Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Co sądzicie o Wardriving 'u ?
AutorWiadomość
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 5
Portfel: 1,335
Co sądzicie o Wardriving 'u ?

Witam!

W dobie komputerów internetu sieci bezprzewodowych Wardriving staje się coraz popularniejszy.

Co to jest Wardriving?

Link

Co o tym myślicie? czy takie "czyny" są moralne? - uczulają adminów na problemy bezpieczeństwa sieci, czy może takie przejawy korzystania z usługi nie płacąc za nią powinno być surowo karane?

MOIM zdaniem jeżeli po wpięciu się do takiej sieci (oczywiście nie zakłócając jej działania) i powiadomieniu Admina o lukach w jego zabezpieczeniach - osobnik który tego dokonał powinien dostać podziękowania od adminów sieci.

Mi się nie chce bawić w takie rzeczy ale dużo czytam na ten temat Smile

nasze rodzime sieci bezprzewodowe są różne - jedne lepiej, drugie gorzej zabezpieczone. Wiadomo w Łańcucie czy po wioskach nie ma takiego zagrożenia jak w wielkich miastach, z 2 strony, każdy dzieciak może znaleźć instrukcję krok po kroku jak się podpiąć...

Będąc podpiętym do takiej sieci bez problemu można np. przechwytywać wiadomości GG, podsłuchiwać rozmowy GG, Skype włamać się na czyjś komputer przeglądać pliki, modyfikować je dowolnie. itp tak więc sprawa jest POWAŻNA,

Choć do podsłuchiwania czyichś rozmów na GG PODOBNO nie trzeba być w tej samej sieci... widziałem różne programy na różnych stronach z których OCZYWIŚCIE nie korzystałem - bo uważam to za niemoralne.

Macie w swoim zasięgu jakieś sieci?

Niektóre sieci nie są widoczne w liście sieci ponieważ trzeba znać nazwę sieci by ją zobaczyć.

Jak zabezpieczacie swoje sieci WI FI ?
Temat w tematach kontrowersyjnych ponieważ podpinanie się pod cudze sieci jest nielegalne.

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
13.12.2007 15:09:16
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Reputacja: 0
Portfel: 1,066

Słyszałem o tym na Discovery Magazine.
W większych miastach takich "darmowych" (niezabezpieczonych) hot-spotów jest b. wiele.

Jak ja to widzę:
- jak ktoś nie chce udostępniać łącza to powinien zabezpieczyć sieć
- jeżeli ktoś chce udostępnić swoje łącze, to powinien mieć do tego prawo (bez dodatkowych umów itp); wielu ludzi tak robi - z dobrej woli czy innych motywów.
(Gdy taki szukacz sieci wykryje hotspota to znaczy kredą w widocznym miejscu odpowiednie znaki:
http://www.monzoon.net/downloads/monzoon...t_logo.jpg)
- podpinanie się do zabezpieczonych sieci bez zezwolenia (czyli taki włam) powinno być zabronione

Pojawia się też kwestia bezpieczeństwa danych, oraz sprawa odpowiedzialności: bo np. gdy jakiś koleś podepnie się do czyjejś sieci (nawet legalnie), a następnie nastuka na forum jakieś wulgaryzmy, wyzwiska, czy w inny sposób złamie prawo, odpowiedzialność spada na posiadacza łącza... na osobę która udostępniła łącze.

[ Dodano: 2007-12-13, 18:08 ]
Darmowe Hot spoty w Rzeszowie:
http://hot.spots.pl/index.php?action=sea...A=&K=&V=on

Przydłby się jakiś taki w Łańcucie, albo kilka...

13.12.2007 19:04:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

ja radiówkę w zasięgu mam jedną... ale nawet nie przyszło mi na myśl, by cos kombinować. NIe dlatego, by spróbować cos nabruździć ALBO po to, by sprawdzac swoje umiejętności XP tylko po prostu - to nei moja sieć XP

Wg mnie 'podsłuchiwanie' gg czy jakiekolwiek inne działąnia naruszające prawa osbiste powinno być ścigane. Nawet niby marne gg, któro można potraktować jak mejla i kolejno list tradycyjny. Tajemnica korespondencji...

...ale niektórzy traktują to jako sport Smile

13.12.2007 19:25:25
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Joy_ride

*

Portfel: 703

Falkhor napisał(a):
Wg mnie 'podsłuchiwanie' gg czy jakiekolwiek inne działąnia naruszające prawa osbiste powinno być ścigane.

jeżeli ktoś nie zabezpieczy przesyłanych itp. danych to nie dziwmy się że ktoś to może "podsłuchać" itd. :wow:

HOT-SPOT był by świetnym rozwiązaniem w łańcucie Biggrin nawet żeby sobie poczte sprawdzić będąc w centrum z palmtopem Biggrin ale już 300 miejsc parkingowych jest więc teraz tylko czekać na hot-spot'a XP i turystów XP XP

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
14.12.2007 12:41:24
Kuru

*

Portfel: 1,066

Joy_ride napisał(a):
jeżeli ktoś nie zabezpieczy przesyłanych itp. danych to nie dziwmy się że ktoś to może "podsłuchać" itd.

Tak. Zabezpiecz sobie GG. NIe wiem jak teraz, ale do niedawna nie obsługiwał żadnego szyfrowania.

14.12.2007 16:02:27
Mariusz Prawy

*

Portfel: 147
RE: Co sądzicie o Wardriving 'u ?

Bake napisał(a):
Macie w swoim zasięgu jakieś sieci?

Niektóre sieci nie są widoczne w liście sieci ponieważ trzeba znać nazwę sieci by ją zobaczyć.

W zależności od pogody widzę kilka niezabezpieczonych. Nie próbowałem się podpinać, bo sygnał jest za słaby. Natomiast w Rzeszowie zdarzyło mi się zobaczyć kilka sieci o silnym zasięgu, ale były zabezpieczony hasłem.

Bake napisał(a):
Jak zabezpieczacie swoje sieci WI FI ?

Długie pokrętne hasło i identyfikacja numeru MAC. Teraz już trzeba się faktycznie włamać, żeby podpiąć się pod moją sieć.

Poza tym domowe WI FI ma bardzo ograniczony zasięg. Dziwnie by wyglądał człowiek z laptopem pod moim domem Lol

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
06.01.2008 22:19:36
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335
RE: Co sądzicie o Wardriving 'u ?

identyfikacja numeru MAC - to akurat łatwo obejsc Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
07.01.2008 14:10:46
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: