Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (6):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 6 Następna > Ostatnia »
Co sądzicie o tzw. &quot;zielonych&quot; - obrońcach praw zw
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Falkhor,

Cytat:
levi', Nie skumałeś jeszcze, że mi nie chodzi o JEDNO drzewo?

ja dałem taki przykład...a czym się różni dla ekologa jedno 100 letnie drzewo od 5-10 takich drzew :?: - i to będzie bronił i to...dałem taki przykład - chodziło mi o to, że czasem drzewo jest ważniejsze od bezpieczeństwa (w sensie budowy autostrady) albo np fabryki (w sensie możliwości rozwojowych).

Cytat:
Neich Twój rozwój jak już mówiłem - stawia fabryki na gruzach starych fabryk, nowe drogi na miejscu starych, dziurawych. Kopcące fabryki niech z rozwojem przestają kopcić.

no niestety to wszystko nie jest takie piękne - czasem trzeba coś poświęcić, aby coś zyskać...

Cytat:
Czyli misie polarne mają zniknąć, bysmy byli europejscy? Jeszcze chwila, to przekonasz mine do tego, że UE to jednak wogóle nie był dobry wybór

nieeeee :!: Falk nie w tym sensie :!: ja uważam, że UE to najlepsza rzecz jaka nas spotkała w historii :!: - a co do tych misiów to chodziło o to, że tak jesteśmy postrzegani np w agrentynie, japonii itd - polska dalej się jawi jako kraj nierozwinięty, zacofany, biedny, BEZNADZIEJNY...gdzie nie ma nic...a ja tak nie chce :!: chce abyśmy się rozwijali :!: o to chodzi Falk.

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
21.11.2007 22:11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

levi',

Cytat:
tak jesteśmy postrzegani np w agrentynie, japonii itd

Jak oni wogóle będą wiedzieć coś o naszym kraju, to wtedy może sobie z nimi jakoś pogadamy. jeśli widza w nas tylko misie, to w sumie niech widza te misie skoro za jakiś czas mieliby zobaczyć największe wysypisko śmieci, najtańsze, z mnóstwem afer wokół biopaliw. A miś pójdzie siedzieć Tongue XP

levi',

Cytat:
a czym się różni dla ekologa jedno 100 letnie drzewo od 5-10

Wiekiem. Oraz tym, ze m.in. status 'Pomnika Przyrody' (wiek nie jest jedyną wartością) nie jest rozdawany na lewo i prawo.

Cytat:
no niestety to wszystko nie jest takie piękne - czasem trzeba coś poświęcić, aby coś zyskać...

Domyślam się.
Fajniej jest budowac nową fabrykę w otoczeniu pięnego lasu, niż babrać się w gów*** po innej firmie, gdzie krajobraz wygląda jak po teście a-bomb... łatwiej wyciąć drzewa niż zrekultuwować dzięki rozwojowi (!) zdewastowane ziemie. łatwiej wybudować coś w Bieszczadach, niż kupić droższą ziemię w Warszawie. Itd.

Do tego zmierzasz? To czeka Cię krótka podróż.

21.11.2007 22:17:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
za jakiś czas mieliby zobaczyć największe wysypisko śmieci, najtańsze, z mnóstwem afer wokół biopaliw

dlaczego :?: inne kraje sobie jakoś z tym radzą...

Cytat:
Fajniej jest budowac nową fabrykę w otoczeniu pięnego lasu, niż babrać się w gów*** po innej firmie

ale ja nie powiedziałem, żeby budować koło lasów :!: - jeśli SĄ możliwości to tego nie róbmy...ale jeśli tych możliwości NIE MA to niestety trzeba coś poświęcić :!: miejsce pracy dla tysięcy osób czy pare m kw lasu :?:

Cytat:
łatwiej wybudować coś w Bieszczadach, niż kupić droższą ziemię w Warszawie. Itd.

niewątpliwie...tylko dlaczego fabryki budowane są w okolicach warszawy i innych miast a nie w bieszczadach :?: dlatego, że budowanie w bieszczadach po pierwsze byłoby nie opłacalne, a po drugie to napotkałoby się z ogólnopolskim protestem, bo jak już wspomniałem bieszczady to jedna z naszyh wizytówek i chyba nikt nie chciałby tego niszczyć...

21.11.2007 22:23:46
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

levi', Twoje pojęcie rozwoju jedną podstawową wadę - Ziemia jako planeta jest ograniczona. Jesli drzewo, które chcesz wyrąbać, rośnie sobie do w miare dorodnych rozmiarów ok. 40 lat - to pomysl, jak będzie wyglądał Twój rozwój w ciągu tych lat 40tu i czy na pewno nie lepiej, aby rozwój w pierwszej koloejności zjadł swoje 'dzieci' - rumowiska, zapadłe kopalnie, sterty śmieci, mozę też zapcha jakoś dziurę ozonową? Już nie chcę myślec o produkcji śniegu XP

Cytat:
dlaczego inne kraje sobie jakoś z tym radzą...

Owe kraje, o których może myślisz - np. Francja i Niemcy - obudzili się niedawno i zaczynają modernizować swoje prawo do bardzo silnych restrykcji. A taka Austria albo Szwajcaria? To już na prawdę dziwne, że natura jest i rozwój również. W polskich realiach trzeba więc pomyślec o naturze, która może zostać po prostu zadeptana w biegu po kasę.

Cytat:
miejsce pracy dla tysięcy osób czy pare m kw lasu

Nawet sam przelicznik zrobiłeś irracjonalny Animatedwink Chyba, ze to jakiś super nowoczesny wieżowiec Tongue, ze na KILKU metrach kw pomieści załogę z kilku tysięcy pracowników Animatedwink Takie zakłądy zżerają bardzo dużo przestrzeni.

Dlatego ekolodzy się tu przydają - i ich ekspertyzy oraz stawiane warunki. Fabryka tak, ale ze strefą roślinności, zalesienie, filtry w kominach. Chyba, ze faktycnzie chcesz rozwój jak chiński tygrys - a potem 'zjemy' wróble.

21.11.2007 22:33:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ekolog

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 370

Nic im nie przegadasz Falk, tak jak Grzesiowi Krzakowi z USA nikt nie przegada, podobnie z naszym rodzimym Jareczkiem K., ekolog jest "be " i tyle-zatrzymuje rozwój, no cóż klapki na oczach i wio( ...do rozwoju)...Wydaje mi się ,że przyszłe pokolenia będą przeklinać coniektórych...
Ale są na szczęście ludzie, którzy tych "coniektórych" i ich "chore" pomysły zablokują. Niestety jesteśmy na takim etapie rozwoju, że dialog juz czasami nie pomaga, jeżeli postulaty ekologów są ignorowane-pozostaje "walka, blokowanie, blokowanie i jeszcze raz blokowanie!!!"

Ekolog
22.11.2007 10:06:37
levi'
Moderator
*

Ekolog,

Cytat:
Nic im nie przegadasz Falk, tak jak Grzesiowi Krzakowi z USA nikt nie przegada, podobnie z naszym rodzimym Jareczkiem K., ekolog jest "be " i tyle-zatrzymuje rozwój, no cóż klapki na oczach i wio( ...do rozwoju)...Wydaje mi się ,że przyszłe pokolenia będą przeklinać coniektórych...

no mi napewno nie przegadasz (jak to zgrabnie napisałeś) ja mam swoje zdanie: ekologia TAK, ale bez przesady - bo ostatnio tak się te zielone ludki panoszą, że mnie to wnerwia...jeszcze chwile i bd musiał pytać się ekologa, czy mogę tu czy tam postawić samochód, czy aby czasem nie będzie tam przechodził lisek :hihi:

jestem ZA ekologią i ekologami ale tylko wtedy gdy walczą o coś co naprawdę może wpłynąć na byt naszej planety - ale tak jak budowa autostrady czy jakiejś fabryki to wybacz, ale powiem w twarz co o tym myśle :!: bieszczady, tatry, mazury, aprki narodowe owszem, ale inne miejsca :?: hmmm :?: dlaczego :?:

22.11.2007 11:38:04
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

A w Stanach czy na zachodzie przejmują się tym tak bardzo?

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
22.11.2007 11:55:58
levi'
Moderator
*

Bake,

Cytat:
A w Stanach czy na zachodzie przejmują się tym tak bardzo?

oto chodzi :!: nie róbmy z siebie zapyziałego zaścianka europy :O

22.11.2007 12:10:19
Ekolog

*

levi napisał(a):
no mi napewno nie przegadasz (jak to zgrabnie napisałeś) ja mam swoje zdanie: ekologia TAK, ale bez przesady - bo ostatnio tak się te zielone ludki panoszą, że mnie to wnerwia...

:lmao: Rotfl :lol-above:

Cytat:
estem ZA ekologią i ekologami ale tylko wtedy gdy walczą o coś co naprawdę może wpłynąć na byt naszej planety - ale tak jak budowa autostrady czy jakiejś fabryki to wybacz, ale powiem w twarz co o tym myśle bieszczady, tatry, mazury, aprki narodowe owszem, ale inne miejsca hmmm dlaczego

Ekolodzy głównie skupiaja sie na obszarach chronionych-np. na wspomnianych Bieszczadach.
Zarzucasz im ,że zabraniaj a czegoś tobie (innym???) poza obszarami chronionymi-czyli tam gdzie żyjesz...W takim razie podaj przykład skoro jesteś takim znawcą "szkodliwości" ekologów, gdzie w twojej okolicy, nawet w naszym województwie ekolodzy stanęli na drodze do "rozwoju". Jeśli mamy rozmawiać-to na poważnie.. Podaj więc przykład "szkodliwości" ekologów z naszego ogródka ( oczywiście nie chodzi mi o obszary chronione bo jak sam raczyłeś stwierdzić ekolodzy są tam potrzebni)

I jeszcze jedna sprawa o której zapominamy-istnieje takie coś jak PRAWO, które należy przestrzegać-także prawo ochrony środowiska i ochrony przyrody-jeżeli ktos narusza to prawo to dlaczego ekolodzy nie mają w imię "państwa prawa" interweniować???

Ekolog
22.11.2007 20:14:48
levi'
Moderator
*

Ekolog,

Cytat:
:lmao: Rotfl :lol-above:

błyskotliwe heh :hihi:

Cytat:
Zarzucasz im ,że zabraniaj a czegoś tobie (innym???) poza obszarami chronionymi-czyli tam gdzie żyjesz...W takim razie podaj przykład skoro jesteś takim znawcą "szkodliwości" ekologów

a proszę: moja ciotka chciała wybudować magazyn i miała przeprawę z ekologami, bo tam było jakieś siedlisko "czegoś" nie wiem o co dokładnie chodziło, ale skończyło się na tym, że nei dostała pozwolenia na budowę :O to nie jest chore :?: :?: :?:

22.11.2007 21:04:42
Ekolog

*

levi napisał(a):
a proszę: moja ciotka chciała wybudować magazyn i miała przeprawę z ekologami, bo tam było jakieś siedlisko "czegoś" nie wiem o co dokładnie chodziło, ale skończyło się na tym, że nei dostała pozwolenia na budowę to nie jest chore

Cos mi się wydaje ,że "sciemniasz" z tą ciocią...
Podaj konkrety-np. nazwę zakładu i jego lokalizację, może był położony np. na terenie parku krajobrazowego, itp...
Pewnie napiszesz, że nie chcesz ujawniac danych "cioci" Rotfl , rozumie to, dlatego podaj jakiś inny przykład o którym słyszałeś-po tym co wcześniej pisałeś-powinieneś sypać takimi przykładami jak z "rękawa"... No chyba,że "wystawiłeś czek bez pokrycia" Shy

Ekolog
22.11.2007 21:23:03
levi'
Moderator
*

Ekolog,

Cytat:
Cos mi się wydaje ,że "sciemniasz" z tą ciocią...

obecnie rzeszów, ul x.dunikowskiego, a dawniej zalesie...kojarzysz :?:

Cytat:
Podaj konkrety-np. nazwę zakładu i jego lokalizację, może był położony np. na terenie parku krajobrazowego, itp...

czego nazwę :?: jeśli ci chodzi o nazwę tej pożal się boże ekologicznej paczki to skąd mam to wiedzieć :wow: jak to się mówi: "nie mój cyrk, nie moje małpy" - co mnei to obchodziło :?: :!: a jeśli pytasz o nazwę firmy ciotki, to PPH Selen-Pak (jeśli będziesz zaraz chciał sprawdzać czy istnieje strona internetowa, to , www.selen-pak.com ,ale obecnie jest w budowie)

a jeśli chcesz wiedzieć więcej, to zajmuje się produkcją folii budowlanej LDPE :]

[ Dodano: 2007-11-22, 20:32 ]
poprostu została poproszona o ekspertyzę prawną oraz zlecono badanie ekologów, którzy uznali, że magazyn MOŻE BYĆ szkodliwy dla środowiska i rzekomo zaburza to naturalny cykl rozwoju "czegoś" - nie wiem o co chodziło więc nei będę pisał, żebyś znowu nie uznał, że ściemniam :lmao: jak się dowiem to napisze...

22.11.2007 21:30:16
Ekolog

*

levi napisał(a):
oprostu została poproszona o ekspertyzę prawną oraz zlecono badanie ekologów, którzy uznali, że magazyn MOŻE BYĆ szkodliwy dla środowiska i rzekomo zaburza to naturalny cykl rozwoju "czegoś"

Jesli ten zakład jest połozony na terenie Rzeszowa to może po prostu szkodzić LUDZIOM... Specyfika produkcji folii-ogólnie tworzyw sztucznych jest problematyczna-ma dużo skutków ubocznych ( widziałeś może kiedyc dym po spaklanych opakowaniach foliowych lub tworzywach sztucznych)..Tak więc może twoja ciocia nie spełniła wymogów technologicznych...

levi napisał(a):
zekomo zaburza to naturalny cykl rozwoju "czegoś" - nie wiem o co chodziło więc nei będę pisał, żebyś znowu nie uznał, że ściemniam jak się dowiem to napisze...

W tym przypadku chodzi o szczególy, nie znając meritum sprawy, trudno sie wypowiadać, może powiesz czym jest to "coś" co niby blokuje rozwój firmy twojej cioci..
Ponieważ z tego co wiem Zalesie z wybitnych xD wartości przyrodniczych nie słynie :hihi: , tak więc może nie chodziło o przyrode ale o ludzi... Mozę cię zszokuje ,ale ekologom na ludziach też zależy... :nerd:

Ekolog
22.11.2007 21:45:33
levi'
Moderator
*

Ekolog,

Cytat:
Jesli ten zakład jest połozony na terenie Rzeszowa to może po prostu szkodzić LUDZIOM...

produkcja folii szkodzi ludziom :?: :O :lmao: a MARMA Polskie Folie Rzeszów :?: - zajmuje się tym samym i jest setki razy większa :lmao:

Cytat:
W tym przypadku chodzi o szczególy, nie znając meritum sprawy, trudno sie wypowiadać, może powiesz czym jest to "coś" co niby blokuje rozwój firmy twojej cioci..

nic nie blokuje - znalazła sobie inne miejsce, ale fakt pozostaje faktem...jakaś (przysłowiowa) "norka" stała się ważniejsza.

Cytat:
może twoja ciocia nie spełniła wymogów technologicznych...

dziwne, że w Dynowie, gdzie teraz będzie budować magazyn, nie było takich problemów... =D

Cytat:
Mozę cię zszokuje ,ale ekologom na ludziach też zależy...

no właśnie czasem się nad tym zastanawiam =D

[ Dodano: 2007-11-22, 20:52 ]
oki ja już się nie będę ciągnął tej rozmowy, bo mało wnosi do tematu - dajmy się innym wypowiedzieć...moją opinię już poznaliście:
Ekologia TAK, ale w do pewnych granic...

pozdrawiam
thx Ekolog za rozmowę...w gruncie rzeczy całkiem przyjemną i CHYBA nie obraźliwą (a jeśli tak to sory) =D

22.11.2007 21:49:52
Ekolog

*

levi napisał(a):
pozdrawiam
thx Ekolog za rozmowę...w gruncie rzeczy całkiem przyjemną i CHYBA nie obraźliwą (a jeśli tak to sory)

Nie, nie była obrazliwa Smile . Równiez pozdrawiam...

Ekolog
22.11.2007 21:55:36
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: