Odpowiedz  Napisz temat 
Czy reklama do CIEBIE PRZEMAWIA?
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,825
Czy reklama do CIEBIE PRZEMAWIA?

Jakie reklamy oglądacie?

Czy amcie odruch, ze jak jest reklama to albo zmieniacie kanał albo idziecie sobei zrobić kanapkę albo podlać kwiatki?

Czy poddajecie się reklamie szokującej? (np. motywem seksualnym, brutalnością i przmeocą, humorem)

Które z mediów skuteczniej przemawia do Was reklamami? Prasa, net, TV czy radio?

Co Was najbardziej odraża w reklamach?

Co Was przyciąga?

03.12.2007 09:59:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
nfm: 2,320

Falkhor napisał(a):
Jakie reklamy oglądacie?

głupie i śmieszne Animatedwink'

Falkhor napisał(a):
Czy amcie odruch, ze jak jest reklama to albo zmieniacie kanał albo idziecie sobei zrobić kanapkę albo podlać kwiatki?

no ba Animatedwink

Falkhor napisał(a):
Czy poddajecie się reklamie szokującej? (np. motywem seksualnym, brutalnością i przmeocą, humorem)

wybrane skreślić? Tongue poddaje sie reklamom z humorem Animatedwink lubie się śmiać Animatedwink

Falkhor napisał(a):
Które z mediów skuteczniej przemawia do Was reklamami? Prasa, net, TV czy radio?

internet Tongue prasy nie czytam, TV nie oglądam, radia nie słucham... Animatedwink

Falkhor napisał(a):
Co Was najbardziej odraża w reklamach?

ich nachalność, i to, że teraz nie ma przerwy na reklame w filmie, tylko jest przerwa w reklamach na film... ;/

Falkhor napisał(a):
Co Was przyciąga?

magnes Animatedwink

nie lubie reklam i ich nie polubie Animatedwink

04.12.2007 10:17:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
maheusz

*

Reputacja: 0
nfm: 63

Po prostu polscy reklamodawcy i reklamotwórcy (neologizm) muszą się nauczyć tworzyć reklamy dla ludzi. Przykład pozytywny - kabaret Mumio reklamujący komórki, reklama Żubra; przykład negatywny - dowolna reklama proszku do prania. W każdym razie reklamy się nie wyprzemy z życia codziennego. Wystarczy spojrzeć choćby na forum. Oczywiście są programy usuwające reklamy (takiż posiadam ^^), lecz nie chodzi o to, a o fakt, że trzeba się pogodzić, że są one częścią naszego życia.

Poza tym ludzie często sądzą, że reklama, to po prostu 'kup ten produkt, bo jest lepszy, tańszy (wstaw co tam chcesz), niz konkurencja'. A to niezupełnie tak. Jest to rodzaj reklamy bezpośredniej. Lecz istnieje np. reklama utrwalająca świadomość marki. Przykład? Wchodzisz do sklepu, żeby kupić batonika. Masz minutę, dwie, żeby zobaczyć, co kupisz. I jak? Stres, od razu przypominają się reklamy - wybierz Marsa, Bounty, Snickersa... To wlasnie swiadomosc marki. Mając przed sobą szybki wybór zazwyczaj kupujemy markowe produkty (chyba, że wybitnie nas na nie nie stać). Poza tym marki się z czymś kojarzą. Oryginalne produkty "mają klasę" i właśnie to szczepią w nas producenci. Przykład? Dobrze pokazać się na imprezie z Pepsi czy CocaColą, ale z Hoop Colą jest już siara.

Więcej nie zanudzam Tongue.

Śmiejąc się bo zawsze z popiołu w popiół
04.12.2007 10:54:55
Falkhor
Administrator
*

maheusz,

Cytat:
kabaret Mumio reklamujący komórki

To jest o tyle sukcesem, że wykorzystując to samo porównanie - kto komuś z tutaj obecnych wysyłał linka do reklamy proszku do prania?? :sweet: :sweet: :sweet: CHYBA nikt. A linki do reklam Mumio albo np. głoda i Danio? Play?? To jest sukces, że w sumie producent reklamy płąci za emisję w TV, a w necie komercję rozpędzają sami... klienci Smile Taka reklama jest znacznie lepsza - bo poleca Ci to Twój kumpel, a nie 'anonimowa' telewizja.

okimaxim,

Cytat:
internet prasy nie czytam, TV nie oglądam, radia nie słucham...

Dziecko TELE2 / Neostrady / Netii Tongue

04.12.2007 12:56:03
okimaxim

*

nfm: 2,320

Falkhor napisał(a):
Dziecko TELE2 / Neostrady / Netii

ja Ci kurcze dam! Tongue
prasy nie mam zadnej co by pisała coś ciekawego dla mnie (no, czasami NOWINY jak rodzice kupią, ale głównie humor i repertuar w kinie Animatedwink ew. jak coś mi sie na oko rzuci)
TV nie oglądam bo wole sobie wypożyczyć/kupić jakiś film który mnie naprawde interesuje niż oglądać taki szajs jak nie raz puszczają w TV, radio to tylko jak myje naczynia i to Złote przeboje Animatedwink

Jak widać raczej średnio mam dostęp do mediów z własnego wyboru i jestem zadowolona bo nie zawalają mnie niechcianymi reklamami. W necie taka reklama nie jest porażająca i przecież zawsze mogę ją wyłączyć Animatedwink

04.12.2007 14:27:04
Joy_ride

*

nfm: 730

zauważyłem że najwięcej i najdłuższe bloki reklamowe są w "Polszmacie" nawet 30 minut :eek:

dla tego cenię sobie kanały HBO Smile spokój trzeba sobie kupić Smile

denerwuje mnie też podgłasnianie reklam Sad oj jak ja tego nienawidzę :/

reklamy podczas filmów jeszcze może da się wytrzymać ale już podgłasnianie to zupełny brak "etyki" i szacunku dla telewidza Sad

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
04.12.2007 15:29:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
maheusz

*

Reputacja: 0
nfm: 63

Z Internetem reklamodawcy mają taki problem, że nie potrafią obliczyć dokładnie ile osób faktycznie obejrzało reklamę. Bowiem w internecie możemy ją zminimalizować, czy też zneutralizować programem. Inaczej jest oczywiście z telewizją - stacje wiedzą ilu abonentów ogląda ich program i choć część w czasie reklamy idzie np. herbatę zrobić, to jest to liczba na tyle niska, że nie wpływa na cenę reklamy. Z tym, że gdzieś tam się dogrzebałem, że zakończono produkcję programu, który może dokładnie obliczyć liczbę obejrzanych reklam (w internecie oczywiście).

Co do braku etyki. Otóż w USA (nie wiem, czy u nas też) były dostępne specjalne odtwarzacze video posiadające opcję nagrywania z inteligentnym wykrywaniem reklam i wykasowywaniem ich. Robiły wielką furorę. I cóż? Po kilku miesiącach firmę produkującą przejęła większa kompania. Wyprodukowała nową markę - w której nie da się wyłączyć reklam, chyba, że zapłaci się ileś tam $ za miesiąc. I tyle. U nas nie słyszałem jeszcze o takich przypadkach.

Co do internetu to dodatkowo trzeba uważać, bo źródłem informacji o użytkowniku są... maile. Jesli posiadacie konto e-mail na dowolnym serwisie komercyjnym (zwłaszcza Google) to dane dotyczące waszego profilu użytkowania (broń Boże danych osobowych - zakazane prawnie) są skrzętnie kolekcjonowane, by dowiedzieć się, co lubicie, co nie. W przypadku Google sięga to tego, że katalogowane są wszystkie słowa kluczowe jakie wyszukujecie na ich wyszukiwarce. Zaskoczeni? Później do danych skrzynek są kierowane specyficzne reklamy. Ot.

Podgłaśnianie opiera się na prostej zasadzie. Jesteś tu dla filmu, więc i tak wcześniej, czy później wrócisz, żeby go obejrzeć, a jeśli zaspałeś na fotelu to Cię obudzą ;>. Choć oczywiście to dość brutalne. Lepiej działają na widza subtelniejsze formy.

Inną rzeczą są reklamy i ich powiązanie z danymi stronami w gazetach czy też brukowcach (przerabialiśmy to ostatnio na zajęciach), ale to jeśli kogoś to zaciekawi ;].

Śmiejąc się bo zawsze z popiołu w popiół
04.12.2007 19:39:14
Falkhor
Administrator
*

Filtr reklam nie jest rzeczą technicznei skomplikowaną Smile Chwilę schodzi takie coś skonfigurować - ustalić animację, która oznacza początek reklamy i koniec - nie będzie to pewnie urządzenie za bardzo 'inteligentne', ale na pewno ograniczy i zautomatyzuje przesypianie reklam.

Ja to rozwiazałem w ten sposób XP Jak miałem jeszcze cyfrę plus, to jak były reklamy to włączałem sobie kanał z... płonącym kominkiem Tongue Albo akwarium Tongue I to było pod jednym z przycisków chyba. Tylko wtedy trzeba się OGROMNEI WYSILIĆ Tongue

maheusz,

Cytat:
Później do danych skrzynek są kierowane specyficzne reklamy. Ot.

Heh Smile ja bym googlom uprościł sprawę - zaznaczyłbym, JAKIE reklamy CHCE otrzymywać. A tak np. na o2.pl zaznaczyłem 4 dziedziny a przychodzą prawie wszystkie Tongue Tongue Tongue

Ponadto - tłumaczenie, że reklama umożliwia mi oglądanie filmu za darmo - to się z tym nie zgodzę. Dlaczego - bo czas reklam jest MOIM czasem. Dlatego dla mnie przyszłośc stanowi stacja, która będzie puszczać minimum telewizyjne i czasem da jakiś program, ale konkretnie fajne tytuły będą VOD - Video on demand. To jest ciekawe rozwiązanie. Płaci się za film BEZ reklam. Więc jak pomyślę, że Braveheart ma być w Polsacie emitowany ponad 4 godziny XP XP XP XP XP to juz wolę dac za niego 3-4zł Tongue Biggrin Biggrin

05.12.2007 08:08:05
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *