Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Czy nas ocenzurują
AutorWiadomość
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 785
Czy nas ocenzurują

Cytat:
Czy Polska będzie miała najostrzejsze w Unii prawo, nakazujące aż przez pięć lat przechowywać dane z rozmów telefonicznych, poczty elektronicznej i SMS-ów? Wszystko na to wskazuje: pomysł PiS zaakceptowali koalicjanci

Policja i prokuratura będzie wiedzieć o każdym z nas niemal wszystko, gdy w życie wejdzie nowe prawo telekomunikacyjne.

Chcą go posłowie PiS. Proponowana ustawa nakłada obowiązek na operatorów telefonicznych i internetowych przechowywania aż przez pięć lat wykazu wszystkich połączeń (również tych niezrealizowanych), treści SMS-ów, obrazków MMS, a także adresów stron, które odwiedzaliśmy w sieci.

Operatorzy na każde żądanie policjanta, który prowadzi śledztwo, będą musieli udostępniać te dane.

Obecne prawo przewiduje, że archiwizowane są tylko billingi z rozmów telefonicznych, i to przez niespełna dwa lata. W innych krajach Unii Europejskiej okres przechowywania takich danych wynosi od sześciu miesięcy do dwóch lat.

Poseł Antoni Mężydło twierdzi, że zaostrzenie tych przepisów poprawi bezpieczeństwo. - Ułatwimy w ten sposób walkę z przestępczością, korupcją i terroryzmem - argumentuje.

zródło:[code:1]http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3979936.html[/code:1]

Co Wy na to??bo mi sie zdaje że to po prostu wprowadzenie cenzury,znowu panstwo zacznie kontrolowac życie obywateli,zupełnie bedzie tak jak w prl-u,ja sie na to nie godze,

11.03.2007 22:37:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 843

Tak się zaczyna totalitaryzm...

Będzie trzeba zainstlować PGP ,szyfrowac wiadomości, pliki, rozmowy.... również używać proxy... (czy to ostatnie coś da.. - nie wiem).

Liberate tute me ex inferis
11.03.2007 23:07:31
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

tak jak takowe pierdoly zrobia to napewno stad znikne i nie bede robil studiow nawet, mam gdzies takie cos, kaczy kraj ;/
niech jeszcze zamontuja kazdemu kamery w domu zeby widzili kto co robi - wtedy to napewno nie bedzie terroryzmu.....paranoja

11.03.2007 23:12:19
grzenio

*

Portfel: 1,393

Uczciwi ludzie nie powinni się niby niczego obawiać, jednak od takiego prawa można już pójść o krok dalej i tak jak w stalinowskiej Rosji to obywatel będzie musiał udowodnić swoją niewinność, a nie wymiar sprawiedliwości winę. Zaraz też pojawi się uzasadnienie że to Unia wymaga od nas tego prawa. Zaczynam się tego kraju obawiać, wydawało się że Lepper nie znajdzie się nigdy w rządzie, a jednak stało się. Czegóż jeszcze możemy się spodziewać po rządzących?

11.03.2007 23:25:44
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Hmmm... cenzura to raczej chyba nie jest, tylko nadzór i kontrola... W sensie będzie się nas obciążać dopiero PO fakcie. Ale tak czy inaczje - ztsaje świadomośc tego, że nasza rozmowa jest 'kontrolowana'.

Przypomina mi się coś takiego, jak film '1984' na podsatwie książki O. Wellsa pod tym samym tytułem... Big Duck Brother.

grzenio,
Czegóż jeszcze możemy się spodziewać po rządzących?

Hmmm... wielu rzeczy. Tylko raczej nie można być pewnym, ze to będą same dobre rzeczy :/

12.03.2007 09:31:58
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Przypomina mi się coś takiego, jak film '1984' na podsatwie książki O. Wellsa pod tym samym tytułem... Big Duck Brother.

To teraz już za obrazami trzeba sprawdzać czy nie ma kamer i mikrofonów Biggrin

12.03.2007 18:07:22
michas
Moderator
*

zastanawiam si etak skoro nam by czytali smsy maile,to pozostaje pewnie listy wtedy tylko pisac,ale pewnie i to by tez zmienili ze zanim list dotrze do adresata bedzie musiał byc przeczytany przez odpowiednie osoby Smile

13.03.2007 00:51:31
Falkhor
Administrator
*

michas, Pisanie listów na pewno będzie trudniejsze nieco do przechwycenia, bo zawsze jeszcze możesz od biedy sam dosytarczyć list, albo nagrać coś na CD zaszyfrowanego kilka razy hasłąmi po 30 znaków i przesłać tradycyjną pocztą z dopiskiem 'Ostrożnie', szklana podstawka pod kufel!' Tongue Tongue Tongue

W sumie to jedynym plusem będzie więcej miejsc pracy dla informatyków Smile

13.03.2007 08:15:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
michas
Moderator
*

znajac pomysłowosc polskich ustawodawców sa zdolni do wszystkiego,ocenzuruja nas listy beda czytac ,nielegalne przesyłki przechwycac i karaz za to,a po co to wszystko??a po to jak mówi rzad zeby polepszyc bezpieczenstwo w naszym kraju zeby kazdy czuł sie bezpiecznie Smilejesli by cos takiego weszło taka ustawa mnie na drugi dzien w kraju nie ma

16.03.2007 01:21:35
Falkhor
Administrator
*

Hmmmm... Grzenio jest realistą, a ja tchnę trochę optymizmu - to się tak nie da. Bo zachód pomyśli, że u nas kiełkuje komunizm, a tego baliby się jak ognia. Albo nas zbombardują w imię obrony demokracji i utworzą na nas bazy wojskowe, ale po prostu powiedzą, ze tak nie można, rozporządzeniem komisji UE rozwiążą sejm i senat i wybiorą drogą referendum KOnonowicza na prezydenta i wszystkich, których lubimy Smile

BUM tak zwane Tongue :eek: ;D

16.03.2007 08:44:06
michas
Moderator
*

ja mam nadzieje że nasz rzad zachował jeszcze resztki jakiegos rozumu i zanim cos postanowi uchwalic pomysli nad tym 2 razy,a dla naszego bezpieczenstwa powinni raczej dac podwyzki strózom prawa a zeby ich zmotrywowac do pracy,czytałem na forum policyjnym gdzie sie wypowiadali policjanci ze za takie pieniaadze to nie ma sensu pracowac,pojdze odsłuzy i wraca do domu i go nic nie obchodzi,i takze mówi ze mogliby lepiej pracowac ale po prostu nie maja żadnej motywacji za takie pieniadze,

16.03.2007 10:32:51
Ahab

*

Cytat:
Poseł Antoni Mężydło twierdzi, że zaostrzenie tych przepisów poprawi bezpieczeństwo. - Ułatwimy w ten sposób walkę z przestępczością, korupcją i terroryzmem - argumentuje.

Heh.. cos mi mówi, ze na tym ucierpią najbardziej zwykli userzy netu... państwo będzie mieć haka na sporo internautów (p2p), i wrazie gdy nie będą mogli pięścią przywalić, to kopniakiem sobie pomogą...

A co do terroryzmu... - jeżeli już terroryści podczas przekazywania gróźb mylą Skandynawię z Polską to nie zabardzo obawiam się terroryzmu w polsce.... najwyżej obawiam się terroru ze strony braci bliźniaków...

16.03.2007 18:27:31
grzenio

*

Portfel: 1,393

Falkhor napisał(a):
BUM tak zwane Tongue :eek: ;D

Raczej SRU, cytując Bogusia Smolenia z czasów przemian w Polsce.

Dla młodszych forumowiczów rozszyfruję skrót SRU - Socjalistyczna Reforma Ustrojowa.

16.03.2007 18:34:09
Falkhor
Administrator
*

No to sruuuuu Tongue Tongue Tongue

Ahab,

Cytat:
jeżeli już terroryści podczas przekazywania gróźb mylą Skandynawię z Polską

To ja tym bardziej się ich boję. Głupi terrorysta jest chyba znacznie groxniejszy, niż mądry terrorysta. Co znaczy tez tyle, że obaj powinni być zneutralizowani.

Pełna cenzura nawet w takim kraju jak nasz szans nie ma. Już tak kiedyś było i co jak co, ale mamy w tym na prawdę duże doświadczenie. :lol-sweat:

17.03.2007 13:14:17
zegfryd

*

Portfel: 562

Cytat:
Politycy PiS na łamach gazety oceniają działania służb bezpieczeństwa i pomysłów rządu. Twierdzą, że tajne informacje mogą być przedmiotem handlu.
"Dziennik" informuje, że w rządzie dojrzewa pomysł wprowadzenia takiej zmiany prawa, by wprowadzić monopol na podsłuchiwanie i odciąć od tego prywatnych operatorów.

- PiS zamienia Polskę w "Big Brothera" - oburza się opozycja.

Teoretycznie państwo może podsłuchiwać każdego - za zgodą prokuratora generalnego i sądu. Praktycznie, gdy trzeba założyć podsłuch na telefon komórkowy, służby muszą się zwrócić do operatorów sieci.

- Podsłuchy włączają i prowadzą pracownicy firm telekomunikacyjnych z wydziałów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo. Są to byli oficerowie służb, czy policji, którzy mają znajomych w biznesie czy polityce. Mogą ostrzec delikwenta, że służby zleciły podsłuch. Mogą także podsłuchiwać sami. państwo straciło nad tym kontrolę - mówi "Dziennikowi" członek kierownictwa służb specjalnych.

Potwierdza to wiceszef sejmowej komisji infrastruktury Antoni Mężydło z PiS. - To poważny problem. Nie zgadzają się z tym przedstawiciele operatorów. - od nas nigdy nic nie wyciekło - mówi Jacek Kalinowski z Centertela. Podobnie mówią inni przedstawiciele operatorów komórkowych.

Żródło

Nawet nie wiedziałem, że ktoś tego słucha...

09.04.2007 09:39:17
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: