Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy powiat łańcucki przetrwa?
07.01.2007, 16:00:24
Czy powiat łańcucki przetrwa?
Rozpoczyna się kolejna reforma samorządowa, jak to zazwyczaj bywa rozpoczęta ponad głowami zainteresowanych
Źródło: GC Nowiny

Cytat:Tylko 8 zamiast obecnych 21 powiatów ziemskich na Podkarpaciu - taki może efekt "przeglądu funkcjonowania samorządu”, który rozpoczął się w Sejmie na wniosek PiS. (...)

- Z doświadczenia wiem, że niewielkie powiaty zamieszkałe przez 50-60 tysięcy ludzi radzą sobie znacznie gorzej niż duże, gdzie mieszka po 100-150 tysięcy. Nie wykluczam, zatem, że będziemy wnioskować o łączenie mniejszych powiatów z większymi - dodaje poseł [Dawid Jackiewicz].
Jak wynika z załączonej do artykułu mapki powiat łańcucki liczy zaledwie 77,5 tys. mieszkańców, więc może zostać uznany za zbyt mały aby dobrze (sic) funkcjonować.

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
foto: GC Nowiny

Widać parlamentarzystom wydaje się że ilość przechodzi w jakość, co niestety nie zawsze jest prawdą.

Jesli ta kolejna już reforma dojdzie do skutku to co może czekać nasz powiat? Czy zostanie np. włączony do dużego powiatu rzeszowskiego? Może połączone zostaną powiaty łańcucki, leżajski lub przeworski? A może szczebel powiatowy nie jest wogóle potrzebny i jego zadania powinny zostać podzielone pomiędzy gminy i województwo?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
07.01.2007, 16:43:09

Wg mnie istnieje szansa na to, aby połączyć łańcut z Leżajskiem lub z Przeworskiem. Osobiście dla mnie bardizej prawdopodobne jest połązenie z Leżajskiem, jednak... sam fakt, że ZNOWU chce się zmieniać tak powazne sprawy, napawa mnie dziwnym obawami... Znowi zmiany dokumentów, tablic, itp.??

Jednak myśląc w trochę inny sposób - mniej podziałów równa się mniej biurokracji. ALE znają polskie warunki - nie jest to pewne... Dlatego ciekaw jestem, co tak na prawdę jest przyczyną takich pomysłów...

Reasumując - wg mnie nie jest to pomysł dobry. BYĆ może dobry, jesli chodzi o jakieś dofinansowanie - liczne regiony = większa kasa... ale... ech. No na razie za mało wiem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji .

pozdro.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
13.01.2007, 21:29:14

Chyba tak Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
14.01.2007, 18:54:02

lepiej nic nie zmieniać nie chce miszkac w jakims powiecie pod dziwna nazwa pewnie i tak juz mieszaja ze wszystkim ze mogli by dac spokoj
11.02.2007, 22:26:10

Nie będzie żadnych reform-ludzie już mają dość zmian granic administracyjnych- gdy PiS-owcy na to się zdecydują skończy się ich popularność! i reszty tej menażerii z rządu najgorszego od 17 latu w wolnej Polsce.
12.02.2007, 08:22:33

lukascompl, NIe byłbym tego taki pewien Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Że NIC się nie zmieni... nasze całe województwo moze się trochę pozmieniać... dlatego za dwa lata juz nie wiem, czy będzie tak, jak było do tej pory jeśli chodzi o nasze granice (powiatu).

Reformy w Polsce - rzecz o tyleż niezrozumiała, co nieprzewidywalna Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy