Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Człowiek potrzebuje ciszy, a cisza potrzebuje człowieka.
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Smile  Człowiek potrzebuje ciszy, a cisza potrzebuje człowieka.

Cytat:
Niektórzy uważają, że jeśli będzie się dużo milczało, to wtedy nastąpią trudności z nawiązywaniem kontaktów międzyludzkich. A według mnie jedno drugiemu absolutnie nie przeszkadza! My często boimy się milczeć, zwłaszcza w czyjejś obecności. Jesteśmy wtedy skrępowani, wydaje się nam, że powinniśmy mówić. A chwila ciszy to naprawdę nic złego. Natomiast bardzo wielu ludzi rozmawiających ze sobą np. w rodzinach, wiem to ze swojego doświadczenia kaznodziei i rekolekcjonisty, skarży się na to, że wszystkie ich rozmowy to spieranie się, kłótnie, wymyślanie sobie, wypominanie błędów i że w takiej sytuacji to już lepiej byłoby milczeć. Ale takie milczenie jest złe.

Źródło - Kiosk.onet.pl - Błażej Tobolski, Przewodnik Katolicki

Ciekawy artykuł o tym, dlaczego tak włąściwie... warto czasem milczeć Smile I czy milczenie oznacza bierność... czy aktywność. Ciekawe Smile

11.02.2008 13:06:47
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 2,337
RE: Człowiek potrzebuje ciszy, a cisza potrzebuje człowieka.

czasami lepiej jest sie nie odzywać... bo można powiedzieć coś czego się tak naprawde nie chciało powiedzieć... ludzie są dziwni i często mówiąc tylko po to by sprawić innym przykrość.

11.02.2008 15:12:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Ten artykuł ma sporo prawdy w sobie - boimy sie czesto milczec z obawy przed tym, ze zostanie to osadzone jako brakdobrych kontaktow z druga osoba, zero konkretnych wspolnych tematow do konwersacji czy tez po prostu posadzenie przez ogol towarzystwa o "zamkniecie w sobie". Ja sama, bedac w towarzystwie bliskich mi osob,lubie czasem najzwyczajniej w swiecie pomilczec, pousmiechac sie, popatrzec deep in the eyes Biggrin to tez moze byc ciekawy a jakze wiele mowiacy sposob spedzania czasu posrod przyjaciol Smile

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
11.02.2008 18:15:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

Reputacja: 0
Portfel: 1,399

jesli chodzi o cisze, to czytalam kiedys cos takiego:
"usiadz z czlowiekiem i pomilczcie. jesli mozesz z nim milczec a cisza ta nie krepuje Cie, to znaczy ze mozecie byc przyjaciolmi"

i musze powiedziec ze w wielu sytuacjach sie to sprawdza Smile bo przeciez czesto idac z kims, jadac autobusem czy spotykajac nawet przypadkiem, usilnie marzymy zeby cos powiedziec, bo glupio sie tak nei odzywac i co ta druga osoba pomysli, a najlepeij niech juz sobie pojdzie Tongue

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
11.02.2008 18:26:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Portfel: 1,026

"usiadz z czlowiekiem i pomilczcie. jesli mozesz z nim milczec a cisza ta nie krepuje Cie, to znaczy ze mozecie byc przyjaciolmi"

Prawda!

Miałem nie pisać już na tym forum bo nic nie wnosicie powstało z tego co było kiedyś takie kółko adoracji, Sad Jednak to co zuza napisała jest w 100% prawdą Smile Właśnie ta wypowiedź pokusiła mnie żeby sie udzielić Smile

11.02.2008 23:05:16
Falkhor
Administrator
*

ziomalka - Niektórzy ludzie popadają w ciekawą pozycję obronną - mówią, ile wlezie, co im slina na język przyniesie i za wszelką ceną chca być w centrum uwagi. Dla mnie to żałosne Animatedwink W ciszy siedzieć i się nie poddawać krępacji - to jest dopiero ciekawe Animatedwink

Zuziaaa - Wbrew pozorom ja również czasem nie gadam Tongue I nawet nie ma znaczenia, że czasem kogoś słucham.... bo czasem lubię ciszę.

W praktyce - wyłączone radio, po godzinach szumu społecznego - ot, przymknąć oczy i oddać się ciszy. Albo czasem siedze obok kogoś i tak sobie milczymy i wcale nie ma w powietrzu czegoś takiego - Łoo jessssu, jaki on nudny, nic nie mówi, totalna nuda.

wg mnie niektórzy powinni milczeć, zanim wogóle coś powiedzą Animatedwink

19.02.2008 08:11:50
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Mam wrazenie Falk, ze ostatnie Twe slowa odnosza sie do mnie, ale ja sobie zdaje sprawe, ze nadaje czasem jak stara glupia czarna plyta Animatedwink
Jestem teraz w Krk i przez jakis czas bylam sama w mieszkaniu, przekonalam sie wtedy jak bardzo potrzebna dla uporzadkowania emocji i mysli jest wlasnie cisza. Zero kontaktu ze swiatem, sam na sam z wlasnym umyslem, troche reflexji przelanych na kartke pamietnikowego papieru, wspaniala sprawa Smile
No ale coz, ilez mozna wytrzymac bez ludzi - kiedys bylam typem samotnika, ale dzis nastroj checi bycia samym udziela mi sie wyjatkowo rzadko, ale jak juz sie udzieli to na calej linii. Smile

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
19.02.2008 20:13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows 9x/NT/2000Internet Explorer
Falkhor
Administrator
*

ziomalka - No akurat te słowa to były o kogo innego Animatedwink

"Zero kontaktu ze swiatem, sam na sam z wlasnym umyslem"
Tego to bym się bał. Znaczy - TWEGO umysłu Tongue Tongue

"na kartke pamietnikowego pap"
Dasz poczytać?? Tongue

"ale dzis nastroj checi bycia samym udziela mi sie wyjatkowo rzadko, ale jak juz sie udzieli to na calej linii."
Musisz cześciej w pełni ZDROWIA przybywać na ojcowiznę. I będzie git Smile Cool

20.02.2008 11:20:44
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Spoko maroko luuz i spontan Animatedwink Już niebawem nawiedzę moją texańską posesję a i nie omieszkam nie przybyć na jakże utęskniony Mexico Tongue
Niestety do mojego pamiętnika nikt, albsolutnie nikt nie ma wstępu z tego prostego względu, że może to źle wpłynąć na psychikę tegoż odważnego bohatera Biggrin
Co do umysłu - policzymy się jak zjade do Lnct, cholero włochata Tongue
Ciiiisza czasme bywa nie do zniesienia, wręcz irytująca Animatedwink

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
29.02.2008 01:10:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Svirus

*

Portfel: 173

Ja jak długo nic nie mówię to mam problemy z dykcją i muszę rozgrzewać swój aparat mowy.

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
04.03.2008 20:17:30
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Falkhor
Administrator
*

Ostatnio dzięki niemożności narkotycznego internetyzowania się Tongue miałem sposobność spróbować ciszy - takiej prawdziwej, potrzebnej, pełnej. DO snu, relaksu, pracy. I co ciekawe - przez bardzo długi czas uczyłem się i pracowałem przy muzyce - teraz jednak mogłem popracować w skupieniu i w CISZY - jest różnica. Ale żeby nie było tak prosto - cisza przydawała mi się przy dośc ciekawym zajęciu, musiałem słyszeć swoje myśli Animatedwink Podczas np. forumowania gra sobie radyjko Biggrin

Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!!
Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
10.04.2008 21:11:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

U mnie dośc często, można powiedzieć że niemal cały czas jest jakaś muzyka, takie małe zboczenie, czasem i na nudnawym wykładzie nie mogę się oprzeć posłuchania Stinga czy też Depechów dla relaxxxu Biggrin Ale i cisza od muzyki, odpoczynek od szumu, zamieszania i gwaru jest potrzebny, każdemu Smile
Welcome back Falk Kisstogether

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
10.04.2008 22:18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Falkhor
Administrator
*

Starając się co jakiś czas wypaśc w Bieszczady człowiek nauczył się, a moze raczej został zmusozny do tego, by rozróżnić dwa światy - ciszy biesz\czadzkiej i zgiełku rzeszowskiego. Dla innych moze jest Chorwacja, majorka, tundra, z drugiej strony Warszawa, kraków, Paryż, Mexico City Cool ale są przecież przypadki - jednych razi brak hałasu, drugich jego nadmiar. Nie wierzę jednak, by człowiek lepiej znosił przejście z ciszy do hałasu niźli z hałasu do ciszy.

11.04.2008 09:55:29
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

uwielbiam gdy cisza otacza mój umysł. dla mnie cisza umysłu to wspaniay spookój. Totalną ciszę lubię tylko jak chcę szybko zasnąć... a tak to lubię moją ulubioną muzykę albo jak ptaki śpiewająi wieje wiatr Smile Smile czasem jak jest jakiś hałas, jak np. woda mi się w grzejniku przelewała bo się zapowietrzył to mojej mamie z drugioego pokoju to przeszkadzało a ja się potrafiłam wyłączyćź... nawet nie przeszkadza mi już tak bardzo jak kiedyś tykanie zegarka Smile

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
24.04.2008 15:15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Falkhor
Administrator
*

Cisza... pusty szum, który sprawia, że myśli zaczynają się układac, mózg pracuje na równiutkiej sinusoidzie a serducho jakoś tak wyrównuje swój napędzany stresem dnia bieg... Uffffff Smile A pomyśleć, że kiedyś Cool ciągle albo to miałem łokmena, albo radio chodziło albo z kompa coś grało... teraz odpoczywam przy stukocie klawiaturki Animatedwink

24.04.2008 20:53:04
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: