Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Ankieta: Czy mozna pstrykac fotki Zamkowi w Łancucie?
Ankieta jest zamknięta.
TAK100.00%5100.00%
NIE0%00%
Razem5 głosów100%
*) odpowiedź wybrana przez ciebie[Wyniki ankiety]

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Czy mozna pstrykać fotki Zamkowi w Łancucie?
AutorWiadomość
Dubi

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 210
Czy mozna pstrykać fotki Zamkowi w Łancucie?

Mam pytanie do furomowiczów. Brzmi ono nastepujaco - czy według Was można pstrykac fotki Zamkowi w Łancucie ? czy trzeba moze posiadac specjalne zezwolnie?.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2008 21:31:09 przez Dubi.

24.02.2008 21:22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
Portfel: 1,286
RE: Czy mozna pstrykać fotki Zamkowi w Łancucie?

Dubi napisał(a):
Mam pytanie do furomowiczów. Brzmi ono nastepujaco - czy według Was można pstrykac fotki Zamkowi w Łancucie ? czy trzeba moze posiadac specjalne zezwolnie?.

Pstrykać, na własny użytek zawsze można. Inna sprawa jeżeli chcesz je potem udostępnić publicznie. Wtedy z tego co wiemy potrzebne jest pozwolenie Zamku.

Pozdrawiam Maciej
24.02.2008 21:40:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Gregor
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 40

Cytat:
Inna sprawa jeżeli chcesz je potem udostępnić publicznie.

Co to znaczy? Sam swoje zdjęcia mogę odlądać, a cioci nie moge ich pokazać umieszczając w internecie?

Zamek w Łańcucie jest przcież własnością publiczną - naszym dziedzictwem narodowym.
Nie widzę powodu dla którego kierownictwo zamku miało by zezwalać - lub nie - na robienie zdjęć.
A skąd kierownictwo zamku będzie wiedziało na kóre zdjęcia wyraziło pozwolenie a na które nie? Stempluje film w aparacie Smile
Na fotografowanie Zamku z zewnątrz nie trzeba rzadnych pozwoleń (tak mi się wydaje).
Natomiast napewno potrzebne jest zezwolenie na fotografowanie wewnątrz Zamku. Można je kupić razem z biletem wstępu.

Forum fotograficzne
25.02.2008 08:59:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Dubi

*

Portfel: 210

otóż nie!,ku mojemu zdziwieniu na fotografowanie z zewnatrz Zamku w Łancucie potrzebne jest specjalne zezwolenie ... wczorajszego wieczoru wybrałem sie do parku zrobic kilka ujęć i zostałem 'przyłapany' (?) specjalnego zezwolenia nie posiadalem wiec zmuszony zostałem wylaczyc aparat .

25.02.2008 10:17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Gregor
Moderator
*

Portfel: 40

Wiele razy fotografowałem zameki i jeszcze nikt nie rządał wyłączenia aparatu.

Może wieczorową porą zamek jest chroniony przed paparazzi?

Forum fotograficzne
25.02.2008 14:17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 335

wczoraj pstrykjałem fotki i jakoś nikt mnie nie zaczepiał... stary masz pecha Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
25.02.2008 16:14:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
darekielb

*

Portfel: 228

to ja za swoje zbiory fotek zamku powinienem już siedzieć Tongue
W nocy też bylem kilka razy, ale nie można wtedy wchodzić poza wyznaczony teren i jeszcze nigdy nie spotkałem się ze sprzeciwem Smile
Może teraz coś się zmieniło, ale niespełna 2 tygodnie temu (w dzień) fociłem park, zamek i inne szczegóły, a nikt się nie przyczepił

Moje fotki
25.02.2008 16:15:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Z informacji które my posiadamy, np umieszczanie zdjęć całego zamku w logu, albo na NFM jest zabronione. Zamek jest znakiem zastrzeżonym, czyli nie można go używać Animatedwink tak jak i herb Łańcuta itd.
To że wszystkich nie da się sprawdzić to każdy wie, ale w miejscach z duża ilością odwiedzających, bez zgody zamku, umieszczanie zdjęć jest sprzeczne z prawem Animatedwink
Przynajmniej tak było jakiś czas temuAnimatedwink być może teraz się to zmieniło, ale wątpię Animatedwink

Pozdrawiam Maciej
25.02.2008 18:29:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Joy_ride

*

Portfel: 703

ale ryciny i rysunki zamku itp. można już umieszczać gdziekolwiek ? bo to nie foto tylko własny rysunek np. Tongue

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
25.02.2008 20:04:15
Mariusz Prawy

*

Portfel: 147

Dubi - to co mówisz wręcz mnie przeraża. Widać musiałeś trafić na wybitnie upierdliwego strażnika (albo byłeś łatwiejszą "ofiarą"). Ewentualnie nudziło im się.

Nigdy nie słyszałem o takiej sytuacji. Jedyny raz kiedy strażnicy mieli do mnie jakieś ąę to wtedy jak robiłem zdjęcia w fosie. Wg nich deptałem trawę. A było to w środku zimy Blink

Co do innych zdjęć - do wnętrz na pewno musisz mieć pozwolenie. Ale chyba nie można go kupić w kasie ot tak.

Joy_ride - jeżeli to są rysunki wykonane przez Ciebie to czemu nie. Kto zabroni Ci publikacji własnych prac?

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
25.02.2008 21:02:39
Joy_ride

*

Portfel: 703

Mariusz Prawy napisał(a):
Nigdy nie słyszałem o takiej sytuacji. Jedyny raz kiedy strażnicy mieli do mnie jakieś ąę to wtedy jak robiłem zdjęcia w fosie. Wg nich deptałem trawę. A było to w środku zimy Blink

no właśnie Angry straznicy w parku są jacyś tacy bleee albo ich z zawodówki wyrzucili albo co ?
raz też chciałem zrobić kilka fotek w jesieni (sesja ślubna) i panna młoda weszła kilka cm na trawnik Sad przyszedł jeden "cham" bo nawet dłoni z kieszeni nie raczył podczas rozmowy wyciągnąć, i nawijka że nie wolno nawet na sekundkę i zaraz wyprosi wszystkich z parku Angry

straznik nawet nie wiedział że może wylądować jako ochroniarz w sklepie zabawkowym!

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
26.02.2008 09:47:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows 9x/NT/2000Firefox
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Zdjęcia, które robimy sobie aparatem bo lubimy robić zdjęcia i np. idziemy do parku i o kurcze, łądnie wygląda, pstryk, pstryk, pstryk Smile Tego nam nikt nie zabroni - musiałby być wyraźny znak na tabliczcze - zakaz fotografowania. O ile wiem - takie zakazy obejmują chyba tylko... placówki wojskowe lub ważne dla obronności kraju Cool

Zdjęcia zamkowi robić MOŻNA - tylko chodzi o ich wykorzystanie. Np. zamek nie może być logo jakiegos portalu, np. NFM. Ale może być jego częścią (tak jak teraz). Jak słusznie zaostało zauważone - zamek to włąsnośc publiczna, dobro narodowe Cool Można się nim cieszyć dowoli. Zdjęcia wewnątrz - to już co innego. Technicznie nikt by pewnie nie zabronił robienia zdjęć bez flesha - ale z fleszem to na zdrowy rozum nie powinno się tam nawalać błyskami.

Gdy ktoś zostanie przyłapany (?) na robieniu zdjęć - no to jak jednak chce robić zdjęcia - powinien zapytac o podstawę takiego zakazu (?) i np. przejśc się od razu do dyrekcji (patrząc face to face na zamek - w prawo jest brama na dziedziniec. I tam ostro w lewo Animatedwink i jest dyrekcja. Pójść i zapytać, dlaczego nie mogę dzisiaj robić zdjęć - bo np. lubię robić zdjęcia albo chcę je pokazać cioci. Ciekaw jestem, co by taki ktoś usłyszał Smile Animatedwink

26.02.2008 09:56:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Mariusz Prawy

*

Portfel: 147

Falkhor napisał(a):
Tego nam nikt nie zabroni - musiałby być wyraźny znak na tabliczcze - zakaz fotografowania. O ile wiem - takie zakazy obejmują chyba tylko... placówki wojskowe lub ważne dla obronności kraju Cool

O ile sobie przypominam to minister obrony narodowej w zeszłym roku zniósł zakaz fotografowania placówkom wojskowym. Co do obiektów ważnych dla obronności kraju to nie wiem... Aczkolwiek tych to pewnie nie wolno fotografować.

Technicznie bez flesza? Da się zrobić. Ale jednak jeżeli jest zakaz fotografowania wewnątrz to ich to nie obchodzi czy będzie z czy bez. Chyba, że tabliczka lub przepisy zabraniają tylko flesza... To wtedy można dyskutować.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
26.02.2008 16:53:54
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

a jak ktoś na prawde nie widział np.. nakazu i się potem przyczepiają?

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
06.03.2008 17:17:51
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Niewiedza nie jest wytłumaczeniem. Juz lepiej powiedzieć 'ojej, zapomniałem' Tongue Zapomnieć wolno. Nie wiedzieć - nie wolno Animatedwink Animatedwink
Serio serio - tabliczek ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA nigdzie nie widziałem (poza wnętrzami oczywiście). Ale toczyć spór z uzbrojonym strażnikiem zamkowym... brrrrr... strach Cool

06.03.2008 21:28:58
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: