Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (8):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 6 7 Następna > Ostatnia »
1 Głosów - 4 Średnio   czy rozmyślałeś o migracji zarobkowej/???
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 1,286

magdaaa napisał(a):
Ja w swoim życiu jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby osoby bez wykształcenia ale z pomysłem miały większe szanse na znalezienie dobrej pracy.

Hehe no coz co raz więcej i więcej firm zaczyna myśleć w sposób racjonalny i tak jest Smile na szzescie bo czasami widzi sie ludzi po studiach , a sammeu wie sie wiecej w danym temacie, hm i taki ktos ma pracować na wyższym szczeblu ?? nie na darmo upadaj potem firmy Animatedwink

magdaaa napisał(a):
No dobra, ale żeby sprawdzić jak ktoś pracuje to trzeba go najpierw zatrudnić. A jak wiemy na rynku pracy jest duża konkurencja, więc chyba nie powiecie mi że ktoś zatrudni kogoś bez wykształcenia mając do wyboru kogoś po studiach?

ja powiem ze tak, ten kto zna sie lepiej - powinien zostac zatrudniony. Tak jest na zachodzie i tak jest co raz bardziej w Polsce. Szczegolnie firmy zachodnie wkraczajace do Polski stosuja taki system, ale da sie zauwazyc co raz częściej, że i Polscy przedsiębiorcy zaczynają brać przykład z zagranicznych firm , i stawiac w pracy na doswiadczeniu na wiedzy na umiejetnosci a nie na swistku. Dla tego tak jak falek napisał testy roznego typu to juz prawie standard w lepszych firmach Smile Za granica w lepszych firmach to samo heh pamietam jak kolezanka starala sie dostac do firmy informatycznej w Londynie, powiedzieli jej prosto papierek jaki badz do kosza prosze wlozyc, my stawiamy na pani wiedze, ktora sprawdzimy w tzw okresie probnym. Smile

Pozdrawiam Maciej
05.01.2007 13:50:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
promyczek

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 324

mysle ze jest wiele przypadkow, gdzie osoba bez wyksztalcenia moze miec wieksze umiejetnosci niz ktos z papierkiem. ale wezmy pod uwage taki scenariusz: dwie osoby straja sie o prace. jedna z papierkiem, druga bez. obydwie jak do tej pory wykazuja umiejetnosci - jednakowe. zalety takie same. I zatrudniajacy ma wybor - papierek, to pewne potwierdzenie. I przewaznie wtedy zatrudniaja ta osobe, z papierkiem. Co podczasz 'interview' moga w ogole o niego nie pytac, ale czytajac Resume (CV) wiedza, ze ta osoba jakies wyksztalcenie posiada.

Smile

05.01.2007 16:53:43
magdaaa

*

Portfel: 524

Przykładu na to, że osoba bez wykształcenia jest lepszym fachowcem niż Ci z wykształceniem nie musze daleko szukać, bo mam go na swoim podwórku. Osoba, którą mam na myśli jest, a raczej była nauczycielem, nie byle jakim, ale dobrym takim z podejściem z pasją, bardzo długo pracowała ponad godzinami, na dodatkowych zajęciach kompletnie za darmo, wraz z uczniami odnosiła sukcesy nie byle jakie. Miała wszystko o czym mówicie, co jest potrzebne do tego zeby pracować, oprócz tego głupiego papierka z tytułem mgr, bo inne papierki uprawniające do zawodu były. I co? Osoba taka od ponad roku jest na emeryturze, bo trzeba było się szybko ewakuować. Miała pasję, umiejętności itd ale była nikim i często to podkreślano, bo nie miała mgr. Więc ja uważam, że naprawdę warto mieć i umiejętności i ten głupi papierek, żeby jakoś w tej naszej Polsce prosperować. Też nasuwa mi się przykład moich starszych kolegów 40 latków z uczelni z zaocznych, którzy chcąc dalej pracować muszą mieć studia. A maja przecież wieloletnie doświadczenie, które też jest bardzo ważne.

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
05.01.2007 17:24:53
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Kłopot to takie coś, co dla mnie wydaje się irracjonalne - po prostu wymaganie 'wykształcenia wyższego'. jest to o tyle smieszne i smutne, że... masz papier - dobra, tyle, sprawdzimy teraz resztę rzeczy. W sensie - miej jakiekolwiek wykształcenie wyższe.

To poważny cios w szacunek dla 'magistrów'. jedne z odcinków 'kiepskich' świetnie sparodiował ten stan... No ale do tematu - to jest po prostu nie fair.

Raz, ze są uczelnei dobre i beznadziejne. Są płatne i niepłatne. Są dyplomy wypracowane i wykupione że tak powiem. W takim galimatiasie nie da się docenić człowieka tylko papierkiem i tylko na tej podsatwie go ocenić...

Dlatego tak czy tak, uczony doświadczeniem, co raz bardziej przykładam się do 'testowania' pracownika, czyli okres próbny, wczesniej rozmowa kwalifikacyjna, jakieś testy...

06.01.2007 16:43:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
marko

*

Portfel: 175

Rozmyślałem i dalej rozmyślam, ale niestety na razie nie mam okazji. Jakbym miał możliwość to bym się gdzieś wybrał oczywiście nie na stałe. Może coś się uda załatwić, ale na razie nie chcę zapeszyć.

15.01.2007 22:52:43
Falkhor
Administrator
*

marko, WIele osób mówi, że nie pojedzie na stałe... A bywa raczej tak, ze oni pojadą, potem ich ukochany/ukochana, rodzinka... Wyjazd za pieniądzem wydaje się dogodnym pretekstem, ale szybko przyzwyczajamy się jednak do miejsca pracy, poznajemy ludzi... wracamy o kraju co pół roku, na tydzień/dwa... i trochę słabną kontakty... A człowiek jak człowiek, przyzwyczaja się...

16.01.2007 10:40:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,541

heh moj brat pojechal na rok wrocil skoczyc studia i pojechal mowiac tylko 3 lata pozniej 5 a teraz chce zostac na 10 ?! cos w tym jest

16.01.2007 18:06:54
marko

*

Portfel: 175

Na pewno coś w tym jest. Mam sąsiada który w domu jest tylko gościem już od kilkinastu lat, a pracuje oczywiście za granicą.

16.01.2007 23:18:00
Falkhor
Administrator
*

ja tak mówię na przykłdzie swojego wujka, który pracuje w firmie budowlanej (polskiej), która działa w Niemczech. Nooo i on tam jeździ już od ponad 10 lat... minimum jeden wyjazd na 6 miesięcy, czasem dłużej, czasem się uda, ze krócej, ale wraca na maksimum tydzień. Noooo i co jakis czas go widując, widze, jak co raz bardziej żyje tym, co jest tam, w Niemczech, mówi o różnych miejscach, ludziach... ale na szczęście jednak wraca do domu i mówi, że tylko tutaj mu dobrze. Mówi, że porpacuje jeszcze maks. 5 lat, bo więcej nie da rady...

17.01.2007 08:22:03
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

Ale za to pewnie dobrze mu płacą. Teraz popracuje, zaoszczędzi coś sobie i będzie miał potem jako taką przyszłość Smile Najgorzej jest z ludźmi młodymi, teraz pracując mają mało czasu dla siebie i rodzinya potem na starość może być za późno na to...

01.02.2007 08:48:06
Cerberion

*

Portfel: 378

chrzanie, nigdzie nie jade. uciekaja tylko lenie i sprzedawczyki. to co, ze jest ciezko i mamy lipny rzad? KTO GO WYBRAL - NO MY DO PIERONA! nie ma co narzkeac, ze to nie ja glosowalem, bo glosowali twoi sasiedzi, wiec mnie mierzi takie pitolenie, ze zle tu wszysko w pupe tylko wsadzic i uciec.

ja tu zostaje, zasuwam dziko i dobrze jest, mam satysfakcje, ze nie zostawilem tego, o co walczyli moi dziadkowie i tak dalej.

chcialbym, aby ci co wyjezdzaja zrzekali sie jeszcze obywatelstwa. byloby SUPER.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
01.02.2007 16:10:48
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

wiesz czasami lepiej jest wyjechać i mieć dzieki temu co jeść i gdzie mieszkać niż zostać w karju i głodować po mostem. Niektórzy stają przed takim wyborem! Założe sie że jakby sie u nas warunki zmieniły to by najmniej 50%mniej młodych zdolnych ludi wyjeżdżało

01.02.2007 16:39:28
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,541

Cerberion ja wyjezdzam od 2 lat na wakacje tylko i co wole zostac tu. Tam traktuje tylko jako miejsce do zarobku co ze za granica i nie obrazaj wszystkich ktorzy wyjezdzaja. Jakie pespektywy ma moj brat ktory zrobil magistra - ma uczyc w szkole za marne 600 zł ?! wyjezdzajac zarabia na meisiac tyle co tutaj w pol roku by zarobil. Rzad jest jaki jest wszystko sie zmienia jak bedzie lepiej mozna zostac. Oczywiscie sa firmy instytucje w ktorych mozna zarobic sporo ale tez trzeba sie zalapac. Narazie nie ma dla kazdego pracy takiej zebys mogl spokojnie wyzywic rodzine oplacic rachunki i kupic sobie cos co bys chciał. Przyklad ? brat po roku kupil mieskzanie w Polsce a znajomu brata co zostal w Polsce z żona razem uzbeirali w rok na aparat cyfrowy i wzili kredyst na mieszkanie - powodzenia ;/. Wole wyjechac na rok 2 kiedys i miec spokoj niz tu robic to samo za 3 razy mniejsze pieniadze. I czy wyjade czy zostaje zawsze czuje sie Polakiem. Kiedys jak sie zmieni tutaj wiekszosc wroci inni nei wyjada i bedzie inaczej poki co jest jak jest - chcesz zostan twoj wybór ja nie wybierałem tego rzadu to mocherowe berety z Radio Maryja na czele pod przewodnictwem Ojca dyrektora.

01.02.2007 18:11:38
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Ja mysle poważnie o misji dentystycznej do cudownej krainy, gdzie jest chyba największe stężenie czarnego ludu na metr kwadratowy - AFRICA Yeaaah Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
02.02.2007 21:27:35
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, Powodzenia Smile Tylko weź jakieś tytanowe sprzęty, bo jest duża szansa, że tam każdy ma coś z zębami. Mimo, że jak ktoś widzi słodycze, to najprędzej na jakiejś reklami niż rzeczywiście...

Cerberion, ja podobnie jak Qmar trochę bym rodzielił ten tłum, co wyjeżdża. Jak powiedziała tez Okimaxim - niektórzy na prawdę jadą za chlebem, bo tutaj owszem, praca jest, ale płaca bywa beznadziejna. Ludzi denerwuje tez koszt ubezpieczeń i wszystkiego, co jest im z pensji potrącane. Dlatego JADĄ.

Qmar jedzie na dwa miechy i wraca z kasą, którą wydaje u nas. Co jest dobre dla polskiej gospodarki, prawda? Tongue

JEDNAK popeiram cześciowo Cerberiona. Wielu ludzi ucieka z tego kraju... a trzeba poaptrzeć, że jak uciekną ci młodzi aktywni, to kto w sumie w jakikolwiek sposób będzie się starał, aby było tutaj lepiej? Dlatego tez myślę, że są ludzie, którzy nei wyjeżdżają, bo chcą coś zrobić. I się starają.

Dlatego... hmmm... jeszcze póki ludzie jadą za granicę, zabierają kase i przywożą do kraju, aby np. się budować, zakłądać firmy - to ok Tongue Ale ja myślę tak perspektywicznie - że mimo wszystko wielu z nich nie wróci...

03.02.2007 09:55:16
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: