 ]

Ziomalka,

Cytat:
ostatnie 7 miesięcy spędziłem w Hiszpanii. Więc śmiem przypuszczać, że jesteś opalony niemalże jak murzyn a przynajmniej jak mulat

Fakt opalony byłem chyba już mi się zmyło Smile sama musisz ocenić, ale niektóre zakamarki ciała nadal są ciemno brązowe Animatedwink

Cytat:
Prot a dobrze mówisz po hiszpańsku?

Szczerze mówiąc hiszpaniski znam na stopniu średnim pomimo tego że pracowałem tylko z hiszpanami u szwagra (hiszpanSmile) w firmie.

Coś się pogmatwało w moim poście z cytatami... :|

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."

Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2008 04:16:15 przez maciej.

06.03.2007 18:43:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Prot,

Cytat:
To zależy co rozumiesz przez słowo zabawa bo wyjście na piwo do baru po pracy to oczywiście norma, dla mnie zabawa to zwiedzenie co najmniej kilku dyskotek jednej nocy, corrida lub ogromne wesołe miasteczko na którym można spędzić kilka dni

Hmmm... nooo właśnie myślałem nawet o tym wyjściu do pubu na piwo - w sensie fakt, piwko sobie piją, ale na mieszkaniu, jak wrócą z budowy - jedza kolację, dwa browarki i lulać. Wujek mi mówił, że w sumie nie ma jak gdzieś wyjść. Po prostu. Albo nie masz czasu, albo jestes tak padnięty, ze nic Ci się nie chce.

Cytat:
To zależy… ja nie jestem typem dusigrosza, żyć byle jak przez okres pobytu za granicą i przywieść jak najwięcej. Ale chcąc żyć jak hiszpanie ledwo starczy do końca miesiąca.

Hmmmm... jakbym tak jechał po to, by przywieźć jak najwięcej, to jednak byłbym chyba dusigroszem... MOŻE co jakiś czas skoczyłbym na piwko, albo do kina, ale jednak starałbym się ciułać kasę.

07.03.2007 08:05:26
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Cerberion

*

Reputacja: 0
Portfel: 378

jak tam jestes za granica, to jak chcesz pracowac ciezko ale nei pasc na pysk to malo czasu jest na zabawe czy nawet na kilka godzin w pabie - jak tyrasz na budowie, to po 10-12 godzinach zapierniczania lecisz na twarz i myslisz tylko o zimnym browarze i spaniu. ale masz kase wiec wolisz psopac zeby pracowac a nie zarywac noc na piwie bo na drugi dzien spadniesz z rusztowania

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
07.03.2007 10:37:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

ja tam ostatnio biorę całkiem realnie opcję wyajzdu z kraju... za pracą Smile A dokłądniej - mógłbym pracować tutaj, ale nie chce mi się - bo chciałbym jednak trochęz arobić jako ten magister. A że humanistyczny magister - no cóż, nie każdy rodzi się ścisłym umysłem Animatedwink

Wczoraj rozmawiałem z moim przyjacielem - siedzi na wyspach już... 2 rok będzie niedługo - i on mi mówi - że chce wrócić, ale że nie może. Ja pytam dlaczego? On na to, że tam ma świetną pracę i co najważniejsze - możliwości rozwoju. Konkretną kasę i konkretną robotę. Echhhhh... Lekki pesymizm Animatedwink

17.10.2007 08:10:22
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Falkhor napisał(a):
ja tam ostatnio biorę całkiem realnie opcję wyajzdu z kraju... za pracą

cznie

Piękna koncepcja, ale czy faktycznie rozważasz to na poważnie ?? czy to jest Twoim zdaniem najlepsze rozwiazanie w Twojej sytuacji?? według mnie wujezdzanie za granicę nie może dać nic realnego. Za wiele osób teraz stąd ucieka, i moim zdaniem jest więcej miejsc pracy. trzeba tylko chcieć

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
19.10.2007 00:31:32
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Rozumiem Falka bardzo dobrze - jeśli postawiłabyś się w jego sytuacji, jeśli tak jak ja wniknęłabyś w jego zagmatfaną i opierzoną psychikę - wiedziałabyś, że czasem takie wyjście jest brane pod uwagę z czysto racjonalnych powodów. Falk - ja tam 3mam kciuki za poniedziałek :kiss:

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
19.10.2007 00:34:44
Falkhor
Administrator
*

rudzia, Po prowstu widzę, że w mojej kategori wykształciucha nadal jest spora konkurencja na rynku, dużo miejsca pracy jest, ale niestety, jeszcze wiele z nich będzie obsadzonych po znajomości. Taka branża - humanistyczna Smile
Może przesadziłem z tą protekcją - po prostu znajomości się lcizą, ze ktoś cos o Tobie wie, że znane jest Twoje nazwisko... Trudno się przebić.

Cytat:
faktycznie rozważasz to na poważnie ??

Tak. Poczyniłem już nawet pewne kroki w celu zapewnienia sobie jakiegoś lokum, punktu startowego... ale na razie jeszcze to odkłądam, więc myślę o tym poważnie, ale jeszcze poważnie nie działam. Smile

ziomalka, No cóż. Człowiek naskładał w życiu trochę róznych doświadczeń, ma się jako takie CV - chce się znaleźć coś ambitnego... Albo przynajmniej takiego, żeby spełniało pewno minimum. Gdy zycie jednak przyciśnie - trzeba się będzie zabrać za cokolwiek. Z tym, że robienie czegokolwiek w Irlandii lub UK jest lepiej płątne, niż u nas Animatedwink ^^"

19.10.2007 08:59:21
mala.em

*

Portfel: 1

Falkhor napisał(a):
Po prowstu widzę, że w mojej kategori wykształciucha nadal jest spora konkurencja na rynku, dużo miejsca pracy jest, ale niestety, jeszcze wiele z nich będzie obsadzonych po znajomości. Taka branża - humanistyczna Smile
(...)
myślę o tym poważnie, ale jeszcze poważnie nie działam. Smile

heh, dokładnie to samo mogłabym napisać; humaniści nie mają lekko, a wszystkie wydarzenia oraz znaki na niebie i ziemi z przeciągu ostatniego roku (np. brak perspektyw rozwoju zawodowego i wynagrodzenie nieadekwatne do kosztów życia) tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że czas pakować walizkę Smile
tyle że pracowałam już za granicą poniżej swoich kwalifikacji i choć wspominam ten czas naprawdę bardzo dobrze, to teraz stawiam sobie poprzeczkę trochę wyżej i zaczynam od zdania zaległych certyfikatów językowych i zgłoszenia się na zagraniczny staż w wyuczonym zawodzie Smile

19.10.2007 20:44:50
Falkhor
Administrator
*

mala.em, ja rozważałem nawet przekwalifikowanie, ale że tak to deliaktnie ujmę - byłoby to zarżnięcie mojej osobowości, która rozpłynęła by się w świecie ścisłych nauk :/

Inynierowie mają jeszcze ten plus, że jednak częściej gdy już dostaną pracę - to dostają się po teście z tego, co umieją i robią to, co umieją. Humaniści... na rozmowach i na testach często jest pytanie z gruszki i pietruszki na stanowisko, na którym i tak będzie się robić cos innego Animatedwink

Więc może jednak rąbanie drew w Norwegii albo malowanie płotów w Irlandii? :O :nerd:

20.10.2007 20:22:31
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Po dzisiejszych wyborach, też w sumie zastanawiam się nad emigracją. Patrząc na przyszłość naszego kraju, długo jeszcze czekać na pozytywne skutki zmian. Kto wie, może odpoczniecie od adminow na NFM Smile

Pozdrawiam Maciej
21.10.2007 23:14:15
Falkhor
Administrator
*

Zobaczymy, który szybciej wyjedzie Animatedwink Ale by Userzy mieli fajnie Smile Totalny luz Smile

Czy tak nagle coś się pogorszy albo poprawi? Zoabczymy. na razie zmiana włądzy nie wpłynęła natychmiast na moją decyzję, czy wyjeżdżać, czy też nie.

22.10.2007 13:02:23
SunShine

*

Portfel: 1,514

rudzia napisał(a):
Za wiele osób teraz stąd ucieka, i moim zdaniem jest więcej miejsc pracy. trzeba tylko chcieć

jest praca ale za psie pieniądze.
Też bym chciała wyjechać ale po inżynierskich (o ile mi się uda je skończyć w co wątpię) i kontynuować magisterkę za granicą już Smile
ale.. ale... przecież u nas maja zrobić 2ga Irlandie Rotfl

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
22.10.2007 13:12:18
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

SunShine napisał(a):
ale.. ale... przecież u nas maja zrobić 2ga Irlandie

Jesteśmy krajem, który jeszcze może do czegoś dojśc i coś osiągnąć. Jeszcze możemy stanąć na wysokim poziomie tylko, że toś nas musi poprowadzić w tym kierunku. Wyjazd....tylko na dwa trzy miesiące żeby zrobaczyć jak to wygląda "lepszy świat" ale wracac tutaj i mimo wszystko próbować coś osiągnąć, nawet nauczycielstwo...

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
27.10.2007 14:03:57
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,304

SunShine,

Cytat:
ale.. ale... przecież u nas maja zrobić 2ga Irlandie

już to widze :lmao:
rudzia,

Cytat:
Jesteśmy krajem, który jeszcze może do czegoś dojśc i coś osiągnąć. Jeszcze możemy stanąć na wysokim poziomie tylko, że toś nas musi poprowadzić w tym kierunku.

a i owszem - tylko, że to kwestia 10-20 lat (nie wcześniej)...a nasz naród chce wszystko szybko, teraz, już - hop-siup =D

ja nie myślałem o emigracji zarobkowej, bo wiem, że nasz kraj stanie się atrakcyjny w momencie jak zakończę edukację i będę w stanie wspierać NASZ budżet...ja tu zostaje...bo do choroby, chyba wszyscy nie wyjedziemy :!: aaa ci co wyjechali jeszcze będą kiedyś chcieli wrócić na naszą ojczyznę, a wtedy usłyszą: "przykro mi - na tym stanowisku mamy już wykwalifikowanych pracowników (...) wracaj na wyspy" :lmao:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
27.10.2007 17:33:32
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,541

levi napisał(a):
że to kwestia 10-20 lat (nie wcześniej)

levi napisał(a):
nasz kraj stanie się atrakcyjny w momencie jak zakończę edukację

dlugo sie bedziesz uczyc Animatedwink xD (joke)

ja tez tu zostaje fajnie tam jest ale mnie to nei rajcuje wiem ze jak skoncze studia to tutaj dostane spoko robote a jak nie to wyjade ale gora na 2 lata nie wiecej jakos mi tam nie pasuje ?! ....

27.10.2007 17:45:42
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: