Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (6):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Co sądzicie o tzw. "zielonych" - obrońcach praw zw
AutorWiadomość
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 5
Portfel: 1,335
Co sądzicie o tzw. "zielonych" - obrońcach praw zw

Witam

zastanawiam się jaie jest Wasze podejście, co sądzicie o tzw zielonych. Obrońcach praw zwierząt roślin itp.

MOIM zdaniem ludzie tacy są bardzo potrzebni. Są bardziej wyczuleni na problemy zwierząt, na które inni ludzie nie zwracają uwagi interesują się rzeczami na które inne osoby nie zwracają uwagi...

ale MOIM zdaniem niektórzy przesadzają... wiązanie się do drzew stawianie praw zwierząt wyżej od prawa człowieka do np bezpieczeństwa rozwoju. Jest pełno organizacji zielonych które naruszają prawo i niejednokrotnie czyjeś życie jest na włosku ze względu na ich przekonania.

MOIM zdaniem jest to chore, ludzie tacy powinni przebywać w specjalnych ośrodkach daleko w lesie gdzie jedli by surowe ziemniaki, odchody układali w komposty i potem na tym hodowali ziemniaki nie myli się mało oddychali (co2) i nie dreptali ściółki leśnej - dla dobra przyrody.Nikomu by wtedy nie przeszkadzali Animatedwink <--- (dla mniej kumatych) oczywiście żart Smile to by chyba wszystkich wyleczyło z fanatyzmu

Człowiek jest ważniejszy niż dolina rozpusty zielone drzewo i robak spod buta.

Co o tym myślicie?

UWAGA!!!! ZASADY WYPOWIADANIA SIĘ W TYM TEMACIE!!!!

1. Proszę nie obrażać innych użytkowników.
2. BŁAGAM nie pisać b. długich odpowiedzi których nikt nie będzie czytał a myśli układać w zwięzłe logiczne ciągi.
3. proszę nie odsyłać do stron "zielonych" jako do źródła
4. proszę wybaczyć ze brzydko napisałem ten temat <- jestem w pracy

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
21.11.2007 18:32:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ekolog

*

Reputacja: 0
Portfel: 370

:kiss:

Bake napisał(a):
ale MOIM zdaniem niektórzy przesadzają... wiązanie się do drzew stawianie praw zwierząt wyżej od prawa człowieka do np bezpieczeństwa rozwoju. Jest pełno organizacji zielonych które naruszają prawo i niejednokrotnie czyjeś życie jest na włosku ze względu na ich przekonania.

MOIM zdaniem jest to chore, ludzie tacy powinni przebywać w specjalnych ośrodkach daleko w lesie gdzie jedli by surowe ziemniaki, odchody układali w komposty i potem na tym hodowali ziemniaki nie myli się mało oddychali (co2) i nie dreptali ściółki leśnej - dla dobra przyrody.Nikomu by wtedy nie przeszkadzali <--- (dla mniej kumatych) oczywiście żart to by chyba wszystkich wyleczyło z fanatyzmu

Czyżby jakaś prowokacja lub kara za temat dot. karmienia ptaków... :lol-above:
:lol-above: http://forum.lancut.org/topics2/zimowe-d....htm#57947

Bake napisał(a):
1. Proszę nie obrażać innych użytkowników.

Sam złamałeś tą zasadę...

A ja mam pomysł co robić z EKOIGNORANTAMI- ....wysłać z powrotem do szkoły(NAJLEPIEJ SPECJALNEJ) BO WIDOCZNIE POWSZECHNA EDUKACJA TO DLA NICH ZA MAŁO. POWIEM TAK, GDY JUŻ ZNISZCVZĄ WSZYSTKO, GDY JUZ NIE BĘDZIE CO "ŻREĆ" ZROZUMIEJĄ SWOJĄ DGŁUPOTĘ I KRAŃCOWY IDIOTYZM...tYLE W TEMACIE, I PROSBA-TYLKO BEZ CENZURY, TEMAT ZACZYNA BYĆ CIEKAWY.

[ Dodano: 2007-11-21, 18:16 ]
Poza tym wydaje mi się,że kolega wyżej popada w skrajności-kreuje fałszywy obraz ekologa- ekologom nie chodzi o wyizolowanie, zniszczenie człowieka, ekologom zależy właśnie na człowieku-jako na części przyrody, nie można tego zanegować, zaprzeczyć, iż z naturą nie mamy nic wspólnego. Tylko człowiek głupi i prymitywny myśli w ten sposób, człowiek, któremu wydaje się,że "wszystko może", człowiek, który myśli ,że jest pępkiem świata, dla którego mjedyną wartością jest on sam, ewentualnie ten kto sie z nim zgadza. Niestety jak dużo jest tak któtkowzrocznych ludzi wokół nas...

Bake napisał(a):
Człowiek jest ważniejszy niż dolina rozpusty zielone drzewo i robak spod buta.

.

Tak człowiek jest ważniejszy, tylko,że nie rozumiemy prostej zależności-w dłuższej perspektywie niszcząc ekosystemy, niszczymy podstawę naszego bytu-czyli to co jemy, pijemy, czym oddychamy, w końcu nasze zdrowie i życie...
No cóż świat jest pełen sępów...Ale sęp to też zwierze-i należy go chronić-często prtzed samym sobą, ale to tylko taka aluzja... Animatedwink

Ekolog
21.11.2007 19:03:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Bake - Sądze, że gdyby jednak wyrzucić tych fanatyków, jak to okresliłeś - to wiele spraw zostało by 'pod betonem pogrzebanych'. Tacy tez sa potrzebni, nawet po to, by zwrócić uwagę opinii społecznej.

Cytat:
MOIM zdaniem jest to chore, ludzie tacy powinni przebywać w specjalnych ośrodkach daleko w lesie gdzie jedli by surowe ziemniaki, odchody układali w komposty i potem na tym hodowali ziemniaki nie myli się mało oddychali (co2) i nie dreptali ściółki leśnej - dla dobra przyrody.Nikomu by wtedy nie przeszkadzali <--- (dla mniej kumatych) oczywiście żart to by chyba wszystkich wyleczyło z fanatyzmu

Nie wiem, ale wg mnie to są ultra skrajni ekolodzy Smile Skoro jednak chca jeść surowe ziemniaki - dlaczego by im tego zabronić, skoro w żaden sposób tym nikomu nie szkodzą?
Bo wole gościa, który je surowe ziemniaki, niż dresika w 4 litrowej furze, zostawiającego kupę 'smogu'.
To tak dla porównania.

Jak się tak zastanowić - lepszy rozwój człowieka i postęp, czy ocalenie planety - to wolałbym więcej uwagi poświęcić obronie planety. Boli to, że postęp techniczny, nauka - nadal w małym stopniu inwestuje w to, co przyniesie nam czystszy, spokojniejszy świat.

Przyroda spokojnie obejdzie się bez człowieka.
Człowiek bez przyrody - NIE.

Najzwięźlej, jak mogłem Animatedwink

21.11.2007 19:58:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Rozumiem doskonale iż trzeba koegzystować z przyrodą.

Moim zdaniem za 100 lat i tak będziemy w stanie oczyścić przyrodę z zanieczyszczeń za pomocą technologi teraz nam nieznanych, myślę też że za 200 lat będziemy w stanie kolonizować inne planety układu słonecznego, ba możliwe że nauczymy się podróżować między gwiazdami. i Ziemia straci znaczenie jako jedyna planeta zdolna podtrzymać ludzkie życie

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
21.11.2007 19:58:40
Falkhor
Administrator
*

Bake,

Cytat:
Ziemia straci znaczenie jako jedyna planeta zdolna podtrzymać ludzkie życie

Ale nie masz gwarancji, ze gdzieś znajdziesz dokładnie taką samą, drugą ziemię. Moze będzie bardziej niebieska, zielona, czerwona - kto wie. Ale ta nasz jest wyjątkowa i tyle. I póki co - tylko jedna.

21.11.2007 20:00:26
Bake

*

i dlatego także jestem za tym by o nią dbać! ale nie do przesady!

21.11.2007 20:08:04
Ekolog

*

Bake napisał(a):
Moim zdaniem za 100 lat i tak będziemy w stanie oczyścić przyrodę z zanieczyszczeń za pomocą technologi teraz nam nieznanych, myślę też że za 200 lat będziemy w stanie kolonizować inne planety układu słonecznego

Ja bym powiedział inaczej-za 100 lat to będziemy może mogli zapewnić sobie jako taką egzystencje ( jeżeli będziemy jako ludzkosć w ogóle istnieć), ale co to bedzie za świat bez zapachu łąk, widoku lasów, uczucia świeżości powietrza po burzy, itd-szare szkło i beton.. Ludzie może będą dłużej żyć , ale poziom depresji i samobójstw wzrośnie. Nie zastanawiałeś się dlaczego dzieje się tak obecnie w Japonii-najbardziej przeludnionym jeśli chodzi o ilość os/km2 i najbardziej stechnoilogizowanym kraju na świecie???

Szukamy gwiazd, cudów ,innych planet, a nie zdajemy sobie sprawy, że prawdziwe "cudy" są TU I TERAZ, cudy przyrody, cudy "stworzenia", których nic i nikt nie zastąpi...
Nawet gdyby odkryto hipotetycznie jakąś wspaniałą planetę-zdatną do życia, to ja i tak wolę nasze...Bieszczady i zapach tamtych lasów, uczucie "szczęścia" po wschodzie słońca... Animatedwink

[ Dodano: 2007-11-21, 19:23 ]

Falkhor napisał(a):
Bake - Sądze, że gdyby jednak wyrzucić tych fanatyków, jak to okresliłeś - to wiele spraw zostało by 'pod betonem pogrzebanych'. Tacy tez sa potrzebni, nawet po to, by zwrócić uwagę opinii społecznej.

W Polsce NIE MA fanatycznych ekologów, polscy ekolodzy działają w ramach obowiązującego prawa i chcą tylko by te prawo było przestrzegane ( vel Rospuda)...

Ekolog
21.11.2007 20:22:38
Falkhor
Administrator
*

Ekolog,
W Polsce NIE MA fanatycznych ekologów

Biggrin Sam takich widziałem i z nimi gadałem. Nie mogę o nich pwoiedziec nic innego niz to, ze są fanatyczni i czasem łamią prawo po to, by walczyć o inne prawa.

21.11.2007 20:36:13
Ekolog

*

Falkhor napisał(a):
SĄ Sam takich widziałem i z nimi gadałem.

Może pomyliłeś ich z "lewakami", anarchistami, "buddystami", weganami, cheguevarystami, komunistami , taoistami lub innymi "trawożercami"..
Jeśli uważasz ludzi z Greenpeac'u za fanatyków..., amam nadzieję ,że nie- to sie mocno mylisz...

Podaj przykłady polskich fanatycznych organizacji ekologicznych, może wtedy podyskutujemy na ściśle merytorycznym gruncie... ;D

Falkhor napisał(a):
czasem łamią prawo po to, by walczyć o inne prawa.

Jeśli już to robią, to są to jedynie wykroczenia takie jak-wejście na komin, zablokowanie nielegalnego spustu ścieków, itp akcje-mające na celu zwrócic uwagę na dany problem...

Jeśli chodzi o "blokadę Rospudy" był to protest-prawo każdego obywatela dozwolone przez Konstytucje RP, w przypadku ekologów takie protesty mają zapobiec łamaniu prawa-co znajduje potwierdzenie w opiniach KE i ETS-u... Innymi słowy ekolodzy walczą o przestrzeganie prawa!

Ekolog
21.11.2007 20:43:42
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Ekolog,

Cytat:
W Polsce NIE MA fanatycznych ekologów, polscy ekolodzy działają w ramach obowiązującego prawa

czy ja wiem - przykładowo utrudnianie ruchu tylko po to aby ocalić np 100 letnie drzewko, bo tak się robaczki gniezdzą chyba nie jest "w ramach prawa", jak to zgrabnie nazwałeś :hihi:
mi się wydaje, że ekolodzy czasem zdziwiają - fakt trzeba zachować jakiś ekosystem, ale do choroby jeszcze chwile i by chcieli abyśmy w buszu mieszkali, "bo tak jest naturalnie" :O

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
21.11.2007 20:47:05
Falkhor
Administrator
*

levi', Popatrz jednak na to - jak duże straty poniosła przyroda na rzecz 'sukcesów' człowieka?
Dlatego ochrona tego drzewka jest raczej akcją symboliczną.

Wg mnie prawdziwy ekolog stara się ułatwić przyrodzie życie z człowiekiem, jako jej elementem. Poza tym ekolodzy to przede wszystkim prewencja - uczyć, tłumaczyć, robić akcje.

21.11.2007 20:50:00
Avalanche

*

Portfel: 212

Bake - mam identyczne zdanie - nie można przedkładać życia człowieka tylko dlatego, by uchronić od ingerencji w cenny przyrodniczo obszar. Do tego często dochodzi tu do paradoksów - np. ekologowie by nie niszczyć doliny Ropsudy, przedstawili taki projekt obwodnicy, który w większym stopniu niszczy przyrodę.

JKM: "zieloni" to idioci - rox
Oczywiście nie chodzi tu o zwykłych "zielonych", tylko o tzw. "ekofanatyków" ;]

21.11.2007 20:53:18
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
levi', Popatrz jednak na to - jak duże straty poniosła przyroda na rzecz 'sukcesów' człowieka?

ale zastanówmy się, czy to warto powstrzymać :?: :O np tacy amerykanie - czy ktoś patrzy tam na to, że na terenie pod budowę elektrowni atomowej jest jakaś norka liska, albo innego futrzaka :?:
postępu nie zatrzymasz..., a jak już to po co :?:

ja nie mówie, że wszystkie lasy, drzewka, parki itp zrównać z ziemią dla rozwoju...ale nie zatrzymujmy wszystkiego co można, bo PRZYRODA :O
ja może dam przykład: we Francji, w pewnym okręgu gospodarczym chciano wybudować most z podporami, to zaprotestowali ekolodzy, bo zakłuca to powietrzne eskapady ptaków :O - czyż to nie głupota :?: :eek: ptak leci, to nie można budować :eek: jeszcze chwile i samoloty przestaną latać, bo to narusza korytarze powietrzene ptaszków :hihi:

21.11.2007 20:56:04
Bake

*

Ekolog napisał(a):
ale co to bedzie za świat bez zapachu łąk, widoku lasów, uczucia świeżości powietrza po burzy, itd

holodek ze Star Treka DOSKONALE oddawał te wszystkie uczucia Smilelevi', bardzo mądrze mówisz.

21.11.2007 21:06:40
levi'
Moderator
*

Bake,

Cytat:
levi', bardzo mądrze mówisz.

haaaa widzisz - jak chce to potrafie :lmao:

to co Ty wyżej napisałeś również jest godne przyklasnięcia =D - nic tak nie cieszy jak widok pięknej gładziutkiej autostrady, błyszczącego szkolanego biurowca, zielonej murawy nowego stadionu :sweet: , a jak chce zobaczyć zieloną łączkę, to jade w bieszczady - mi to wystarczy :lmao:

21.11.2007 21:09:35
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: