Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (8):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 6 Następna > Ostatnia »
1 Głosów - 4 Średnio   czy rozmyślałeś o migracji zarobkowej/???
AutorWiadomość
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Ej wyzej wszyscy pisali ze wyjada na wakacjach to kto tu bedzie pisał ? Tongue

Ja tez bym wolal tu zostac ale widac co sie dzieje kto bedzie harowal po 12 godzin za 5 zeta ? nie ma glupich wole wyjechac zarobic i pozniej rozmnozyc pieniadze tu badz tam zawsze jest jakies wyjscie naarzie moj przyszly cel to studia a pzoniej sie zobaczy jaka sytuacja bedzie bo moze sie jednak poprawi co nie co moze zmieni sie wladza albo co zobaczymy .

03.01.2007 21:31:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
nws

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 41

dobra wypowiem sie w sprawie 2postów;
1 ziomek coś pisał o zmywaku itd.pracowałem w Łcte w drukarni,praca na czarno 3.20za/h 3lata temu,studia przerwałem nba 2roku prawo,stwierdziłem że nie chce mi sie uczyc,na co mi studia??(to może i by sie przydal papier mag)wyjechalem ,nie robie na żadnym zmywaku,od dwoch lat pracuje i jest to moja 7praca ,w Pl moglem sobie tylko 3LATA TEMU POMARZYĆ że moge z taką łątwością zmienic prace itd, na taką jaka mi będzie odpowiadać i za godziwe pieniądze,a ziomuś powiedz mi czy mój kochany kraj może mi zapewnić to ????utrzymaj sobie w pl rodzine,masz 24 lata żone dziecko,i prace gdzie zarabiasz 700 zloty,opłać czynsz (zajebicho jak masz wlasny kwadrat)rach,jedzenie,wydatki..... itd,żona dajmy ze 1000 i żyj sobie,spoko wykręc własny interes firme,znajdź fundusze na tem pierwszy krok,pożyczki itd.a skąd wziąść zdolność kredytowąDrwiP
2 Qmar zauważ że jak wszyscy znajomi wyjadą,to stać cie zza granica na to zeby kupić sobie lapa i mieć neta Smilehahahah dasz rade
pzdr

na własny sposóbAnimatedwink))
04.01.2007 02:26:36
promyczek

*

Portfel: 324

okimaxim napisał(a):
ja bym chętnie gdzieś wyjechała, dorobiła się majątku i wiedzy i wróciła do kraju...

przewaznie zycie za granica duzo kosztuje i ciezko jest 'uzbierac' majatek. a nawet zeby sie go uzbieralo, wracasz do Polski i co wtedy. wydasz majatek na zycie, na dom czy samochod i co dalej? Zeby juz z tak myslec, ze sie wroci, trzeba miec jakis plan, aby w Polsce tez zarabiac.

Ja, nie patrze na wyjazd za granice z zadowoleniem. Jesli sytuacja do tego nie zmusi, mysle ze warto pozostac z bliskimi.

04.01.2007 05:44:59
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

promyczek, Odnośnie drogiego życia za granicą to moge to poprzeć przykłądami jednej koleżanki i kolegi - tanio się tam na polskie mniemanie nie żyje. Mieszkania są dość drogie. JEDNAK znając polską zaradność i przesiębiorczość to można przez kilka miesięcy sporo odłożyć. A taką kasę? Przywieźć i albo wydać od razu, albo w coś zainwestować. W kursy, naukę, moze w firmę albo nie wiem, co jeszcze.

nws, Na świecie może i są lepsze kraje niż nasz. A są na pewno. Ale ten jest nasz. Mielismy inną historię niż np. Wielka Wyspa. Tam po prostu jest inaczej. U nas to się dopiero zmienia, i to w wiekich bólach... Ale to nie ten temat Smile

Jak się w Polsce wycwanisz i nauczysz, to w innych krajach sobie poradzisz. Smile

04.01.2007 07:33:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Portfel: 1,286

hehe no tak UK to jeden z najdrozszych krajow pod wzgledem utrzymania, wiec to, że jest drogo to wiadomo Smile Tylko że myślenie ludzi wyjezdajacych jest takie Animatedwink Wyjade bede pracowal za najnizsza poensje bede, zwyklym tzw pracownikiem najnizszej pulki, czesto tez strace zdrowie ... ale wroce do polski ooo pieniazki beda duze pieniazki, rok odpoczynku ... ups kasa sie konczy, a ja przez rok nic nie zrobilem. I znowu wyjazd , i znowu to samo ... Hmm czy to jest normalne zycie ?? a jak dojdzie rodzina, rozlaka itp Animatedwink wiekszosc wyjezdzajacych tak mysli. ( Nie mowie to o tych co na prawde jada z czyms konkrentym)

Tylko teraz pytanie jak zmienic "nierzeczywisty" poglad Polaka w tej sprawie Animatedwink

Pozdrawiam Maciej
04.01.2007 16:19:58
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

Cytat:
wracasz do Polski i co wtedy. wydasz majatek na zycie, na dom czy samochod i co dalej?

Chciałabym pomieszkać kilka lat... może z 5? zarabiać, studiować...

taka jest niestety prawda że w Polsce prędzej przyjmą kogoś z niższym tytułem ale kto sie uczył za granicą niz kogos a wyższym tytułem uczącego sie u nas... a po 5 latach dobrej pracy za granicą jest sie w stanie wrócic do kraju i wybudować i urządzić dom na jaki tutaj nieraz trzeba pracować z 10 lat lub więcej...

04.01.2007 16:35:11
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
magdaaa

*

Portfel: 524

Ja myślę, że w każdej sytuacji trzeba myśleć przyszłościowo, zastanowić się co będzie jak nie będę mógł dłużej pracować fizycznie, bo np.zdrowie na to niepozwoli.No i co wtedy? Wróce do kraju i co będę robił, z czego wtedy utrzymam rodzine? Ale dużo osób nie myśli o tym, wyjeżdżają i po prostu pracują, jak dla mnie to nie jest rozwiązanie. Jeśli miałabym wyjechać to chciałabym najpierw zdobyć jakiś zawód, wyjechać za granicę do pracy, nauczyć się języka i wrócić z bagażem doświadczeń, być może z kasą i wtedy zastanowić się co w Polsce będę robiła, czy założę własną firmę bazując na wiedzy zdobytej na studiach w Polsce, na doświadczeniu zdobytym w pracy za granicą nawet jeśli to była praca fizyczna, czy będę szukała pracy w swoim zawodzie. Mam jakiś wybór, bo założenie własnej firmy nie jest takie proste, nigdy nie wiadomo czy się uda, czy nie straci się ciężko zarobionych pieniędzy, tutaj trzeba zaryzykować. A jeśli się nie uda to co wtedy? Straci się kasę, a żyć z czego?

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
04.01.2007 16:38:05
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

aby założyć firme - trzeba mieć kapitał! - i po to właśnie wyjechać za granice bo tam sie szybciej zarobi! wrócić i samemu dać miejsca pracy...

04.01.2007 17:26:08
Qmar
Moderator
*

nws napisał(a):
2 Qmar zauważ że jak wszyscy znajomi wyjadą,to stać cie zza granica na to zeby kupić sobie lapa i mieć neta Smilehahahah dasz rade
pzdr

wiem to metafora taka ^^ ja po 2 tygodniach bylem w stanie kupic sobie kompa i podlaczyc neta ^^ i mi jeszcze zostalo a co do wyjezdzania jak juz ludzie wyjezdzacie to ze skonczonymi studiami polecam - jest zbior 2 elementowy ^^ - 1 element wyjezdzasz bez wyksztalcenia i pracujesz na zmywaku po roku idziesz na kucharza i pozniej raczej nic wyzej i tak przez 5 lat - 2 element wyjezdzasz z wyksztalceniem od reki dostajesz lepsza prace - nie musisz zaczynac od 8 euro tylko od 10 lub wiecej pozniej srtopniowo w gore jak dobrze pracujesz Biggrin i co sie bardziej oplaca :> oczywiscie mozna studiowac tam jest wiele mozliwosci ale stosunkowo duzo zaplacisz za dobre studia Tongue

04.01.2007 17:46:43
maciej
Administrator
*

Portfel: 1,286

okimaxim napisał(a):
aby założyć firme - trzeba mieć kapitał! - i po to właśnie wyjechać za granice bo tam sie szybciej zarobi! wrócić i samemu dać miejsca pracy...

MIT MIT MIT MIT MIT i jesli dalej tak myslisz zmienisz zdanie będąc starsza i np idac na studia lub interesujac sie tematyka biznesu.

Kapital pieniezny byl potrzebny jakies 5 i dalej lat temu . W dzisiejszych czasach jest to mit.
Kapitałem jest - Czas - Wiedza - Chęci (praca).

magdaaa napisał(a):
na doświadczeniu zdobytym w pracy za granicą

W wiekrzosci wypadkow podczas szukania w Pl pracy takie doświadczenie sie nie przyda, całkiem inne realia i dość duża rozbieżność między każdym krajem. Ale nie twierdze, że sie wogole nie przyda Animatedwink

Qmar napisał(a):
2 element wyjezdzasz z wyksztalceniem od reki dostajesz lepsza prace - nie musisz zaczynac od 8 euro tylko od 10 lub wiecej pozniej srtopniowo w gore jak dobrze pracujesz

Tak to i u nas osiagniesz kariere Smile
tam nie wystarczy mieć zwykły papierek po studiach liczy sie faktycznie wiedza czyli praktyczna umiejetność, co w Polsce dake bardzo podobny efekt końcowy Smile Ale fakt faktem taki wyjazd to juz konkretnie z czymś Smile

Qmar napisał(a):
oczywiscie mozna studiowac tam jest wiele mozliwosci ale stosunkowo duzo zaplacisz za dobre studia

hehe no tak college sa dośc drogie i mało kogo stac przy zarobku ok -7F / h na roczne studia. Ale heh i tak poziom Polskich uczelni jest o wiele wyższy niz standardowych uczelni za granicą. Ale o tym jest już inny topic na forum Smile

Pozdrawiam Maciej
04.01.2007 21:35:00
Falkhor
Administrator
*

maciej,

Cytat:
tam nie wystarczy mieć zwykły papierek po studiach liczy sie faktycznie wiedza czyli praktyczna umiejetność, co w Polsce dake bardzo podobny efekt końcowy

Popieram! Dokłaaaaadnie - papierek nie jest jedynym dowodem umiejętności człowieka - dopiero jak się gościa weźmie w tryby, przyciśnie i widac, jak pracuje - to się okazuje, co ten ktoś POTRAFI. Ten mit upadł - dlatego biorą ludzi nawet bez wykształcenia kierunkowego i dają szansę...

W Polsce zawsze jest miejsce dla ludzi, którzy mają pomysł.

04.01.2007 21:41:26
magdaaa

*

Maciej tego pierwszego ja nie napisałam.

[ Dodano: 2007-01-04, 22:26 ]

maciej napisał(a):
magdaaa napisał/a:
na doświadczeniu zdobytym w pracy za granicą

Chodziło mi o to, że każde zdobyte doświadczenie rzutuje na przyszłość, np. jeśli się czymś sparzymy to potem będziemy ostrożniejsi, jeśli ktoś nas oszuka to potem bedziemy czujni i mniej ufni w stosunku do innych, bo tak się przecież dzieje za granicą, a we własnym biznesie posiadanie tzw. nosa ma znaczenie, a to przecież opiera się na przeżyciach z przeszłości.

edit : maciej
faktycznie , dzieki za zwrocenie uwagi , poprawione Smile

04.01.2007 23:14:53
Qmar
Moderator
*

maciej napisał(a):

Qmar napisał(a):
2 element wyjezdzasz z wyksztalceniem od reki dostajesz lepsza prace - nie musisz zaczynac od 8 euro tylko od 10 lub wiecej pozniej srtopniowo w gore jak dobrze pracujesz

Tak to i u nas osiagniesz kariere Smile
tam nie wystarczy mieć zwykły papierek po studiach liczy sie faktycznie wiedza czyli praktyczna umiejetność, co w Polsce dake bardzo podobny efekt końcowy Smile Ale fakt faktem taki wyjazd to juz konkretnie z czymś Smile

Racja ale pomyślcie za jakie piniedza pracujecie w Polsce a jakie w Angli/Irlandi - teraz widac roznice a mozemy zalozyc ze ktos kto naprawde mysli o zarobku umie to i tamto. Ja przykladowo nie skonczylem jeszcze liceum a wiedze na rozne tematy posiadam umiejetnosci tez i wiele rzeczy moge robic ale jak ma sie papier ktory potwierdza umiejetnosci to wtedy zarabia sie wiecej bo macie kwalifikacje a ludzi z potwierdzeniem umiejetnoscie chętniej biora Animatedwink

04.01.2007 23:58:56
magdaaa

*

Ja w swoim życiu jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby osoby bez wykształcenia ale z pomysłem miały większe szanse na znalezienie dobrej pracy.

Falkhor napisał(a):
dopiero jak się gościa weźmie w tryby, przyciśnie i widac, jak pracuje - to się okazuje, co ten ktoś POTRAFI

No dobra, ale żeby sprawdzić jak ktoś pracuje to trzeba go najpierw zatrudnić. A jak wiemy na rynku pracy jest duża konkurencja, więc chyba nie powiecie mi że ktoś zatrudni kogoś bez wykształcenia mając do wyboru kogoś po studiach? Jak dla mnie to by było bezsensu, po co studiować w takim razie?

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
05.01.2007 00:45:02
Falkhor
Administrator
*

magdaaa, Studiowac na dobrą mete moze każdy. Dlaczego? Bo każdy dostanie sie na jakąś tam uczelnię, która da mu w jakis tam sposób jakiś papier. papier papierowy nierwóny...

Stąd też zaniżona została wartośc magistra - bo praktycznie każdy, jeśli go stać, może go mieć. Dlatego teraz są uczelnie renomowane, ALE tak czy owak - firmy szczególnie prywatne stawiają na cv, zaświadczenia, ale co raz istotniejsze jest PORTFOLIO. Czyli dorobek, doświadczenie, zdolności, sukcesy zdobyte często na własną rękę.

Wiele firm stawia tez na proste testy pracowników. Masz certfykat z niemieckiego? Proszę wziąć telefon i zadzwonić pod ten i ten numer. Itd. itp. Dlatego mimo wszystko wg mnie - sytuacja się zmieniłą i PAPIER nie wystarczy... nie wszędzie.

05.01.2007 07:32:29
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: