Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
coś dla kierowców...
Autor Wiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 3,482
coś dla kierowców...

Cytat:
Od niedzieli (1 października), do ostatniego dnia lutego przez całą dobę należy jeździć z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej.

Ja zawsze zapominam od kiedy to należy jeździć na światłach Tongue

No ale trzeba uważać i pamiętac o tym, bo:

Cytat:
powodem, dla którego warto pamiętać o włączaniu świateł od początku października do końca lutego jest…uniknięcie mandatu w wysokości 100 zł i dwóch punktów karnych.

źródło - LINK

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

30.09.2006 20:19:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,039

Wczoraj, jakby nie było - 1 października - jechałem sobie z rodzinką do Leżajska i maiłem okazję popatrzec, jak to kierocy się stosują do przepisów... Prawdą jest, ze wczoraj był piekny dzionek - słoneczko, jasno, iceplutko. I wielu chyba się rozleniwiło. Ale ale ale - chyba jednak większośc zastosowała się do obowiązku.

Rowery tez muszą mieć światło? :566:

02.10.2006 08:51:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
magdaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
nfm: 514

Bo tak zawsze jest w pierwszy dzień, w którym obowiązuje ten przepis, bo kierowcy po prostu zapominaja i dlatego w ten dzień policjanci upominają, a nie karają mandatami. Tongue

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
02.10.2006 17:07:40
Teddy_85

*

nfm: 272

Kiedyś w zaparkowanym samochodzie widziałem kartkę formatu A5 przyklejoną na kierownicy z napisem "ŚWIATŁA!"... Każda metoda jest dobra....

12.10.2006 23:42:19
zegfryd

*

nfm: 489

A ja widziałem auto bez świateł jadące przez miasto o 23 w nocy Smile I jak tu narzekać na oświetlenie ulic Tongue

Zaczarowany pierniczek
13.10.2006 03:31:41
Falkhor
Administrator
*

zegfryd, Heh... no ja często jeżdżę bez świateł, bo mi odpadają... producenci światełek robią je chyba dla stetryczałych userów dróg, dla których prędkość optymalna do 3km'h i jedzie sie po płskiej tafli sfaltu. Już sam nawet nie wiem, ile kompletów zjechałem że tak powiem (rowerem), i od jakiegoś czasu myślę o zakupie czegoś droższego ale trwalszego... Hmmm... chociaż mówią, że czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal...

13.10.2006 06:13:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

nfm: 1,363

Falkhor napisał(a):
no ja często jeżdżę bez świateł, bo mi odpadają...

Do czasu Falkhor, do czasu. Aż ktoś Ci zaparkuje na ... oops :549: w siedzenie Biggrin Zakładaj chociaż kamizelkę odblaskową Biggrin

13.10.2006 15:48:42
SunShine

*

nfm: 1,319

no to na rowerku są chyba jakieś odblaski z tyłu Smile ja zamiast światła mam odblaskowy prostokącik z przodu :|

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
13.10.2006 18:20:03
Falkhor
Administrator
*

lepsze chyba światełka z tyłu niż z przodu... Przynajmniej jesli chodzi o rower. Zas co do mojego oświetlenia... no skąpe jest, skąpe Tongue Fakt, przydałoby się jakieś założyć, ale kaski brak. Ale będize. A jak na razie muszą mi wystarczyc odblaski na plecaku Tongue Widoczne dośc dobrze, co widac na fotkach z meczu, jak wracamy Tongue

13.10.2006 19:08:04
Janteek

*

nfm: 99

:!!: A co powiecie na używanie świateł mijania przez cały rok (tak jak w motocyklach)? Moim zdanie to dobry pomysł ponieważ pojazd jest dużo bardziej widoczny nawet w słoneczny dzień. :!!:

17.11.2006 18:24:12
Ahab

*

nfm: 814

Janteek napisał(a):
:!!: A co powiecie na używanie świateł mijania przez cały rok (tak jak w motocyklach)? Moim zdanie to dobry pomysł ponieważ pojazd jest dużo bardziej widoczny nawet w słoneczny dzień. :!!:

To jest genialny pomysł ! Dziwię się, że jeszcze nie wprowadzono obowiążku jazdy na światłach cały rok !
Na Węgrzech podobno jest taki obowiązek.

Nawet gdy Słońce świeci i jest ogrmna lampa i super widoczność, to pojazd ze swiatłami jest mimo wszystko duuużo bardziej widoczny.

Liberate tute me ex inferis
18.11.2006 13:56:51
grzenio

*

Ahab napisał(a):
Dziwię się, że jeszcze nie wprowadzono obowiążku jazdy na światłach cały rok !

I bardzo dobrze że go nie wprowadzono.

Ahab napisał(a):
Nawet gdy Słońce świeci i jest ogrmna lampa i super widoczność, to pojazd ze swiatłami jest mimo wszystko duuużo bardziej widoczny.

Jak ktoś będzie miał nie zauważyć to i tak nie zuważy. Problemem jest przekraczanie prędkości i pijani kierowcy. Więc z obowiązku jazdy na światłach przez cały rok wcale nie wyniknie zmniejszenie ilości wypadków.

18.11.2006 14:11:05
Ahab

*

nfm: 814

grzenio napisał(a):
Więc z obowiązku jazdy na światłach przez cały rok wcale nie wyniknie zmniejszenie ilości wypadków.

Pojazd oświetlony, jest dużo bardziej widoczny, niżeli bez świateł.
Nie musisz się zgadzać co do wypadkowości, lecz wg mnie szaleństwem byłoby kwestionowanie, iż pojazd nieoświetlony jest bardziej widoczny.

Napewno pojazd oświetlony bardziej się rzuca w oczy. Nawet jeżeli różnica w zauważalności byłaby mała (w co wątpie), to ta różnica może decydować, o powstaniu lub nie powstaniu wypadku. Taka róznica moze zadecydować o życiu lub śmierci.

Jeżeli ta róznica nawet wynosi 1% - to czy byłbyś w stanie ryzykować o 1%, życie swoje lub kogoś bliskiego ? Wątpie.

Jadąc bez świateł - istnieje większe prawdopodobieństwa, że ty kogoś, albo ktoś ciebie nie zauważy.
Co więc tracisz mając włączone światła ? Oszczędność żarówek, odrobinki paliwa ?

Liberate tute me ex inferis
18.11.2006 14:41:45
grzenio

*

Ahab napisał(a):
Jadąc bez świateł - istnieje większe prawdopodobieństwa, że ty kogoś, albo ktoś ciebie nie zauważy.
Co więc tracisz mając włączone światła ? Oszczędność żarówek, odrobinki paliwa ?

A jakaż może być różnica, jeśli w letni dzień, przy dobrej widoczności, zauważy się samochód z 500 metrów a nie 550? Jeżeli ktoś nie pędzi z prędkością 200 km/h - żadna. Jakaż może być z tego korzyść?

Przykład z ostatniego tygodnia: w okolicach Tarnowa, kierowca staranował trzy inne samochody bo się "zagapił". A przecież teraz samochody muszą jeździć z włączonymi światłami! Czyli nie powinien mieć trudności w ich zauważeniu.

A z "odrobinki paliwa" przy ogromnej masie samochodów robi się spora rzeka. Skoro zaleca sie wyłączanie np. telewizorów za pomocą przycisku, a nie przy pomocy pilota (tzn. telewizor jest w stanie czuwania) - bo przecież zużycie prądu jest niewielkie, to chyba ktoś to przeliczył i stwierdził że to powoduje w sumie jakiś widoczny efekt, to czemu mamy bezsensownie wypuszczać do atmosfery kolejne tony gazów ze spalania, narzekając potem na efekt cieplarniany.

18.11.2006 21:21:36
Teddy_85

*

nfm: 272

Całkowicie zgadzam sie z Ahabem. Może nie przez cały rok, ale w lecie, podczas upałów, w pełnym słońcu też jeżdżę "na światłach". Samochód jest wtedy duuużo bardziej widoczny. Przecież tak niewiele kosztuje naciśnięcie tego przełącznika, a spalanie - jest minimalnie wyższe. Można go ograniczać na wiele innych sposobów. Wystarczy np zrezygnować z "efektownych" startów spod świateł - tego chyba najbardziej nie lubie, starać sie przewidywać sytuacje, tzn przyhamować wcześniej, żeby nie ruszać "od zera" - przykłady można mnożyć w nieskończoność. Dzięki światłom mogę uniknąć w przyszłości jakiejś nieprzyjemniej sytuacji...

Jak jadę, to najważniejsze jest dla mnie bezpieczeństwo tych, którzy podróżują ze mną i swoje własne i to że inni użykownicy drogi zobaczą mnie z daleka pozwala mi byc trochę bardziej spokojnym. Oczywiście to nie gwarantuje mi bezpieczeństwa - nigdy nie przestanę się obawiać o dziwactwa, które wyprawiaja na drodze niektórzy właściciele, albo dzieci właścicieli "sportowych" aut...

Najprostsze działania są najlepsze - więc "MEHR LICHT" - "WIĘCEJ ŚWIATŁA" jak powiedział Goethe!

18.11.2006 23:05:08
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *